Przepis z BBC Good Food . Składniki: (na 3-4 porcje) 2 łyżki oleju 2 pojedyncze, sporawe piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki wielkości jednego kęsa (oryginalnie 8 udek; dlatego byłoby lepiej użyć 3 spore piersi ) 1 zabek czosnku, zgnieciony w prasce szczypta, mniejsza, lub większa, płatków chilli 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego 2 łyżeczki garam masala 100g gładkiego masła(...)kokosowe i pomidory, zagotuj. Wsyp kurczaka do garnka i dodaj kolendrę. Dopraw do smaku sola, pieprzem i sokiem limonkowym. Gotuj przez około 30 minu, bez przykrycia, do czasu, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie ugotowany. Podawaj z ryżem, posypane ewentualnie dodatkowa kolendra. Moje uwagi: * Sporo osób zostawiło komentarze pod oryginalnym wpisem, generalnie nie polecajac przepisu, ale także polecajac sposoby
Lejdi of the housemnie kojarzy się z babcią i jej pysznymi obiadami – to właśnie dzięki niej odkryłam królika i jest teraz moim ulubionym mięsem. Składniki: 1 kg mięsa z królika (udka, łopatka, albo cały podzielony) 1 cebula 200 ml bulionu warzywnego kilka gałązek świeżego majeranku 1 cytryna sól, pieprz 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej gałązka rozmarynu olej do podsmażenia 250 ml śmietany(...)talarki i całość przełożyć do brytfanny. Zalać całość bulionem, dodać jeszcze majeranek w gałązkach. Dusić na małym ogniu do miękkości (około 40-50 minut). Mięso wyłożyć. Kilka łyżek powstałego sosu wymieszać ze śmietaną i mąką, wlać powoli do brytfanny mieszając. Podgotować mieszając (na małym ogniu, żeby sos się nie przypalił), doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, opcjonalnie także sokiem
Pociąg Do KuchniJeśli nie wiecie co zrobić z mięsa pozostałego z rosołu, to ten przepis na pewno Wam się przyda. Zamiast mięsa z królika można użyć mięsa z
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedrożdży 3 łyżki oliwy pół łyżeczki soli łyżeczka cukru ok 1 szkl. ciepłej wody Dodatkowo; 50 dag grzybów leśnych 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ugotowane udka z kurczaka pół szklanki zielonego groszku bazylia, oregano, sól 15 dag sera żółtego rukola i świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wkruszamy(...)groszkiem. Po wierzchu oprószamy ziołami i wkładamy do piekarnika na około 8 min. Po tym czasie posypujemy żółtym serem. Wkładamy tylko do czasu aż ser się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.twarda. Dzisiaj prezentuje Wam kacze udka w jabłkach, przygotowałam je w naczyniu żeliwnym, dzięki czemu kaczka mogła "dochodzić" dłużej w niższej temperaturze. Podaje przepis poniżej ;-) SKŁADNIKI: - 2 udka z kaczki - 4 małe kwaskowate jabłka - przyprawa do drobiu (ale nie do kurczaka!) - 4-6 ząbków czosnku - 1/2 cebuli czerwonej - odrobina majeranku -1/2 szklanki wody - troszkę oleju do natłuszczenia(...)Cechą charakterystyczną świadczącą o tym, że kaczka jest już dobra, jest fakt, że skórka na nóżce skurczy się i odsłoni się kość (jak na zdjęciu poniżej). Kaczkę wykładamy polewamy sosem, wykładamy jabłka. Ja nie dodawałam już soli, bo moja przyprawa do kaczki jest dość słona i to wystarcza. Jeśli Twój sos nie jest słony to dodaj sól. Smak możesz
SMYKWKUCHNIpieczarkami. Do tego cebula oraz roztopiony tarty ser żółty i bagietka. W prosty i szybki sposób można „wrzucić coś do brzuszka”;) 500 g piersi kurczaka lub udek bez skóry i kości 300 g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 szkl. bulionu 1 pęczek natki pietruszki około 100-150 g tartego żółtego sera(...)lekkiego zrumienienia się pieczarek. Wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy około 1 łyżeczkę cukru. Smażymy, mieszając, przez chwilę. Następnie wlewamy bulion z rozrobioną w nim niewielką ilością mąki. Smażymy aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (ew. ulubionymi ziołami). Na patelnię dodajemy mięso, podgrzewamy 2-3 minuty. Następnie patelnię zdejmujemy z palnika. Posypujemy tartym serem oraz posiekaną natką pietruszki
Smaki Na Talerzubrązowym cukrze. Nie musicie się obawiać, że danie będzie za słodkie – odpowiedni balans miodu i cukru, masła i cytryny gwarantuje idealne doznania smakowe. Składniki: ok. 1 kg udek z kurczaka 6 ząbków czosnku 120 g masła (nie zamieniać na margarynę) 1 łyżka miodu ok. 60-70 g cukru brązowego 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżka siekanej bazylii(...)dobrze wymieszać. Między kawałkami kurczaka w naczyniu żaroodpornym ułożyć obraną i pokrojoną wg uznania marchewkę oraz podgotowane (ok. 5-10 minut, nie dłużej) ziemniaki. Na całość wylać przygotowany sos maślano-miodowy. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175-180 stopni i zapiekać wszystko przez około 35 minut, aż mięso i ziemniaki będą miękkie (gdyby mięso „doszło” przed ziemniakami
Pociąg Do KuchniPyszne, soczyste w środku, chrupiące z zewnątrz udka kurczaka. Mniam <3 Najlepiej smakują podane z frytkami i surówką. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: 2 nóżki kurczaka 1 ząbek czosnku, przecięty na pół 4 łyżki miękkiego masła 1 czubata łyżka przyprawy "kurczak złocisty" 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, świeżo mielony(...)kurczaka (ząbek czosnku wyrzucamy), doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut, aż skórka ładnie się zarumieni, co 20 minut polewając go bardzo dokładnie powstałym sosem. Wyciągamy i podajemy z frytkami/ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego! :) *aby skórka była bardziej chrupiąca, do marynaty można dodać 2 łyżeczki miodu
My Culinary ArtDziś mamy Sylwester. Niektórzy już przygotowują się na imprezy. Inni zapraszają znajomych do siebie. Ja przygotowałam na moją małą imprezę sylwestrową udka pikantne, zapiekane gruszki pod kruszonką, sangrię cytrusową, paluszki grissini oraz sałatkę z kukurydzy i wędzonej piersi z kurczaka. Sałatka jest pyszna i szybko się ją robi. Idealna na spotkania z rodziną lub z przyjaciółmi. Sałatkę podałam w szklaneczkach(...)paseczki. Śmietanę wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem (ale nie za dużo, ponieważ pierś z kurczaka i ser są słone). Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Sałatkę podawać z chrupiącą bagietką lub grzankami. Smacznego !!! Koniec starego roku to czas podsumowań, jednak Wy nie skupiajcie się na tym co minęło
Zakątek rozkoszy kulinarnychpotrzeby dolewania płynów podczas duszenia, dzięki czemu smak potraw jest bardziej wyrazisty i zdrowszy. WNIOSEK: Byłam i jestem pod ogromnym wrażeniem smaku pieczonych ot na przykład zwykłych udek z ziemniakami. Dopiero w żeliwie pozwoliłam sobie na luksus nie podlewania kuraka odrobiną wody jak to zwykle czyniłam, żeby mięso nie przypiekło i nie przypaliło się do dna naczynia. Dzięki temu smak(...)było mowy o przypaleniu się warzyw, które były na samym spodzie. Dzięki temu mogłam garnek z upieczonymi warzywami postawić na gazie, wlać wino, zredukować i przyrządzić mega smaczny sos z pieczonych warzyw. KILKA WAŻNYCH ZASAD NA POCZĄTEK! To jest istotna część tego postu. Jeśli już w Twojej kuchni pojawi się garnek żeliwny, a już wiesz nie kosztował mało, warto
Blondynka GotujeSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, udka kurczaka całe 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka żółta 1 sztuka, pomidory 3 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 8 sztuk, cukinia 1 sztuka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki(...)podsmażać z 2 minuty na większym ogniu wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do warzyw mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - gulasz jest pyszny, lekki, smakuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, innych klusek, do pieczywa............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmyjemy, wrzucamy do miski, wlewamy do niej ocet balsamiczny i dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Nastawiamy piekarnik na 200°. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący wkładamy udka kurczaka, skórą do dołu. Smażymy aż będzie rumiana, obracamy na drugą stronę i smażymy ponownie na rumiano. Upieczonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie kroimy przestudzone ziemniaki(...)żurawinę w occie i cukrze. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, aż kurczak jest złocisty i gotowy w środku. Podajemy gorące, z dodatkami, polane sosem z pieczenia. Powrót na górę
Smaczna StronaSkładniki: 4 ćwiartki z kurczaka 4 łyżki musztardy dijon 2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnkami gorczycy) 1 łyżka miodu (np. gryczanego) 2 łyżki oleju sól
Qchnia po prostupołączenie czerwonego wina i śliwek doprawionych tymiankiem i ostrą papryką doskonale się uzupełnia. Inspiracja: Karmelowy , a oryginalnie przepis Pascala z Kuchni Lidla. Składniki na 2 porcje: 2 udka kacze 2 skrzydełka kacze 100 g suszonych śliwek 150 ml czerwonego wytrawnego wina 1 liść laurowy 300 ml bulionu drobiowego 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku ¾ łyżeczki tymianku(...)zmielony pieprz. Wymieszaj, zmniejsz ogień i duś przez około godzinę, od czasu do czasu obracając mięso w rondlu. Gdy mięso jest już miękkie wyjmij je z rondla. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, gotuj go na dużym ogniu, aż zredukuje się do ulubionej konsystencji. Następnie możesz go zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówSkładniki: - 2 udka z kurczaka - 1/2 cytryny - przyprawa ziołowa do grilla - świeży imbir - 2 łyżki octu balsamicznego - 3 łyżki oliwy z oliwek - 300 g pieczarek Przygotowujemy marynatę do kurczaka, w tym celu sok z cytryny, ocet balsamiczny (polecam ten prawdziwy, włoski z Modemy), oliwę i świeży imbir blenderujemy. Dodajemy przyprawę, nacieramy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny(...)ogórki konserwowe - 1/3 cebuli cukrowej drobno posiekanej i sparzonej wrzątkiem - 100 ml jogurtu greckiego - 100 ml śmietany Wszystkie składniki miksujemy w blenderze (ale robimy to chwilkę , aby w sosie były wyczuwalne kawałeczki grzybów i ogórków, nie może się Wam zrobić papka! ;-)) ) Smacznego
SMYKWKUCHNI