dusimy pod przykryciem ok 10 minut o d czasu do czasu mieszając. Po tym czasie warzywa wymieszać z makaronem i przełożyć do naczyń żaroodpornych. Na wierzch wyłożyć czerwoną fasolę z puszki. Jajka roztrzepać z dodatkiem szczypty soli i zalać nimi całą zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie otwieramy, na wierzch nakładamy plasterki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisól mieszamy. Batata i marchewkę kroimy w kostkę, mieszamy z marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Sałatę rzymską kroimy w paski, bryndzę kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół. Wszystko mieszamy ze sobą, dodajemy upieczone warzywa i gotowe! Wersja z serem lazur i pieczoną marchewką
Mango PapajaDziś będzie bardziej lekko , bardziej dietetycznie , ale to nie znaczy , że mniej smacznie.Wręcz przeciwnie – z przyjemnością skuszą się na to danie osoby , które o diecie
Ostra na Słodkopomidorowy do pizzy i rozsmarowuje go po całości. Następnie wyłożyłam rozmrożone i odsączone z wody warzywa, które przyprawiłam solą, pieprzem i oregano. Potem ułożyłam łososia odsączonego z sosu, a na koniec wyłożyłam ser starty na tarce o grubych oczkach. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 220 - 240 stopni i piekłam około 20 minut. Nigdy nie trzymam się wyłącznie czasy pieczenia
Blondynka Gotujeskórą i pestkami)PRZYGOTOWANIEDynię kroimy na kawałki (ćwiartki, ósemki lub mniejsze - w zależności od wielkości warzywa). Usuwamy pestki i włókna pozostawiając skórę i zwarty miąższ. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut, aż dynia będzie miękka. Gdy trochę przestygnie wybieramy łyżką miąższ
Moje Kuchenne Rewelacjejeden z moich najlepszych zakupów! Służy mi już dobre kilka lat, można na niej grillować mięso, warzywa, robić grzanki, podgrzewać chleb, robić tosty francuskie... zastosowań jest mnóstwo :) polecam! A jeżeli nie macie jej pod ręką, możecie oczywiście usmażyć kurczaka na patelni lub w piekarniku
Kitchens Alphabetdrewniane łopatki oprószone mąką. Szparagi, po odłamaniu stwardniałej końcówki kroimy w cienkie paseczki obieraczką do warzyw, wkładamy je do miski i skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i mieszamy.Ciasto smarujemy pesto, układamy na nim paseczki szparagów i pokruszoną fetę. Skrapiamy oliwą, posypujemy oregano. Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem do pieczenia pizzy nagrzewamy do 200 stopni. Gdy piekarnik z kamieniem
Kulinarne przygody Gatityimbirusok z 1/2 pomarańczy2 łyżki oliwy szczypta pieprzu cayennesól gruboziarnista Marchewkę myjemy i obieramy. Obieraczką do warzyw wycinamy wstążki. Ścieramy na tarce imbir i mieszamy z sokiem z pomarańczy, pieprzem cayenne oraz oliwą. Marchewkę mieszamy z marynatą i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Marchewkę rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy
Brzuszki ŁakomczuszkiTo chyba najprostsze danie z kurczaka jakie kiedykolwiek zrobilam. Wlasciwie to ten kurczak robi sie sam. Ja ograniczylam sie tylko do przygotowania go do pieczenia.Kurczaka w
Przysmaki Karolkiświtu do zmierzchu. Obiad grzeje się w piekarniku. Małe nóżki biegają po wszystkich kątach. Nadchodzi czas, kiedy to stoły znowu zaczną uginać się pod nadmiarem jedzenia. A co, jeśli dbamy o linię, lub najzwyczajniej w świecie, nie jesteśmy fanami ciężkiej kuchni? Możecie się pokusić o przygotowanie pasztetu z ciecierzycy i warzyw. Nie wymaga zbyt wielu wyszukanych składników a i pracy(...)której się moczyła i zalać nową tylko na tyle, aby przykrywała ciecierzycę. Gotować 20 minut. W międzyczasie obrać i pokroić w mniejsze części warzywa. Po upływie czasu dodać warzywa i zamieszać. Nie dolewać wody. Dodać również przyprawy (za wyjątkiem czosnku, soli, pieprzu i gałki). Gotować następne 20 minut, aż wszystko zmięknie. Po ugotowaniu odlać wodę (nie wylewać) i wyjąć liście
My simple kitchenłyżki oliwy sól ziołowa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. Dynię oczyszczamy, obieramy ze skóry i razem z cukinią kroimy na mniejsze, ale podobnej wielkości kawałki, a czosnek kroimy na plasterki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, którą mieszamy z suszonym estragonem kurkumą, ostrą papryką, solą ziołową, wrzucamy pokrojone warzywa i starannie mieszamy całość. Warzywa pieczemy
Moja smaczna kuchniadanie można przenieść się gdzieś w stronę Libanu. Świeże smaki, nic ciężkiego. Wołowina z dodatkiem dużej ilości natki pietruszki staje się lekka, świeża. Do tego pita z humusem i warzywami. Jedząc to danie na balkonie, w ciepły dzień, czując delikatny wiatr we włosach poczułam się jak poza granicami naszego pięknego kraju. W odległym zakątku świata. Polecam! Przepis pochodzi z magazynu(...)humus . Awokado, pomidory, oliwki i rzodkiewki kroimy wedle uznania. Pitę wkładamy do piekarnika na 4-5 minut (200 stopni), powinna odrobinę urosnąć. Robimy tzatziki: ogórka ścieramy na tarce, czosnek drobno siekamy i mieszamy z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Pitę kroimy, do środka nakładamy hummus, warzywa, tzatziki. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z koftą. Gotowe
Mango Papajałyżki oleju rzepakowego; łyżka sosu sojowego ewent. warzywa: ziemniaki, marchew, czosnek, cebula Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy dokładnie kurczaka i zostawiamy na min 2 godziny ( lub najlepiej całą noc ) w lodówce. Im dłużej tym bardziej aromatyczny będzie kurczak. Kurczaka wyciągamy z lodówki ( aby nabrał temperatury pokojowej ), piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 ºC ( z termoobiegiem(...)butelkę, tak aby szyjka butelki wychodziła obok szyi kurczaka i ustawiamy w naczyniu do którego będą spływać soki. Do brytfanki możemy dodać pokrojone w dużą kostkę lub cząstki warzywa. Pieczemy kurczaka wg zasady: 1,5 kg - 1,5 godziny pieczenia. Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty płyn. W trakcie pieczenia dodatkowo podlewamy kurczaka zostawionym piwem
Atlas Smakówgęsty) – 200g Ogórek zielony – ½ sztuki Wasabi – ½ łyżeczki Żelatyna lub agar – 1 łyżeczka Składniki – grzanki: Chałka – kilka kromek Jałowiec – 2-3 ziarna Składniki - chipsy z parmezanu: Parmezan – ½ szklanki potartego Wykonanie – warzywa w gastriku: W garnku gotujemy ocet z cukrem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy do tej zalewy pokrojone w kostkę ogórki i rabarbar. Pozostawiamy w marynacie na około 1 godzinę(...)minut regularnie sprawdzając, tak aby parmezan się nie przypalił. Następnie wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygnie a następnie kruszymy na chipsy. Wykonanie: Na talerzu układamy filet z pstrąga wędzonego, który dekorujemy szparagami w emulsji i chipsem z parmezanu. Na talerzu układamy kawałek galaretki z wasabi, warzywa z gastriku i całość skrapiamy oliwą i posypujemy chałką
Kuchnia Bon AppetitSzaszłyki najczęściej kojarzą nam się z daniem grillowym, ale, ale jak pogoda nie dopisuje tak jak nam w tym roku, trzeba sobie jakoś radzić. W ruch poszedł piekarnik, nie mniej jednak ten sam przepis możecie wykorzystać na grilla. Jedyna różnica jest taka, że przed nadzianiem na patyczki należy je dobrze wymoczyć w wodzie, ponieważ spłonął żywcem;) na grillu. Tak więc(...)waszych upodobań smakowych. W podobne kawałki kroimy warzywa, ja pokroiłam cukinie w grube pół plastry, cebulę na 4 i oddzieliłam warstwy od siebie, pieczarki w grube plastry, a paprykę w ogromną kostkę;). Marynujemy wszystko w pieprzu, oliwie, ziołach i sosie vinegret. Nadziewamy na patyki do szaszłyków. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 170 stopni, góra - dół z ustawionym
Życie zaczyna się w kuchni