Udka pieczone na warzywach to kolejny patent na obiad, który praktycznie robi się sam. Wystarczy zamarynować mięso, pokroić warzywa, potem to wszystko wrzucić do naczynia żaroodpornego i buch do piekarnika! A po około godzinie obiad mamy gotowy, tak lubię :D Składniki: Mięso: 8 podudzi kurczaka 1 łyżka miodu 2 łyżki musztardy kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego(...)czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 łyżeczki ziół prowansalskich oliwa z oliwek Z miodu, musztardy, oliwy, tymianku rozmarynu, soli i pieprzu przygotować marynatę. Umyte i oczyszczone udka dokładnie wymieszać z marynatą, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ziemniaki, marchewkę i obie cebule obrać i pokroić na kawałki. Paprykę oczyścić
Simply FoodPrzepyszne placki z kurczakiem i cukinią to świetna propozycja na główne danie obiadowe lub gorącą kolację. Błyskawiczne w przygotowaniu placuszki d oskonale smakują podane z dodatkiem kwaśnej śmietany lub ulubionego sosu. skladniki na 12-15 sztuk 2 ugotowane udka z kurczka ( np. z rosołu ) 1 czerwona cebula 1 średnia cukinia 1 średnia marchewka 200 g żółtego sera(...)czasie z cukinii bardzo dokładnie odciskamy sok. Obraną marchewkę oraz żółty ser również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy. Oddzielone od kości mięso z kurczaka kroimy na mniejsze części na następnie dość drobno siekamy. Do miski przekładamy posiekanego kurczaka, dodajemy cebulę, startą cukinię, marchewkę, żółty ser, jajka, majonez oraz mąkę, wszystko doprawiamy do smaku solą oraz
Smakowite DaniaTe ciekawe panierowane pierożki przygotowałam na rodzinną imprezę. Miały być „oszukane przepiórcze udka”, a zostały …..”gruszki”. Każdy bowiem myślał, że podałam
Smaki Na TalerzuChicken tandoori Kto raz posmakuje tak przygotowane mięso ,będzie tęsknił za jego oryginalnym smakiem. Składniki. 2 udka 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
Kulinarny karnet Christophera4.9 / 5 ( 9 votes ) Karaibski kurczak, pomysł na obiad Karaibski kurczak, to dobry pomysł na obiad. Chłopcom chwilowo przejadły się standardy i klasyki więc zażądali zmiany
Ogrodnik w podróżyNaszło mnie dzisiaj na kurczaka w troszkę innej wersji. Przejrzałam książki, które znajdują się w moim posiadaniu i przepis Siostry Anastazji, z książki 173 Specjały, podbił moje serce. Składniki: 6 udek 1-2 cebule 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 czerwone papryki 1 cytryna 3-4 łyżki ketchupu 2-3 łyżki przecieru pomidorowego olej sól pieprz
Bea(u)ty kitchenpietruszki, pęczek jabłka suszone- garść przyprawa do kurczaka 3 łyżki sosu sojowego WYKONANIE Kurczaka musimy pozbawić kości, trochę to potrwa, ale nie jest takie trudne, należy przeciąć wzdłuż piersi i następnie powoli oddzielać mięso od kości. Chyba najtrudniej przy udkach, ale na pewno poradzimy sobie . Jak już mamy płat mięska ze skórą
W kuchennym oknie EwyDziś mięso! Kurczak jak kurczak, ale w moim jadłospisie w sumie rzadko pojawia się coś więcej niż piersi. Tak więc dziś duszę ćwiartki kurczakowe! W tym samym sosie może dusić się jakakolwiek inna część tegoż opierzonego zwierzęcia. Skladniki (prawie jak na niedzielny rosół :)) Udka, podudzia czy co tam macie:) (u mnie ćwiartki) 2 marchewki 1 średnia pietruszka Mały kawałek selera(...)męża, ta też była bardziej podsmażona) doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnie z oliwą. Smażymy dosłownie chwilkę. Warzywa kroimy, zalewamy wodą, wrzucamy przyprawy i wkładamy kurczaka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu około godziny. Po tym czasie mięso, ziele angielskie i liście wyjmujemy. Warzywa blendujemy, jeśli sos przypomina zupę-redukujemy gotując do czasu, aż z zupy zrobi
Mamuśka wraca do formyWitajcie!, dziś będzie obiadowo, choć udka to często dodatek na ciepło na bankietach czy przyjęciach gdzie można spokojnie sobie je zjeść z chlebkiem. Kaczka to mięso coraz popularniejsze u nas, ma swój charakterystyczny smak i potrzebuje więcej czasu by było pyszne od kurczaka. Polecam kupować mięso tylko ze sprawdzonych źródeł bo tylko wtedy możemy być pewni wartości odżywczych. Zapraszam dziś(...)przy przeziębieniach ponieważ jest antybakteryjny. Pamiętajcie że przyprawy to również lekarstwa, każda z nich ma swoje działanie! poczytajcie na własną rękę. Tymczasem zapraszam do polubienia Kuchni PROzdrowotnej! Na 3 udka Czas przygotowania 1g 40 min. + marynowanie na noc Składniki: 3 nogi z kaczki 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyżeczki cynamonu
Kuchnia PROzdrowotnaSoczyste i złociste mięso z kurczaka z wołowym wnętrzem ma podwójne zastosowanie w mojej kuchni. Wspaniale smakuje na ciepło jako drugie danie a kiedy ocaleje chociaż jedno, kroję je w … Czytaj dalej Udka faszerowane wołowiną
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydelikatne, jednocześnie pasując do wielu kulinarnych kompozycji. Jednak od czasu do czasu mam ochotę na udka. Jako, że nie przepadam za smażonymi postanowiłam przyrządzić wersję zdrowszą i przy okazji kolorową dzięki wykorzystaniu sezonowych warzyw. Do tego dania możecie też wykorzystać piersi z kurczaka albo mix (uwaga: piersi upieką się dużo szybciej). Mięso doprawiłam i upiekłam w piekarniku polewając od czasu
Milion Smakówmieszamy z chilli i odrobiną cukru trzcinowego . Udka rozcinamy od spodu i z wierzchu , jak na zdjęciu . Łatwiej jeść i mięso lepiej nasiąknie aromatami . Tak spreparowane mięso pokrywamy z obu stron ostrą i słodką papryką , czosnkiem i solą do smaku . Blaszkę do pieczenia smarujemy majonezem . Układamy na nim skóra do dołu kurczaka i polewamy sosem BBQ, niezbyt mocno . Obracamy skórą(...)Pieczemy około 30 minut do czasu aż mięso będzie miało z wierzchu spieczony boczek i chrupiącą skórkę . Serwujemy na gorąca , zaraz po wyjęciu z piekarnika . Smacznego ! Artykuł Udka po wiejsku , pieczone z boczkiem pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżysmaku oraz ostrości i aż trudnym do uwierzenia będzie, że tak nieskomplikowane dodatki mogą się złożyć na tak smakowitą całość. Składniki na 3 – 6 porcji: 1 kg nóżek kurczaka, podzielonych na uda i podudzia (starajmy się wybierać mięso ekologiczne lub z wolnego chowu) marynata: 20 g masła klarowanego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, drobno otarta skórka(...)opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek mięsa dwukrotnie ponacinać (udka nacinać od strony skóry), posolić. Mięso natrzeć marynatą, odstawić na minimum godzinę. Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z funkcją nawiewu i grzaniem górnym). Cytrynę pokroić na plasterki, rozłożyć na blasze lub w naczyniu do zapiekania. Kawałki kurczaka wyłożyć na plasterki cytryny. Piec na środkowej półce piekarnika około
Even Better FoodSzybki i smaczny obiad. Udka w sosie pieczarkowym z koperkiem. Można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą, kluskami lub makaronem. Mięso mięciutkie, a sos kremowy. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów i pomysłów na dania mięsne. Nie tylko z kurczakiem, ale także i z innymi rodzajami mięsa. Szczególnie polecam kurczaka w sosie porowym. Pycha! Składniki 8 podudzi z kurczaka(...)Dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. W razie gdy sos jest zbyt rzadki dodać łyżeczkę mąki rozrobionej w małej ilości wody i wlać do sosu. Całość zagotować. udka w sosie pieczarkowym z koperkiem
O kuchni z uczuciemsokiem z cytryny oraz oliwą. Polać kurczaka i wymieszać nacierając go z każdej strony przyprawami. Kurczaka wyłożyć do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. położyć na wierzch wiórki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st C przez 45 minut. Podczas pieczenia można polewac udka powstałym sosem
Kuchnia w oparach