kawałek cytryny do podania i dobry tłuszcz do smażenia. Wiecie już, jak bardzo lubię ryby pieczone – z przeróżnymi dodatkami, kiedy za jednym zamachem mamy z blachy i rybę, i warzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę(...)nacinamy do połowy grubości mięsa, z obu stron. Jeśli używacie marynaty z pierwszego sposobu – smarujemy nią rybę grubo z obu stron i wewnątrz. Do wnętrza wkładamy przekrojone plastry cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, grzanie góra-dół. Szykujemy sobie blaszkę z rusztem/grillem albo ruszt piekarnika ustawiamy na środkowym poziomie i wkładamy pod niego blachę z wyposażenia piekarnika. Do zagrzanego już
Karo in the KitchenMarchewkowe słodkie szaleństwo na stole, przysmak ... miękkie, wilgotne, smaczne i zdrowe. A dla lubiących ostrzejsze smaki zamiast bakali można dodać drobno posiekaną suszoną papryczkę chilli
Z notatnikabardziej ascetyczne, bo tylko trójskładnikowe. Kosztem radosnego wyglądu dostałem trochę wygody i spokoju o równoczesne upieczenie składników ;) Nie ma żadnych wątpliwości, że mięso domaga się jednak towarzystwa warzyw. W wypadku takich prostych szaszłyków można podać je upieczone osobno lub w postaci sałatki czy szybkiego sosu. No dobrze, a patent na marynatę dającą soczystość? Do tej pory zdradziłem(...)boczku. Następnie kurczak, cebula, obrót o 180 stopni i znowu boczek dosyć ciasno opasujący kurczaka i cebulę. Powtórzyć 4 razy. Piec na grillu, patelni grillowej lub (jak ja) w piekarniku ustawionym na funkcji grill. Temperatura 230 stopni, jak najwyżej (najbliżej grzałki), a czas to około 20 minut. Szaszłyki ułożyć na kratce wyłożonej aluminiową folią posmarowaną olejem. W trakcie pieczenia przełożyć
zadanie-gotowanieBakłażany gościły już na moim blogu pod paroma postaciami. Przepis na nie zaczerpnęłam z kuchni francuskiej. Danie jest bezmięsne,lekkie i naprawdę bardzo smaczne. A
potrawyregionalneczyli zapiekanka z bakłażanów. Wspaniałe danie kuchni włoskiej, idealnie wpasowujące się w sezon na oberżyny. Jest to rarytas dla wszystkich fanów tego wspaniałego warzywa. Przygotowaliśmy je w ramach wspólnego gotowania wraz z Mirabelka i Bartoldzikiem . Składniki : 3-4 bakłażany 3-4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 100ml przecieru pomidorowego (pasaty) 1 łyżeczka cukru oregano(...)pieprzem. Czynność powtarzać aż do wyczerpania plastrów bakłażana. Ostatnią warstwą powinien być sos pomidorowy. Wierzch zapiekanki posypać serem i bułką tartą wymieszaną z niewielką ilością oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30 minut. Smacznego
Codzienne Gotowanie2 papryki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 100 – 150 g bekonu lub boczku wędzonego, 2 pomidory, 4 pełne łyżki kaszy kuskus, tłuszcz do posmarowania papryki Cebulę
królestwo garówTo ciasto robiłam jakiś czas temu.. Składniki spodu: 1 szkl.mąki 1 łyżka śmietany 1/3 kostki margaryny 1 jajko kilka łyżek dżemu Składniki ciasta jogurtowego
Moje domowe kucharzeniemłoda kapusta, pęczek dymki, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 8 kotletów z górki jagnięcej z kością, 2 ząbki czosnku, kilka listków rozmarynu, sól, pieprz 150
królestwo garówZ ciekawostek - NASA włączyła ją w dietę swoich astronautów, zaznaczając, że „ choć nie istnieje rodzaj jedzenia, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników na raz, quinoa jest
W kuchni Karmel-itkiPizzę lubi każdy nie tylko dziecko,a o fajnym kształcie, tym chętniej się zjada. Składniki:3,5 szklanki mąki1 szkl ciepłej wody1/2 kostki drożdżyłyżka soliłyżka
Z Majeczką w kuchniSzparagi uwielbiam i powtarzam to za każdym razem. I ubolewam nad tym, że sezon na nie powoli dobiega końca... Jednak pragnę Wam przedstawić ciekawy sposób na
Mango Papajazawsze jednak robię ją tradycyjnie z mięsem mielonym. Nowy wyrazisty smak nadają jej dwa nowe składniki, jakimi sa kurczak i papryka. Aby zachować spójną konsystencję zapiekanki mięso wraz z warzywami bardzo drobno siekam i zaprawiam passatą pomidorową. Spróbujcie :) Składniki: ok 1 kg ziemniaków 0,5kg piersi z kurczaka + łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 duże cebule 2 duże czerwone papryki(...)delikatnie solimy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na które wykładamy ciepłe mięso. Delikatnie je wyrównujemy i nakładamy na nie ziemniaki. Rozsmarowujemy masę ziemniaczaną i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 20-25 minut. Smacznego
ChilliJemyCukinia jest warzywem, które na stałe zagościło w mojej kuchni. Dzisiaj w kuchni pachnie czosnek, oregano, bazylia i majeranek, a głównymi bohaterami są cukinia i ryż biały długoziarnisty. Cukinia faszerowana mięsem, podana z ryżem jest idealnym daniem na lekki, ale i sycący letni obiad. Składniki farszu: 0,5 kg mięsa mielonej karkówki 2 duże cebule 5 ząbków czosnku pomidory(...)będzie się on przypiekał. Łódeczki z cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i napełniamy farszem. Na farszu układamy plasterki sera żółtego. Tak przygotowane cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 40 minut w 175 stopniach. Cukinię pieczemy w 2 naczyniach (w jednym taka ilość się nie zmieści) na 2 poziomach piekarnika. Torebki z ryżem wkładamy do wrzącej, osolonej wody
Smak mojego domuczym obdarzy nas natura latem. W sumie może to i lepiej - będzie znów na co czekać do przyszłego roku, a teraz przecież czeka nas wysyp jeszcze tylu pysznych warzyw i owoców. Wracając do dzisiejszego przepisu, jednym z moich najukochańszych dań na każdą porę jest francuski quiche, który przyrządzam na tysiące sposobów z tego, co akurat znajdę pod ręką. Nie inaczej(...)składników. Formę na tartę wysmaruj masłem i wysyp mąką. Ciasto rozwałkuj na wielkość formy i wyłóż ją ciastem. Schłodź formę przez 30 minut w lodówce. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 ° C . Wyjmij schłodzone ciasto, górę pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchym grochem lub fasolą. Piecz 15 minut , a następnie zdejmij papier razem z obciążeniem i piecz kolejne
Food SquareMoże to i nie pora, bo każdy żyje już świątecznymi przepisami, ale w obawie, że gdzieś mi się w końcu zapodzieje, wolę dodać od razu ;)
Kuchnia w czekoladzieDawno nie było u mnie zapiekanek! Smaczna i bez większej pracy... więc na letnie dni idealna! Zapraszam! Składniki; 1,5 kg ziemniaków pół główki białej kapusty
Radość kipiąca uśmiechem.Dzisiejszy dzień wolny okazał się być bardzo męczący. Wstałam wcześnie, znalazłam inspirację na ciasto, które mam zamiar jutro zabrać jako wkupne do kawy oraz na obiad
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZ jagnięciny można przyrządzić pyszne i wykwintne potrawy. Ma specyficzny smak i wyjątkowo delikatne mięso, które jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Niestety… jagnięcinę
Oryginalny smakdoskonały pomysł na imprezową przystawkę. Do ich przygotowania nie potrzebujemy wyszukanych składników, a efekt zachwyci każdego! Oczywiście do bagietek możecie włożyć także inne składniki, zarówno szynkę, jak i warzywa – na pewno co jakiś czas będę eksperymentowała z nowymi nadzieniami Jestem przekonana, że taka przystawka zniknie pierwsza z imprezowego stołu! Takie ślimaczki z bagietki wyglądają smakowicie, ale i efektownie(...)ogniu, dodajemy posiekany czosnek oraz posiekane zioła. Solimy i pieprzymy do smaku. Polewamy bagietki. 4 Bułki wykładamy na blachę, przykrywamy folią aluminiową, aby się nie spaliły. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, by ser się rozpuścił, a kurczak zagrzał. 5 Kroimy na porcje. Podajemy z ulubionymi sosami lub ketchupem. Artykuł Bagietki nadziewane kurczakiem i serem
Kuchnia Bazyliiprzeciwieństwie do np. ziemniaków czy ryżów określonych rodzajów i marek, brukselki nie gotujemy wg z góry ustalonego czasu, tylko każdorazowo sprawdzamy jej stan smakując wyłowione z wody warzywo. Mrożona brukselka potrafi być gotowa do jedzenia już po ok. 6 minutach, a świeża – po 10-15. W dodatku czasy gotowania podane na opakowaniach z mrożoną brukselką potrafią wprowadzać w błąd poprzez(...)silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Filety z kurczaka obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez 5 minut do zrumienienia. Następnie natychmiast umieszczamy w otwartej brytfannie i wkładamy do piekarnika nagrzanego w międzyczasie do temperatury 180 stopni. Mięso trzymamy w nim przez 20 minut, przy czym przez ostatnie 10 minut powinno być przykryte folią aluminiową. W międzyczasie gotujemy brukselkę
Kulinarna Pokusaotchłani lodówki, resztki łososia wędzonego i polędwica łososiowa już nie pierwszej świeżości. Zamrażalnik z kolei zawsze mam pełny takiej dobroci jak szpinak czy przesmażone pieczarki. Do tego trochę świeżych warzyw... i voila ! Koncepcja na obiad gotowa! Dziś w menu tartaletki na cieście francuskim na dwa sposoby. W roli głównej: łosoś Składniki na 3 tartaletki: 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego(...)ewentualnie bułką tartą. Płat gotowego ciasta francuskiego pokroić na mniejsze kwadraty, wyłożyć nim foremki, tak aby lekko wystawało poza brzegi. Każdą tartaletkę ponakłuwać widelcem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez 5min. Do zapieczonych spodów nałożyć przygotowane składniki w kolejności j.n. Tartaletki łososiowe : łosoś, szpinak z serkiem, cebula czerwona, pomidory, ser pleśniowy. Tartaletki pieczarkowe : wędlina, pieczarki, szpinak
Grunt to przepis!ciągnie, i zjadałam kromki jedna za drugą (szczególnie, kiedy był jeszcze ciepły). Jeśli nie znacie jarmużu, koniecznie spróbujcie go kupić (podobno jest coraz łatwiej dostępny) - to bardzo ciekawe warzywo, z pewnością warte uwagi.A jak już się zaopatrzycie, upieczcie taki chlebek. U mnie z pewnością zagości jeszcze nie raz.Odrywany chlebek z jarmużemSkładniki:(na keksówkę 30x11 cm)ciasto:500 g mąki(...)kawałki, układać je w wysmarowanej masłem keksówce na sztorc.Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Piec w 190 st. C. przez 25-30 minut, zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać pozostałą startą mozzarellą.Podawać na ciepło lub zimno.Smacznego!A może znacie jarmuż i gości często w Waszych kuchniach? Jakie dania z jego udziałem polecacie?Ja bowiem dopiero się z nim zaprzyjaźniam
Pożeraczka, czyli raz adobrzerównych. Wilgotne, mięciutkie, bardzo aromatyczne, zdrowe, a przy tym banalne w wykonaniu. Idealne ciasto na Dzień DzieckaJ Na pewno zasmakuje każdemu. Ciasto jest doskonałą metodą na przemycenie odrobiny warzyw i witamin w diecie każdego niejadka. Prezentuje się świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Polecam!! Ciasto marchewkowe light Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 skrobi kukurydzianej 2/3 szklanki otrębów pszennych(...)mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy jogurt, miód, marchewkę, orzechy i ananasy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy. Formę o średnicy około 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze przez 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy krem.Masło ucieramy mikserem
Mania Gotowania