warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:276/829)

Leczo 211

mojej kuchni lubię gotować zgodnie z tym na co mamy aktualnie sezon. Korzystać z owoców i warzyw, które akurat mają swój czas, są dojrzałe, pełne aromatów i kolorów... Wykorzystuję więc dziś ostatnie momenty sezonu paprykowego i serwuję leczo ! Może też się skusicie ? Leczo Składniki: 1 kg zielonej papryki 200 g czerwonej papryki 200 g żółtej papryki 250 g cienkiej(...)dużą kostkę papryki, pomidory i pieczarki. Ja leczo robię na dużej patelni, ale jeśli takowej nie posiadacie wszystkie składniki należny przełożyć do garnka. Zmniejszamy ogień, przyprawiamy, przykrywamy i dusimy, aż papryki będą miękkie, około 30 minut. Osobiście staram się nie dolewać wody do potrawy, warzywa powinny puścić wystarczającą ilość soku. Podajemy posypane natką. insertCookd("ad8cfc2213a1a45855b58435c13eea8f

Kulinarne przygody Gatity
Zdrowa wałówka do pracy 2400

spęczniała i odstawiamy na około 5 minut na teflonową patelnię wrzucamy włoszczyznę śmażymy aż się rozmrozi, dodając ewentualnie odrobinę wody dodajemy pokrojoną drobno paprykę i smażymy dodajemy kaszę, groszek, roztrzepane jajko smażymy mieszając aż jajko się zetnie, przyprawiamy wg. smaku na sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę Makaron z kurczakiem i warzywami (około 450kcal): 50g makaronu niskowęglowodanowego spaghetti 100g gotowanej piersi

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makaron z kurczakiem i warzywami 147

Świeże warzywa, mięso kurczaka i pełnoziarnisty makaron to szybki, nieskomplikowany pomysł na kolorowy, pożywny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz go w zaledwie 30 minut. Składniki: 500g mięsa z kurczaka (pierś, udka bez skóry) 2 małe cebule mała cukinia Strąk czerwonej papryki Kolba kukurydzy (zamiennie ½ puszki) 2-3 ząbki czosnku sól, biały pieprz, tymianek łyżka masła + łyżka oliwy do smażenia(...)cebuli, oprószamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Kiedy mięso się przesmaży dodajemy na patelnię kukurydzę, cukinię i paprykę. Przesmażamy razem około 3 minut. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z mąką pszenną i zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu kilka minut do mi miękkości warzyw.. Serwować z makaronem, posypane świeżą bazylią i tymiankiem

Pyry na Gaz
Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta 378

bardzo małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Do smażących się warzyw dodaj pietruszkę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem i smaż do miękkości, przez około 5 minut. Zmniejsz ogień do małego, dodaj pomidory, kurczaka i szpinak. Dopraw solą, pieprzem i chilli i smaż przez kolejne 5 minut. Wlej sos do patelni, wymieszaj i podawaj z ugotowanym makaronem. Smacznego! English version Chicken

karmelowy
Wegański bigos lub kapusta z grzybami inaczej. 173

Dziękuję! ;) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 średnia cukinia 2 cebule 3 jabłka 3 duże pieczarki portobello 1 garść suszonych żurawin 1 garść suszonych prawdziwków 2 bulionetki do duszenia warzyw 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu sól i mielony pieprz 2 łyżki octu cydrowego lub jabłkowego olej Wykonanie: Kapustę przekroić wzdłuż na pół i posiekać drobno. Prawdziwki zalać szklanką(...)lekkiego zrumienienia (około 15 minut). Przenieść do garnka z kapustą. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki ze szczyptą soli i pieprzu (około 5  minut). Dodać do garnka z kapustą. Dodać również jabłka i ocet.  Gotować na bardzo małym ogniu. Nie mieszać zanim warzywa nie zmiękną i całość nie zmniejszy wyraźnie objętości - wtedy zamieszać od dołu delikatnie. Gotować długo

zadanie-gotowanie
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 221

możecie zaserwować na wykałaczkach, z dodatkiem jakiegoś pieczywa i sosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę z wykałaczki i umieścić w podgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie również pokrojone w plasterki buraczki, które zostały mi z pęczka botwinki. Uważam, że buraki genialnie komponują się z mięsem wołowym(...)wodą lub olejem.  Grilluj kefty na grillu ogrodowym, w piekarniku pod górną grzałką lub na patelni grillowej, odwracając, aby usmażyły się z każdej strony. Podawaj z sosem miętowym i chlebem. Możesz je też włożyć do podgrzanych chlebków pita z dodatkiem świeżych warzyw i sosu

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka fajita z kurczakiem i warzywami 144

Prezentuje się na talerzu prześlicznie! Idealna do kurczaka na ostro . Lubicie mięso po meksykańsku? Uwielbiam fajita z grillowanego kurczaka. Mięso jest soczyste i bardzo smacznie doprawione. Podane ze świeżymi warzywami stanowi pyszne danie. Sałatka fajita Składniki: na 4 porcje Marynata 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki świeżej kolendry 1 czosnek solo, mały 1 łyżeczka brązowego cukru(...)ułóż na talerzu. Pokrój cebulę w cienkie krążki, pokrój awokado i paprykę. paprykę wrzuć na patelnię grillową i lekko podpiecz. Posyp sałatkę kiełkami i ułóż na wierzchu pokrojone mięso kurczaka. Udekoruj pokrojoną pietruszką lub kolendrą. Spara Spara The post Sałatka fajita z kurczakiem i warzywami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Wegetariańskie curry z serem Paneer. Pyszne !!! 217

curry, pieprz, sos sojowy, pasta chili Warzywa dobrze myjemy i kroimy. Paprykę kroimy w krótkie paseczki, fasolkę szparagową obieramy z końcówek i kroimy na mniejsze części. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Możecie zastąpić go pastą ze świeżego imbiru, jeśli macie taką. Kolejny krok to rozgrzanie patelni z przyprawami. Wsypujemy na ciepłą głęboką patelnię

vegetanie
Pasztet warzywny 197

Bardzo smaczna alternatywa dla pasztetu mięsnego. Pasztet na bazie warzyw korzeniowych, czerwonej fasoli i odrobiny pieczonej dyni. Dynia nie jest konieczna, ja użyłam jej wyłącznie do nadania koloru. Do tego ulubione przyprawy i mamy gotowy pomysł na śniadania lub kolacje. Pasztet warzywny jest znakomity na zimno z dodatkiem ostrej musztardy, chrzanu lub domowego keczupu . 4 duże marchewki 1 pietruszka(...)tarta/kasza manna (do zagęszczenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, aby była przezroczysta. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić do cebuli pod koniec smażenia. Poddusić całość i ostudzić. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować. Ugotowane warzywa wyjąć z wody (wywar warzywny można wykorzystać np. do zupy). Fasolę dokładnie opłukać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Orientalna marynata z warzyw 173

Marchewkę, ogórki umyłem i obrałem. Wszystkie warzywa pokroiłem na kawałki wielkości 1 cm. Mango obrałem, miąższ pokroiłem w kostkę. Chili umyłem, przekroiłem wzdłuż, oczyściłem z nasion, pokroiłem na kawałki. Cebulę zmiksowałem razem z czosnkiem, smażyłem na rozgrzanej oliwie 3minuty. Dodałem zmielone orzechy, kurkumę, połamaną na kawałki laskę cynamonu, goździki, cukier i sól. Zawartość patelni dokładnie wymieszałem, następnie dołożyłem marchew

R'n'G Kitchen
Makaron z pulpetami wołowymi i warzywami 165

Pulpety wołowe dyszone razem z  warzywami, podane z makaronem to przepis  na  pyszny, szybki i sycący obiad. Ja użyłam  makaronu razowego w kształcie muszelek,  który świetnie sprawdza się w takich daniach. Składniki: ok 300 g makaronu 500 g mięsa wołowego mielonego  2 jajka 5 łyżek bułki tartej 1 puszka pomidorów 1 mniejsza cukinia 4 łodygi(...)mące. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pulpety, obsmażyć z każdej strony.  Pulpety zdjąć z patelni, wrzucić cebulę pokrojoną w półksiężyce oraz seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki, podsmażyć, pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Chwilę całość podsmażyć. Do podsmażonych warzyw dodać pulpety, podlać 2 szklankami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, dusić przez

magiczna kuchnia Kasi
PRZYKŁADOWY DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEGO DZIECKA 235

laska selera naciowego, 1/2 marchewki, garść kiełków słonecznika i kiełków zielonego groszku , 1/2 pomarańczy, 5 liści jarmużu. 1 h poźniej - drugie śniadanie: komosowo - gryczane naleśniki awokado, kiełkami i surowymi warzywami .   Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej moczonej przez noc, 1/2 szklanki komosy ryżowej moczonej przez noc, woda, sól, 1/2 awokado, 1 łyżeczka oleju lnianego, kiełki brokuła, słonecznika, świeży ogórek(...)trochę soli i blendujemy na gładką masę. Wylewamy na baaaardzo rozgrzaną patelnię (u mnie-bez tłuszczu) na placuszki o wybranej średnicy (u mnie - około 8 cm). Smażymy z obydwu stron.  Na przestudzone placuszki nakładamy rozgniecione awokado wymieszane z olejem lnianym (możemy posolić do smaku). Nakładamy ulubione warzywa i kiełki. Na drugie śniadanie, w inny dzień zamiast naleśników możecie dziecku

Jeść, by żyć w zdrowiu
Polędwiczki z młodą marchewką i szalotką 127

Dzisiaj propozycja na niedzielny obiad - polędwiczki duszone z młodymi warzywami.  POLĘDWICZKI Z MŁODĄ MARCHEWKA I SZALOTKĄ Składniki: 1 duża polędwica wieprzowa 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz dodatkowo:  8-10 szalotek 1/2 opakowania młodych marchewek (ok.200 g) odrobina tymianku do smaku  opcjonalnie 1 łyżka mąki+1/3 szkl wody Przygotowanie: Polędwicę obsypujemy solą, pieprzem, nacieramy(...)godzinę (ja odstawiałam na cała noc). Polędwicę obsmażamy w całości na rozgrzanej patelni na tłuszczu, następnie podlewamy wodą (ok. 1 szklanki) i przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 25 minut, przewracając od czasu do czasu. Po tym czasie do polędwicy dodajemy obrane szalotki oraz marchewkę i dalej dusimy, aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie doprawiamy do smaku solą,pieprzem, tymiankiem

Bon appetit mon amie
Pierogi z warzywami i soczewicą 263

szczęście tak jak reszty domowników , co powoduje że często goszczą na stole . Zazwyczaj są z nadzieniem mięsnym , kapuścianym , ruskim lub grzybowym , ale tym razem troszkę pozmieniałam i poeksperymentowałam . Z warzywami i soczewica są naprawdę wyśmienite , a okraszone prażoną cebulką lub boczkiem , nie mają sobie równych . Cudowne na świeżo , a obłędne po odsmażeniu . Polecam , wystarczy troszkę się pomęczyć i efekt jest(...)kroimy w małe kawałki , to samo z boczkiem oraz selerem naciowym – wrzucamy na patelnię i przesmażamy .Dorzucamy w trakcie smażenia , utartą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę , a także wyciśnięty praską czosnek , dolewamy sos sojowy . Smażymy około 7 minut , aż warzywa zmiękną i się przyrumienią , dokładamy soczewicę , solimy , pieprzymy i smażymy ciągle mieszając jeszcze około 2 minut

Ogrodnik w podróży
Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples 215

powietrzu. Mam jednak nadzieje, że ciepłe dni jeszcze do nas wrócą. Tak czy inaczej nabrałam ochoty na typowo jesienne potrawy, a szczególnie na moje ulubione mięsa duszone z warzywami. Dlatego przedstawiam dziś soczystego kurczaka duszonego z jabłkami, dynią, pieczarkami i boczniakami, z dodatkiem ziół i czerwonego wina. Jest to tak na prawdę łatwe danie jednogarnkowe, które posmakuje każdemu. Polecam(...)prawie odparuje, po czym zmniejsz ogień do małego. Włóż ponownie boczek z grzybami do patelni, wmieszaj ziemniaki, dynię i jabłka, ułóż na nich kurczaka i przykryj. Duś na małym ogniu przez 30-45 minut, aż kurczak przestanie być różowy w środku a warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne, udekoruj rozmarynem i podawaj. Smacznego! English version Chicken with

karmelowy