warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:143/434)

Ratatuj- Ratatouille 336

Ratatuj to danie, które opiera się na warzywach- przede wszystkim na cukinii, bakłażanach i papryce- w sosie pomidorowym.Jest to danie nieskomplikowane, a przy tym bardzo smaczne, mimo tylko kilku warzywnych składników!Zazwyczaj robię wersję jednogarnkową, ale dziś zrobiłam przekładaną i co jest dziwne, że każda z nich- mimo tych samych składników- inaczej smakuje!Obie pyszne, ale moje kubeczki smakowe wolą(...)sprasowany czosnek, chwilę podduszamy i dolewamy zmiksowane pomidory oraz przyprawy.Włączamy piekarnik na 180st.W tym czasie, kiedy sos nam gęstnieje (ok. 20min.) kroimy bakłażana, cukinie i paprykę na cieńkie plasterki.Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą, wlewamy pomidorowy sos i układamy warzywne plasterki.Przykrywamy folią i dusimy ok 20min., aż warzywa zmiękną, a potem ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10min.Jeżeli robimy wersję

Kraina Miodem Płynąca
Kasza jaglana zapiekana z jajkiem 131

odpowiedniej kategorii, myślę że wszystko zależy od waszej fantazji i czasu, jakim dysponujecie o danej porze dnia Podobnie ze sposobem zapieczenia jajek na końcu – możecie zrobić to w piekarniku, ale na patelni też będzie ok. Polecam to danie – jest pyszne, zdrowe i w dodatku zrobione w ogólnodostępnych składników. Kasza jaglana zapiekana z jajkiem(...)kostkę pomidory, dopraw solą, pieprzem i papryką. Smaż aż warzywa zmiękną, a większość wody odparuje. Dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj. W tym momencie decydujesz, w jaki sposób chcesz zapiec jajka - możesz je wbić od razu na patelnie do reszty potrawy i ściąć białka pod przykrywką, a możesz zapiec danie w piekarniku np. w kokilkach (patrz wskazówki poniżej) Przed podaniem posyp

Powiedz dietom nie
Papryka faszerowana ryżem i warzywami. 133

małych oczkach. W misce mieszamy ryż z warzywami i doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką i pieprzem. Możecie skropić delikatnie farsz sosem sojowym, jeżeli będzie dla Was zbyt mało słony. Teraz papryczki pozbawiamy górnej części i wyrzucamy gniazda nasienne. Farsz nakładamy do papryk i układamy na blaszce wysmarowanej delikatnie oliwą z oliwek. Do piekarnika nagrzanego do 180 C wkładamy papryki i pieczemy(...)odkrawamy 4 duże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem (najlepiej czosnkowym) i nakładamy na każdą pomidory pokrojone w kostkę. Lekko posypujemy startym żółtym serem i sezamem. Wkładamy do piekarnika po ok. 10 min. od wstawienia papryczek. Sałatka: sałata lodowa 2 pomidory, najlepiej żółty i czerwony 2 rzodkiewki 2 gałązki selera naciowego 1 średnia papryka pomarańczowa oliwa z oliwek limonka

vegetanie
Krem z zielonego kalafiora z masłem palonym i pudrem z łupin szalotki 136

niezłej ostrości.  Na gorąco i na zimno smakuje, kremowością czaruje.  Składniki: 1 kalafior zielony, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 szalotki z łupinami, wody tyle żeby przykryć warzywa, 2-3 łyżki Bulionu Warzywnego   Winiary w słoiku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ok. 50 g masła, ewentualnie sól do smaku. Przygotowanie: Kalafior myjemy, odcinamy różyczki od łodyg(...)przypalamy do uzyskania ciemnego koloru w piekarniku, w temperaturze ok. 200°C. Łupiny pod palcami powinny się rozkruszyć. Następnie miksujemy lub rozgniatamy w moździerzu. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy oliwę, przesmażamy na niej szalotkę z pokrojonymi łodygami kalafiora, cały czas mieszamy. Dodajemy różyczki kalafiora i zalewamy gorąca wodą tyle, żeby przykryła warzywa.   Zagotowujemy, dodajemy bulionu i dusimy

Moniki Smakołyki
Łosoś, soczewica i sos śmietanowo-musztardowy. 162

tymiankiem. Każdy filet zawijamy w folię aluminiową, robiąc paczuszkę. Rybę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 160°C W między czasie robimy sos. Posiekana szalotkę podsmażamy na maśle. Gdy ładnie się zeszkli dolewamy na patelnię śmietanę i musztardę. Mieszamy. Ugotowana soczewicę z warzywami odcedzamy. Wyciągamy cebulę. Soczewicę łączymy ze sosem, dokładnie mieszając. Posypujemy natka pietruszki

Przysmaki Karolki
Piersi z kurczaka zapiekane na młodej kapuście 147

zjeść coś smacznego by wypadało. Zwłaszcza, że wokół zaczyna pojawiać się tyle fantastycznych młodych warzyw, na których widok aż ślinka leci. Dlatego polecam na obiadek piersi z kurczaka owinięte boczkiem i zapieczone na młodej kapustce. Przygotowuje się je szyb ko (max 20 minut), myk do piekarnika a obiad robi się dalej sam. A podać go można z młodymi ziemniaczkami

Simply Food
Kurczak w ziołach pieczony w całości 150

nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Polać go wytworzonym sosem. Wyjąć blaszkę z piekarnika i odwrócić kurczaka. Dolać wody, u mnie się wygotowała. Dno blaszki musi być pokryte wodą. Obrać marchewki, jeśli są grube przekroić na pół. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Włożyć warzywa na dno blaszki, lekko obsypać solą. Piec następne 30 minut. Ziemniaki umyć i ugotować

Kuchnia Pokoleń
Młode ziemniaczki zapiekane w boczku 134

spodu. W przeciwnym razie podczas pieczenia boczek może się lekko rozwijać.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni do zrumienienia się boczku. Na grillu Opiekać równomiernie ze wszystkich stron, aż boczek wytopi się i zrumieni. W taki sam sposób można upiec inne warzywa, na przykład młoda marchewkę, seler, pietruszkę, etc. Ich nie trzeba obgotowywać przed pieczeniem. Jeśli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 532

minut, aż cukinia zmięknie, a oddana przez nią woda wyparuje. Do przesmażonych warzyw dodaj kukurydzę, pokruszony ser feta, posiekany koperek oraz suszoną miętę. Dopraw pieprzem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw, choć dodatek soli nie powinien być potrzebny, bo feta jest dość słona. Piekarnik nagrzej do 220 stopni C. Przy pomocy filiżanki wytnij z ciasta francuskiego kółka. Na środku kółka

Chilli Czosnek i Oliwa
Suszone pomidory. Z piekarnika 133

Gdyby nie fakt, że któregoś dnia C. obdarował mnie dwoma skrzynkami tych czerwonych, okrąglutkich warzyw (czy też raczej owoców), w ogóle bym się na nich nie skupiła. A tak powstał duży słoik suszonych pomidorów. Co prawda nie tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą - w piekarniku, jednak smakują naprawdę cudownie. Oliwa przeszła smakiem nie tylko pomidorów, ale też czosnku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA + test szybkowaru Gerlach 310

rwiemy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnym pomysłem jest np. świeża chrupiąca bułka, ulubione warzywa oraz sos albo meksykańskie tortille z ulubionymi dodatkami. Smacznego! PODSUMOWUJĄC: Szybkowar Gerlach spisał się na medal! Danie przygotowałam dosłownie w 1/4 czasu potrzebnego do przygotowania go w normalnych warunkach ( w piekarniku albo wolnowarze robi się ok.8 godzin! ), a dzięki gotowaniu pod ciśnieniem smaki wszystkie smaki

Ostra na Słodko
Roladki drobiowe z fasolką szparagową 144

olejem i ułozyc w nim roladki. Roladki również lekko skropić olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut, funkcja termoobieg. W trakcie pieczenia roladki przekręcić aby równomiernie się upiekły. Podawać z ulubionymi dodatkami, ja podałam w towarzystwie warzyw-pomidora z jogurtem i duszoną cukinią

Monia miesza i gotuje
Nadziewany bakłażan 114

drobno pokroić, fasolę czerwoną odcedzić i przepłukać wodą. Czosnek b. drobno posiekać. Do pokrojonych warzyw dodać olej i przyprawy. Delikatnie i dokładnie wszystko wymieszać. Farszem nadziać wydrążone bakłażany, opcjonalnie posypać startym żółtym serem, owinąć w folię aluminiową i zapiekać w rozgrzanym na 190 stop. C piekarniku (termoobieg) ok. 30-35 minut. Uwaga: farszu Wam zostanie. Pozostały możecie również zawinąć

gutfut
Dorada pieczona z warzywami 187

Ziemniaki obrać i pokroić na małe części lub talarki, a cebulę skroić w piórka. Warzywa te skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i tymiankiem. Dokładnie wymieszać, aby wszystko było obtoczone oliwą z przyprawami. Wyłożyć na dno formy do zapiekania i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyjąć formę

https:KKuchniaMniam
SPAGHETTI Z PULPECIKAMI Z KASZY JAGLANEJ W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM – BE FIT! 162

cebulę oraz czosnek – przesmażamy, a następnie wrzucamy startą na dużych oczkach marchew. Przesmażone warzywa wrzucamy do ugotowanej kaszy, dodajemy mąkę z ciecierzycy oraz odrobinę soli i pieprzu. Wyrabiamy formując niewielkie klopsiki, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35 minut. Podajemy gorące z ugotowanym makaronem i posiekaną zieleniną. Smacznego

Ostra na Słodko
Pasztet z królika 152

przesmażyć na tłuszczu.  Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć.  Zmielić mięso z warzywami, przesmażone składniki i bułkę, trzy krotnie. Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i jajka, dokładnie wymieszać.  Foremki keksówki, wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć masę mięsną, lekko wygładzić. Foremki włożyć do piekarnika, piec ok. 45 minut w 180 stop. (function

Kuchnia Danusi
Klasyczne szaszłyki z karkówki 132

danie na każdą okazję – są dobre latem pieczone na grillu, zimą przygotowane w piekarniku lub grillu elektrycznym, w dodatku możecie je skomponować z tego co lubicie. Ja preferuję wersję z papryką, pieczarkami i cebulką. Można do nich użyć też cukinii, bakłażana, marchewki, czy innych warzyw które uda sie nabić na patyk. Mieszajcie, próbujcie i znajdźcie najlepszy mix dla siebie

Kulinarna Patilogia
" Risotto " z królikiem 227

kawałki ulubionej wielkości. Cebulę drobno szatkujemy. W misce mieszamy razem: ryż, mięso, cebulę, warzywa z puszki oraz keczup. Doprawiamy całość pieprzem oraz solą (trzeba zwrócić uwagę na słoność i pieprzność pozostałych składników). Mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy ją startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 10-15 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Frytki warzywne 94

oliwek (1-2 łyżki) sól Czas przygotowania: ok. 35 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w paski w kształcie frytek. Układamy na brytfance. Polewamy oliwą. Solimy. Mieszamy tak, żeby równomiernie rozprowadzić oliwę na frytkach, a frytki na brytfance. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż będą rumiane

Weganka gotuje
Surówka z cukinii do słoików 145

mieszać, aż cukier się rozpuści. W dużym garnku wymieszać gorącą zalewę  z warzywami. Odstawić na 2h.  Ponadto: olej liście laurowe ziarenka pieprzu Surówkę przełożyć do wyparzonych słoików. Na wierzch każdego słoika dać liść laurowy, łyżkę oleju i 4 ziarenka pieprzu. Zakręcić. Pasteryzować w piekarniku w 100 stopniach przez 20 minut. Przepis pochodzi z magazynu Konfitury&Spółka

Moja Galeria Smaku
Udka z kurczaka w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem 1602

kroimy w półplasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego skropionego oliwą, układamy marchewkę i cebulę. Na warzywach układamy udka z kurczaka. Posypujemy je połową parmezanu i polewamy pomidorami w sosie. Na koniec posypujemy drugą częścią parmezanu, startą skórką z cytryny i skrapiamy sokiem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 80 min. Aby skórka na udkach była chrupiąca polecam

kulinarnyJa
Super zawijas z fenkułem. #vegefood 95

warzywa i układamy je na środku robiąc kopczyk wzdłuż ciasta. Następnie zakładamy ciasto na warzywa i delikatnie sklejamy na wierzchu oraz zaciskamy krótsze boki. Na koniec nakłuwamy górę ciasta widelcem, smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy sezamem i czarnuszką. Wkładamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pięknie zrumienione ciasto podajemy oczywiście na gorąco. Proponujemy do tego

vegetanie
Original Hungarian Gulyás 155

przecieru (koncentratu) pomidorowego Pudliszki 3 łyżki smalcu pieprz Przygotowanie: Włączamy i rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni z opcją góra i dół. Gdy będzie już rozgrzany wkładamy do niego umyte papryki i trzymamy około 15 minut. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki. Mięso i warzywa myjemy. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w : 1 ostra świeża papryczka chilli lub węgierska

ClauditteMissCooking