takiej ilości aby największe kawałki kurczaka mogły w nim swobodnie pływać i smażymy mięso z obu stron po około 8 minut. Od razu po wyjęciu większe kawałki mięsa (udka) możemy wstawić do piekarnika i dopiec je jeszcze ok. 10 minut w 200 stopniach z termoobiegiem. Kawałki z piersi kurczaka i skrzydełka możemy jeść od razu, ale na zimno też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolsce, Josepha Seeletso, popularnie zwanego Józkiem. Warsztaty zwieńczyła przemiła wspólna kolacja. Na warsztatach mieliśmy za zadanie przygotować pięć dań: krewetki z bananowym curry i ryżem pełnoziarnistym udka kurczaka z chrzanem i miodem konfitowanego dorsza z pieczonymi batatami i sałatką z kiwi i grejpfruta sałatkę z topinamburu z jajkami poszetowymi (w koszulce), rukolą, prażonymi pestkami słonecznika i dresingiem
Kulinarne przygody Gatitygranata. Dodajemy sezam, drobno starty imbir i posiekaną drobno chili bez pestek (jeśli lubicie ostre dania to z pestkami). Do dressingu warto dodać także łyżeczkę tłuszczu wytopionego z udek kaczki – dressing zyska na smaku – jeśli jesteśmy na diecie rezygnujemy. Mieszamy. Wykładamy sałatkę na talerze. Posypujemy ziarnami granata i obficie listkami kolendry. Post Azjatycka sałatka z kaczką pochodzi
Poezja smakuczosnek, cebulę i chili. W drugiej miseczce umieść masło i dokładnie wmieszaj około 1/3 miksu przyprawowego z pierwszej miseczki. Teraz delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa na piersiach i udkach i rozsmaruj tam cienką warstwą przygotowane masło z przyprawami. Następnie wsuń tam plastry cytryny (tak by były w jednej warstwie). Ostrożnie umieść kurczaka na puszce i natrzyj go dokładnie oliwą
karmelowyczosnku 1 łyżeczka pieprzu zielonego 1,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 3 łyżki majeranku ½ szkl. wody (poj. 250 ml) Jelita: Przygotowanie: Pojedynczą pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Udka obieramy ze skóry i usuwamy wszystkie tłuste części, luzujemy z kości, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mięso wraz z czosnkiem i zielonym pieprzem mielimy w maszynce. Dodajemy 1 łyżkę soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWracając do kurczaka, będzie jeszcze jeden przepis. Tym razem jeszcze łatwiejszy niż poprzednie udka. Pierś z kurczaka, czyli ten rodzaj mięsa, które przygotowuje się w tempie ekspresowym ;) Filet z kurczaka z kminkiem Składniki: pierś z kurczaka (pojedyncza, podwójna - zależy dla ilu osób) żółtko suszona cebula kminek mielony przyprawa do kurczaka sól ziołowa olej z pestek winogron do smażenia Przygotowanie: Filet
Lawendowe NieboCzas na letnią, zieloną, pożywną zupę ;) Czym byłoby lato bez kremu z brokułów? ;) Krem z brokułów Składniki: udko i skrzydełko na rosołek (albo inne drobiowe mięsko na rosół) mały brokuł pół cebuli pół pietruszki marchewka 2 ziemniaki serek topiony sól świeżo mielony pieprz suszony koperek grzanki - groszek ptysiowy - świeża bułka Przygotowanie: Porcję rosołową zalewamy wrzątkiem, dokładamy obraną i pokrojoną
Lawendowe NieboWitajcie :) Zapraszam Was dzisiaj na chlebki Pita Często zostaje nam z obiadu kawałek kurczaka ( nóżka , udko czy pierś ) Proponuję wykorzystanie go jako nadzienie do takich właśnie chlebków . Tradycyjne Pita są duże ja przygotowałam je w wersji mini z dodatkiem ziół prowansalskich Piątnica
Sama słodycz i szczypta chiliCzas przygotowania: 40 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI na kurczaka w sosie pieczarkowym: 500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek) 300 g świeżych pieczarek 200 ml śmietany 18% 1 cebula szalotka 1/2 łyżeczki rozmarynu garści natki pietruszki pieprz ziołowy sól SKŁADNIKI na ratatuj: 1 bakłażan 2 czerwone papryki 1 łyżka oliwy sól, pieprz
kulinarnyJadodatek do dania proponuję kaszę kuskus. Idealnie pasowała. Czas przygotowania: 40 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 17,00 zł SKŁADNIKI: 500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek) 2 czerwone papryki 1 puszka pomidorów 2 cebule 1 puszka mleka kokosowego 3 łyżeczki przyprawy indyjskiej masala (goździk, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka
kulinarnyJabardzo pożywna, zdrowa, a zarazem lekka. Czas przygotowania: 60 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na zupę jarzynową (na garnek o poj. 5l): 2 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1 seler 1 szklanka fasolki szparagowej 1 szklanka brokuł 1 szklanka kalafiora 4 średnie ziemniaki 5 liści laurowych 5 ziele angielskie sól
kulinarnyJarozgrzać w naczyniu, które pomieści perliczkę położoną poziomo, do temperatury 180 stopni (przyda się termometr kucharski). 1 litr nie zakryje całego ptaka, dlatego smażymy ją 10 minut od strony udek, a następnie 8 minut od strony piersi, zanurzoną do połowy w gorącym oleju. Podawać z ugotowanym ryżem. Do dekoracji można dodatkowo użyć posiekanej szalotki i/lub świeżej papryczki chilli
W kuchni wieczoremdolegliwości (głównie stosowany podczas przeziębienia- herbatkę z cytryną i imbirem zapewne każdy zna!), ale również dodaje charakteru potrawom, zaostrza ich smak, dodaje lekkiej pikanterii i świeżości (polecam spróbować udka z kurczaka po chińsku czy orientalne filety z kurczaka ). Z powodzeniem imbir można również zastosować do wypieków, a ciasta czy ciasteczka z jego dodatkiem są niezwykle aromatyczne. Dziś
Kraina Miodem Płynącabobu (użyłam mrożonego) 200 g mini marchewek (użyłam mrożonej) 4 łyżki oleju rzepakowego 2 duże cebule 1,5 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie) sól, pieprz Udka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Natrzeć solą, pierzem, ziołami i kurkumą. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony. Następnie dodać cebulę pokrojoną w plasterki smażyć kilka minut. Dalej całość
Delicious Titbitsnutą słodyczy i delikatnym, winnym posmakiem. Kaczkę podam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i winną sałatką z kapusty włoskiej i ogórka zielonego. Dzielimy na trzy. Do kaczki potrzebujemy: -kacze udka -cydr; szklanka -wino białe półwytrawne; szklanka -jabłko; złotą renetę -cukier brązowy -majeranek, sól, pieprz -tymianek, mięta -liść laurowy -2 szalotki -ząbek czosnku Kaczkę dzień wcześniej, umytą i osuszoną nacieramy marynatą
BaRepas