warzywa z grilla - 974 przepisów (strona:13/65)

Kociołek z soczewicą 155

ulubionych dań. Warzywa i mięsko z wolnowara w dowolnych konfiguracjach. Dzisiaj użyłam wieprzowiny, czerwonej soczewicy i warzyw: marchewki, ziemniaków i papryki. Polecam, jeśli dysponujecie wolnowarem. Kociołek z soczewicą Drukuj przepis Składniki 0,7kg łopatki wieprzowej mąka pszenna (do oprószenia mięsa) przyprawa do grilla sól pieprz czerwona soczewica kilka ziemniaków kilka marchewek pietruszka czerwona papryka por 3 listki laurowe ziele angielskie(...)pokroić na kawałki jak na gulasz. Przyprawić solą, pieprzem i oprószyć mąką. Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Jak będzie już lekko obsmażone, dodać przyprawę do grilla i jeszcze obsmażyć. Odstawić na chwilę. Krok 2 Warzywa pokroić na większe kawałki. Układać wszystko warstwowo w wolnowarze, przyprawiając solą i pieprzem. Poszczególne warstwy posypywać soczewicą. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Zalać trochę

CoolinarniePL
Grilll opalany drewnem w Blue Cactus 108

niedawna bowiem pojawił się tam grill opalany drewnem – dębem. Szef kuchni Patrick Hanna sprowadził go USA. Przygotowywane są na nim najróżniejsze mięsa i warzywa. Mają one zupełnie inny smak i aromat niż te z grilla gazowego. Miałam możliwość porównania potraw przygotowanych na grillu gazowym i opalanych drewnem. To nie bajka, różnica naprawdę jest duża na korzyść tych z grilla opalanego

królestwo garów
Drobiowy kebab z rusztu, czyli weekendowe grillowanie na RODOS i znowu tortillki 192

foli aluminiowej i siup na grilla. Często mieszane mięsko robiło się na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 40 minut, więc miałam czas skroić warzywa na prostą lekką sałatkę.  Kiedy mięso było już gotowe, a grill wytracał temperaturę pozostało podgrzać na nim pszenne tortille i nałożyć składniki, zalać świeżym, aromatycznym sosem jogurtowo - czosnkowym, złożyć i pałaszować. Ja osobiście mogłabym

Kuchnia po mojemu
Grillowane warzywa i moda. 139

już panie stylistki zajmujące się dużymi babami to w ogóle wielbię. Mam świadomość tego, że jestem duża i doskonale zdaję sobie sprawę, że w leginsach wyglądam jak zestaw na grilla, czyli kiszka i baleron. Nie wiem, kto wmówił grubym babom, że im bardziej im wałki opina tym lepiej? Podobno stylistki właśnie. Przyszła wiosna. Wszystkie laski solidarnie rozpoczęły ekspozycję wdzięków(...)wymyślaniem dań, które zostają w jadłospisie mimo porzuceń marzeń o talii osy na rzecz swojskiej talii dopasowanej pod hula -hop. Tak było z sałatką, która zawierała w sobie grillowane warzywa. Niektórzy na sam dźwięk słowa „warzywa” dostają spazmów. Ich moda nie dotyczy ale możemy im pod nos podsunąć i okazuje się, ze jedzą i proszą o jeszcze. Sałatka

ladykitchen
Majowe grillowanie. Propozycja na grilla, propozycje na majówkę. 202

Nadziane szaszłyki układamy na kratce grilla i zostawiamy do czasu, aż uzyskamy pożądane przez nas stopień "wysmażenia" kiełbasy. Ja wolę mniej wysmażoną kiełbasę i warzywa, dlatego szaszłyki są bledsze, ale czas jaki spędzą szaszłyki na grillu jest uzależniony wyłącznie od indywidualnych upodobań. Szaszłyki zdejmujemy z grilla. Polecam podać szaszłyki z sosem barbecue, idealnie komponuje się z takimi szaszłykami. Smacznego

Słodkie okruszki
Krązki cebulowe z grilla 121

Cudownie chrupiące, łatwe i szybko-znikające krążki cebulowe w ciut innej wersji. Zakochałam się- muszę przyznać, że nareszcie grill to dla mnie coś więcej niż pieczone warzywa, chlebek z masełkiem czosnkowym czy kurczaczek. Zobaczcie jakie to łatwe. Składniki: 2 duże cebule (ja użyłam białych) 2 opakowania krojonego w cieniutkie plastry boczku wykałaczki Sposób przygotowania: Cebulę kroimy na równe plastry. Wyjmujemy

Wielki apetyt
Domowe mini burgery z grilla 176

formie kratki. Na ruszcie układamy burgery i grillujemy ok. 5 min z każdej str. W tym samym czasie grillujemy warzywa (cebulę, pomidory, cukinię), które spryskujemy olejem i delikatnie oprószamy solą. Bułki przekrawamy na pół i krótko podpiekamy płaską str. na grillu. Dolną część bułki smarujemy sosem chili (jeśli chcemy łagodniejszą wersję nie dodajemy go) nakładamy rukolę, burgera, ser mozzarella

Moniki Smakołyki
Sałata lodowa, pomidor, ogórek, oliwki. Pyszna surówka na grilla i do obiadu. 395

Bardzo smaczna surówka, lekka, sałatka doskonale pasująca do dań z grilla i do obiadu. Chrupiąca sałata lodowa z kolorowymi dodatkami, wzbogacona oliwą z oliwek. Pyszna. Ja mogę ją zajadać nawet codziennie. Składniki - główka sałaty lodowej - pomidory 2 szt. - pół czerwonej papryki - ogórki konserwowe 2 małe szt. - zielona cebulka lub szczypiorek - garść zielonych oliwek z papryczką - pomidory suszone w proszku, domowa(...)wegeta - oliwa z oliwek Wykonanie Sałatę kroję na mniejsze kawałki, paprykę i pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki ) w kostkę, ogórki konserwowe w półplasterki, szczypiorek drobniutko. Warzywa przekładam do miski,dodaję oliwki, całość posypuję dwoma łyżkami suszonych pomidorów i doprawiam wegetą. Delikatnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Przed podaniem polewam dwoma łyżkami oliwy z oliwek

Kuchnia z widokiem na ogród
Karkówka na obiad, przepis miesiąca 295

Karkówka na obiad to u mnie tradycja. Karkówka to bardzo fajne mięso, z którego można wiele zdziałać. Karkówka na obiad z grilla to oczywiście hit lata. Na lato musimy jeszcze poczekać. Proponuję więc karkówkę z pieca z warzywami. Wspaniałe danie, wyśmienita karkówka na obiad . Idealna do ziemniaków, koniecznie z buraczkami lub kiszonym ogórasem. Uczta na całego! Karkówka na obiad(...)posiekanej natki pietruszki do posypania Usuń błony z mięsa i podziel je na kotlety o grubości 2 cm. Posyp mięso przyprawą do grilla, solą i pieprzem. odstaw na pół godziny, nie do lodówki. W między czasie przygotuj warzywa. Obierz marchewkę i pietruszkę i pokrój w grube talarki. Obierz czosnek i pokrój w kostkę. Obraną cebulę pokrój w cienkie talarki, jeśli

codojedzenia
Poniedziałkowy "fit" - Roladki z bakłażana nadziane warzywami i polędwicą 142

Lubicie bakłażanowe roladki ? Ja lubię je o każdej porze roku. Są to szybkie i smaczne przekąski które smakują wszystkim. Wystarczy kilka chwil i mamy je gotowe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Grillowana pierś z kurczaka z warzywami- CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA 335

czosnku, kawałeczek świeżego imbiru - 1/2 papryki - 3 plastry cukinii Przeciskamy czosnek, siekamy drobno imbir, mieszamy z sosem sojowym i chili, marynujemy przez godzinę mięso. Układamy na rozgrzanym grillu elektrycznym i grillujemy, warzywa również smarujemy marynatą i grillujemy razem po około 7 minut z każdej strony. Bardzo proste i szybkie danie, bardzo sycące a zarazem kaloryczność to zaledwie 256kcal. Przykładowy jadłospis

SMYKWKUCHNI
Colesław z kapusty pekińskiej. Popularna surówka obiadowa. 471

Colesław szybka i smaczna surówka obiadowa. Bardzo popularna, zapewne wszystkim znana i przez większość lubiana :) U mnie dziś w wersji z kapusty pekińskiej. Polecam :) Składniki 

Kuchnia z widokiem na ogród
Kukurydza z grilla – wybrane i polecane przepisy 119

Grillowanie kukurydzy jest szybkie i łatwe. Istnieje wiele sposobów na jej przygotowanie. Poniższe przepisy na kukurydzę z grilla są idealne na każdą okazję. Mogą być grillowane

naRuszcie
Taboule z komosy ryżowej 143

dobry początek będzie coś co można wykorzystać na wiele sposobów, danie szybkie i łatwe, które może być obiadem lub kolacją. Może być podstawą lub tylko dodatkiem. Nadaje się do grilla lub innych mięs albo np. do jajka w koszulce czy sadzonego. Podstawą dania jest komosa ryżowa. Ja już kilkakrotnie prezentowałam tu przepisy z udziałem komosy. Osobiście bardzo ją sobie cenię(...)komosa ryżowa to doskonały antyoksydant.  Sami widzicie, że roślina ta ma wiele zalet, dlatego warto używać jej w kuchni. Ja proponuje przygotować z niej taboule z dodatkiem zielonych warzyw. Taboule z quinoa składniki 150 g komosy ryżowej (u mnie kolorowa) 150 g zielonej fasolki szparagowej 150 g zielonego groszku 1/2 długiego ogórka zielonego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól

Przysmaki Karolki
Odkrywamy jesienne smaki z grilla – dynia na słodko 135

Jednym z tych produktów za który kochamy jesień jest dynia. To bardzo wszechstronny produkt. Grillowana lub pieczona może być podawana równie dobrze z gałką lodów waniliowych

naRuszcie