warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:123/434)

Pieczone warzywa w słupkach bez tłuszczu 152

Składniki: - 2 marchewki - 1 burak - 2 pietruszki - 1 mała czerwona cabula - sól himalajska/ morska - oregano Sposób przygotowania: - warzywa obierz i pokrój w słupki - wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i posyp solą oraz oregano - posyp pokrojoną czerwoną cebulą - piecz w piekarniku w 200 stopniach przez ok.20-30 minut, aż się zarumienią. SMACZNEGO

MintTaste
Sałatka z pieczoną makrela 150

cytryny Makrele umyć i natrzeć solą i pieprzem. Polać oliwą i włożyć na 30 minut do piekarnika razem z czerwona papryka owiniętą w folię. Obrać ze skóry i ości rybę. Obrać paprykę. Mięso ryby ułożyć na talerzu i dodać pokrojone warzywa. Skropić sokiem z cytryną, dodać oliwę i kapary

AZgotuj!
Moja wersja pasztetu 139

dokładnie wyrób. Gdy masa będzie za sucha, dodaj do niej parę łyżek wody spod gotowania mięsa i warzyw oraz masło lub masło roślinne. Keksówkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej dobrze wyrobioną masę. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, gdy pasztet ładnie się przyrumieni z wierzchu a wbity w niego zaostrzony, drewniany patyczek

blog.moje-pasje.info
Kolorowa tarta warzywna bez spodu 126

będzie już w różnych kolorach. Wszystko moczymy w rzadkim naleśnikowym cieście z wody i mąki. Wykładamy kawałkami warzyw okrągłą formę poczynając od ścianek, aż zakończymy rulonikiem z marchewki na samym środku. Wsadzamy na pół godziny do nagrzanego do poziomu 150 stopni piekarnika. Na koniec możemy lekko podkręcić temperaturę, żeby się nam ładnie spiekło z wierzchu

Kryzysowa Książka Kucharska
Gołąbki tradycyjne z sosem pomidorowym 150

Przykryć liśćmi kapusty, na wierzchu obłożyć plastrami boczku. Garnek wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika. Ponieważ mięso było wcześniej podsmażane, gołąbki nie wymagają długiego duszenia. Wystarczy 45-50 minut. Osobno gotujemy sos. Na tarce o dużych oczkach ścieramy warzywa. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy starte warzywa, chwile razem podsmażamy

Kulinarne przemyslenia
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 235

były potrawy mięsne. Na północy pieczono mięso i chlebki w słynnych piekarnikach w kształcie beczki, zwanych tanduri. Piekarniki te są do dzisiaj w użyciu. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami . Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
pstrąg pieczony z kalafiorem i warzywami 141

dzielimy na różyczki i wykładamy  do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Do naczynia przekładamy również uduszone warzywa ( rozkładając je pomiędzy cząstkami kalafiora) Teraz na całość układamy wysmarowane oliwą filety z pstrąga i   wkładamy nasze naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Wyjmujemy  gorąca danie dzielimy na porcję, nakładamy na talerze i podajemy posypując

Miód i pieprz
Tortille z kurczakiem, serem i pieczarkami 195

ogórek i paprykę kroimy w kosteczkę. Na płatach tortilli rozsmarowujemy łyżkę sosu. Układamy kurczaka z pieczarkami, świeże warzywa i ser. Zawijamy w rożek. Górę posypujemy serem. Placki lepiej zawinąć w folię aluminiową, wtedy nam się nie rozpadną. Gotowe tortille zapiekamy w piekarniku w 190*C przez 5-7 minut (do momentu rozpuszczenia sera

VioletoweKucharzenie
Ziemniaki pieczone z ziołami prowansalskimi 184

Jeden z moich ulubionych sposobów podania ziemniaków. Chrupiące plasterki upieczone w piekarniku z dodatkiem oliwy z mocną nutą ziół prowansalskich, które nadają im ciekawego smaku. Dobrze pasują nie tylko do mięs, ale też do świeżych warzyw, więc na pewno znajdziecie zastosowanie dla nich w swojej kuchni

Milion Smaków
Burgery ryżowe 125

utartym w moździerzu kuminem i kolendrą oraz solą i pieprzem. W dużej misce mieszamy ugotowany ryż z warzywami z patelni, dodajemy posiekany szczypiorek, jajko, mielone siemię. Z powstałej masy formujemy kotlety, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Bułki:   Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Drożdże mieszamy z cukrem

Smakowity Blog Kulinarny
Łosoś w sosie śmietanowym 110

śmietany gęstej co najmniej 18 % 1 łyżka masła ok. 1 szklanki bulionu z warzyw czubata łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku ok pół szklanki drobno posiekanego świeżego koperku -  dałam suszony 1 łyżeczkę Przygotowanie: 1. Nastawić piekarnik na 200 stopni. 2. Spód naczynia żaroodpornego posmarować oliwą z oliwek. Skropić łososia sokiem

Kubki smaku
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pasztet z soczewicy z makiem 139

olej, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, przeciśnięte ząbki czosnku i dusimy przez kilka minut. Dodajemy pozostałe starte warzywa i przyprawiamy. Zawartość patelni mieszamy w misce z soczewicą. Dodajemy jajka i mieszamy. Doprawiamy. Przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 60 minut. Najlepiej przestudzić przed pokrojeniem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Mielone z piekarnika 359

Dziś przepis archiwalny. Zwykłe mielone ale w innym wydaniu i pieczone w piekarniku. Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Wegańska pizza 142

pizzę robimy bez sera, jeśli jednak posiadamy ser, to możemy odrobinę położyć na nasz sos. Dodajemy ulubione warzywa. Posypujemy ziołami prowansalskimi (+ opcjonalnie serem wegańskim - jeżeli ktoś nie ma sera, a posiada nieaktywne płatki drożdżowe, to również się nadadzą) i wstawiamy do piekarnika na jakieś 30-40 minut w temp. około 200*C 6. Zajadamy się ze smakiem! :) Smacznego! Maugo

Bananowe Pole