warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:277/829)

naleśniki z warzywami 130

jajo, soda i mąka. Udusiłam warzywa z kiełbaską: * 1/2 laski kiełbasy * 1 marchew * 1 mała pietruszka * 15 dkg brokuła * 15 dkg kalafiora * mały por opcjonalnie cebula * fasolka szparagowa - 1 garść * 1/2 papryki * odrobina oleju * przyprawy: sól albo ziarenka i pieprz * magiczny dodatek - sos ciemny pieczeniowy  Wszystko w niewielkich ilościach, ponieważ później na patelni robi się tego taaaaak dużo(...)porem i marchewką pokrojoną w talarki na patelni. Jak już się troszkę zeszkliło dodałam kalafior, brokuł, fasolkę i paprykę. Poddusiłam pod przykryciem i przyprawiłam do smaku. Gotowy farsz nakładałam na naleśniki i zwijałam w rulonik. Na koniec polałam sosem pieczeniowym ciemnym :D Ten sos świetnie komponuje się z duszonymi warzywami i naleśnikiem. Tak bardzo od siebie teraz: zjadłam

Pieprzyć z Fantazją
Bałkańska wariacja risotto 166

Ajwar, cukinia i bakłażan. Ser feta i ryż arborio. Trochę Grecji, trochę Serbii, trochę Włoch. Prosta zapiekanka wegetariańska. Przenikające się smaki warzyw i kremowy ryż idealnie komponują się z ajwarem i kontrastują z fetą. Fetę można zamienić na tofu, czyniąc zapiekankę wegańską :) 2-3 porcje: 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 300 g ajwaru 3 średnie pomidory 1 ząbek czosnku(...)pokroić w większą kostkę ok. 2×2 cm. Olej rozgrzać na dużej patelni lub w woku. Dodać bakłażana i cukinię i podsmażyć przez chwilę. Dodać posiekany czosnek i ryż. Smażyć przez ok. 5 minut. Pomidory obrać ze skóry i pokroić drobno, dodać do warzyw i ryżu. Zalać szklanką wody, dodać przyprawy i wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z przykrywką

Kucharzyca
kalafiorowo ziemniaczana zapiekanka z podwędzanym boczkiem i serem 420

zapiekanka z boczkiem i kalafiorem Zapieczone warzywa, pod kołderką z sera, połączone z przesmażonym boczkiem. To propozycja  posiłku, który świetnie się sprawdzi w te deszczowe dni. składniki dla czterech osób 200 g podwędzanego boczku 1 papryka żółta 1 kalafior   5-6 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g miękkiego żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła(...)miękko). Boczek kroimy w drobną kostkę, a następnie przesmażany go na patelni. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem Ugotowane ziemniaki obieramy z łupin, dzielimy na ćwiartki i wkładamy do żaroodpornego naczynia, dokładany  cebulę pokrojoną w piórka,  drobno posiekamy czosnek, oraz pokrojoną w paski paprykę. Warzywa solimy, pieprzymy, polewamy oliwą i mieszamy. Następnie pomiędzy ziemniaki

Miód i pieprz
Pizzerinki z szynką 148

lepsze! Mięciutkie , delikatne , puszyste – takie najbardziej mi smakuje i takie też najczęściej przygotowuję. Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione pizzerinki – z szynka i warzywami. Spróbujcie!   SKŁADNIKI: ( 6 szt ) CIASTO: - mąka – 200 g - letnia niegazowana woda mineralna – 125 ml - drożdże – 20 g - oliwa z oliwek – 2 łyżki - gruba sól morska(...)kroimy w paseczki. Paprykę kroimy w kosteczkę, k ukurydzę odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy olej. Lekko złocimy cebulę … dodajemy wędlinę. Chwilę razem podsmażamy. CAŁOŚĆ: Ciasto smarujemy sosem pomidorowym ( ja posmarowałam bardzo cienko , gdyż tak lubię , Wy możecie śmiało dodac więcej ). Układamy wędlinę i warzywa. Posypujemy oregano. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 250 stopni

Ostra na Słodko
Makaron penne z bobem i ricottą 270

ricotty 1/2 łyżki natki pietruszki 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz warzywa: 80 g bobu garść świeżego szpinaku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do posypania: 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Płatki migdałowe: Płatki migdałowe wsypać na patelnię i prażyć na minimalnym ogniu przez około 10 min do uzyskania złotobrązowego koloru. Uwaga(...)powstały grudki. Gotować przez około 5 min. Dodać ricottę, natkę pietruszki, czosnek, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt rzadki dodać trochę mąki i ponownie zagotować. Warzywa: Bób gotować w osolonej wodzie około 7 min. Odcedzić. Szpinak podsmażyć na 1 łyżce oleju. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do sosu dodać warzywa i makaron. Wymieszać i spróbować

Jaglusia
Pieczona frittata z warzywami i ricottą (Frittata con verdure e ricotta al forno) 159

frittaty ( link ). Frittata jest idealna na piknikow ą  przekąskę. Jest te ż  stworzona dla dzieci, które często kręcą noskiem na widok kolorowych warzyw. Z doświadczenia wiem,  ż e tak ą  frittat ę  zjedzą bez mrugnięcia  okiem ;) Smacznego :) SKŁADNIKI 8 jaj 1 papryka żółta 1 papryka(...)kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 2-3 łyżki). Cebulę podsmażamy z wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Po ok. 5 minutach do papryki dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Warzywa podsmażamy ok. 5 minut. Na koniec

La grande e la piccola cuoca
Kalafior – sałatka z kalafiora 125

Wlać olej, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Pestki podprażyć na suchej patelni. Kalafiora obrać z liści, opłukać, oczyścić, włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, przykryć. Gdy się zagotuje odkryć i gotować do pożądanej miękkości, najlepiej al dente. Nie rozgotowujmy warzyw! Kalafiora podzielić na kawałki, ułożyć na talerzu i polać sosem. Posypać pestkami dyni. Tak przygotowany

królestwo garów
Kaszotto z warzywami (300 kcal) 124

warzywami (około 3 porcje): 150 g kaszy gryczanej prażonej spora cebula papryka czerwona brokuł około szklanka groszku mrożonego dwie szklanki bulionu warzywnego (lub drobiowego) pęczek natki pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany, suszone pomidory (przyprawa) łyżka oleju   Przygotowanie Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski. Cebulę podsmażamy na patelni(...)jeszcze chwilę przysmażamy. Po chwili kaszę zalewamy połową bulionu i patelnię nakrywamy pokrywką. Kiedy kasza wchłonie bulion, wtedy wlewamy kolejną porcję płynu. W międzyczasie dodajemy groszek i paprykę. W miarę potrzeby uzupełniamy bulion. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Całość dusimy do momentu aż kasza i wszystkie warzywa będą miękkie. Na samym końcu dodajemy ugotowanego brokuła, a całość posypujemy natką pietruszki

e-PrzepisyKulinarne
Pierś faszerowana serem i warzywami. Przepis krok po kroku. 158

Wami moim ulubionym przepisem a jest to: Pierś faszerowana serem i warzywami. W tym wypadku jest to szpinak, kolorowa papryka i wyraźny w smaku żółty ser. To szybkie, kolorowe i zdrowe danie. Nie będzie nam dzisiaj potrzebna patelnia, bo pierś jest zapiekana a do wykonania tego przepisu potrzebne jest tylko(...)pierś podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!   Jeśli chcecie więcej przepisów na piersi z kurczaka dajcie znać w komentarzu!   Artykuł Pierś faszerowana serem i warzywami. Przepis krok po kroku. pochodzi z serwisu Jakub Kuroń

kuron.com.pl
Souvlaki łosoś w zdrowej misce 132

souvlaki. Co to jest souvlaki? To szybkie grillowane dania w Grecji, które z powodzeniem można przyrządzić z mięsa, warzyw lub ryby. Dzisiaj miałam ochotę na souvlaki z łososia i warzyw w zdrowej misce. Uwielbiam taki sposób jedzenia. Zdrowa miska czyli healthy bowl coraz częściej spotykam w nowych modnych restauracjach stąd pochodzi inspiracja na przepis na souvlaki. Jest to smaczne(...)marynaty. Wymieszaj tak aby cały łosoś pokrył się marynatą i marynuj przez 15 minut. Rozgrzej grillową patelnię lub grill i ugrill cukinię z paprykę. Następnie grilluj porcje łososia, około 3-4 minuty z każdej strony w zależności od grubości filetów. Ugrillowane warzywa wymieszaj z sałatą, pietruszką, pomidorami, ogórkiem, oliwkami, cebulą i owczym serem. Ułóż porcję sałatki w misce, obok nałóż

codojedzenia
Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem 208

wegetarian , bo bez mięska, ale pełnowartościowe, gdyż porcję białka dostarcza nam groszek zielony. Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem , to sycące danie pełne chrupiących warzyw. Świetne dla osób gustujących w daniach pikantnych, aczkolwiek ową pikantność możecie złagodzić dając mniej zielonego chilli podczas przygotowania zielonego curry . Danie z pochodzące z kuchni tajskiej. Zielne curry przyrządza się między(...)oskrobać na wstążki. To co pozostanie pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać wok (lub patelnię), wlać olej, wrzucić paseczki marchewki, chwilę smażyć. Następnie dodać paprykę i cebulę. Smażyć kolejne 2 minuty. Dodać wstążki marchewki i smażyć 3-5 minut. Gdy warzywa będą miękkie (al dente) dodać curry. Chwilę odparować. Wrzucić ugotowany makaron ryżowy oraz mrożony groszek. Wszystko wymieszać

Moja Delicja
Kapuśniak ze świeżo kiszonej kapusty oraz zupa wietrzenie lodówki :) 122

kapusty ( taka  pięciodniowa ) -30 dag kiełbasy wiejskiej -30 dag boczku -jedna cebula Kapustę zalać wodą tak 2 cm powyżej kapusty. Gotować krótko, ponieważ taka kapusta jest mięciutka. Na patelni wysmażyć boczek na chrupko, dodać pokrojoną w kostkę cebule i podsmażyć do zrumienienia. Dodać do gotującej  się  kapusty wraz z pokrojoną w plasterki kiełbasą wiejską. Doprawić do smaku(...)gałęzie zieleniny. Wszystko zalać wodą tak żeby przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości warzyw. Podsmażamy  na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy oczyszczoną z nasion i drobno pokrojoną papryczkę chili. Chwilę razem podsmażamy i dodajemy do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy krótko pokrojoną w paski paprykę żółtą oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Dodajemy do zupy

Kulinarne przemyslenia
Chili con carne 230

słodka, papryka wędzona, cynamon, kolendra, pieprz, sól Rozgrzać dużą patelnie o wysokich brzegach i wrzucić mięso, rozdrobnić, żeby nie było grudek i smażyć. Gdy mięso będzie gotowe dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, startą na tarce marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy - chili, paprykę, cynamon i kolendrę. Smażyć, aż warzywa trochę zmiękną. Zalać wszystko pomidorami z puszki i gotować

Dobra karma
Risotto z cebulą 170

obiadu zamiast ziemniaków. Bazowałam na tym przepisie (KLIK), ale pominęłam inne warzywa. Podana porcja to dwie porcje jako dodatek do obiadu.Składniki:4 łyżki sypkiego ryżu2 duże cebuleok 1,5 szklanki osolonej wody1 łyżka masłapieprz do smakuSposób przygotowania:1. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę.2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i chwilę dusimy (nie można przypalić cebuli

Kuchnia domowa Ani
Leczo warzywne z dynią 152

spokojnie zmniejsz ilość składników. Kolejny raz przekonałam się, że danie wegetariańskie może być pyszne! Zobacz również inne przepisy na ----> LECZO Leczo warzywne z dynią - przepis: Składniki: (na dużą patelnię - 4 porcje) 0,5 kg dyni Hokkaido 3 małe kolorowe papryki lub 2 większe 1 duża marchew 1 średnia cebula 1 niewielki bakłażan puszka pomidorów 3 łyżki oliwy szczypta gałki(...)mielonej papryki wędzonej 1/2 łyżeczki curry 1/2 pęczka natki pietruszki do posypania 2-3 łyżki sezamu szklanka przegotowanej wody Leczo warzywne z dynią - jak zrobić? Pierwszym krokiem będzie przygotowanie warzyw. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Dynię wydrążyć, obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć, pokroić na średniej wielkości kawałki. Marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki

Moje Qulinaria