fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Wraps z kurczakiem Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie(...)pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki pieprzu cayenne · ½ łyżeczki czosnku granulowanego · łyżeczka przyprawy do kuchni meksykańskiej · 1 łyżka sosu worcestershire · 1/3 szklanki świeżej kolendry · sok wyciśnięty z połowy limonki(...)mieszamy z przyprawami, dodajemy sok i skórkę z limonki, sos chili i posiekaną papryczkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej grilowej) przez około 4-5 minuty z każdej strony
Mania GotowaniaKlasyczna, meksykańska propozycja obiadowa z pikantną nutą, fasolą, papryką i mięsem. Składniki 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego Duża cebula Ząbek czosnku Strąk żółtej papryki Strąk zielonej papryki 400g czerwonej fasoli z puszki 400g białej fasoli z puszki Czubata łyżka przecieru pomidorowego Olej do smażenia Przyprawa do chilli con carne Sposób przygotowania Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę(...)przyprawiamy mieszanką przypraw do chilli con carne. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dodajemy czubata Łużne przecieru pomidorowego i podlewamy woda tak aby przykryła mięso z warzywami. Dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Dodajemy odcedzone z zalewy fasole: białą i czerwoną. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. W osolonej wodzie gotujemy ryż. Odcedzamy. Chilli con carne
Pyry na Gazbaaardzo pikantnie. Potrzebne nam: - 30 dag wołowiny - 20 dag karkówki wieprzowej - 10 dag kabanosów - 20 dag boczku - 2 czerwone cebule - 5 ząbków czosnku - duża papryka czerwona - szklanka mieszanki meksykańskiej Hortex (bez fasolki szparagowej) - 2 papryczki chilli - puszka czerwonej fasoli - sól czosnkowa - przyprawa do wołowiny - pieprz kajeński - ostra i słodka papryka - pieprz - 4 łyżki oliwy - 2 łyżki masła - pęczek szczypiorku - pęczek(...)bardzo małym ogniu. Po 5 minutach zwiększyć ogień, dodać oliwę z masłem. Gdy tłuszcze się połączą dodać paprykę, cebulę, czosnek, kabanosy oraz posiekane bardzo drobno papryczki (bez pestek) i warzywa z mieszanki Hortexu. Podsmażyć przez parę minut, po czym dodać pokrojone mięso wieprzowe i wołowe i wymieszać. Dolać szklankę wody i dusić przez 15 minut. Po tym czasie mocno doprawić
W poszukiwaniu inspiracjiNapełnią żołądek, smakują przednio, pachną jeszcze lepiej i nie wymagają zbyt wiele pracy czy zasobów finansowych, a to, nie oszukując się, ma dla studentów bardzo duże znaczenie. WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA /własny;/ 3-4 porcje 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonej fasoli 1/2 szklanki drobnej białej fasoli 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 duża cebula(...)gorący tłuszcz wrzucam cebulę wraz z czosnkiem, szklę. Wrzucam obydwa rodzaje fasoli, zalewam bulionem. Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w niewielką kostkę i wrzucam do garnka. Gotuję warzywa do miękkości, najlepiej pod przykryciem, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Na samym końcu gotowania wrzucam odcedzoną kukurydzę i groszek oraz cząber. Pomidory miksuję, dodaję do garnka wraz
W kuchni Karmel-itki3 piersi z kurczaka gotowe placki tortilli sałata lodowa pomidorki cherry puszka kukurydzy czerwona papryka 2 czerwone cebule Składniki na marynatę: łyżka przyprawy gyros 1/2 łyżeczki
Świat Domowej KuchniMakarony w naszej rodzinie uwielbia każdy, a przepisów z wykorzystaniem makaronu na blogu jest całe mnóstwo. Ale ten przepis na grillowany schab w bułce z makaronu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKocham placki ziemniaczane i zawsze staram się podawać do nich jakieś nowe dodatki..a że to nie nowość że kocham ostre potrawy, wiec padło na salsę meksykańska...Tak mi posmakowała że musze zrobić ja w większej ilości i zamknąć w słoiku. ;) Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 szklanki maki ryżowej 3 ząbki czosnku pół papryczki chilli sól morska, pieprz, rozmaryn(...)już będą lekko miękkie dodajemy pokrojona w plasterki cebulę oraz czosnek. Smażymy az wszystko się zarumieni . Następnie widelcem rozgniatamy wszystko na "papkę" ale tak by były widoczne kawałki warzyw. Możemy również użyć blendera i zmiksować wszystko całkowicie ale ja wolę wersje z kawałkami . Gdy już mamy rozdrobnione warzywa dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz przyprawy i na małym ogniu pod przykryciem
NaKońcuJęzykaświetnie sprawdzi się jako dip do maczania chipsów, nachosów, paluszków grissini, krakersów i sucharków, generalnie możecie zastąpić nim ketchup, myślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka(...)Polej oliwą, octem, dopraw cukrem, solą i ostrą papryką. Wymieszaj i przykryj naczynie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut . Przemieszaj składniki w połowie pieczenia. Wyjmij warzywa z piekarnika, odkryj folię i odstaw na 5-10 minut, aby przestygły. Przełóż do naczynia blendera, dodaj przecier pomidorowy i zmiksuj pulsacyjnie do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawaj od razu
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj naszła mnie ochota na kuchnię meksykańską. Bardzo ją lubię a na blogu nie mam jeszcze tego typu potraw, więc zdecydowałam, że najwyższy czas je zrobić :) Chili con carne to potrawa bardzo szybka i łatwa, jej przygotowanie zajmuję około 30 minut. Ale uwaga, jest na prawdę ostra! A już niedługo ruszam ze świątecznymi przepisami, mam nadzieję, że przydadzą Wam się(...)pieprzu. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Paprykę czerwoną pokroić w kostkę (nie musi być drobna) i po chwili dodać do smażących się warzyw. Gdy papryka zmięknie, na patelnię dodać mięso wołowe, doprawić. Ja użyłam tylko soli i pieprzu, ponieważ świeży czosnek i papryczka chili dały daniu dużo aromatu. Ale oczywiście możecie użyć innych
Zgrabne GotowaniePyszna, wyjątkowa, sycąca, rozgrzewająca.... To tylko nieliczne przymiotniki, jakimi można opisać tę zupę. Swoim rodowodem nawiązuje do klasycznego chili con carne czyli tradycyjnej meksykańskiej potrawy. Połączenie prostych składników takich jak cebula, ziemniaki, fasola, papryka, mielone mięso, kumin sprawia, że jest ona niepowtarzalna w smaku. Składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 1 marchew 1 cebula pokrojona w piórka\ 2 ząbki czosnku(...)proszku. Smażymy przez chwilę, po czym wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Zrumienione mięso dodajemy do zupy. Zupę gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Zupę podajemy z tartym serem, posypaną natką pietruszki. Jako dodatek świetnie się sprawdzą gorące grzanki z oliwą natarte czosnkiem
Smakowity Blog Kulinarnychłodnik litewski wersja II z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com 2. zupa miso z tofu i makaronem mie z bloga Kuchnia tajska wg Dagmary 3. zupa meksykańska z bloga Wędrówki po kuchni 4. francuska zupa cebulowa z bloga czary gary 5. rosyjski rassolnik z bloga pyszne.blox.pl 6. chłodnik z migdałów/ gazpacho bianco(...)bloga kardamonovy 19. bouillabaisse wg przepisu Julii Child z bloga Widelce 20. zupa orkiszowa z bloga Prawdziwy biszkopt 21. zupa z mieszanych warzyw- minestrone z bloga Stare Gary 22. tajska zupa kukurydziana z krabem i jajkiem z bloga Mirabelkowy blog 23. chińska zupa ze smażonym tofu na ostro z bloga
bastalenabistro mama KUCHNIA SZWEDZKA Karolina Kornacka QuchniaKaroli KUCHNIA FRANCUSKA Krystyna Gerc Co na obiad ? KUCHNIA LITEWSKA Natalia Urbanek Blog Czekolady KUCHNIA MEKSYKAŃSKA Małgorzata Kwiatkowska Bon Appetit Małgorzaty KUCHNIA ŻYDOWSKA no i oczywiście ja Katarzyna Czapran Kuchnia w opałach KUCHNIA TURECKA Szczegółowy program znajdziecie tu: V festiwal Opolskich(...)przygotuję to: Patlıcan sarması roladki z grillowanego bakłażana z twarogiem Kazandibi deser mleczny Taze fasulye zielona fasolka na sposób turecki Imam bayıldı bakłażan nadziewany warzywami Karnıyarık bakłażan nadziewany warzywami i mięsem Patlıcan sarması A więc kochani bądźcie z nami. Smacznie zapraszamy :) Za poczęstunek nie weźmiemy ani złotówek ani euro
Kuchnia w opałachKiedy nadchodzi jesień zawsze przychodzi mi ochota na kolorowe faszerowane warzywa... Kiedy na warzywnym stoisku zobaczyłam małe, żółte, okrągłe cukinie od razu wrzuciłam do koszyka z myślą o ich faszerowaniu i zapiekaniu. Choć wolę zieloną, podłużną cukinię, to w tym przypadku te egzemplarze ładnie prezentowały się na talerzu. A farsz. Możecie zrobić dowolny. Ważne by był pikantny... Składniki: kilka sztuk(...)koncentrat. Gotować aż sos się nieco zredukuje. Wymieszać z makaronem i 2/3 porcji tartej mozzarelli. Doprawić solą i pieprzem, można również dodać nieco ulubionej przyprawy do kurczaka lub dań meksykańskich. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, a łyżeczką wydrążyć środki z pestkami. Wysmarować w środku i na zewnątrz olejem, delikatnie posolić. Napełniać farszem nieco ponad brzegi. Posypać resztą mozzarelli. Zapiekać
Czerwień i błękitpokojowej) 1,5 łyżki cukru niepełna łyżeczka soli 1 całe jajko łyżka mleka sezam do posypania ok. 2 pomidory 2 małe cebule ogórek sałata ketchup, dowolne sosy (np. meksykański , czosnkowy ) Mini Hamburgery - Sposób przygotowania: Bułeczki: Mleko w proszku mieszamy z wodą, masłem i cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy szklankę mąki(...)kroimy w plasterki. W razie konieczności tniemy na mniejsze kawałki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na pół. Dół smarujemy niewielką ilością ketchupu (lub innego sosu), wykładamy warzywa, usmażone mięso i przykrywamy górną częścią bułeczki posmarowanej np. sosem czosnkowym. Całość przebijamy patyczkiem do szaszłyków. Tak samo postępujemy z resztą bułeczek tworząc mini hamburgery. Moje posty
Słodka Strona