ogórków, czosnku i ziół jest jednym z moich ulubionych i na blogu pokazywałam Wam już wiele dań z jego dodatkiem. Jest niezastąpiony jako sos do dań z grilla, do świeżych i pieczonych warzyw, jako dodatek do hamburgerów. Wspaniale smakuje także tak po prostu, na przystawkę razem z chlebkiem pita, jak podawano nam go w Grecji. Porządnie schłodzony sos tzatziki wspaniale
Chilli Czosnek i OliwaMamy sezon grillowy więc nie może zabraknąć na grillu szaszłyków z łopatki i warzyw. Szaszłyki wieprzowo warzywne składniki na szaszłyki 450 g - łopatka b/k 1 - cebula 1 - papryka żółta 2 - ogórki korniszony patyczki do szaszłyków marynata przyprawa do szaszłyków olej - 5 łyżek Sposób przygotowania: Mięso i paprykę umyć , usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w krążki
Kuchnia Danusiszparagów z pitahayą i orzechami sałatka z kaczka i szparagami sałatka z wędzonego łososia ze szparagami sałatka ze szparagami spaghetti z krewetkami i szparagami warzywa w tempurze szparagi z grilla szparagi z jajkami eklerkami szparagi z jajkami po benedyktyńsku zupa krem ze szparagów z truskawkami
królestwo garówprzyprawą curry, chilli i czosnkiem z dodatkiem pieczarek, pomidorków koktajlowych oraz kiszonych ogórków, to smaczny sposób na prosty obiad lub kolację w plenerze. Mieszanka różnych warzyw posypana przyprawą ziołową do grilla nadaje szaszłykom oryginalnego smaku. składniki na 8 szaszłyków podwójna pierś z kurczaka 4 ogórki kiszone 15 średnich pieczarek 20 pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki
Smakowite Daniawypoczynek spędziłem w Grecji. Zajadałem się tym przysmakiem codziennie. Gdy przygotowuję je w domu powracam wspomnieniami do skąpanego w słońcu Rodos. Możemy je podawać jako dodatek do warzyw, pieczywa lub mięs z grilla. Polecam Wam przygotowanie tego prostego dipu zarówno jako dodatek do dań lub jako przystawkę. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania
kulinarnyJaotoczeniu warzyw i dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko(...)zjadł – mięso, warzywa i chleb/ziemniaki – było grillowane. Dzielimy się z Wami przepisami, które są hitem na każdym naszym grillu. KOFTY WOŁOWO-WIEPRZOWE SKŁADNIKI (porcja na 6 osób) 1 kg mięsa wołowego np. antrykot 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka wieprzowa 3 łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano
OstryKęsuwielbiam! Nie ważne czy gryczana, czy pęczak, czy jaglana, czy .... ! Dziś proponuję sałatkę z pęczakiem. Pyszną i sytą! Z dużą ilością warzyw i z ziołami. Idealna na lunch, kolację czy jako dodatek do dań z grilla. Składniki: 1/2 szklanki kaszy pęczak, 1 średnia cukinia, garść świeżego szpinaku, garść pomidorków koktajlowych, garstka ugotowanego zielonego groszku, 1 większy ogórek gruntowy, mini mozarella
Plate of Joysię jeszcze cieszyć swoim pogodnym obliczem podczas spotkań na świeżym powietrzu:) Na polskim ruszcie zazwyczaj króluje mięso, jednak warto urozmaicać je dodatkiem warzyw, które nie tylko są zdrowe i smaczne (itd.), ale także świetnie nadają się na grilla. Bardzo lubię tak przygotowaną cukinię - wystarczy pokroić ją na grube plastry, posmarować oliwą i wrzuć na ruszt. Pychotka! Dlatego dziś(...)szczelnym pojemniku (np. zakręconym słoiku) do 3 dni i wykorzystywać do różnych potraw. Posmaruj warzywa oliwą z obu stron i oprósz solą i pieprzem. Kiełbaski ponacinaj. Ułóż warzywa i kiełbaski na ruszcie grilla tradycyjnego i grilluj przez 4 minuty, od czasu do czasu obracając. Możesz je również usmażyć na patelni grillowej. Przenieś warzywa na półmisek i wymieszaj z 1/3 zielonego
Chilli Czosnek i OliwaDo zapiekanki można użyć dowolnych składników, w zależności od gustów i pory roku. Zapiekanka jest wspaniała na obiad jak również i na kolację. Ja dodałam
potrawyregionalnepomidory kilka grzybków konserwowych 2 łyżki oliwy, ulubione przyprawy WYKONANIE: kaszankę obieramy z jelita, folię aluminiową smarujemy oliwą, kładziemy na nią kaszankę, wokół kaszanki kładziemy wszystkie warzywa, grzybki, posypujemy przyprawami i na grilla, grillujemy 15-20 min. ; na rozgrzanym węglu
Kuchnia Beatyliście sałaty (lodowa, rzymska czy zwykła) 2 dojrzałe pomidory (malinowe, rzymskie, cherry) 1/2 ogórka zielonego 1/3 papryki czerwonej kilka piórek cebuli (czerwona, cukrowa) sos vinaigrette rozgrzany grill ;) Przygotowanie: Z umytych, osuszonych i posiekanych warzyw miksujemy sałatkę. 10-15 minut przed podaniem doprawiamy wcześniej przygotowanym sosem. Ulubiony rodzaj bułki podpiekamy na rumiano i pół-chrupko na grillu. Na bułę nakładamy sałatkę
Kuchnia po mojemuinne ulubione przyprawy, oliwa Zamarynować kurczaka w przyprawach, ziołach i oliwie. Odłożyć na kilkanaście minut do lodówki. Pokrojone w paseczki piersi z kurczaka grillować na grillu lub patelni z małą ilością tłuszczu. Warzywa pokroić w plastry lub mniejsze kawałki. Gdy kurczak będzie już gotowy, pokrojony w plastry ser haloumi grillować do uzyskania złotego koloru. Następnie podgrzać na rozgrzanym grillu
MarciochaKucharzyczosnkiem granulowanym. Warzywa układamy na blasze lub kratce do pieczenia na opcji "grill". Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja piekłam przez godzinę na opcji "grill" ale bez termoobiegu. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione. Dip: ser blendujemy z jogurtem. Dodajemy posiekany koperek. Mój sos wyszedł bardzo gęsty, stąd w składnikach mleko- to jedyne co przyszło
Czerwona PorzeczkaAwokado przekroić i usunąć pestkę wbijając w nią nóż. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało. Obrać i pokroić w paski. Lekko natłuścić żeliwną patelnię lub grill i przesmażyć cebulę z papryką. Warzywa odsunąć na bok na bok, dołożyć kostki ryby i usmażyć. Tortille podgrzać na patelni, aby zmiękły. Na plackach układać kolejno: usmażoną rybę paprykę z cebulą paski awokado
Kulinarny karnet Christophera