batat 1 średni seler sól pieprz świeży tymianek (lub inne ulubione zioła) oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Warzywa obieramy i kroimy w słupki. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością ziół. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 30-35 minut. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjezredukuje i zgęstnieje. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie polewamy go warzywną salsą i zapiekamy przez kolejne 5- 8 minut. Następnie kroimy serową roladkę, układamy ją na warzywach i zapiekamy przez 5 minut. Smacznego
Taste Therapyżółtek. Żółtka ubić z cukrem na puch. Wyłączyć mikser. Dodać mąki z proszkiem, dodać olej, dodać warzywa, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ciasta delikatnie wmieszać ubite białka, wymieszać, delikatnie np. ręką. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec godzinę i 15 min lub krócej (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto ostudzić
moj przepis nafolią aluminiową i kontynuujemy pieczenie. Po upływie 2 godzin wyciągamy brytfannę z upieczonym schabem z piekarnika i odstawiamy, aby chwilę "odpoczął". Następnie przekładamy na półmisek lub deskę i kroimy w plastry. Podajemy na obiad, z dodatkiem ziemniaków lub kaszy i warzyw. Resztę studzimy i chowamy do lodówki. Na zimno jest również rewelacyjny! Smacznego
bistro mamaumiliła mi Patelnia granitowa głęboka Ballarini LUCCA GRANITIUM z dwoma uchwytami. Soczyste mięso w towarzystwie warzyw i ziół, podczas gotowania wypełniło mój dom takim aromatem, że rodzina nie mogła doczekać się efektu końcowego. A ja z przyklejonym nosem do drzwi piekarnika, nadziwić się nie mogłam (no bo tak już mam, że do póki nie zobaczę, to nie uwierzę
Kuchnia w opałachpomarańcze (sama skórka) 2-3 łyżki cukru pudru Pomarańcze cienko obieramy (np. obieraczką do warzyw) tak, żeby na skórce było jak najmniej białego albedo. Tak przygotowane skórki suszymy w suszarce do grzybów, na grzejniku lub tak jak ja w piekarniku (upiekłam ciasto, wyłączyłam grzanie, wyjęłam ciasto, włożyłam skórki, po całkowitym wystudzeniu sprawdziłam czy są gotowe- mają się
Rozpustne gotowanienaczynia żaroodpornego. Posmarować połową sosu. Na to wysypać 1/3 sera. Następnie wrzucić wymieszane ze sobą warzywa (paprykę, ogórki i kukurydzę) i również posmarować je sosem. Na wierzch wysypać równomiernie resztę sera. Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros powinna być zapiekana w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut w temp. 170C (do czasu aż ser się rozpuści). Smacznego! :) The post Zapiekanka
Kulinarne Przebojegarść pestek dyni ocet balsamiczny sól, pieprz Pomidorki przekroić na pół, dynię pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Skropić octem balsamicznym, oliwą. Posypać tymiankiem i 2 ząbkami startego czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze 120 stopni przez 90 minut. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Na patelni rozgrzać oliwę
Moja Galeria Smakuskładników na patelni i mieszałem aż do jego rozpuszczenia. Sos przyprawiłem solą i gałką muszkatołową . Przygotowane warzywa podzieliłem na porcje i każdą z nich owinąłem plasterkiem boczku. Wysmarowałem żaroodporną formę i ułożyłem w niej roladki. Polałem równomiernie sosem i wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut o temperaturze 200 stopni C. Pod koniec zapiekania posypałem ją pokrojonym szczypiorkiem cebuli dymki
R'n'G Kitchenstopni piekarnika. Po tym czasie odkrywam wieczko, mięso polewam sosem własnym i wkładam ponownie do piekarnika na kolejne 20 -30 minut. Marchewkę obieram, myję i kroję w kosteczkę. Wrzucam do małego garnka wraz z odsączonym groszkiem. Zalewam wodą, aby przykryła warzywa. Duszę pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Dodaję łyżeczkę masła, lekko solę i pieprzę. W szklance rozrabiam łyżeczkę mąki
ChilliJemydrugi dzień mieć błyskawiczny obiad. Do tego wystarczy np. jajko sadzone, gzik z cebulką lub same warzywa, co kto lubi, co kto woli... Można również zaserwować do ziemniaczków kefir, maślankę, koktajl owocowy, itp. To taka uproszczona, wakacyjna wersja młodych ziemniaczków z piekarnika, które również polecam ;-) Składniki: - młode ziemniaki, ilość dowolna - masło klarowane (u mnie 1 łyżka) - 1 łyżka oleju kokosowego
Smaczne Zdrowepatelnię, wlewamy sok z cytryny, whiskey, wsypujemy cukier i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż warzywo całkowicie się rozpadnie. Następnie gotowy farsz nakładamy na rozwałkowane ciasto. Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy nożem w paski i nakładamy na farsz. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 25-27 minut. Podajemy z lodami. Uwaga! Do tarty świetnie
Mango Papajalekko zgęstnieją. Dokładnie ostudzić. Do dużego malakser włożyć ugotowaną ciecierzycę, paprykę i zmiksować na gładką masę. Dodać warzywa wraz z kaszą jaglaną, doprawić pieprzem ( to już każdy do smaku) i zmiksować. W razie czego dodać trochę soli i jajka i ponownie zmiksować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę keksową wyłożyć papierem o pieczenia, napełnić masą i piec przez
Panda i jej światuzyskany sos na naleśniki. Pora i kiełbasę jałowcową pokroić na półtalarki. Rozdrobnić natkę pietruszki i jarmuż. Wymieszać warzywa z kiełbasą, boczkiem i pieprzem, a potem wyłożyć wszystko na sos z gorgonzoli. Na wierzchu rozłożyć plastry mozzarelli. Piec ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku
Weekendy w domu i ogrodzieposyp kuminem, solą i skrop oliwą. Wymieszaj łyżką, aż ciecierzyca dokładnie pokryje się przyprawami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20-30 min., aż ciecierzyca stanie się lekko chrupiąca. Zaglądaj do niej do jakiś czas i przemieszaj raz czy dwa. Gdy warzywa na zupę się przesmażą, wlej bulion, doprowadź zupę do wrzenia, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego
Chilli Czosnek i Oliwanajcieńsze plasterki. Dodać olej (tak aby tylko lekko natłuścił warzywa), sól i zioła, wymieszać każde z warzyw oczywiście osobno, aby nie zabarwiły się na wzajem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć plasterki jeden, obok drugiego. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra-dół z termoobiegiem). Po połowie czasu można odwrócić plastry na drugą stronę
Kuchnia w opałachsię praży- ja robię to na patelni, bo mogę kontrolować stopień uprażenia, ale można zrobić to w piekarniku- a następnie mieli, by na końcu zatopić w niej umoczoną w oliwie bagietkę.Ta kompozycja przypraw nadaje się również jako panierka do mięs czy warzyw, wzbogaca smak zup, z dodatkiem serka naturalnego urozmaici najzwyklejszą kanapkę (uwielbiam!), jak również fantastycznie przyprawi sałatki
Kraina Miodem Płynącanadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.Sos pomidorowy mieszamy z przyprawami i wykładamy na ciasto. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch dajemy kurczaka i wszystko posypujemy tartym serem.Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni).Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym lub śmietanowym.*nie za długo, pamiętajmy, że mięso będzie się piekło
Słodka Stronanastępnie pozostałą część makaronu. Całość zalać sosem serowym i posypać startym żółtym serem.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 - 15 minut, aż ser na wierzchu się rozpuści a warzywa staną się miękkie.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Makaron penne można zastąpić świderkami czy kolankami, a masło margaryną
Gospodyni Miejskapokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy i podsmażmy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy, posypujemy koperkiem i sos gotowy :))Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy w nim kawałki ryby i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 15 minut. Po tym czasie naczynie wyjmujemy - odlewamy wodę, którą puściły
Walijskie Pichceniepodsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Pergamin lekko spryskać olejem, na środek wyłożyć warzywa ,na nich ułożyć filet z dorsza ,posypać kolendrą ,położyć plasterek cytryny ,polać 1 łyżką śmietanki i posypać pietruszką i zamknąć „papilot” .Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15min. Czas uzależniam od grubości ryby. Dania w „papilotach” można przygotować wcześniej
Kulinarny karnet Christopheramiąższ kroimy w dużą kostkę, przekładamy na brytwankę, polewamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Szklimy na nie dużej ilości oliwy i przekładamy do gotującego się bulionu. Do wrzącego bulionu z warzywami dodajemy upieczoną i miękką dynie, gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy
Kuchnia ŁukaszaKuri na pewno wszyscy smakosze dyni znają, dzisiaj obok niej pojawia się nowa odmiana tego warzywa: Futsu Black. Ta odmiana, tak jak i Hokkkaido nadaje się do jedzenia ze skórką. Pieczona dynia wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni
Kulinarne przygody Gatitysyropu. Ja układam je od razu na kratkach od suszarki do warzyw, a potem suszę w suszarce 2 razy po 1 godzinie, w odstępach kilkugodzinnych.Możemy też ułożyć plasterki na papierze do pieczenia i podsuszyć w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach w temperaturze 100 stopni
Kulinarne przygody GatityDoprawić do smaku solą i pieprzem, dodać mąkę i całość krótko zmiksować. Do masy jajecznej dodać pokrojone warzywa, zrumienioną cebulkę, szynkę i lekko przemieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem wlać masę jajeczno - warzywną i na górze posypać startym żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i zapiekać około 30 minut aż masa się zetnie
Ala piecze i gotujeWitajcie, dzisiaj zapraszam Was na kurczaka zapiekanago z warzywami Najpierw pokroilam piersi z kurczaka , wrzucialam na patelnie do podsmazenia, wrzucialm 2 cebule I smazylam jeszcze ok 3 min. W miedzyczasie wlozylam papryki do piekarnika , by zciagnac skorki. Zblanszowalam tez brokuly. Wlozylam do naczynia zaroodpornego kurczaka, na to brokuly , pokrojona papryke I posypalam serem mozzarella.Wlozylam do nagrzanego na 180 C piekarniaka
Smaki Edytyposypać nią zapiekanką po wierzchu.Zapiekankę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 25 - 30 minut.Zapiekankę podawać posypaną pozostałą częścią natki pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to porcja dla czterech dorosłych osób.Warstwy zapiekanki: I warstwa - podsmażony kurczak, II warstwa - podsmażone warzywa (cebula, pieczarki, por i czosnek), III warstwa - ugotowana kasza
Gospodyni Miejskaosiedla na osiedle! Trwało to sporo, ale jesteśmy już na miejscu i mamy dla Was sporo dobrego! Zaczynamy od pysznych i chrupiących wontonów z pieczoną kaczką i warzywami! Jeśli nie jesteście fanami smażonego zróbcie normalne ciasto na pierożki - ugotujcie na parze lub w wodzie - będzie super! Choć polecamy Wam też upieczenie z tego przepisu samej kaczki, bo jest absolutnie przepyszna(...)powstałą marynatą natrzeć wcześniej przygotowaną kaczkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. dwóch - dwóch i pół godzin.* Wystudzoną kaczkę podzielić na kawałki i posiekać drobno nożem. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, seler naciowy i kapustę pekińską drobno pokroić. Z warzywami mamy dwie opcje - w przypadku kiedy chcemy je gotować
Plate of Joy