warstwowa - 2236 przepisów (strona:51/150)

Śledzie w zalewie octowej z gorczycą 93

korzystnie jest natychmiast przykryć i pozostawić do wystygnięcia, w innym przypadku po domu rozejdzie się mało przyjemny octowy zapach :-). Śledzie kroimy w około 2 centymetrowe kawałki. Układamy w słoiku warstwowo na przemian z szalotką, gorczycą i zalewamy resztą zalewy. Przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po około 3 dniach marynowania.     Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Tajemnice Smaku
Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka 106

balsamicznym. Formy do galarety smarujemy olejem. DEKORACJA Mięso obieramy z kości, rozdrabniamy i rozkładamy do foremek lub misek. Dekorujemy plastrami ugotowanego jajka, ugotowanej marchewki, natką pietruszki i groszkiem. Przekładamy warstwowo, zwracając uwagę na to, że to co ułożymy na samym dnie, po wyłożeniu na talerz będzie naszą dekoracją. Do foremek delikatnie wlewamy ostudzony wywar z żelatyną. Całość wkładamy do lodówki

Tajemnice Smaku
Pachnąca pachnotka – sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi 99

łyżeczki miodu sól, pieprz do smaku Wykonanie Warstwy sałatki układamy w podanej powyżej kolejności – najlepiej prezentują się w przezroczystej misce. Wszystkie składniki na sos mieszamy i polewamy ułożoną warstwowo sałatkę. Całość obsypujemy pokrojonymi w cienkie paski listkami pachnotki. Najładniejsze listki zostawiamy do dekoracji

Tajemnice Smaku
Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym… 88

się podpiekły. Studzimy w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po ostudzeniu kruszymy w dłoniach i przesypujemy do dużego słoja. Granolę możemy jeść z mlekiem, jogurtem, możemy użyć jej do warstwowych deserów. Znam takich co podjadają ją bezpośrednio ze słoika… Smacznego

Tajemnice Smaku
Sałatka warstwowa – buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony… 103

nowością i niektórzy uważają je za chwilową modę. Trzeba zaopatrzyć się również w długi widelec, żeby dostać się do dna słoika… to prawda.  Ale żeby zabrać taką warstwową sałatkę do pracy, musimy ją w coś zapakować. Możemy do tego wykorzystać rozmaite pojemniki ze szczelnymi pokrywkami, lunch boxy, ale przecież w słoiku najlepiej się prezentuje… Jest ryzyko

Tajemnice Smaku
Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami 121

źródło selenu, warto więc  wprowadzić je do naszej  diety. Mus orzechowy z jogurtem, kakao, syropem z agawy jest naszą propozycją, jak możemy wykorzystać orzechy brazylijskie np. w warstwowych słoiczkach śniadaniowych. Składniki na dwa słoiki, każdy o pojemności 350 ml 100 g orzechów brazylijskich 1 łyżeczka kakao 2 łyżki syropu z agawy 150 ml jogurtu naturalnego 3 figi

Tajemnice Smaku
Słoik z owocami nieśplika japońskiego, płatkami jaglanymi, quinoa i jogurtem 106

błonnika, potasu i magnezu.  Spożywamy je na surowo lub w formie przetworów, czyli dżemów, galaretek, jak również likierów, nalewek i win. Nieśplik japoński jest świetnym dodatkiem do warstwowych słoiczków, szczególnie dla amatorów słodko-kwaśnych smaków. Składniki na dwa słoiki, każdy o pojemności 250 ml 10 łyżek jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków jaglanych 2 – 3 łyżki syropu klonowego

Tajemnice Smaku
Słoik – wiśnie, banan, granola, jogurt – deser czy śniadanie? 111

razem wiśnie i banany w roli głównej. To kolejny pomysł na warstwowy deser lub śniadanie. Co prawda, sezon na wiśnie dopiero za jakiś czas, ale od czego mamy zamrażarkę i zapasy z poprzedniego roku?  Jednak  potrzebne  jest miejsce na świeże zbiory, więc  uszczęśliwiamy rodzinę wiśniowymi deserami: ciasta, kisiele, koktajle… no i nasze ulubione słoiczki. Kwaśne

Tajemnice Smaku
Słoik deserowy lub śniadaniowy z mango, granatem, marakują… 104

Warstwowe słoiki to nie tylko pomysł na zdrowe i smaczne danie, ale również możliwość wykorzystania produktów z lodówki, tzw. resztek. Tak powstał ten deser, trochę zwariowany w doborze składników, ale dzięki temu nic się nie zmarnowało! Połówka mango, granatu, resztka serka ricotta, trochę innych dodatków i tadam! Prezentujemy kolorowe słoiczki deserowe lub śniadaniowe. Składniki na 2 słoiki o pojemności

Tajemnice Smaku
Leśny mech, runo leśne… z owocami leśnymi, z kremem z ricotty i śmietanki 123

obficie posypujemy pokruszonym zielonym ciastem*. Na koniec dekorujemy leśnymi owocami. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego! * Możemy trochę zielonej kruszonki zostawić i wykorzystać ją do przygotowania deserów w szklankach, np. Warstwowy deser z leśnym mchem, mango, granatem… , albo Leśny mech w słoiku

Tajemnice Smaku
Mus z mango z orzechami nerkowca, jogurtem i quinoa 101

Kolorowe, warstwowe słoiczki! Ten deser to kolejny pomysł, jak możemy wykorzystać produkty z lodówki, które przygotowaliśmy i nie wykorzystaliśmy dzień, czy dwa dni wcześniej. Tym razem jest to  czarna komosa ryżowa, która nie jest tanim produktem, więc nie może się zmarnować ani jedno ziarenko. Danie to możemy zjeść na  szybkie śniadanie, przygotowane dzień wcześniej  wieczorem lub potraktować

Tajemnice Smaku
Jabłkowa granola z żurawiną, ekspandowanym amaratusem, orzechami… 106

dodajemy suszoną żurawinę oraz ekspandowany amarantus, mieszamy. Studzimy na blasze, następnie kruszymy w dłoniach i przesypujemy do dużego słoja. Granolę podajemy z mlekiem, jogurtem, możemy użyć  jej do warstwowych deserów lub podjadać prosto ze słoika… Smacznego

Tajemnice Smaku
Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem 142

jeżeli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło za polubienie strony. Karkówka duszona w sosie własnym Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Pieczone ziemniaki z piekarnika Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Artykuł Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Cynamonowe oponki serowe 117

pudrem. Smacznego.  Garnki to jedno z podstawowych akcesoriów wyposażenia naszej kuchni. Postarajmy się, aby służyły nam na lata. Obecnie używam garnków MAXIMA marki La Bonita , które posiadają 5-warstwowe kapsułowe dno ze stali, aluminium i żelaza, które zapewnia szybkie i równomierne nagrzewanie oraz utrzymanie temperatury.  Smażenie i gotowanie staje się czystą przyjemnością.  Garnki posiadają miarkę wewnątrz, szklane

kulinarnyJa
Śmietanowiec na herbatnikach 119

dłużej lub dla większej ilości osób. Ja dodatkowo polałam go jeszcze mleczną czekoladą, aby rozpusta była jeszcze większa. Bardzo też mi się podoba wygląd tego śmietanowca. Lubię takie ciasta warstwowe, które mimo iż nie są kolorowe to pięknie wyglądają na stole.Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 400g herbatników kakaowych ok. 750ml śmietany 30% 3 śmietan-fixy 1 łyżka cukru

Waniliowe Improwizacje