w muszlach - 230 przepisów (strona:4/16)

Muszle nadziewane i zapiekane 555

Troszkę się ochłodziło. Hura!! Wreszcie można uruchomić piekarnik i piec. Zrobiłam muszle makaronowe nadziewane, upiekłam pyszne ciasto. Taka energia  do pracy po urlopie. Mam nadzieję, że mnie ona długo nie opuści. Składniki: 250 g muszli makaronowych średnich 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka pomidorów 50 g sera żółtego 1 ząbek czosnku(...)łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz Muszle makaronowe obgotować w lekko  posolonej wodzie. Muszą być al dente ( lekko twarde). Odcedzić na sicie i przestudzić. Pomidory zmiksować, dodać 1/4 szklanki wody,doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i wlać na spód naczynia do zapiekania. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła, dodać do mięsa

O kuchni z uczuciem
Muszle faszerowane bakłażanem i kurczakiem 181

Muszle makaronowe nadziewane bakłażanem, filetem z kurczaka i gorgonzolą zapiekane w sosie pomidorowym. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec w piekarniku. To dane na pewno zachwyci Waszych gości. Składniki na 2 porcje: przepis z Kwestii Smaku 16 sztuk muszli makaronowych 1 bakłażan 1 filet z kurczaka 1/2 cebuli 2 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego estragonu 1/2 łyżeczki suszonego(...)oregano szczypta ostrej papryki sól, pieprz 1 łyżka posiekanej pietruszki 100 g sera gorgonzola 1. Muszle ugotować w osolonej wodzie (12 minut). Odcedzić. 2. Bakłażana, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty. 3. Dodać bakłażana. Doprawić solą, pieprzem, estragonem, ostrą papryką i oregano. Smażyć przez 2 minuty. Dodać cebulę

Moja Galeria Smaku
Conchiglione z kurczakiem, zieloną papryką i oliwkami 163

wreszcie udało się zrobić muszle makaronowe, do tej pory podziwiane u Oli! Szkoda, że tak długo dawałam się namawiać, zamiast od razu pójść, kupić i zrobić. Szkoda, bo omijało mnie bardzo smaczne, wyjątkowe danie.  Wyjątkowe, bo muszle makaronowe można nadziewać chyba wszystkim, co macie w lodówce, nie potrzebujecie nawet sera - tworzycie farsz z czego tylko chcecie a składniki wymieszać(...)jajkiem.  Te ze zdjęć to pierwsze, jakie zrobiłam. Zapamiętam właśnie ich smak na długo, może też Wam posmakuje tak, jak mnie. ;) Składniki: ok. 150 g makaronu conchiglione (duże muszle) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 mała pierś kurczaka 1/2 zielonej papryki 3-4 zielone cebulki (grubego szczypioru) 20-30 zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką lub zwykłych bez pestek

Kuchnia Prezydentowej
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem 205

Muszle nadziane mięsem mielonym z łopatki, z warzywami, doprawione aromatycznym pieprzem syczuańskim i przyprawą z aromatycznych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim,firmy SKWORCU , które miałam przyjemność testować, całość ukryta pod delikatnym beszamelem jest doskonałym daniem na obiad!  Składniki 26 sztuk conchiglioni 1 duży por 1/2 cukinii 1 czerwona papryka 3 łyżki oliwy 1/2 kg łopatki wieprzowej 200 ml rosołu(...)cukinię,trzymać cały czas na wolnym ogniu. Pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu razem z przyprawą z pomidorów i doprawić przyprawami mięso do smaku,posolić. Wymieszać, zestawić z ognia. Muszle ugotować all dente w osolonym wrzątku ułożyć na desce każdą muszlę osobno aby się nie posklejały. Przygotowanym farszem napełnić każdą muszlę z osobna. Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło dodać mąkę

Wanilia i Kardamon
Nadziewane muszle 142

Chodził za mną przepis na nadziewane muszle z makaronu. Taki duży makaron nadziewany szpinakiem i serem. Niestety przepisy jakie przeglądałam wymagały składników jakich akurat nie posiadałam w swojej lodówce, więc postanowiłam zrobić zapiekankę z tego co mam, a podstawy miałam: makaron, szpinak i pomidory. W lodówce jeszcze znalazłam... Dla 4 osób Potrzebujemy: 450g mrożonego szpinaku - liście 1 pierś z kurczaka(...)ząbki czosnku 1 cebula 2 puszki pomidorów makaron duże muszle ( kupiłam w Sieci34) 1/2 kostki fety bazylia chilli ocet balsamiczny ser żółty do zapiekania S&P Pierś kurczaka gotujemy. Szpinak rozmrażamy (można na patelni), podsmażamy z solą i czosnkiem. Studzimy i drobno siekamy. Pierś z kurczaka po ugotowaniu również drobno siekamy. Szpinak i kurczak lądują w misce. Dodajemy fete

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Muszle makaronowe zapiekane z kurczakiem i papryką 6005

warto poświęcić pół godzinki na przygotowanie (kolejne pół godziny zajmie pieczenie). Jest pyszne, zawiera minimalną ilość tłuszczu, chude mięso z piersi kurczaka i aromatyczne warzywa. Duże makaronowe muszle nadziałam mieszanką mielonego mięsa, papryki, selera naciowego, zanurzyłam w pomidorowym sosie i posypałam kawałkami mozarelli. Wyszło pysznie. Musicie spróbować!     Składniki: 250 g makaronowych muszli - ok 30 szt. (można użyć(...)posiekanej natki pietruszki pół kulki mozarelli   na sos: 2-3 szklanki passaty pomidorowej gałązka selera naciowego ząbek czosnku łyżeczka oliwy z oliwek sól łyżeczka oregano   Przygotowanie: Muszle makaronowe gotować 7 minut w osolonej wodzie. Powinny lekko zmięknąć, łatwiej je będzie nadziać. Paprykę, chili i gałązkę selera naciowego i ząbek czosnku posiekać w drobne kawałki. Podsmażyć krótko

Kulinarne Inspiracje
Conchiglioni rigati z wołowiną i serem 192

Zetrzyj ser żółty na małych oczkach, wmieszaj w mięso. Ugotuj conchiglioni rigati al dente w osolonej wodzie. Ale nie do zupełnej miękkości. Odcedz i przelej zimną wodą. Rozłóż każdą muszlę na ściereczkę do oschnięcia. Nakąłdaj masę mięsno-serową do każdej muszli. Brytfannę i naczynie do zapiekania  wysmarowałam dokładnie masłem. Poukładałam ciasno muszle na dnie. Posypałam natką pietruszki i ..odłożyłam(...)chłodne miejsce ,bo muszle były mi potrzebne...na drugi dzień. Na godzinę przed podaniem przygotowałam sos pomidorowy z soku pomidorowego , soli i pieprzu. Zalałam muszle delikatnie i posypalam je serem żółtym. Nie zapomnijcie o  skropieniu oliwą z oliwek przed zapiekaniem ! Nałożyłam pokrywki i włożyłam do piekranika na minimum 30 minut. Smakują wybornie. To jest danie eleganckie, proste do wykonania

Z Kuchni Do Kuchni
Muszle makaronowe z kurczakiem, bakłażanem i kremowym serkiem 328

fanką makaronów. Często przyrządzam makaron w formie zapiekanki, która świetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym razem wychodzi pysznie(...)składników mojego farszu. Dzięki różnym wariantom smakowym serka można pokombinować z różnymi rodzajami farszu i-jestem pewna-zawsze będzie pysznie :) Składniki na porcję dla 2 osób: Makaron: 24 duże muszle makaronowe Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, aby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą, aby się

Zawsze głodna!
Mule z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym 128

nazwa fancuskich "les molues", bo tak nad Sekwaną nazywa się omułki jadalne - małże występujące w morzach półkuli północnej. Omułki występują też w Bałtyku, acz w skarlałej postaci. Przeciętna długość muszli omułka to 3-5 cm, ale zdarzają się większe. Muszla jest ciemna, prawie czarna, o lekko zaostrzonym końcu. Kupując omułki nigdy nie mamy pewności, czy wszystkie przeżyły transport(...)sprawdzić, te, które są otwarte, należy lekko ścisnąć lub postukać. Żywy małż zamknie muszlę. Jeśli tak się nie stanie, lepiej ją wyrzućmy. Podobnie należy postąpić z tymi muszlami, które nie otworzą się podczas gotowania. Swoje mule przygotowałem z dodatkami typowymi dla kuchni... tajskiej - z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, liśćmi limonki i pastą curry. Składniki (dla 2 osób): 1 kg świeżych

W SMAK
Muszle z mięsnym nadzieniem 342

Bardzo lubimy makarony i często się u Nas pojawiają w różnych postaciach. Dziś ponownie muszle makaronowe z farszem mięsnym na pikantną nutę i zapieczone z żółtym serem. Takie danie może nie wygląda zbyt elegancko na talerzu ale jest pyszne. Muszle z mięsnym nadzieniem SKŁADNIKI: 20 sztuk dużych muszli makaronowych 1 puszka pomidorów bez skórki 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)dodajemy do mięsa. Dodajemy pastę paprykową, mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Sos z puszki mieszamy z bazylią, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem mięsnym i układamy w naczyniu.     Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim z wierzchu muszle. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muszle z truskawkami zapiekane w budyniu kokosowym 180

Truskawki nadziane w makaronowe muszle i zapiekane w budyniu kokosowym, obsypane migdałami i cynamonem- coś pysznego, mówię Wam! :) Budyń zrobiony jest od podstaw, na mleku kokosowym i z dodatkiem żółtek oraz wzbogacony aromatycznymi przyprawami: wanilia, anyż oraz kardamon.  Jeżeli jednak nie macie chęci na kokosowy smak, to zróbcie budyń na zwykłym mleku lub- w wersji dla leniuchów- zaserwujcie(...)kupnym budyniem. Smaczny, o ciekawym smaku, sycący i... uroczy deser, który warto przygotować :) * muszle- 150 g * truskawki- 6-7 sztuk * mleko kokosowe- 500 ml * żółtka- 5 szt. * skrobia ziemniaczana- 3 czubate łyżki * cukier waniliowy- 2 łyżki (+1 łyżka cukru trzcinowego) * anyż- 1 łyżeczka * kardamon- 1/4 łyżeczki * cynamon- do posypania * migdały- do posypania Muszle ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić

Kraina Miodem Płynąca
Pierwszy dzwonek... 256

Wszyscy się znają, gdy tylko ja nie znam nikogo. Spędzam samotnie przerwę,po pierwszym dzwonku.Po drugim... też. I po ostatnim. Czekają mnie ciekawe doświadczenia.Gdzie ja się znalazłam?!   MUSZLE FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM Z MOZZARELLĄ. (autorski;) 30 sztuk muszli makaronowych 2 kulki mozzarelli 750g mięsa mielonego mały koncentrat pomidorowy (200g) 3 ząbki czosnku lub czosnek granulowany sól, pieprz, majeranek Muszle(...)zahartowałam w zimnej wodzie i dostawiłam do obeschnięcia. Mięso mielone mieszam z przyprawami, czosnkiem. Podsmarzyłam chwilę na patelni. Wrzuciłam do miski i wymieszałam z koncentratem. Doprawiłam jeszcze dodatkowo. Nadziałam muszle.  Naczynie żaroodporne wysmarowałam tłuszczem, ułożyłam nadziane muszle. Na każdą z nich położyłam plasterek mozzarelli. Włożyłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekałam około 30 minut. Podałam z ketchupem

W kuchni Karmel-itki
Muszle faszerowane dynią, kurkami i orzechami 149

Mój ulubiony niedzielny obiad to faszerowane muszle makaronowe. Pojawiają się one na naszym stole przynajmniej w raz w miesiacu. Dlaczego? Bo są pyszne :) Bo można je faszerować wszystkim, na co mamy ochotę. Bo są eleganckie i sprawiają, że zwyczajny obiad staje się wyjątkowy. Bo można je spakować do pojemniczka i zabrać w poniedziałek do pracy. Zazwyczaj przygotowuję je w weekendy(...)Farsz z dodatkiem ricotty jest baaardzo kremowy, a podprażone orzechy fajnie z tą konsystencją kontrastują. Jeśli lubicie, możecie dodać podsmażonego/pieczonego kurczaka. Porcja dla 4 osób: Makaron: 36 dużych muszli makaronowych Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, żeby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą, aby się

Zawsze głodna!
Sałatka z tuńczyka w makaronowych muszlach 382

SAŁATKA Z TUŃCZYKA W MAKARONOWYCH MUSZLACH bardzo smaczna sałatka,podana w ciekawy sposób na pewno zachwyci waszych gości SKŁADNIKI: Makaronowe muszle puszka tuńczyka w oleju(odsączony) puszka kukurydzy ogóreczki kiszone 2-3 jajka 150 g sera żółtego papryka czerwona majonez sól pieprz PRZYGOTOWANIE: muszle przygotowujemy według przepisu na opakowaniu,ale trzeba uważać  , żeby się nie rozgotowały i łatwo było(...)później nadziać ogórki ,jajka i paprykę kroimy w kostkę ser ścieramy na tarce o dużych oczkach,tuńczyk dajemy bez oleju,mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku i nadziewamy muszle-proponuje przykryć je folią spożywczą aż do chwili podania na stół-żeby nie obeschły sałatka jest naprawdę pyszna,zapraszam do spróbowania

Swojskie jedzonko
Sałatka w muszlach makaronowych 422

Nadziewane muszle sałatką, to niezwykle dobry pomysł na przekąskę na różne okazje. Moja sałatka, którą nafaszerowałam makaron, to tylko pomysł, którego nie trzeba trzymać się ściśle. Ty możesz wykorzystać i włożyć swoją ulubioną sałatkę. Również dekoracja może być zupełnie inna.  Składniki: 250g makaronu w kształcie dużych muszli. Sałatka: 230g szynko gotowanej, puszka kukurydzy, 5 mniejszych ogórków konserwowych, 145g odsączonych(...)miękkości w osolonej wodzie, z odrobiną oleju. Po ugotowaniu przelać zimną wodą, odsączyć. Sałatka: Kukurydzę odsączyć, resztę składników pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać z majonezem, solą i pieprzem. Muszle makaronowe napełnić sałatką. Z pomidorków i czarnych oliwek zrobić biedronki. Oczy biedronek zrobione są z majonezu, a kropki z czarnych oliwek. Biedronki umieścić na makaronowych muszlach. Smacznego

W kuchni u Moniki
Muszle zapiekane z tuńczykiem 109

Świetny przepis w ramach sprzątania lodówki ... muszle makaronowe od jakiegoś czasu zalegały w mojej szafce. Szukałam przepisu w którym bym je wykorzystala i ten jest idealny. Znaleziony na blogu Bistro mama Składniki na dwie duże porcje : 15-20 muszli makaronowych (dość dużych) 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju) 7 sztuk pomidorów suszonych(...)ząbek świeżego) 300 g przecieru pomidorowego (passaty) 100 g startego żółtego sera 2 łyżki masła sól, pieprz, ostra papryka - do smaku   Wykonanie : Makaronowe muszle gotujemy w osolonej wodzie o 1-2 minuty krócej niż podaje przepis na opakowaniu. Przecedzamy na durszlaku i odstawiamy na bok. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce masła

cucinare
Muszle zapiekane z salami i mozzarellą 146

Muszle makaronowe nadziewane salami, pomidorami, zapiekane z mozzarellą.  Składniki na 2 porcje: Przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku   16 szt muszli makaronowych 50 g plasterków salami 1 puszka pomidorów 1 kulka mozzarelli 2 szczypty oregano 1 mała cebula sól, pieprz, cukier Muszle gotujemy przez 12 minut, odcedzamy. Cebulę siekamy. Salami kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy salami(...)przez 3 minuty. Zalewamy pomidorami w puszce i gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Farsz lekko studzimy. Mozzarellę kroimy w kostkę. Połowę dodajemy do farszu. Farszem nadziewamy muszle. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch dajemy pozostałą mozzarellę. Posypujemy oregano. Zapiekamy w piekarniku przez 22 minuty w 180 stopniach. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Małże nowozelandzkie w sosie limonkowym z medalionami z semoliny! 174

Gotuj w zdrowym stylu! Zdrowe, smaczne, aromatyczne, w przepięknych jasno zielonych muszlach małże nowozelandzkie podane w ostrym sosie limonkowym, z dodatkiem aromatycznej mięty, serwowane na złotych i chrupiących medalionach z semoliny.  Danie jest wyśmienite! W sam raz na wakacje i lekki obiad w gronie przyjaciół.  Podany z lampką schłodzonego cydru smakuje wybornie! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 15 małży nowozelandzkich (mrożone(...)dodajemy do rondelka - wyciskamy sok z limonki i podlewamy sos - dusimy wszystko około 4-5 minut - solimy solą morską - podlewamy winem, dusimy do momentu aż cały alkohol wyparuje - oczyszczone muszle układamy w naczyniu żaroodpornym, do każdej muszli wlewamy sos, polewamy obficie - pieczemy 12 minut w rozgrzanym piecu -  gotujemy semolinę - Kupiec, w garnku zagotowujemy wodę i mleko, solimy do smaku

SMYKWKUCHNI
Sałatka z wędzonego kurczaka i różowych winogron podana w makaronowych muszlach. 367

dawna robię sałątkę z wędzonego kurczaka, makaronu i winogron, postanowiłam ją trochę zmodyfikować i zamiast dodawać do niej makaron w tradycyjny sposób, nadziałam pozostałymi składnikami sałatki ugotowane wcześniej makaronowe muszle. Smak jest rewelacyjny :) SKŁADNIKI 3 udka wędzonego kurczaka ok. 20 różowych lub czarnych winogron ( zielone się nie nadają) 15-20 makaronowych muszli  1 łyżka majonezu pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Muszle ugotować w lekko osolonej wodzie, tak aby były lekko al dente ( ok. 12-13 min). Wystudzić. 2. Udka kurczaka obrać ze skórki. Pozostałe mięso oddzielić od kości i pokroić w niedużą kostkę. 3. Winogrona przekroić na ćwiartki i usunąć pestki. 4. Kurczaka, winogrona, majonez wymieszać w miseczce i dodać sól i pieprz do smaku. 5. Muszle nadziać przygotowaną sałatką

DefinicjaSmaku
Muszle makaronowe z nadzieniem jajecznym (Conchiglione a'la tortilla) 200

Muszle makaronowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. Dają się nadziewać naprawdę chyba wszystkim, ku mojemu zdziwieniu widziałam już nawet nadziane ryżem czy ziemniakami.  Moje powstały z potrzeby wykorzystania nadmiaru sosu jajecznego do tortilli z poprzedniego dnia. Dodałam do niego trochę duszonego szpinaku, prażone chorizo i papryczkę chili. Na wierzch nieco parmezanu i tak mamy na talerzu trochę Włoch(...)trochę Hiszpanii. Oryginalne, pyszne i niezwykle proste danie. Składniki na 2-3 porcje: 10 - 12 dużych makaronowych muszli conchiglione, ugotowanych (przez 10 minut) i ostudzonych 3 duże jajka 4 łyżki gęstej śmietany 1 cebula pokrojona w grubą kostkę duża garść świeżego szpinaku 100 - 120 g chorizo pokrojonej w średniej grubości plasterki 1 papryczka chili czerwona 2 ząbki czosnku, posiekane

Kuchnia Prezydentowej
Makaronowe muszle z suszonymi pomidorami i oliwkami 157

Smaczna szybka do zrobienia przekąska z makaronowych muszli nadzianych delikatnym twarożkiem i wspaniale komponujących się suszonych pomidorów i soczystych zielonych oliwek. Polecam na każdy imprezowy stół. Składniki 7-8 sztuk muszli makaronowych ja użyłam same jasne firmy:  CZANIECKI 150 g kremowego twarożku naturalnego 6 suszonych pomidorów z zalewy 12 zielonych oliwek z pastą paprykową 1 ząbek czosnku pęczek szczypiorku(...)suszonymi pomidorami czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką Sposób przygotowania Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy aby się nie sklejał,odcedzamy przelewamy zimną wodą każdą muszlę układamy na tacy osobno. Przygotowujemy farsz:  Pomidory osączamy z zalewy kroimy w drobną kostkę,oliwki kroimy na połówki,mieszamy z twarożkiem oraz posiekanym szczypiorkiem-część odłożyć do dekoracji. Mieszamy doprawiamy

Wanilia i Kardamon
Małże zapiekane - mule zapiekane 136

muli, 80 g startych migdałów, 100 g tartej bułki, 1 pepperoni, 1 ząbek czosnku, 250 g natki pietruszki, 30 g parmezanu, oliwa, Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z dzikiego zbioru, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Zagotować(...)wody w garnku o szerokim dnie, wrzucić małże, przykryć i gotować około 5 minut. Wyjąć mule, wody z gotowania nie wylewać. Zamknięte muszle wyrzucić. Pozostałe rozdzielić. Wyjąć małże, ułożyć na jednej części muszli, drugą część wyrzucić. Na patelnię wlać 5 łyżek oliwy, wsypać bułkę tartą i migdały, podsmażać do przyrumienienia. Czosnek, pepperoni i pietruszkę posiekać, wymieszać z parmezanem. Dodać

królestwo garów
Makaron z małżami w 15 minut 162

polskimi rakami. Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g czarnego spaghetti (lub pełnoziarnistego), 400 g Fasolki Szparagowej Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle, 500 g małży sercówek w muszlach (świeżych, zamrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godzin w lodówce), 200 g pomidorków koktajlowych,  200 ml białego wytrawnego wina, pęczek natki pietruszki, sok i skórka otarta z połowy cytryny(...)chili, łyżka masła,  sól i pieprz do smaku, oliwa. Do podania: kiełki słonecznika do podania, 100 g mozzarelli buffalo w wersji łagodnej lub sera pleśniowego w ostrej. Przygotowanie: Muszle namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut, odsączyć na sitku, otwarte muszle wyrzucić.  Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Cebulę, czosnek i chili drobno

SzczyptaSmaQ
Mule w białym winie 165

oliwek Mule wyszoruj dokładnie pod bieżącą wodą, zeskrob narośla i oderwij bisiory. Na koniec osusz i odstaw. Pamiętaj przy tym o wyborze wyłącznie świeżych,  tj. nieotwartych muli . Jeśli muszle będą otwarte istnieje prawdopodobieństwo, że są już martwe. By to sprawdzić, należy nimi postukać o blat kuchennego stołu. Jeśli muszla się zamknie , znaczy, że nadal jest żywa. jeśli zaś pozostanie(...)Teraz czas na wino! Wlej szklankę trunku, zwiększ ogień i doprowadź płyn do wrzenia . Do gotującego się wina, wrzuć mule i gotuj pod przykryciem przez 5-8 minut , aż muszle się otworzą. Co jakiś czas potrząsaj całym garnkiem i chociaż raz zamieszaj łyżką. Gdy wszystkie muszle będą już otwarte, wsyp posiekaną pietruszkę i ostatni raz potrząśnij garnkiem. Mule posyp świeżym

Food Square
Małże z pesto 132

Dzisiaj jest dzień Walentynek a więc postanowiłam ugotować coś specjalnego dla męża. W porównaniu do mnie jest miłośnikiem owoców morza. Kupiłam mrożone małże w muszlach, ponieważ świeżych nigdzie bym nie dostała. Oglądałam je, macałam i zastanawiałam się co z nich zrobić a niestety nie jestem ekspertem w owocach morza. I zrobiłam coś takiego: Składniki:      400g mrożonych(...)sprawdzać konsystencję pesto. Na końcu solimy i pieprzymy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy mamy prawie ugotowane ziemniaki, małże wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Gotujemy około 3 minut aż muszle otworzą się. Małże wyciągamy i wyciągamy z muszel (kilka zostawiłam do ozdoby w muszlach). Ugotowane ziemniak obieramy i kroimy w kawałki, ogórek kroimy w plasterki. Na talerzu układamy sałatę, ogórek

Amatorka kuchenna
Wiosenna sałatka w makaronowych muszlach 1388

Dziś szybka, wiosenna sałatka, która podana w makaronowych muszelkach nabiera odświętnego charakteru. Kompozycja smaków wzbogacona została aromatyczną czarnuszką, która świetnie współgra i  uzupełnia całość. Wiosenna sałatka w makaronowych muszlach Składniki:  16 dużych muszli makaronowych  2 łyżki keczupu  1 łyżka musztardy  2 łyżki majonezu  sól, pieprz  czarnuszka  natka pietruszki  1/2 puszki kukurydzy(...)puszki fasolki czerwonej  3 jajka  3 płaty marynowanej papryki  1 garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej  Przygotowanie: Muszle makaronowe gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, a następnie studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy drobno. Majonez mieszamy z musztardą i keczupem. Tak przygotowany sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Paprykę kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muszle z ricottą i suszonymi pomidorami 164

pomidory - bardzo lubię ten duet. To połączenie składników często gości w mojej kuchni. Takim farszem nadziewałam już naleśniki czy też kwiaty cukinii. Tym razem nadziałam makaronowe muszle i wyszła bardzo pyszna zapiekanka.składniki:25 muszli makaronowych, użyłam makaronu Czaniecki250 g ricotty10 dużych suszonych pomidorów z oleju1 mała cebula1 żółtkosól,pieprzstarty ser żółtymasło do posmarowania formyMakaronowe muszle ugotować(...)też zeszkloną na patelni - jak kto lubi. Dodać żółtko oraz garść startego żółtego sera. Wszystko wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania (18x25) wysmarować masłem. Makaronowe muszle nadziać farszem z ricotty i suszonych pomidorów. Ułożyć w naczyniu i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15-20 minut

Monia miesza i gotuje
Tacos 221

zdecydowanie są bezkonkurencyjne. Tacos możemy serwować z nieskończoną ilością dodatków, to idealne danie na imprezę. Z pewnością każdy będzie miał ogromną frajdę komponując z ulubionych dodatków swoje taco. Ja muszle do tacos kupiłam przy okazji tygodnia meksykańskiego w Lidlu, ale myślę że w każdym większym sklepie powinny być dostępne. Do swoich taco przygotowałam dwie salsy: guacamole oraz salsę z mango(...)Uważam, że pasują idealnie. Tacos Składniki: 400g zmielonej wołowiny lub pierś z kurczaka około 12-14 muszli tacos ½ czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 pomidor 6-7 pieczarek 250 g kukurydzy z puszki ½ zielonej części cebulki dymki około 200 g sera cheddar (lub innego ulubionego) olej do smażenia Przyprawy do mięsa:* 1/2 łyżeczki rozgniecionych

Mania Gotowania
To jeszcze nie koniec... 324

woli danie z makaronu i cukinii.Wlasciwie przepis na cukiniowy farsz zamiescilam juz przy okazji wytrawnego crumble, ktore tym razem wykorzystalam w zupelnie inny sposob.Muszle z nadzieniem cukiniowo-smietankowymskladniki:makaron muszle okolo 20 sztukfarsz cukiniowywykonanie:Makaron gotujemy al dente.W miedzy czasie przygotowujemy farsz z cukini i serka. Po odcedzeniu makaronu napelniamy muszle farszem.Muszle najlepiej smakuja na cieplo, ale mozna podac

Przysmaki Karolki