udka - 4428 przepisów (strona:231/296)

Galareta drobiowa 181

Galareta to danie , które robimy  w sposób zaplanowany lub po prostu wykorzystujemy rosół i mięso , które nam zostało. Moje zimne nóżki powstały wg/ drugiej wersji.   SKŁADNIKI 2 udka z kurczaka pierś z kurczaka 600 -700 ml rosołu 14 g. żelatyny 3-4 łyżki zimnej wody 3–4 łyżki posiekanej natki pietruszki marchewka  2 ząbki czosnku WYKONANIE Żelatynę

W kuchennym oknie Ewy
Zupa PHO z kurczakiem 453

zagotowania, z wywaru wyjmujemy kurczaka, by nie był zbyt suchy i bez smaku (mówiąc wprost wiórowaty). Kurczaka "obieramy" z mięsa, czyli na bok odkładamy mięso z piersi i udek, a kości, skórę i resztę części naszego kuraka wrzucamy do garnka i dalej gotujemy. Gotujemy na wolny ogniu ok godzinę / półtorej godziny, po czym odcedzamy i zdejmujemy tłuszcz, jaki pływa

Taste Of My Day
Pyszny pasztet domowy 155

pasztet z królika i kury wiejskiej ( oczywiście może być kurczak). Pasztet jest doskonały w smaku. SKŁADNIKI królik taki ok. 1 kg. lub trochę większy. kura wiejska lub kurczak ( pierś , udka)  40 dag. podgardla 10 dag. wątróbki drobiowej  2 średnie cebule, obrane i pokrojone  grubą kostkę 1 bułka 4 - 5 jajek pieprz, sól do smaku 1/2 łyżeczki gałki

W kuchennym oknie Ewy
kurczak w przyprawie piwnej... 156

Składniki: 4 porcje kurczaka:piersi i udka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 3 łyżki mieszanki przypraw grill o smaku Royal Brand,1/2 szklanki woda umyte i osuszone porcje kurczaka natrzeć mocno przyprawą grill o smaku piwa i schować do lodówki na 2 godziny na gorącym oleju zrumienić porcje kurczaka, dolać z 1/2 szklanki wody pod przykryciem dusić do miękkości mięsa kurczak

W Mojej Kuchni Lubię
galaretka drobiowo-wołowa z chilli papryczką... 187

Składniki: 2 sztuki udka kurczaka, 1 sztuka pierś z kurczaka, 4 sztuki skrzydełka kurczaka, 1/2 kg chudy szponder wołowy, 2 sztuki marchew, 1 mały seler, 1 sztuka pietruszka, 2 łyżki natka pietruszki posiekana, 1 sztuka papryczka chilli, 1 opakowanie żelatyna, 1 łyżka vegeta, - do smaku maggi - ile potrzeba cytryna ugotować porcje kurczaka, szponder z warzywami do miękkości w 3 litrach

W Mojej Kuchni Lubię
kurczak marynowany masłem czosnkowym,przyprawami pieczony z cukinią podany z ryżem z parowara czyli Pudliszki – pomidorowe 165

dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym skórę ostrożnie poluzować i pod skórę powkładać zimne kawałki masła czosnkowego do środka kurczaka włożyć młode gałązki naci selera i wykałaczkami spiąć otwór, udka związać razem przyprawy oprócz w płynie wszystkie wymieszać i natrzeć kurczaka, uważać na skórę gdzie jest masło aby nie popękała - schować do lodówki na całą noc opłukaną cukinię pokroić

W Mojej Kuchni Lubię
Świąteczny pasztet mięsny 177

Prosty do wykonania pasztet, nie wymaga poświęcenia dużo czasu i mamy pewność co jemy.... Składniki: 2 udka 1\2 kg boczku 1\2 kg karczku 30 dag wątróbki drobiowej przyprawy 5 jajek 5 łyżek bułki tartej Wykonanie: Wszystkie mięsne składniki ugotować z przyprawami, ostudzić, a następnie zmielić, razem z przyprawami. Dodać do masy mięsnej, 1\2 szkl. rosołu i pozostałe

Anioły w kuchni
Kurczak pieczony z dynią i pomidorkami / Roasted chicken with pumpkin and tomatoes 339

przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 oC i piecz kolejną godzinę lub do momentu aż kurczak będzie upieczony (można to sprawdzić termometrem kuchennym lub gdy po nakłuciu udka wypływa przeźroczysty płyn). Przełóż kurczaka z blaszki, przykryj go folią aluminiową i odstaw. W tym czasie włóż do blaszki z dynią groszek wraz pomidorkami koktajlowymi i zapiekaj jeszcze przez

karmelowy
Małe calzone. 252

kroję, układam i piekę. Ciasto -składniki. 250g maki pszennej 10 g drożdży 140-150ml wody 1 łyżeczka oliwy 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki cukru Nadzienie. 1 udko kurczaka wędzonego 6 łyżek keczupu 3 łyżki bazylii pociętej 6 pomidorów suszonych 12 oliwek zielonych z marchewką 3 łyżki sera mozzarella starta 1 łyżeczka oregano suszonego 0,5 łyżeczki zataru

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z wędzonym kurczakiem, konfiturą z czerwonej cebuli i sosem musztardowo-miodowym 335

Salad with smoked chicken, red onion jam and honey mustard sauce Składniki. 3 garście sałaty mix 1 udko wędzone 1 burak 3 łyżki konfitury z cebuli czerwonej Sos. 1 łyżka oliwki arachidowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy delikatesowej sól pieprz Wykonanie. Przygotować sos z podanych składników, dokładnie je wymieszać. Obrany burak pokroić w bardzo

Kulinarny karnet Christophera
Smażony ryż z warzywami 2340

łyżki oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 250 gr ryżu długoziarnistego sól, pieprz Wykonanie: W garnku gotujemy ryż- około 15-20 min, lub jak będzie miękki. Myjemy udka, oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię lub wok dajemy oliwę z oliwek. Na gorącej oliwie smażymy mięso- około 7-9 min dodając sól i pieprz

Smaki Edyty
Pasztet z żurawiną i pistacjami 185

przygotowania i bardzo aromatyczny. Lubie wegetariańskie pasztety z soczewicy i soi, jednak z dodatkiem mięsa to mój faworyt!. Wszystkie zioła i przyprawy znajdziecie w Owocowym Raju Składniki: 1 kg udek kurczaka 1 kg wątróbki drobiowej 3 garści obranych  pistacji   3 garści suszonej  żurawiny 2 jajka 1 czerstwa bułka kilka łyżek oleju 2 łyżki masła 1 marchewka

Apetyczna babeczka
Galantyna wieprzowo-drobiowa 188

pieczarki -300 g cebula -1 szt jajka - 2 szt sól i pieprz tłuszcz przyprawa do kurczaka Kamis Przygotowanie Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając od piersi udka i mięso z piersi rozciąć tak by było mięso na całej skórze. Dobrze przyprawić mięso przyprawą do kurczaka, włożyć mięso do miski, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki

Kuchnia Danusi
Kaczka pomarańczowa. 234

Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól  Pieprz Przygotowanie: Kaczkę myjemy i osumaszamy. Następnie rozrabiamy ją na 2 pierście, 2 skrzydełka i 2 udka. A z korpusu gotujemy bulion. Skórę pierści nadcinamy w klatką ( Uwaga : ale nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa). Robimy marynatę: czosnek czyścimy i miażdżymy nożem lub za pomocą praski. Następnie

Kuchnia Łukasza
Klasyczna pomidorowa z ryżem 334

koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 30%  + do podania: biały ryż wedle uznania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie:  Do garnka wlewamy wodę, wkładamy udka, oczyszczoną włoszczyznę i kostki rosołowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy 45 minut. Po tym czasie zupę przecedzamy, dodajemy koncentrat i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zabielamy śmietaną, dodajemy biały

My Culinary Art