warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:128/434)

Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros 15220

naczynia żaroodpornego. Posmarować połową sosu. Na to wysypać 1/3 sera. Następnie wrzucić wymieszane ze sobą warzywa (paprykę, ogórki i kukurydzę) i również posmarować je sosem. Na wierzch wysypać równomiernie resztę sera. Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros powinna być zapiekana w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut w temp. 170C (do czasu aż ser się rozpuści). Smacznego! :)   The post Zapiekanka

Kulinarne Przeboje
Risotto z dynią i pieczonymi pomidorkami 89

garść pestek dyni ocet balsamiczny sól, pieprz Pomidorki przekroić na pół, dynię pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Skropić octem balsamicznym, oliwą. Posypać tymiankiem i 2 ząbkami startego czosnku.  Doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze 120 stopni przez 90 minut. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Na patelni rozgrzać oliwę

Moja Galeria Smaku
Zapiekane roladki 123

składników na patelni i mieszałem aż do jego rozpuszczenia. Sos przyprawiłem solą i gałką muszkatołową . Przygotowane warzywa podzieliłem na porcje i każdą z nich owinąłem plasterkiem boczku. Wysmarowałem żaroodporną formę i ułożyłem w niej roladki. Polałem równomiernie sosem i wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut o temperaturze 200 stopni C. Pod koniec zapiekania posypałem ją pokrojonym szczypiorkiem cebuli dymki

R'n'G Kitchen
Pieczona łopatka z indyka z kuskusem oraz gotowaną marchewką z groszkiem 151

stopni piekarnika. Po tym czasie odkrywam wieczko, mięso polewam sosem własnym i wkładam ponownie do piekarnika na kolejne 20 -30 minut. Marchewkę obieram, myję i kroję w kosteczkę. Wrzucam do małego garnka wraz z odsączonym groszkiem. Zalewam wodą, aby przykryła warzywa. Duszę pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Dodaję łyżeczkę masła, lekko solę i pieprzę. W szklance rozrabiam łyżeczkę mąki

ChilliJemy
MŁODE ZIEMNIACZKI Z ROZMARYNEM 187

drugi dzień mieć błyskawiczny obiad. Do tego wystarczy np. jajko sadzone, gzik z cebulką lub same warzywa, co kto lubi, co kto woli... Można również zaserwować do ziemniaczków kefir, maślankę, koktajl owocowy, itp. To taka uproszczona, wakacyjna wersja młodych ziemniaczków z piekarnika, które również polecam ;-) Składniki: - młode ziemniaki, ilość dowolna - masło klarowane (u mnie 1 łyżka) - 1 łyżka oleju kokosowego

Smaczne Zdrowe
Orkiszowa tarta z rabarbarem 134

patelnię, wlewamy sok z cytryny, whiskey, wsypujemy cukier i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż warzywo całkowicie się rozpadnie. Następnie gotowy farsz nakładamy na rozwałkowane ciasto. Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy nożem w paski i nakładamy na farsz. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 25-27 minut. Podajemy z lodami.       Uwaga! Do tarty świetnie

Mango Papaja
Pasztet wegetariański 203

lekko zgęstnieją. Dokładnie ostudzić. Do dużego malakser włożyć ugotowaną ciecierzycę, paprykę i zmiksować na gładką masę. Dodać warzywa wraz z kaszą jaglaną, doprawić pieprzem ( to już każdy do smaku) i zmiksować. W razie czego dodać trochę soli i jajka i ponownie zmiksować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę keksową wyłożyć papierem o pieczenia, napełnić masą i piec przez

Panda i jej świat
Zielona leniwa zapiekanka z porami 118

uzyskany sos na naleśniki. Pora i kiełbasę jałowcową pokroić na półtalarki. Rozdrobnić natkę pietruszki i jarmuż. Wymieszać warzywa z kiełbasą, boczkiem i pieprzem, a potem wyłożyć wszystko na sos z gorgonzoli. Na wierzchu rozłożyć plastry mozzarelli. Piec ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini 248

posyp kuminem, solą i skrop oliwą. Wymieszaj łyżką, aż ciecierzyca dokładnie pokryje się przyprawami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20-30 min., aż ciecierzyca stanie się lekko chrupiąca. Zaglądaj do niej do jakiś czas i przemieszaj raz czy dwa. Gdy warzywa na zupę się przesmażą, wlej bulion, doprowadź zupę do wrzenia, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego

Chilli Czosnek i Oliwa
WARZYWNE CHIPSY 121

najcieńsze plasterki. Dodać olej (tak aby tylko lekko natłuścił warzywa), sól i zioła, wymieszać każde z warzyw oczywiście osobno, aby nie zabarwiły się na wzajem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć plasterki jeden, obok drugiego. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra-dół z termoobiegiem). Po połowie czasu można odwrócić plastry na drugą stronę

Kuchnia w opałach
Imprezowa mieszanka Dukkah 175

się praży- ja robię to na patelni, bo mogę kontrolować stopień uprażenia, ale można zrobić to w piekarniku- a następnie mieli, by na końcu zatopić w niej umoczoną w oliwie bagietkę.Ta kompozycja przypraw nadaje się również jako panierka do mięs czy warzyw, wzbogaca smak zup, z dodatkiem serka naturalnego urozmaici najzwyklejszą kanapkę (uwielbiam!), jak również fantastycznie przyprawi sałatki

Kraina Miodem Płynąca
Domowa Pizza Kebab 2942

nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.Sos pomidorowy mieszamy z przyprawami i wykładamy na ciasto. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch dajemy kurczaka i wszystko posypujemy tartym serem.Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni).Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym lub śmietanowym.*nie za długo, pamiętajmy, że mięso będzie się piekło

Słodka Strona
Zapiekanka makaronowa z brokułem i kalafiorem w sosie serowym 312

następnie pozostałą część makaronu. Całość zalać sosem serowym i posypać startym żółtym serem.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 - 15 minut, aż ser  na wierzchu się rozpuści a warzywa staną się miękkie.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Makaron penne można zastąpić świderkami czy kolankami, a masło margaryną

Gospodyni Miejska
KOLOROWA ZAPIEKANKA RYBNA 234

pokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy i podsmażmy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy, posypujemy koperkiem i sos gotowy :))Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy w nim kawałki ryby i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 15 minut. Po tym czasie naczynie wyjmujemy - odlewamy wodę, którą puściły

Walijskie Pichcenie
Dorsz na warzywach z cytrynką w papilotach. 162

podsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Pergamin lekko spryskać olejem, na środek wyłożyć  warzywa ,na nich ułożyć filet z dorsza ,posypać kolendrą  ,położyć  plasterek cytryny ,polać 1 łyżką śmietanki i posypać pietruszką i zamknąć  „papilot” .Piec w nagrzanym piekarniku przez  10-15min. Czas uzależniam od grubości ryby. Dania w „papilotach” można przygotować wcześniej

Kulinarny karnet Christophera