warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:149/434)

pierś z kurczaka nadziewana porem i orzechami 241

gotować - czas 30-35 min / temp Varoma/ obr 2-3 w piekarniku piekarnik rozgrzać do 180 st pierś zawinąć w folię i przełożyć do naczynia żaroodpornego  piec ok 25 min - 5 min przed końcem uchylić odrobinę folii Podawać z ryżem, kaszą bądź ziemniakami z dodatkiem innych warzyw. Wersja z patelni jest z cukiniowymi wstążkami i ryżem, zaś wersja

Gotowanie z pasją
Polska rybka po grecku, czyli po polsku 156

ziela oraz czosnek. Na warstwę warzyw układam usmażoną rybę, którą przykrywam resztą warzyw. Najlepiej smakuje gdy odstoi kilka godzin w chłodnym miejscu, jednak nie stawiajmy jej na stole wprost z lodówki- jedzenie tak zimnego dania będzie niekoniecznie przyjemne. Można także podgrzać potrawę w naczyniu żaroodpornym w piekarniku- na ciepło jest także wyśmienita

Pichceniomania
Chipsy marchewkowe 169

umytą marchew obrać i pokroić w talarki za pomocą maszynki do krojenia warzyw lub ręcznie. Rozłożyć na blachach wyłożonych pergaminem. Suszyć ok. 5-6 godzin w temp. 60 st. C. Ja wykorzystuję do tego celu półkę nad kominkiem, ale równie dobrze może to być kaloryfer lub piekarnik (to najdroższa opcja). Chipsy należy uznać za odpowiednio wysuszone, kiedy przestaną być miękkie

Pij soki wyciskane
Pieczarki faszerowane ryżem i szpinakiem 108

odciśnięty, pokrojony szpinak. • Ryż wymieszać z podsmażonymi warzywami, doprawić solą i pieprzem. • Nafaszerować kapelusze pieczarek przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mnie zostało trochę farszu i włożyłam go do wydrążonej papryki. • Na wierzch położyć po kawałku sera żółtego. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 minut

To co kocham
Pikantne pieczone marchewki 75

przyprawy gyros – sól, pieprz do smaku – 1 łyżeczka cukru Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie obieramy marchew, płuczemy, osuszamy i przenosimy na blachę do pieczenia (ewentualnie można pokroić, jeżeli marchewki są duże). Polewamy olejem, posypujemy przyprawami oraz cukrem i mieszamy (tak aby warzywa były obtoczone w przyprawach). Pieczemy 20-25 minut aż wszystko będzie miękkie. Życzę

Szybko Tanio Smacznie
Zapiekanka makaronowa z warzywami 505

cienkie paski, cebulę kroimy w kostkę, wszystko lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Warzywa łączymy z makaronem i fasolką, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, ser żółty ścieramy na tarce, posypujemy wierzch zapiekanki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Bulwy „au gratin” 118

razem ze skórką, tylko oczywiście trzeba ją najpierw dobrze umyć. Bulwa była warzywem w miarę popularnym. W większości książek z początku XX wieku można znaleźć przepisy na ich przyrządzenie. Podawano topinambura z wody, smażonego , zapiekanego... Przedstawiam przepis na topinambura „au gratin”. Au gratin – potrawa zapiekana w piekarniku, zwykle w sosie Mornay* lub posypana tartą bułką i polana stopionym masłem. Przepis

królestwo garów
Kebab drobiowy z wędzoną mozzarellą 149

międzyczasie kapustę pekińską drobno pokroić i doprawić solą z pieprzem. Resztę warzyw pokroić w plasterki. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos. Śmietanę połączyć z majonezem i doprawić do smaku. Bułkę przekroić na 4 części i przeciąć tak, aby powstały kieszonki. Podgrzać w piekarniku. Mięso wymieszać z sosem. Do bułek wkładać farsz w kolejności wg uznania (najlepiej zacząć

Di gotuje
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy. 140

Marynaty nie wylewamy. Naczynie żaroodporne skropić oliwą z oliwek. Wyłożyć mięso.  Piekarnik nagrzany do 180'C. Pieczemy ok 20 min . Po tym czasie podlewamy mięso pozostałą marynatą i pieczemy jeszcze około 30-45min w zależności od wielkości naszego drobiu. Podajemy z ziemniakami w koszulkach, warzywami z patelni lub frytkami z batatów. Smacznego! Spodobał Ci się przepis

Tagebuch po polsku
ZIEMNIAKI FASZEROWANE SZPINAKIEM 145

Posypałam je startym parmezanem Można je trochę polać oliwką. Wstawiłam do piekarnika na około 30-40 minut ( zależy od miękkości podgotowanych ziemniaków ) i piekłam w temperaturze 220 stopni. SMACZNEGO! Polecam również  FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ  FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI Z WĘDZONYM KURCZAKIEM  I WARZYWAMI

potrawyregionalne
Pierożki francuskie z wołowiną i warzywami 192

warzywa i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa, groszek, czosnek (starty na tarce), koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Z ciasta francuskiego wykrawać kubkiem kółka.Nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić pierogi.  Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierożki

Moja Galeria Smaku
Faszerowane cukinie zapiekane w sosie pomidorowym 134

przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić cukinie, lekko dociskając nadzienie. Warzywa ułożyć w żaroodpornej formie i każdą posypać odrobiną żółtego sera. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i zalać nim cukinię. Naczynie przykryć przykrywką (jeśli mamy naczynie dwuczęściowe) lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny. Po 45 minutach zdjąć

My simple kitchen
Witam robaczki moje drogie . 304

formujemy „koperte” zwijając szczelnie brzegi . Na kopercie nacinamy dziurki , wkladamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny . Do tak przyzadzonej piersi pasuja nie tylko ziemniaki ale i rozne kasze, czy tez ryz . Ja dzisiaj zjadlam  taka bez ziemniakow czy kaszy, ale jako dodatek  zrobilam duszone warzywa

PychaDania
Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) 200

czasie dokładnie odsączam cukinię i cebulę z soku, sok wylewam. Do warzyw dodaje starty żółty ser, bułke tartą, oliwę, jaja, przyprawy i pokrojona natkę. Dokładnie mieszam do połączenia składników. Całość przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą keksówki. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - z termoobiegiem - Czas pieczenia to ok. 60 - 80 minut Trzeba sprawdzać patyczkiem jak ciasto

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:) 181

przesmażamy razem z pokrojonymi nóżkami na oliwie do miękkości. W misce mieszamy warzywa z ryżem i dodajemy przyprawy oraz skrapiamy grzybowym sosem sojowym. Polecamy doprawić dość ostro, bo pieczarki lubią ostrość. Nadziewamy kapelusze pieczarek farszem ryżowym i na każdy kładziemy mały plasterek żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C razem z przygotowanymi wcześniej ziemniakami. Co do ziemniaków

vegetanie
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 198

ryżu i przyklepujemy, aby uzyskać zwarte podłoże lekko uciskamy. Na ryż wykładamy warzywa z patelni również uciskając i wyrównując. Na koniec dajemy drugą część ryżu i również ładnie ją równo rozprowadzamy. Na sam koniec rozsypujemy orzechy z pestkami dyni i owijamy całość folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C na ok. 20 min. Danie jest gotowe :) Podajemy

vegetanie
Aromatyczna ryba na ostro - czarniak 200

pieprz do smaku,cząstki limonki i pomidorki koktajlowe do dekoracji.Przygotowanie:Warzywa posiekać w drobną kostkę, wymieszać, dodać zioła, skórkę i sok z limonki, sól i pieprz. Papier do pieczenia skropić oliwą, wyłożyć rybę, na nią ostrą salsę, całość skropić oliwą. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Podawać  z pomidorkami  i cząstkami limonki

SzczyptaSmaQ
Roladki z kurczaka w szynce długodojrzewającej 1451

układamy w naczyniu żaroodpornym z wcześniej natłuszczonym dnem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok 40 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Przed podaniem kroimy w plastry. Jemy tak jak lubimy najbardziej :) na przykład ze świeżymi warzywami. Smacznego

Taste Of My Day
Fish and chips 201

przykrycia w jakieś ciepłe miejsce – najlepiej do piekarnika rozgrzanego do 50-60 stopni. Fish and chips podaje się zwykle z kwaśnymi dodatkami. Podobno polskim wynalazkiem jest podawanie go z kiszoną kapustą, ale bardziej tradycyjną opcją są pikle. W praktyce to mniej więcej tyle co konserwowe ogórki z dodatkiem innych warzyw, chociaż Anglicy mają na rzeczy kiszone i konserwowe nieco inną(...)Nawiasem mówiąc, jeśli lubicie dorsza, ale chcielibyście go zjeść w nieco bardziej przystępnej dla waszego organizmu formie, spróbujcie naszego publikowanego już jakiś czas temu przepisu na dorsza duszonego z warzywami . Fish and chips 2015-08-01 14:14:13 Fish and chips, czyli tradycyjna angielska ryba w chrupiącej złoto-piwnej panierce podana z frytkami i konserwowymi ogórkami. Zapisz przepis Drukuj

Kulinarna Pokusa
Wołowina i ziemniaki nacinane z pieca ze skorupką czosnkowo-ziołową 118

jakości mięsa. Moja mama na sam widok "różowego" zaczyna się krzywić, a brat patrzy na talerz, jakby leżał tam małpi móżdżek czy żywe robale. A ziemniaczki? Jak to pieczone warzywo tego typu - znajdzie wielu amatorów. Czosnek, zioła - pycha! WOŁOWINA I ZIEMNIAKI NACINANE Z PIECA ZE SKORUPKĄ CZOSNKOWO-ZIOŁOWĄ Składniki na wołowinę: - dobry kawałek wołowiny - sól  - pieprz - tłuszcz (jeżeli mięso(...)umieściłam na 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Potem dałam jej odpocząć, żeby krew nie rozlała się po talerzu.  Składniki na ziemniaki: - ziemniaki - oliwa z oliwek - czosnek - świeże zioła - pieprz - sól Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i nacinamy w poprzek tak, żeby przerwy między plastrami były widoczne, ale żeby warzywo się nie rozpadło. Do miseczki wyciskamy

Życie zamknięte w smaku
Pieczony schab w boczku z warzywami i jabłkami 180

problemu, schab nie należy też do najdroższych mięs, więc każda rodzina może sobie pozwolić na porcję dobrej wieprzowiny jak np. pieczony schab w boczku. Do wieprzowiny pasuje większość warzyw. Ponieważ jest to świąteczna propozycja na obiad dlatego proponuję smażony jarmuż z jabłkami i pieczone bataty z ziemniakami. Jak widzicie z prostych i łatwo dostępnych składników można wyczarować świąteczny obiad(...)solą, pieprzem i tymiankiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 175ºC i piecz przez 40 minut. Liście jarmużu odetnij od twardych łodyg i pokrój. Usmaż jarmuż na łyżce masła. Dopraw solą i pieprzem. Na drugiej łyżce masła usmaż ósemki jabłek. Pokrój mięso na grube plastry i ułóż na półmisku. Podaj z pieczonymi warzywami i jarmużem z jabłkami.     Spara Spara

codojedzenia
KUKURYDZIANY DUTCH BABY NA BAZIE SOSU JASNEGO #ŁOWICZ 95

mogłam nie kupić. Mam z jego udziałem sporo pomysłów w głowie. Na pierwszy ogień jednak poszły naleśniki z dodatkiem sosu Jasnego. Połączyłam w tym daniu słodką kukurydzę i warzywa. Wyszło coś pysznego. Na stronie internetowej producent pisze: " Jasny Sos Uniwersalny Łowicz docenią zarówno amatorzy kuchni tradycyjnej, jak i współczesnej. Po dodaniu łyżeczki musztardy zamienia się w kremowy sos musztardowy(...)minut żeby odpoczęło. Nagrzewam piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym lub patelnią do 250 st C Pomidor, ogórek, cebulę kroję w większe cząstki. Mieszam je razem wraz z przyprawami i 2 łyżkami kukurydzy. Rozgrzane naczynie lub patelnię smaruję olejem rzepakowym i wlewam ciasto. Podpiekam ok 3-4 minut. Dodaje następnie na naleśnika warzywa i polewam 1-2 łyżkami sosu. Piekę

Kuchnia w oparach
SZKŁO... z dużych liter pisane... u mnie testowane! 135

wyjęciu z piekarnika czy z kuchenki. No i ten cały słynny GRILL&DROP Innowacyjny system Grill&Drop to unikalna, opatentowana przez TERMISILtechnologia, która chroni potrawę przed przywieraniem oraz zapewnia jej odpowiednie nawilżenie. Dzięki równomiernie rozłożonym na pokrywce kroplom szkła, parująca woda wymusza termoobieg i równomierne nawilżenie potrawy. To sprawia, iż grillowane mięso oraz warzywa są aromatyczne, soczyste(...)Niski współczynnik rozszerzalności termicznej, czyli w miarę wzrostu temperatury objętość naczynia ze szkła boro-krzemowego zwiększa się w nieznacznym stopniu. Naczynia żaroodporne TERMISIL możesz stosować w lodówce i zamrażarce, piekarniku, kuchence mikrofalowej oraz na kuchenkach elektrycznych. Wysoka odporność na szok termiczny, czyli nagłe zmiany temperatur. Możesz używać naczyń żaroodpornych TERMISIL do pieczenia nawet w najwyższych temperaturach. Gładka powierzchnia szkła boro

Z Kuchni Do Kuchni
Faszerowane bakłażany FIT 198

Pewnie też czasem zastanawiacie się, co zrobić z zalegającymi w lodówce warzywami. Najczęściej przychodzącym do głowy rozwiązaniem jest zapiekanka. Ja proponuję odstępstwo od tradycyjnej formy i zapieczenie warzyw w łódeczkach z bakłażana. Jeśli nie macie go akurat na stanie, możecie z powodzeniem zrobić to samo z papryką czy cukinią. Takie danie świetnie nadaje się na kolację. Możecie je też podać(...)odstawić.  2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. 3. Łódeczki posypać pieprzem i wstawić do pieczenia na 20 minut. 4. W czasie, kiedy bakłażan się piecze, zrobić farsz. Miąższ bakłażana, paprykę, pomidorki oraz pora bardzo drobno pokroić. Podsmażyć   2-3 minuty na niewielkiej ilości oleju, następnie chwilę poddusić pod przykrywką, aż warzywa będą miękkie.  5. Zdjąć

Powiedz dietom nie