warstwowa - 2236 przepisów (strona:48/150)

Sałatka z serkiem wiejskim 125

Sałatka w wersji fit z kilku prostych składników ułożonych warstwowo - sałaty lodowej, pomidorów, ogórka, cebuli oraz serka wiejskiego i szczypiorku, podana z sosem czosnkowym na bazie kefiru i jogurtu naturalnego. Gotowa w 10 minut! Mimo swojej prostoty smakuje naprawdę pysznie. Sałatka jest uniwersalna i pasuje zarówno do obiadu, kolacji, jak i do grilla... Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka wiatraczki z marmoladą 126

Pomysł na ciasteczka, które przygotujecie z zaledwie kilku składników: mąki, masła oraz twarogu. W smaku i strukturze przypominają francuskie słodkości, ponieważ są maślane, lekko chrupiące i mają warstwową strukturę. Poniższe ciasteczka są bardzo proste do przygotowania. U waga: do przygotowania ciasta na wiatraczki należy wykorzystać taką samą ilość mąki, masła oraz twarogu (np. po 250 g) . Przed podaniem, wiatraczki posypać

Ugotować
Zdrowa dieta słoikowa 123

Przyprawy Przyprawa włoska (oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, majeranek, czosnek granulowany) Sos sojowy Sos rybny Olej sezamowy Jak spakować sałatkę do słoika W tym menu na tydzień zrobiliśmy łącznie pięć warstwowych sałatek. Wszystkie przepisy są bardzo proste, a najpiękniejsze jest w nich to, że można je zmieniać, dowolnie dobierając składniki. Dodaj do słoików Twoje ulubione warzywa, sery, czy mięso. Pakując sałatkę

Niedzielny kucharz
Cukier aromatyzowany bzem 81

Cukier aromatyzowany bzem Cukier aromatyzowany bzem Czas przygotowania: 30 minut + czas suszenia Składniki: 1,5 szklanki kwiatków bzu 1 szklanka cukru Wykonanie: Kwiatki na przemian z cukrem układamy warstwowo z słoiku i zakręcamy go. Odstawiamy na 48 godzin. Raz na jakiś czas potrząsamy słoikiem, żeby cukier oblepił kwiatki. Cukier wysypujemy na papier do pieczenia i suszymy  w piekarniku ustawionym

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto "Zośka' 132

Dziś imieniny Zofii i na tą okoliczność ale też na każdą inną mam dla Was przepyszne ciasto, warstwowe, które nazywa się "Zośka" nie mam pojęcia dlaczego taka akurat nazwa, ale ciasto jest pyszne, nie przesłodzone, a warstwy prezentują się bardzo efektownie i na dodatek ładnie się kroi. W oryginalnym przepisie warstwa śmietankowa jest na górze, a na dole galaretka

Cynamonowe szczęście
Prażonka z kociołka, bliżej natury 134

Warzywa myjemy, obieramy, kroimy. Jeśli używacie kiełbasy lub boczku to kroimy je plastry. 2. Boki i spód kociołka wykładamy liśćmi kapusty, na spód dajemy tłuszcz. Pokrojone warzywa przekładamy warstwowo i posypujemy przyprawami. 3. Wcześniej przygotowujemy stabilne palenisko. Rozpalamy ogień pod garnkiem i przez min. 3 godziny utrzymujemy średniej wielkości ogień. Zbyt duży płomień przypali prażonkę i będzie nie dopieczona. Cały

Apetyczna babeczka
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem. 90

ciasto smakowo niczym się nie różni od ciast drożdżowych ugniatanych. W zwykłym cieście drożdżowym poprzez ugniatanie wytwarza się glutenowy szkielet, ciasto jest bardziej sprężyste , a po upieczeniu ma budowę warstwową . W tym przypadku tego nie zaobserwowałam, za to ciasto ma bardziej kruchą i ziarnistą strukturę . W poniższym przepisie zaznaczyłam, że są to składniki na 3 porc je. Oczywiście z tego

SmartBake.pl
Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą 115

Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą ma wspaniały zapach, jest świeże przez kilka dni i daje fajną zabawę podczas przygotowania. Ciasto można urywać, bo jest składane warstwowo. Ja lubię mało lukru na cieście, więc w przepisie jest podana minimalna ilość, ale jeśli lubicie lub Wam nie przeszkadza, to spokojnie możecie podwoić składniki. Ciasto drożdżowe wbrew swojej złej sławie jest łatwe

Słodkie Gotowanie
Śledzik w oleju z cebulką 108

moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Wylewamy wodę, jeszcze płuczemy i osuszamy delikatnie. Kroimy w kawałeczki. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Na dnie słoika ( 600-700ml) układamy warstwowo - śledzika, zalewamy odrobiną oleju, posypujemy delikatnie cebulką i ew. pieprzem i znów układamy śledzie i tak aż do końca produktów. Słoik zamykamy i zostawiamy w lodówce. Śledzie nadają się

Kuchnia Pełna Emocji
Zapiekanka ziemniaczana 96

czosnek. Jeśli nie macie czosnku w ząbkach może być suszony lub granulowany. Paprykę myję, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kosteczkę. Szczypiorek również myję i siekam . Układam zapiekankę warstwowo : najpierw ziemniaki , na to koperek, papryka i szczypiorek, znów ziemniaki , na nie koperek ,szczypiorek i papryka. Na wierzch ziemniaki. W garnku zagotowuję mleko z przyprawami. Kiedy będzie gorące, zalewam nim zapiekankę

Kuchnia Pełna Emocji
Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem 106

matą silikonową, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Ja piekłam przez 35 minut. Samsa wychodzi pyszna, warstwowe ciasto jest chrupiące, a środek bardzo soczys ty. Smacznego Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem Artykuł Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem pochodzi z serwisu

Smaki Armine
Sałatka arabska z hummusem. Zupełnie inna niż te, które jedliśmy do tej pory. PRZEPIS 106

Wyrazista, bardzo sycąca, zdrowa i po prostu pyszna. Warstwowa sałatka arabska to nasze najnowsze odkrycie. Można potraktować ją jako przekąskę albo kompletne danie wegańskie. Świetnie sprawdza się w diecie pudełkowej. Z łatwością zabierzesz ją do pracy albo na piknik. Przepis na sałatkę arabską z hummusem Składniki: na hummus 400 gramów ugotowanej ciecierzycy, łyżeczka sezamowej pasty tahini, sok z połowy cytryny

Kulinarna Polska
Warstwowa Sałatka biesiadna 106

Pyszna warstwowa sałatka z ryżem, szynką, jajkami i innymi dobrociami :). Prosta w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako imprezowa przystawka lub efektowna przekąska na świątecznym stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100 gram białego ryżu, 1 torebka ok 200 gram szynki w kawałku 5 średnich jajek M puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 1 ogórek świeży szklarniowy 4 większe ogórki konserwowe 4-5 łyżek

Blog kulinarny S9.PL
Mazurek kajmakowo – czekoladowy na kokosowym spodzie 102

Bardzo słodki, trzy warstwowy mazurek kajmakowo – czekoladowy na kokosowym spodzie. Nutka słodyczy przełamana jest powidłami porzeczkowymi. To mój ulubiony świąteczny wypiek. Składniki: 400g mąki pszennej pół szklanki cukru 200g zimnego masła 1 łyżka śmietany 1 jajko 4 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli gotowa masa kajmakowa 200g ciemnej czekolady 100g masła do polewy czekoladowej powidła np. czarna porzeczka, śliwka Przepis

tyfranbox
Kostka orzechowa / Nut Layer Cake 76

Dziś przepis dla osób nie będących na diecie:) Moje ciasto warstwowe to rozpustna kostka orzechowa z mieszanką orzechów, kremem budyniowym z masłem orzechowym, cienką warstwą galaretki, czekoladą i bezą. Ciasto dzięki wszystkim warstwom jest bardzo wysokie, słodkie i sycące, idealne na zebranie w większym gronie. Nie jest tak pracochłonne jak się wydaje, blat bezowy polecam upiec dzień wcześniej, podobnie

Lekcje w kuchni