litrów wody 2 spore skrzydełka pół marchewki 1/2 sporej pietruszki 1/2 opieczonej cebulki ( np. na patelni lub gazie ) kawałek pora ( ja daje skórkę z pora wielkości 5-7 cm - potem łatwiej jest mi ja wyjąć ) 1/2 łyżeczki warzyw suszonych bez soli ( może być tez Vegeta czy warzywko ) sól, pieprz do smaku Na kluseczki: 1 - 2 jajka ( jedno jeśli lubmy rzadsze
Gotowanie...to proste !Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i... gotowe :) Przechowywać w szczelnym pojemniku. Używać do czerwonych mięs, drobiu i warzyw. Uwaga Jeżeli używamy całych nasion to dla wydobycia aromatu kolendrę, goździki, ziele angielskie i czarny pieprz warto przed zmieleniem podgrzać na patelni przez około 1 minutę, a dopiero później utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do przypraw
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawłożyć królika i dobrze wymieszać. Odstawić na kilka godzin. Następnie królika wyjąć i obsmażyć z obu stron na patelni, ponownie włożyć do garnka, podlać wodą , ok 0,5 l dodać szafran. Dusić ok godzinę aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, warzywa zmiksować i dodać śmietanę, ponownie zagotować. Ja podałam królika z pęczakiem i surówką z białej kapusty, wszystko polane sosem
Gotowanie jest łatwewielkości jakiej będą szaszłyki. Przyprawiłam i polałam oliwą. Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw. Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków. Można je piec na grillu bądź na patelni grillowej. Gotowe do jedzenia wyglądają jak poniżej. Idealnie pasuje do nich kasza kus kus Składniki: pomidory oliwki kapary świeża, pokrojona
potrawyregionalnekrzyż od spodu, sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Następnie pokrój w ósemki. W garnku lub bardzo dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć doń cebulę i smaż 3 minuty . Dodaj pokrojone ziemniaki i kontynuuj smażenie przez 5-7 minut . Dodaj pozostałe warzywa: bakłażana, paprykę i pomidory. Wrzuć ziele angielskie, gałązki rozmarynu, listki laurowe i utłuczoną w moździerzu kolendrę. Duś wszystko
Food SquareZrobiłam go dzisiaj na obiad, tym razem z warzywami. Sos który się wytworzył podczas gotowania jest pyszny, bardzo polecam. Smakowało wybornie Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony, smażyć chwilkę, tłuszcz z boczku musi się lekko stopić. Dodać posiekaną drobno cebulkę i smażyć, aż zmięknie. Wrzucić pokrojone żołądki, łodygę
Kuchnia Pokoleńseler naciowy kroimy w plasterki (zostawiamy kilka plasterków do dekoracji), cebulę w piórka i wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z olejem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do zeszklenia się cebuli. Wrzucamy je do gorącego bulionu wraz z resztą warzyw i gotujemy 20 minut. Po tym czasie, za pomocą blendera miksujemy na gładki krem, dodajemy posiekany koperek, doprawiamy
Be Fit Be Strongwolnym). Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa (cebulę, pieczarki, fasolkę ) oraz kurczaka mieszamy ze sobą. Dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Masę nakładamy na rozgrzaną patelnię formując placuszki (około 2 łyżki na 1 placuszka). Smażymy na rumiano z dwóch stron
VioletoweKucharzeniemięso wyjmujemy łyżką cedzakową, wyrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i liście pora. Wywar z mięsa przelewamy na patelnię na której smażyła się wątróbka, ustawiamy wysokie grzanie i redukujemy płyn co najmniej dwukrotnie, do pozostałego wywaru dodajemy pokruszoną kajzerkę. Mięso, warzywa, namoczoną kajzerkę wraz z pozostałym wywarem, wątróbkę wraz z cebulą trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa
Rozpustne gotowaniewędzonego boczku tłustego 2 łyżki oleju pieprz 1 łyżeczka oregano sól 100 ml śmietany gęstej Przygotowanie Warzywa umyłem i oczyściłem . Liście cykorii pokroiłem na paski, pieczarki i pory pokroiłem na cienkie plasterki. Boczek pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem na patelni olej, na dużym ogniu wysmażyłem z boczku skwarki, które potem wyjąłem z patelni. Na pozostałym na patelni tłuszczu na małym
R'n'G Kitchencukini dodajemy stopniowo zmiksowane warzywa i kosztujemy czy smak nam odpowiada. My do cukini dodaliśmy całą porcję zmiksowanych warzyw i jeszcze trochę doprawiliśmy. Krem z cukini mamy gotowy ale dla smaczku możemy podać krem razem z grzankami własnej roboty. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią pokrojony chleb w kostkę, polewamy oliwą i delikatnie solimy i pieprzymy. Grzanki cały czas mieszamy
Kuchenne Wariacjemięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu zarumienienia. Kromki chleba kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na suchej patelni. Sałatę, pomidory i ogórka mieszamy w misce z sosem czosnkowym, wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy mięso, całość posypujemy rumianymi grzankami. Warzywa możemy również ułożyć na talerzu bez uprzedniego wymieszania z sosem czosnkowym, dopiero po wyłożeniu mięsa i grzanek możemy
Kuchenne aromatychińskich 200 ml bulionu drobiowego Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na patelni. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w pół plasterki, paprykę w kosteczkę, marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa dokładamy do kurczaka, podlewamy bulionem, przyprawiamy przyprawą do dań chińskich, solą , pieprzem i dusimy do miękkości. Ryż gotujemy
VioletoweKucharzenieCukinię umyć i osuszyć, a następnie pokroić na cienkie paseczki przypomocy obieraczki do julienne lub obieraczki spiralnej do warzyw. Krewetki oczyścić i obrać - my zostawiliśmy ogonki. Papryczkę oczyścić z nasion i bardzo drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać 1/3 przeciśniętego czosnku oraz szczyptę suszonych płatków chili i dorzucić krewetki. Smażyć do zrumienienia
Plate of Joy