warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:139/434)

Idealnie upieczona pierś kaczki z sosem żurawinowym i zapiekanymi ziemniaczkami 552

wytopionego ze smażenia piersi kaczki i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (można równocześnie z kaczką piec). Ostatni szlif...Upieczonego buraczka ścieram na tarce o dużych oczkach, marchewkę również. Upieczoną, pokrojoną pierś kaczki podaję z upieczonymi ziemniaczkami, sosem żurawinowym oraz startymi warzywami. Gotowe

Mango Papaja
Krem z kalafiora z karmelizowanym porem i prażonym kalafiorem 234

kostkę. Warzywa umieścić w garnki i zalać wodą tak aby przykryła warzywa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz odrobinę soli. Gotować warzywa do miękkości. W czasie gdy warzywa się gotują, należy dokładnie umyć pora i pokroić go na cztery części. Następnie każdą z części posiekać. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy pora dodajemy cukie i sól. Karmelizujemy pora(...)lekko złotej barwy. Zdjać z ognia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na blaszce wyłożónej papierem do pieczenia układamy plastry szynki parmeńskiej i pieczemy około 10-12 minut, aż szynka zrobi się chrupiąca jak chipsy. Uważać aby szynka nie zmieniła koloru na brązowy i nie spaliła się! Szynkę kruszymy na mniejsze kawałki. Kiedy warzywa się ugotują, odlewamy połowę wody, wyciągamy liść

DefinicjaSmaku
Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych 329

kukurydzianych. Ostatnio pierś w płatkach serwowałam z domowymi frytkami z piekarnika , sosem czosnkowym oraz sałatką z pomidorami i cebulką. Uważam, że takie zestawienie komponuje się doskonale. Pamiętajcie, że do piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych możecie dobrać sobie ulubione dodatki, jak na przykład ryż, ziemniaki czy po prostu sezonowe warzywa. W każdej wersji będzie smakować wyśmienicie. Zobacz też: 5 smacznych(...)kolejno w mące, jajku oraz płatkach kukurydzianych. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Porady Zaglądajcie od czasu do czasu do piekarnika, aby płatki za bardzo się nie przypiekły. Jeżeli zobaczycie, że dopiekają się zbyt szybko, zmniejszcie delikatnie temperaturę. Artykuł Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Grillowane białe szparagi w ostrym cieście francuskim 215

doprawione, zostały na grillu upieczone. Takie szparagi można w piekarniku przygotować i na ciepło jak i zimno jako przekąskę serwować.  Składniki: 10 - 12 białych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, pieprz czarny świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Szparagi ze względu na lekko zdrewnienie skórki obieramy obieraczką do warzyw, pomijając główki. Odcinamy zdrewniałe końcówki. Należy pamiętać, że szparag(...)pokrywą i grillujemy w 200°C ok. 15 min. w czasie pieczenia odwracamy, żeby równomiernie się zrumieniły. Jeśli nie macie grilla z pokrywą, takie szparagi można śmiało przygotować w piekarniku. Przekąska ta idealnie smakuje zarówno na zimno jak i ciepło.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Ratatuj- Ratatouille 372

Ratatuj to danie, które opiera się na warzywach- przede wszystkim na cukinii, bakłażanach i papryce- w sosie pomidorowym.Jest to danie nieskomplikowane, a przy tym bardzo smaczne, mimo tylko kilku warzywnych składników!Zazwyczaj robię wersję jednogarnkową, ale dziś zrobiłam przekładaną i co jest dziwne, że każda z nich- mimo tych samych składników- inaczej smakuje!Obie pyszne, ale moje kubeczki smakowe wolą(...)sprasowany czosnek, chwilę podduszamy i dolewamy zmiksowane pomidory oraz przyprawy.Włączamy piekarnik na 180st.W tym czasie, kiedy sos nam gęstnieje (ok. 20min.) kroimy bakłażana, cukinie i paprykę na cieńkie plasterki.Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą, wlewamy pomidorowy sos i układamy warzywne plasterki.Przykrywamy folią i dusimy ok 20min., aż warzywa zmiękną, a potem ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10min.Jeżeli robimy wersję

Kraina Miodem Płynąca
Kasza jaglana zapiekana z jajkiem 162

odpowiedniej kategorii, myślę że wszystko zależy od waszej fantazji i czasu, jakim dysponujecie o danej porze dnia Podobnie ze sposobem zapieczenia jajek na końcu – możecie zrobić to w piekarniku, ale na patelni też będzie ok. Polecam to danie – jest pyszne, zdrowe i w dodatku zrobione w ogólnodostępnych składników. Kasza jaglana zapiekana z jajkiem(...)kostkę pomidory, dopraw solą, pieprzem i papryką. Smaż aż warzywa zmiękną, a większość wody odparuje. Dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj. W tym momencie decydujesz, w jaki sposób chcesz zapiec jajka - możesz je wbić od razu na patelnie do reszty potrawy i ściąć białka pod przykrywką, a możesz zapiec danie w piekarniku np. w kokilkach (patrz wskazówki poniżej) Przed podaniem posyp

Powiedz dietom nie
Papryka faszerowana ryżem i warzywami. 162

małych oczkach. W misce mieszamy ryż z warzywami i doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką i pieprzem. Możecie skropić delikatnie farsz sosem sojowym, jeżeli będzie dla Was zbyt mało słony. Teraz papryczki pozbawiamy górnej części i wyrzucamy gniazda nasienne. Farsz nakładamy do papryk i układamy na blaszce wysmarowanej delikatnie oliwą z oliwek. Do piekarnika nagrzanego do 180 C wkładamy papryki i pieczemy(...)odkrawamy 4 duże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem (najlepiej czosnkowym) i nakładamy na każdą pomidory pokrojone w kostkę. Lekko posypujemy startym żółtym serem i sezamem. Wkładamy do piekarnika po ok. 10 min. od wstawienia papryczek. Sałatka: sałata lodowa 2 pomidory, najlepiej żółty i czerwony 2 rzodkiewki 2 gałązki selera naciowego 1 średnia papryka pomarańczowa oliwa z oliwek limonka

vegetanie
Krem z zielonego kalafiora z masłem palonym i pudrem z łupin szalotki 176

niezłej ostrości.  Na gorąco i na zimno smakuje, kremowością czaruje.  Składniki: 1 kalafior zielony, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 szalotki z łupinami, wody tyle żeby przykryć warzywa, 2-3 łyżki Bulionu Warzywnego   Winiary w słoiku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ok. 50 g masła, ewentualnie sól do smaku. Przygotowanie: Kalafior myjemy, odcinamy różyczki od łodyg(...)przypalamy do uzyskania ciemnego koloru w piekarniku, w temperaturze ok. 200°C. Łupiny pod palcami powinny się rozkruszyć. Następnie miksujemy lub rozgniatamy w moździerzu. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy oliwę, przesmażamy na niej szalotkę z pokrojonymi łodygami kalafiora, cały czas mieszamy. Dodajemy różyczki kalafiora i zalewamy gorąca wodą tyle, żeby przykryła warzywa.   Zagotowujemy, dodajemy bulionu i dusimy

Moniki Smakołyki
Łosoś, soczewica i sos śmietanowo-musztardowy. 192

tymiankiem. Każdy filet zawijamy w folię aluminiową, robiąc paczuszkę. Rybę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 160°C W między czasie robimy sos. Posiekana szalotkę podsmażamy na maśle. Gdy ładnie się zeszkli dolewamy na patelnię śmietanę i musztardę. Mieszamy. Ugotowana soczewicę z warzywami odcedzamy. Wyciągamy cebulę. Soczewicę łączymy ze sosem, dokładnie mieszając. Posypujemy natka pietruszki

Przysmaki Karolki
Piersi z kurczaka zapiekane na młodej kapuście 186

zjeść coś smacznego by wypadało. Zwłaszcza, że wokół zaczyna pojawiać się tyle fantastycznych młodych warzyw, na których widok aż ślinka leci. Dlatego polecam na obiadek piersi z kurczaka owinięte boczkiem i zapieczone na młodej kapustce. Przygotowuje się je szyb ko (max 20 minut), myk do piekarnika a obiad robi się dalej sam. A podać go można z młodymi ziemniaczkami

Simply Food
Kurczak w ziołach pieczony w całości 175

nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Polać go wytworzonym sosem. Wyjąć blaszkę z piekarnika i odwrócić kurczaka. Dolać wody, u mnie się wygotowała. Dno blaszki musi być pokryte wodą. Obrać marchewki, jeśli są grube przekroić na pół. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Włożyć warzywa na dno blaszki, lekko obsypać solą. Piec następne 30 minut. Ziemniaki umyć i ugotować

Kuchnia Pokoleń
Młode ziemniaczki zapiekane w boczku 169

spodu. W przeciwnym razie podczas pieczenia boczek może się lekko rozwijać.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni do zrumienienia się boczku. Na grillu Opiekać równomiernie ze wszystkich stron, aż boczek wytopi się i zrumieni. W taki sam sposób można upiec inne warzywa, na przykład młoda marchewkę, seler, pietruszkę, etc. Ich nie trzeba obgotowywać przed pieczeniem. Jeśli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 565

minut, aż cukinia zmięknie, a oddana przez nią woda wyparuje. Do przesmażonych warzyw dodaj kukurydzę, pokruszony ser feta, posiekany koperek oraz suszoną miętę. Dopraw pieprzem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw, choć dodatek soli nie powinien być potrzebny, bo feta jest dość słona. Piekarnik nagrzej do 220 stopni C. Przy pomocy filiżanki wytnij z ciasta francuskiego kółka. Na środku kółka

Chilli Czosnek i Oliwa
Suszone pomidory. Z piekarnika 159

Gdyby nie fakt, że któregoś dnia C. obdarował mnie dwoma skrzynkami tych czerwonych, okrąglutkich warzyw (czy też raczej owoców), w ogóle bym się na nich nie skupiła. A tak powstał duży słoik suszonych pomidorów. Co prawda nie tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą - w piekarniku, jednak smakują naprawdę cudownie. Oliwa przeszła smakiem nie tylko pomidorów, ale też czosnku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA + test szybkowaru Gerlach 359

rwiemy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnym pomysłem jest np. świeża chrupiąca bułka, ulubione warzywa oraz sos albo meksykańskie tortille z ulubionymi dodatkami. Smacznego! PODSUMOWUJĄC: Szybkowar Gerlach spisał się na medal! Danie przygotowałam dosłownie w 1/4 czasu potrzebnego do przygotowania go w normalnych warunkach ( w piekarniku albo wolnowarze robi się ok.8 godzin! ), a dzięki gotowaniu pod ciśnieniem smaki wszystkie smaki

Ostra na Słodko