Sałatka w wersji fit z kilku prostych składników ułożonych warstwowo - sałaty lodowej, pomidorów, ogórka, cebuli oraz serka wiejskiego i szczypiorku, podana z sosem czosnkowym na bazie kefiru i jogurtu naturalnego. Gotowa w 10 minut! Mimo swojej prostoty smakuje naprawdę pysznie. Sałatka jest uniwersalna i pasuje zarówno do obiadu, kolacji, jak i do grilla... Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej
Kuchnia MagdaLenyPomysł na ciasteczka, które przygotujecie z zaledwie kilku składników: mąki, masła oraz twarogu. W smaku i strukturze przypominają francuskie słodkości, ponieważ są maślane, lekko chrupiące i mają warstwową strukturę. Poniższe ciasteczka są bardzo proste do przygotowania. U waga: do przygotowania ciasta na wiatraczki należy wykorzystać taką samą ilość mąki, masła oraz twarogu (np. po 250 g) . Przed podaniem, wiatraczki posypać
UgotowaćPrzyprawy Przyprawa włoska (oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, majeranek, czosnek granulowany) Sos sojowy Sos rybny Olej sezamowy Jak spakować sałatkę do słoika W tym menu na tydzień zrobiliśmy łącznie pięć warstwowych sałatek. Wszystkie przepisy są bardzo proste, a najpiękniejsze jest w nich to, że można je zmieniać, dowolnie dobierając składniki. Dodaj do słoików Twoje ulubione warzywa, sery, czy mięso. Pakując sałatkę
Niedzielny kucharzCukier aromatyzowany bzem Cukier aromatyzowany bzem Czas przygotowania: 30 minut + czas suszenia Składniki: 1,5 szklanki kwiatków bzu 1 szklanka cukru Wykonanie: Kwiatki na przemian z cukrem układamy warstwowo z słoiku i zakręcamy go. Odstawiamy na 48 godzin. Raz na jakiś czas potrząsamy słoikiem, żeby cukier oblepił kwiatki. Cukier wysypujemy na papier do pieczenia i suszymy w piekarniku ustawionym
Kulinarne przygody GatityDziś imieniny Zofii i na tą okoliczność ale też na każdą inną mam dla Was przepyszne ciasto, warstwowe, które nazywa się "Zośka" nie mam pojęcia dlaczego taka akurat nazwa, ale ciasto jest pyszne, nie przesłodzone, a warstwy prezentują się bardzo efektownie i na dodatek ładnie się kroi. W oryginalnym przepisie warstwa śmietankowa jest na górze, a na dole galaretka
Cynamonowe szczęścieWarzywa myjemy, obieramy, kroimy. Jeśli używacie kiełbasy lub boczku to kroimy je plastry. 2. Boki i spód kociołka wykładamy liśćmi kapusty, na spód dajemy tłuszcz. Pokrojone warzywa przekładamy warstwowo i posypujemy przyprawami. 3. Wcześniej przygotowujemy stabilne palenisko. Rozpalamy ogień pod garnkiem i przez min. 3 godziny utrzymujemy średniej wielkości ogień. Zbyt duży płomień przypali prażonkę i będzie nie dopieczona. Cały
Apetyczna babeczkaciasto smakowo niczym się nie różni od ciast drożdżowych ugniatanych. W zwykłym cieście drożdżowym poprzez ugniatanie wytwarza się glutenowy szkielet, ciasto jest bardziej sprężyste , a po upieczeniu ma budowę warstwową . W tym przypadku tego nie zaobserwowałam, za to ciasto ma bardziej kruchą i ziarnistą strukturę . W poniższym przepisie zaznaczyłam, że są to składniki na 3 porc je. Oczywiście z tego
SmartBake.plCiasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą ma wspaniały zapach, jest świeże przez kilka dni i daje fajną zabawę podczas przygotowania. Ciasto można urywać, bo jest składane warstwowo. Ja lubię mało lukru na cieście, więc w przepisie jest podana minimalna ilość, ale jeśli lubicie lub Wam nie przeszkadza, to spokojnie możecie podwoić składniki. Ciasto drożdżowe wbrew swojej złej sławie jest łatwe
Słodkie Gotowaniemoczymy w wodzie przez około 2 godziny. Wylewamy wodę, jeszcze płuczemy i osuszamy delikatnie. Kroimy w kawałeczki. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Na dnie słoika ( 600-700ml) układamy warstwowo - śledzika, zalewamy odrobiną oleju, posypujemy delikatnie cebulką i ew. pieprzem i znów układamy śledzie i tak aż do końca produktów. Słoik zamykamy i zostawiamy w lodówce. Śledzie nadają się
Kuchnia Pełna Emocjiczosnek. Jeśli nie macie czosnku w ząbkach może być suszony lub granulowany. Paprykę myję, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kosteczkę. Szczypiorek również myję i siekam . Układam zapiekankę warstwowo : najpierw ziemniaki , na to koperek, papryka i szczypiorek, znów ziemniaki , na nie koperek ,szczypiorek i papryka. Na wierzch ziemniaki. W garnku zagotowuję mleko z przyprawami. Kiedy będzie gorące, zalewam nim zapiekankę
Kuchnia Pełna Emocjimatą silikonową, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Ja piekłam przez 35 minut. Samsa wychodzi pyszna, warstwowe ciasto jest chrupiące, a środek bardzo soczys ty. Smacznego Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem Artykuł Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem pochodzi z serwisu
Smaki ArmineWyrazista, bardzo sycąca, zdrowa i po prostu pyszna. Warstwowa sałatka arabska to nasze najnowsze odkrycie. Można potraktować ją jako przekąskę albo kompletne danie wegańskie. Świetnie sprawdza się w diecie pudełkowej. Z łatwością zabierzesz ją do pracy albo na piknik. Przepis na sałatkę arabską z hummusem Składniki: na hummus 400 gramów ugotowanej ciecierzycy, łyżeczka sezamowej pasty tahini, sok z połowy cytryny
Kulinarna PolskaPyszna warstwowa sałatka z ryżem, szynką, jajkami i innymi dobrociami :). Prosta w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako imprezowa przystawka lub efektowna przekąska na świątecznym stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100 gram białego ryżu, 1 torebka ok 200 gram szynki w kawałku 5 średnich jajek M puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 1 ogórek świeży szklarniowy 4 większe ogórki konserwowe 4-5 łyżek
Blog kulinarny S9.PLBardzo słodki, trzy warstwowy mazurek kajmakowo – czekoladowy na kokosowym spodzie. Nutka słodyczy przełamana jest powidłami porzeczkowymi. To mój ulubiony świąteczny wypiek. Składniki: 400g mąki pszennej pół szklanki cukru 200g zimnego masła 1 łyżka śmietany 1 jajko 4 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli gotowa masa kajmakowa 200g ciemnej czekolady 100g masła do polewy czekoladowej powidła np. czarna porzeczka, śliwka Przepis
tyfranboxDziś przepis dla osób nie będących na diecie:) Moje ciasto warstwowe to rozpustna kostka orzechowa z mieszanką orzechów, kremem budyniowym z masłem orzechowym, cienką warstwą galaretki, czekoladą i bezą. Ciasto dzięki wszystkim warstwom jest bardzo wysokie, słodkie i sycące, idealne na zebranie w większym gronie. Nie jest tak pracochłonne jak się wydaje, blat bezowy polecam upiec dzień wcześniej, podobnie
Lekcje w kuchni