warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:304/434)

Placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i serem feta 166

Aromatyczne placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i pokruszonym serem feta podane z jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżej kolendry i limonki. Ciecierzycę dodałam w całości, ale

Oryginalny smak
Burgery z buraka 214

się ze stoiska kupujemy pełno fantastycznych, kolorowych warzyw. O tej porze roku wyglądają niesamowicie i dziwnym trafem smakują zupełnie inaczej niż w pozostałych miesiącach :) Zgodnie z naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł(...)dodajemy nieco mąki lub bułki tartej. Z powstałej masy formujemy duże kotlety (my korzystałyśmy z obręczy do burgerów). Gotowe placki umieszczamy na papierze do pieczenia na blaszce. Wkładamy do piekarnika na 25 minut rozgrzanego na 180 stopni. Po mniej więcej 15 minut przewracamy je na drugą stronę. Poddajemy wraz z bułką i dodatkami. Polecamy przyrządzać je z konfiturą z czerwonej

Kolizje Smaków
Maślane rogale śniadaniowe 183

posmarowanego masłem i ulubionym dżemem- niby taki banał, ale smakuje tak fantastycznie, że mało kto potrafiłby oprzeć się tej pokusie :) Chociaż z dodatkiem wędliny, pasztetu czy po prostu z warzywami również brzmi kusząco i smakuje równie wybornie. Te rogale śniadaniowe idealnie sprawdzą się zarówno i w wersji wytrawnej, jak i na słodko więc dodatki zależą od Ciebie :) Są maślane, mięciutkie(...)części. Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od najszerszego boku, a następnie delikatnie wygiąć, by uzyskać kształt rogala. Przygotowane rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i odstawić na czas nagrzania się piekarnika na 190 stopni. Piec 20-25 minut. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Papryka nadziewana serowym kuskusem 177

To danie skradło serce nie tylko w mojej rodzinie. Znajomym do których zabrałam faszerowane papryki także zasmakowało. Jestem więc pewna, że nie tylko Ci na diecie

Magiczne Życie Marty
Miodowo - winne pieczone jabłka 226

Tradycyjnie jak co roku, również tej zimy nie obędę się bez pieczonych jabłek. Jabłonie w naszym sadzie tego roku szczególnie obrodziły więc jest to zapewne nie

Kuchenne aromaty
Tarta francuska ze szpinakiem i trzema rodzajami serów 220

Kruche ciasto francuskie z pysznym szpinakowo-serowym farszem to propozycja idealna dla każdego. Nie wymaga wielu przygotowań, wiec każdy laik poradzi sobie z tym przepisem, a

Kolizje Smaków
Kulki serowo - pietruszkowe z żurawiną 153

Kuleczki to efekt mojej kulinarnej improwizacji, a jak wiemy z takimi improwizacjami to różnie bywa, jednak ta okazała się moim niemałym sukcesem. Pietruszkowych kulek nie powstydziłby

Jadło i czytadło
Ziemniaczane puree z jajkiem sadzonym 156

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek ... Tym razem mamy dla Was pomysł na jajeczko do obiadu. Klasyczne sadzone gości zapewne u większości z nas, jednak

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Papryki faszerowane kuskusem i suszonymi pomidorami 144

Dzisiaj papryki faszerowane kuskusem, suszonymi pomidorami, polane sosem śmietanowym z oliwkami… Danie ładnie się prezentuje i pysznie smakuje. Polecam Składniki:Papryki:4 czerwone papryki300 g

Oryginalny smak
Jajka w Pomidorach 444

Niby nic szczególnego, a słów brak. Przepis pochodzi z Kwestia Smaku, autorka proponuje podawać z bagietką, ja zjadłam z bagietką, mój syn z makaronem. Zarówno z

Blondynka Gotuje
Jak zrobić klasyczny sos pomidorowy? 167

Najlepszy klasyczny sos pomidorowy zrobisz oczywiście ze świeżych dojrzałych pomidorów i jest on podstawą do wielu dań. Doskonale pasuje do grillowanych warzyw, owoców morza, mięsa, makaronów czy pizzy. Kiedy opanujesz jego przygotowanie do perfekcji, będziesz w stanie dopasować go do wielu potraw. Można go przechowywać w słoikach i kiedy najdzie ochota, wykorzystać z takimi składnikami, jakie akurat masz pod ręką(...)zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy sos solą, pieprzem, wrzucamy świeżą bazylię i jeśli zajdzie potrzeba miksujemy. Gotowy sos pomidorowy można przechowywać w słoikach. Wystarczy do tego 30 minutowa pasteryzacja w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Smacznego! Sprawdź również ten przepis – pasta paprykowa .   Artykuł Jak zrobić klasyczny sos pomidorowy? pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie

ale Pysznie
SOUVLAKI Z INDYKA 224

piekarniku, to nic nie jest w stanie zastąpić smaku szaszłyków z grilla. Charakterystyczny dym spowija souvlaki i nadaje im niepowtarzalny smak, który jest nie do odtworzenia w listopadzie w piekarniku. Odnoszę wrażenie, że oprócz magicznego dymu ważna jest też marynata w której souvlaki czekają na swoją kolej na grillu. Jak ją wykonałem? Najpierw musimy się zdecydować z jakiej części indyka(...)pieczenia zależy od temperatury grilla należy sprawdzić przed spożyciem, aby mięso w całości się upiekło. Oczywiste jest to, że do dopełnieniem takiego posiłku jest pita i tzatziki lub grillowane warzywa. Dobre greckie wino dodatkowo podkreśli walory smakowe. Smacznego ! Artykuł SOUVLAKI Z INDYKA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Kurczak po toskańsku (Pollo alla Toscana) 376

warzyw, serów i wędlin do wykorzystania. Kurczak po toskańsku doskonale nadaje się do wykorzystania kilku zbędnych rzeczy, zalegających w lodówce; ja robiłam wg oryginalnego przepisu, ale można dodać dowolne warzywa lub zrezygnować z jakiegoś składnika bez drastycznej zmiany smaku. Jednak ważne są moim zdaniem te trzy - cebula, pomidory i oliwki i lepiej z nich nie rezygnować. A poza tym kurczak(...)Zdjąć z patelni, odstawić. 2. Na patelnię wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, zmniejszyć ogień, dusić mieszając ok. 5 minut. Do bulionu z winem dodać szafran i dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180°C. 3. Dodać pieczarki, pomidory suszone, pomidory z puszki ( lepiej nie dodawać soku z pomidorów, ale zachować do ewentualnego podlania) i mieszając poddusić 3 minuty. Wlać bulion

Kuchnia Prezydentowej
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 287

najbliższym markecie. Kocham bataty za ich uniwersalność, można je gotować, grillować, parować, piec, a ugotowane mrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy. Doskonale smakują z ziołami, mięsem, rybami, warzywami, owocami…  Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem(...)PRZYBRANIE - czekoladowe wiórki50 g czekolady gorzkiej,100 g czekolady mlecznej,100 g czekolady białej.Przygotowanie:Bataty umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem, położyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 50 minut. Upiec do miękkości sprawdzając patyczkiem. Wystudzić, usunąć skórę, miąższ zmiksować w melakserze.Przygotować krem różany: masło utrzeć z różanym cukrem pudrem

SzczyptaSmaQ
Uroki lata 176

Smaki i aromaty lata uwodza nas na kazdym niemal kroku. Warzywa sa swieze i chrupiace, owoce takie soczyste i pachnace. Czasami mysle, ze nic wiecej do szczescia mi nie trzeba. Lubie rozkoszowac sie wszystkimi darami lata. I choc przed chwila przez moje miasteczko przeszla potezna ulewa i zrobilo sie chlodniej, to jeszcze niedawno pogoda zachecala do wyjscia z domu. Wlasnie(...)kremowa masa. Dodajemy kolejno jajka i nadal ucieramy ciasto. Na koncu dodajemy make wraz z proszkiem do pieczenia. Dokladnie mieszamy.Ciasto przekladamy na natluszczona blache i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CW tym czasie robimy mase serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka.Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi oraz smarujemy masa

Przysmaki Karolki
Pizzerinki ze szparagami 170

Na śmierć o nich zapomniałam! Sezon na szparagi powoli dobiega końca, a ja się łaskawie obudziłam, że przecież gdzieś coś mam takiego, co być może Was

Kuchnia w czekoladzie
Kalafior po indyjsku 226

Sprawa z tym kalafiorem jest dość zabawna bo pomyliłam przepisy i zrobiłam go inaczej niż powinnam i tak oto wyszedł kalafior po indyjsku. Swoją drogą bardzo

Mango Papaja
Grzanki z „tuńczykową” pastą ze słonecznika 179

ozostając w temacie oszukanych „ryb” (po wegańskim sushi ), przedstawiam Wam „tuńczykową” pastę ze słonecznika. Zaserwowana na chrupiących grzankach z ulubionymi warzywami nie ma sobie równych! W ogóle uważam, że słonecznik to idealna baza do wszelkich past kanapkowych. W połączeniu z dynią, czy suszonymi pomidorami jest wręcz uzależniający. W wersji „tuńczykowej” za rybny smak odpowiadają: pasta miso, olej lniany(...)pieprzem do smaku i wrzuć posiekane kapary oraz szalotkę. Wymieszaj. Do pasty możesz dodać dodatkowo kilka pokrojonych suszonych pomidorów, czy posiekaną natkę pietruszki. Ulubione pieczywo, np. bagietkę podpiecz w piekarniku, a następnie posmaruj słonecznikową pastą i podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja polecam kombinację marynowanych papryczek  jalapeño z oliwkami, czerwoną cebulą, czarnuszką i pomidorami lub świeżą paprykę z pomidorami, zielonym

Food Square
Tortilla z Mięsem Wołowym (Tortilla a'la Hamburger) 195

Tortilla inspirowana składnikami charakterystycznymi dla hamburgera. Łączy w sobie mięso wołowe i warzywa cechujące hamburgera, jedyna różnica to zastąpienie bułeczki - tortillą oraz zmiana formy mielonego mięsa. To niezwykłe połączenie tworzy wyjątkowy smak tortilli i z pewnością zasmakuje wszystkim fanom fast foodów.  Tortilla z Mięsem Wołowym (Tortilla a'la Hamburger) - Składniki: ok. 6 placków tortilli 500 g mielonej wołowiny duża(...)kilka plasterków pomidorów, ogórków, cebulę oraz mięso i starty na grubych oczkach ser. Tortillę zawijamy w rożek lub kopertę. Możemy ją dodatkowo zapiec na patelni, grillu elektrycznym, lub w piekarniku (przez chwilkę). Moje posty

Słodka Strona
Ciasto dyniowe 166

otowi na najlepsze ciasto dyniowe pod słońcem? Mam nadzieję, że tak, bo ten wypiek to absolutny jesienny must bake ! Ciasta z warzyw lubię najbardziej za to, że wydają się takie niewinne i stanowią genialną wymówkę, by sięgnąć po drugi kawałek. Chociaż sądzę, że wcale nie będziecie jej potrzebować, bo po prostu nie można sobie odmówić kolejnej porcji. Największą zaletą tego(...)osobnej misie i ubij lekko trzepaczką. Dodaj do suchych składników i połącz ze sobą za pomocą łyżki. Masę wlej do formy pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz 40-50 minut do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. *Purée przygotujesz, piekąc pokrojoną w kostkę dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kwadrans. Po wystudzeniu

Food Square
Pizza z zielonymi szparagami 127

Sezon na szparagi cały czas trwa, więc wykorzystuję to smaczne i zdrowe warzywo, jak tylko się da :-). Dziś zapraszam na pizzę z zielonymi szparagami. A na blogu znajdziecie również inną wersję na pizzę ze szparagami,i, czyli zieloną pizzę .     Pizza z zielonymi szparagami Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej(...)zielone surowe szparagi. Szparagi delikatnie malujemy oliwą. Wszystko posypujemy solą i oregano. Pizzę przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i  pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki oregano

Kulinarne przygody Gatity