blaty (w zależności od tego jak nam wyrósł). Następnie każdy blat przecinamy wzdłuż na pół i w ten sposób z prostokątnego dużego ciasta tworzy nam się wąskie warstwowe ciasto wielkości keksówki (ja obkroiłam wystające nierówności). Blaty przekładamy powidłem śliwkowym, czekośliwką lub masą marcepanową. Nakrywamy ściereczką i dociskamy od góry np. drewnianą deską. Wkładamy na 2-3 do lodówki
Mania WypiekaniaWłożyłam ciasto do lodówki na 1 godzinę. Wałkowanie i składanie powtórzyłam jeszcze dwukrotnie, za każdym razem chłodząc ciasto w lodówce. W ten sposób powstaje 81 warstwowe ciasto. Ciasto zostawiamy na 12 godzin w lodówce ( najlepiej wieczorem robić i od razu włożyć do lodówki). Następnego dnia wyjęłam ciasto z lodówki , rozwałkowałam je na prostokąt . Masę
Różowa kuchniatego pysznego i popularnego ciacha przepisem na szarlotkę tatrzańską :D Wyjątkowo krucha i delikatna, bo upieczona z mąki krupczatki, z bardzo dużą ilością jabłek pokrojonych w cienkie plasterki ułożonych warstwowo, przypominających piętra górskie oprószone śniegiem (czytaj: cukrem pudrem) ;) Im więcej jabłek użyjecie, tym ciasto będzie wyższe i smaczniejsze :) Ja do swojej szarlotki użyłam trzynastu jabłek i gdybym pod ręką miałam
MyCookBook.plsuchej patelni Przygotować sos czosnkowy: Do jogurtu naturalnego dodać 2 - 3 ząbki czosnku pokrojonego w kostkę lub przeciśniętego przez praskę , sól, pieprz, i 2 łyżki majonezu Sałatkę układamy warstwowo. Na dno naczynia kładziemy brokuł, na niego fasolę czerwoną, na koniec pokrojony ser feta. Wszystko polewamy sosem czosnkowym. i posypujemy uprażonym słonecznikiem
Darcia w kuchniogórek korniszon , 2 szt czerwona cebula , majonez , kethup sposób wykonania: 1. Ogórki pokroić w kosteczkę. 2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. 3. W naczyniu układać warstwowo: - zimny ryż rozłożyć równomiernie na dnie naczynia - na ryż posypać pokrojone ogórki - wszystko zalać kethupem, rozprowadzić równomiernie po ogórkach - na kethup położyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę - wyłożyć majonez, równomiernie rozprowadzić
Darcia w kuchniPaprykę, ogórki i cebulkę pokroiłam w kosteczkę, koperek posiekałam. Tuńczyka rozdrobniłam, kukurydzę odcedziłam. Wszystkie składniki połączyłam z kaszą doprawiając solą, pieprzem i olejem z tuńczyka. Sałatkę można także przygotować warstwowo
Darcia w kuchnipoprzednio) po czym ciasto wkładamy do lodówki na 30 -45 minut. Wałkowanie i składanie powtarzamy jeszcze dwukrotnie, za każdym razem chłodząc ciasto w lodówce. W ten sposób powstaje 81 warstwowe ciasto. Tak przygotowane ciasto gotowe jest do dalszej obróbki. Najlepiej jednak zostawić je w lodówce na 5 godzin, a najlepiej na całą noc (można więc je przygotować dzień przed pieczeniem
Bon Appetit MałgorzatySernik warstwowy z dodatkiem masy kajmakowej, orzeszków ziemnych i masła orzechowego. W smaku jak najbardziej przypomina znane batoniki, chociaż nie jest tak słodki jak one. Natomiast jest to sernik z rodzaju ciężkich i zazwyczaj poprzestajemy na jednym kawałku ;) SPÓD: 100g herbatników 50g masła SERNIK: 1 kg zmielonego twarogu 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 200g masy kajmakowej
https:KKuchniaMniamsuperowo! Trudno jest opisać smak tej potrawy, więc zachęcam wypróbować przepis! Inne przepisy z piersią kurczaka: Pierś z kurczaka w marynacie miodowej , filet z kurczaka w panierce kokosowej , sałatka warstwowa z kurczakiem . Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej - składniki: 4 piersi z kurczaka (+- 300 g każda) 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki
Kuchnia ŁukaszaOstatnio nie mam zbyt wiele czasu na pieczenie, dlatego najczęściej piekę teraz szybkie łatwe ciasta. Jednak niedawno pokusiłam i przygotowałam takie warstwowe, pyszne ciasto według przepisu Siostry Anastazji. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo pyszne! Kruche ciasto z jabłkami, mus truskawkowy, beza a wszystko to przeplatane masą śmietanową. Mówię Wam pychota! Ciasto jabłkowe: 300g mąki pszennej, 50g masła
Z miłości do słodkościPyszne warstwowe ciasto - jedno z tych, które im dłużej leżą, tym lepiej smakują. O ile oczywiście wcześniej nie zostaje zjedzone ;) W oryginale ciasto kruche piecze się od razu z dżemem i warstwą kokosową, ale nie polecam tego sposobu bo jest duże ryzyko, że wyjdzie zakalec. Ja upiekłam osobno ciasto kruche, osobno blat kokosowy i dopiero wtedy przełożyłam je dżemem - wyszło
Kto ugości moich gości?www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Szpajza - deser śląski na bazie jajek. Jego konsystencję utrzymuje żelatyna. Można go przyrządzić warstwowo czy też zabarwić za pomocą galaretki (dodać zamiast żelatyny). Ja zrobiłam wersję cytrynową, ale fajnie komponuje się z różnymi owocami lub kakao. Dla mnie osobiście to takie sztywne kogel-mogel. Smakuje rewelacyjnie. 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżeczki
Di gotujewszyscy lubią warstwowe sałatki. Jednak ja lubię a szczególnie za to, że ładnie wyglądają podane w szklanych naczyniach. Najczęściej podaję takie na imprezy ale nie ma problemu żeby podane składniki wymieszać i tak też podać. Do tej sałatki użyłam wyrazistej w smaku kiełbasy bamberskiej Tradycyjne Jadło . Kiełbasa ma w składzie 97% mięsa wieprzowego a także świetnie dobraną mieszankę ziół
Ala piecze i gotujepodgrzewamy do połączenia składników, tak przygotowanym syropem polewamy mieszankę na blaszce i zapiekamy 15 minut w piekarniku. Podczas pieczenia kilka razy zamieszać. Studzimy, jeszcze raz mieszamy. Mieszankę wsypujemy warstwowo do pucharków lub słoiczków, polewamy jogurtem naturalnym, dekorujemy świeżymi dowolnymi owocami i podajemy. Smacznego
Wanilia i Kardamonoliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 listki świeżej bazylii oregano chilli sól pieprz Sposób wykonania: Brokuła dokładnie umyć, pokroić i ugotować. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę i ułożyć warstwowo w misce. Wierzch sałatki udekorować oliwkami i posypać startym na tarce serem typu feta. Do szklanki wlać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżą bazylię, oregano, chilli, sól
Kuchnia Pani Wiosny