warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:147/434)

Kurczak zapiekany w sosie z fasolą i marchewką. 248

rumiano. Następnie mięso wyciągnąć, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dołożyć marchewkę. Podlać warzywa bulionem. Dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem czarnym, mieloną słodką papryką i kurkumą. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, ponownie włożyć mięso z kurczaka, dodać osączoną fasolę białą i czerwoną. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez około 80 minut. Natkę pietruszki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pieczeń z kolorowymi warzywami 152

wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy połowę mięsa. Następnie układamy ugotowane warzywa – brokuł oraz kalafior na środku, mini marchewki po bokach. Przykrywamy resztą mięsa. Foremką uderzamy o blat  lub dociskamy wierzch aby masa była zwarta. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 15 minut

VioletoweKucharzenie
Ciasto francuskie z warzywami 224

niedźwiedzim i czarnuszką jajko Ciasto dzielimy na 3 części, końce nacinamy (zdjęcie poniżej). Warzywa kroimy i układamy na ciasto, posypujemy suszonymi pomidorami i zawijamy. Jajko wbijamy do kubka, roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ciasta. Blaszkę wkładamy papierem do pieczenia, kładziemy na nim ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Podajemy na gorąco

kruche babeczki
Pieczarki faszerowane cukinią, kaszą, serem i .... (wegetariańskie pieczarki) 154

czosnkiem. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Następnie warzywa studzimy. Do warzyw dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach i jedno jajko. Całość dokładnie mieszamy.  Do każdego kapelusza pieczarek nakładamy czubato farszu. Dodatkowo nadziane pieczarki możemy posypać odrobiną sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 C przez

IMPRESJA SMAKU
Cukinia w panierce z suszonych grzybów i otrąb 186

Pyszna i zdrowa przekąska dla amatorów cukinii i grzybów. Można upiec ją w piekarniku lub usmażyć na patelni. Składniki 1 cukinia 1 jajko kilka suszonych grzybów

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Dekalog przetworów – czyli rady na udane przetwory 236

zapas. Im świeższych warzyw do przetworów użyjesz, tym bardziej będą one smaczniejsze. Warzywa a szczególnie owoce, najlepiej zatem kupować w dniu, kiedy planujemy robić przetwory. Po piąte…Wyparz słoiki Dzięki wyparzaniu słoików, pozbędziesz się wszelkich brudków w nich zalegających. Możesz je wygotować, lub potrzymać w piekarniku w temperaturze 125 stopniu. Niezależnie którą metodę wybierasz, warto, aby czas wyparzania wyniósł

Mieszam w Garnku
Pizza ze szparagami i białym sosem. 114

zioła i wymieszać. Pozostałe: 500 g szparagów mozarella Wykonanie: Szparagi obrać nożykiem do warzyw, pozbawić zdrewniałych końcówek. Gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie ułożyć szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 15-20 minut. Serem posypać

zadanie-gotowanie
Podudzia kurczaka pieczone w bazyliowym pesto 160

czym przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 1 godzinę.  Na kilka minut przed końcem pieczenia, pokrywę zdjąć, aby mięso lekko się zrumieniło. Przed podaniem posypać świeżą posiekaną bazylią. Doskonale smakuje z kremowym risotto z warzywami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Pieczone bakłażany i buraki, Mr Robot 164

buraki na cienkie plastry. Połóż (oddzielnie buraki i bakłażana) na blaszkach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia (nie trzeba go już smarować olejem). Polej oliwą lub olejem i posyp solą, pieprzem i ziołami. Piecz ok. 25-40 minut. Inna wersja: możesz też wcześniej zamarynować plastry warzyw z oliwą i ziołami (np. zostawić je w lodówce na dobę, szybciej się upieką

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa pomidorowa z grillowanych pomidorów 119

świeżo zmielonym, grubym pieprzem. Na koniec solimy. Pomidory wstawiamy na górną półkę piekarnika ustawionego na 200⁰C, z termoobiegiem. Zostaną tam około 30-40 minut. Najwygodniej robić to w głębokiej blaszce do ciasta, bo pomidory puszczą trochę soku. Pilnujcie tylko, czy cebula się nie przypala. Warzywa będą finalnie mocno przypieczone. I naprawdę pyszne. W garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy dwie

Karo in the Kitchen
Szybkie ciasto z rabarbarem. 143

pieczenie, dlatego w mojej kuchni królują błyskawiczne przepisy na potrawy, najczęściej z sezonowych warzyw i owoców. Mam dużo sprawdzonych receptur i to jest jedna z nich. Wykonanie jest bajecznie proste, bez użycia miksera, takie jak przy przygotowywaniu muffinek, czyli mokre+suche, na wierzch owoce i do piekarnika. Zdjęcia były robione 30 minut po wyjęciu z piekarnika. Widać, że rodzince smakowało

Rozpustne gotowanie
Kurczak po hawajsku 257

kroimy w kosteczkę. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce. Obsypujemy go pokrojonymi warzywami. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy glazurę. Miód, koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną glazurą smarujemy kurczaka. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Od czasu do czasu mięso przewracamy

VioletoweKucharzenie
Pieczone sajgonki, Chicago 184

kapustę i mieszankę chińską. Następnie podlej kilkoma łyżkami wody i duś aż warzywa i grzyby zmiękną (około kwadrans – w razie potrzeby dolej wody). Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce, dopraw przyprawą chińską i sosem sojowym. http://whiteonricecouple.com/food-photographer-los-angeles/ Nagrzej piekarnik do 180 ° C. Namocz płat papieru ryżowego w letniej wodzie (3-4 sekundy), połóż

Qlinarnie i Qlinarnie
Zielony pasztet 189

żeby dała się zmiksować. Kurczaka pokroić w kostkę. Do malaksera wrzucić dobrze odsączone warzywa oraz mięso i czosnek. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać jaja, śmietankę, przyprawy, sól morską i wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki o wymiarach 26 cm x 11 cm i przykryć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C i piec pasztet przez

Delicious Titbits
Pieczony dorsz 121

części. Każdą część układać na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia. Na porcję warzyw położyć po kawałku ryby. Rybę posypać solą, pieprzem i imbirem, polać przecierem pomidorowym i ułożyć po 2 plasterki cytryny. Każdy z trzech porcji dokładnie zawinąć i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut. Smacznego A tak wyglądała porcja rybki przed zapieczeniem: function

dom-agi.pl
Ziemniaki pieczone - wersja z czosnkiem lub z papryką 188

Ziemniaki pojawiają się u Nas nie pierwszy raz, ale za każdym razem w innej wersji. Dziś ziemniaki nacinane, upieczone w piekarniku. Ja chyba bardziej lubię te

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pasztet z czerwonej soczewicy (77 kcal) 120

dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i marchew startą na tarce o drobnych oczkach. Warzywa podlewamy pół szklanki wody i dusimy, aż marchewka będzie miękka. Gdy wszystkie składniki troszeczkę ostygną, dodajemy przyprawy, płatki owsiane i jajka i dokładnie mieszamy. Przekładamy do podłużnej formy do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 C przez 30-40 minut

e-PrzepisyKulinarne
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 131

bardzo drobno, dodajemy utarte warzywa i smażymy na patelni na łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) na jakieś 40 min. Góra ma się ładnie przyrumienić. Zostawiamy

ladykitchen
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 180

bardzo drobno, dodajemy utarte warzywa i smażymy na patelni na łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) na jakieś 40 min. Góra ma się ładnie przyrumienić. Zostawiamy

ladykitchen
Pasztet domowy pieczony 166

Kroimy na kawałki gotowane i surowe mięso.Wątróbkę, mięso, warzywa i bułkę mielimy.   Dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.Dokładnie uciskamy.   Na wierzchu robimy wzorek i smarujemy delikatnie olejem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 40 minut.Pasztet upieczony.Wyjmujemy

Maminek kulinarny
Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii. 175

parmezanem. Napełnić sosem makaron i polać po wierzch. Zapiec 15 minut w piekarniku. Na wierzch ułożyć cienkie paski cukinii  przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli. Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki. Moja wersja romesco jest trochę uproszczona

Kulinarny karnet Christophera
Włoski chlebek z suszonymi pomidorami 124

stolnicę oprószoną mąką, dodaj pokrojone suszone pomidory i posiekaną cebulę. Zagniataj aż warzywa będą równomiernie rozłożone w całym cieście. Uformuj 1 lub 2 bochenki i ułóż na natłuszczonej blasze lub na papierze do pieczenia. Przykryj i odstaw na 45 minut. Piecz ok 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do tem. 190C. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. źródło ,,upiecz swój

Apetyczna babeczka
Hamburger 157

każdej strony. W tym czasie bułki podpiekam na elektrycznym grillu lub w piekarniku. Na spodzie układam cebulkę, później żółty ser i kotlet. Na mięsie układam ogórki, które polewam keczupem. Układam na nim dwa plastry pomidora i sałatę. Wierzch bułki polewam sosem czosnkowym i przykrywam nią warzywa. Gotowe :) Chociaż żałuję, że nie udało mi się znaleźć dobrego mięsa, a sosy były

Ratunku obiad
Odrywana (ślimaczkowa) pizza 138

wymieszać. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozłożyć przesmażone warzywa i zwinąć w roladę. Pokroić na plastry o grubości ok 1,5- 2 cm. Ułożyć we foremce i posypać pozostałym żółtym serem. Ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut aż wierzch ładnie sie zarumieni

Monia miesza i gotuje
Pieczona cukinia 162

Cukinia - pyszne i lekkostrawne warzywo.  Niewielka ilość tłuszczu i niska kaloryczność sprawiają, że cukinia to świetny produkt dla wszystkich, którzy się  odchudzają  (100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal).  Warto pamiętać, że cukinia działa alkalizująco, zapobiegając   zakwaszeniu organizmu , a  potas w niej zawarty zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Ja uwielbiam cukinię(...)startym żółtym serem na wierzchu. Wkładamy do piekarniku nagrzanego do 180 stopni i pieczemy minimum 15 minut ( kiedy cukinia będzie miękka i ser się przyrumieni). Smacznego :) Jak kupować cukinię? Kupując cukinię, warto wybierać okazy nie dłuższe niż 30 cm o błyszczącej nieuszkodzonej i pozbawionej plam skórce. Warto zwrócić uwagę również na ciężar warzywa - im waga większa, tym lepiej.  Cukinię

Wołowina od rekina
Pieczony świeży śledź z karmelizowanymi warzywami i puree z topinamburem 107

głowy i wnętrzności 1/2 pęczka natki pietruszki 1/3 papryczki habanero 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu 1 ząbek czosnku szczypta papryki wędzone w proszku Karmelizowane warzywa: 1 marchewka 1/2 kopru włoskiego 1/2 czerwonej papryki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 2 łyżki syropu klonowego 1 gałązka rozmarynu opcjonalnie 1/2 lampki(...)skórą do dołu i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 8-10 minut. Niech skórka się zarumieni. Marchew, koper włoski i paprykę kroję w słupki. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z masłem i smażę na niej pokrojoną na ćwiartki szalotkę i posiekany w plastry czosnek oraz rozmaryn. Następnie dodaję resztę warzyw i całość smażę 4-5 minut

Mango Papaja
Pizza z rukolą, pomidorkami cherry i parmezanem 207

ostra w smaku rukola,  świeże słodkie pomidorki i cieniutkie plastry parmezanu ułożone na pysznym cieście dawały mi poczucie, że jem zdrowo i racjonalnie;) W końcu surowe warzywa to samo zdrowie! Postanowiłam ten smak odtworzyć w domu. Oczywiście, największym wyzwaniem było ciasto. Robiłam już wiele wariacji na temat ciasta do pizzy, ale przepis Jamiego chyba jest jak dotąd(...)wystarczy zwykła blacha. Moim zdaniem im niżej umieścimy w piekarniku blachę tym lepiej - ciasto się dopiecze od spodu i będzie chrupiące. Pizzy wystarczy 10-15 minut w dobrze rozgrzanym piecu. Po wyjęciu kładziemy na środek rukolę, przepołowione pomidorki i cienkie plastry parmezanu (można je zrobić obieraczką do warzyw). Nie żałujemy składników:) Pizza gotowa!   Partnerem "Tygodnia włoskiego" jest marka

Kulinarne Inspiracje
Piwno winne golonki z indyka 155

Obiad z piekarnika. Golonki zamarynowane w piwie, occie winnym, skórkach jabłka. Sa naprawdę dobre, ale muszę poleżeć w marynacie. Za jednym pieczeniem mamy cały obiad. 4 golonki z indyka 1 szklanka piwa 1/2 szklanki octu winnego 2 jabłka 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka czubricy czerwonej warzywa: 2 buraki małe 3 marchewki(...)Przekładam do miski dodaję sól, pieprz, rozmaryn, estragon, oliwę.  Dokładnie mieszam i układam na blaszce na papierze do pieczenia i piekę z golonkami około godzinę. Golonki wstawiam do piekarnika w naczyniu bez przykrycia, temp 220 stopni na 40 minut, po czym zmniejszam na 160 stopni i piekę jeszcze około półtorej godziny aż mięso będzie odchodzić od kości. W trakcie

wesoła kuchnia