duże udko z kurczaka 1 mała cebula 1 mała marchewka 50 g mozzarelli w bloku 1 duże jajko 1,5 łyżki bułki tartej 100 g cukinii 1 garść świeżego szpinaku sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku dodatkowo : bułka tarta do panierowania olej do smażenia Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniłopatki wieprzowej 0,6 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg surowego boczku 0,5 kg mięsa drobiowego np. udek 2 spore marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 2 czerstwe bułki kajzerki 5 jajek 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych
Świat Domowej Kuchniwypełnione po brzegi obłędnym farszem z kurczaka , cebulki i pieczarek. Przysmażone na masełku , z chrupiącą skórką są fantastycznym pomysłem na obiad Gwarantuję , że będą znikać błyskawicznie! Polecam! SKŁADNIKI: FARSZ: * udka lub inne części kurczaka – ok. 400g * pieczarki – 200 g * cebula – 1 szt * sól * pieprz CIASTO: * szpinak – 80 g * czosnek – 1 ząbek * klarowane masło
Ostra na Słodkopozbawić kości, trochę to potrwa, ale nie jest takie trudne, należy przeciąć wzdłuż piersi i następnie powoli oddzielać mięso od kości. Chyba najtrudniej przy udkach, ale na pewno poradzimy sobie . Jak już mamy płat mięska ze skórą, wyrównujemy, przyprawiamy sosem i przyprawą. Posypujemy natką zsiekanej pietruszki. Następnie rozkładamy na płacie równomiernie
W kuchennym oknie Ewyosuszamy ręcznikiem papierowym. Wyjmujemy z kurczaka wszystkie kości, zostawiając tylko skrzydełka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu. Nacinamy wzdłuż, rozkładamy. Nacinamy nóżki, wycinamy kości z nóżek i udek. Kolejno usuwamy szyję i mostek. Bardzo ważne jest by nie uszkodzić skóry kurczaka. Jak to zrobić można obejrzeć na youtube filmiki pod nazwą luzowanie lub trybowanie kurczaka. Ja robię
Aga w kuchniJest wiele sposobów pieczenia kurczaka, dzisiaj pokaże Wam jak wygląda to u mnie w domu... . Mam nadzieję, że przepis sie spodoba :) SKŁADNIKI 2 kg udek i skrzydeł z kurczaka 1/2 kg marchwi cebula pieprz szałwia rozmaryn sól czosnkowa papryka w proszku pół szklanki białego wwytrawnego wina 1 1/2 kg ziemniaków olej z oliwek ząbek czosnku sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotować
zielonacukinkamyję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi udek ze skórą z supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też
NA MOIM TALERZUprzykryła kapusty) dorzucam ziele ang., liście laurowe i na małym ogniu pod przykryciem duszę aż kapusty będę miękkie. Cebulę, pieczarki, kiełbasę ( dodaję też jak mam mięso np. z udek kurczaka/indyka itd.) kroję i smażę na małej ilości oleju doprawiając przyprawą do mięsa.Gdy kapusta jest miękka i woda odparuje wrzucam mięsko z patelni mieszam, doprawiam przecierem pomidorowym, próbuję
NA MOIM TALERZUPodamy prosty sposób na przygotowanie kurczaka. Mogą to być udka lub kurczak podzielony na części. Zaletą jest to, że mięso nie wymaga wcześniejszego obsmażania. Mięso posypujemy przyprawą do kurczaka ( my używamy przyprawy "złocistej" ), skrapiamy olejem i odstawiamy na kilka godzin. Potrzebne też będą 2-3 twarde jabłka i kilka gałązek rozmarynu. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne
Maminek kulinarnyniej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek) 4 chlebki arabskie lub pita 1 cytryna pokrojona na cząstki Marynata: kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty 1 łyżka pikantnej papryki w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka
Smakowity Blog Kulinarnystopy (a jeszcze nie był poważnie skrzywdzony przecież). Obudził mnie C. o wpół do dwunastej w nocy, kiedy wrócił do domu. Stwierdziwszy, że jestem głodna, wsadziłam do piekarnika udka kurczęce z poprzedniego obiadu. Jakież było moje zdziwienie, kiedy po godzinie były nadal zimne! Ale tak właśnie się dzieje, kiedy człowiek nie ustawi temperatury... W piątek, żeby nieco sobie humor
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziemniakami, frytkami czy ryżem i surówką, jak i na zimno - do kanapek. Majonez w warzywach można zastąpić oliwą lub olejem. Zamiast kurczaka, w glazurze można upiec np. same udka. Ostrą paprykę w glazurze można zastąpić słodką, a ciemny sos sojowy - jasnym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasurówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 2 litry sosu, tj. duże porcje dla 4 dorosłych osób. Ćwiartki z kurczaka można zastąpić innym częściami kurczaka np. udkami, pałkami czy skrzydełkami, a kaszę gryczaną ziemniakami czy ryżem. Z dodatku selera i/lub pietruszki można zrezygnować. Smak sosu można wzbogacić dodając pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone i w paseczki paprykę
Gospodyni Miejskamarchewką, posypany natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l czystej, przecedzonej zupy z dodatkiem marchewki. Ćwiartki z kurczaka można zastąpić 4 dużymi udkami lub innymi częściami kurczaka np. skrzedłkami. Rosół należy gotować na bardzo małym ogniu , przez około 4 godziny. Świeży lubczyk, w doniczce, można dostać w większości hipermarketów. Dzięki końcowemu przecedzeniu przez
Gospodyni Miejska