udka w sosie - 1461 przepisów (strona:67/98)

MAKARON ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 196

samo Składniki: 3 garście makaronu 4 garście szpinaku 15 dag sera feta sól pieprz słodka lub ostra papryka 3/4 szklanki smietanki 30% 500 g mięsa z kurczaka np z udek- może być z rosołu olej z ryżu o smaku czosnku  SORISO Wykonanie:   Ugotowane mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rumiano na patelni(...)doprawiamy do smaku.Dolewamy śmietanę, dusimy chwilę aż zgęstnieje. Dokładamy usmażonego wcześniej kurczaka , mieszamy.W osolonej wodzie gotujemy makaron, odsączamy i wykładamy porcję makaronu na talerz, na makaron wymieszanego kurczaka z sosem szpinakowym

Z Majeczką w kuchni
Udka faszerowane szpinakiem, serem i orzechami 153

zawijamy w ściereczkę, trzemy i pozbywamy się łupin. Szpinak dusimy na oleju czosnkowym, dodajemy sól, pieprz i posiekane orzechy włoskie. Z udek wyjmujemy kość z podudzia, a kość z udka ucinamy w połowie. Mięso tłuczemy lekko, wykładamy ostudzony szpinak i kawałek sera. Spinamy patyczkami do szaszłyków i obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym(...)gruszka 15 g migdałów w płatkach olej z orzechów włoskich ocet balsamiczny 1/2 cytryny sól Groszek blanszujemy. Migdały prażymy na suchej patelni. Gruszkę kroimy obieraczką w cienkie plastry. Sos przygotowujemy z 2 łyżek oleju z orzechów włoskich, 2 łyżek octu balsamicznego i soli do smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem

Marder&Marder Manufacture
Łosoś ze szparagami 243

Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak pieczony po toskańsku – wiązanie kurczaka 265

używacie ziół suszonych trzeba dać im dłuższą chwilę na nawilgnięcie, inaczej będą gorzkie i popsują ostateczny smak potrawy. Powinny się namoczyć w winie i bulionie – naszykowanego kurczaka razem z sosem zostawcie na godzinę na blacie, dopiero po tym czasie wstawcie go do nagrzanego piekarnika. Szykujemy sobie grubą, głęboką blaszkę do pieczenia. Oczyszczamy kurczaka z resztek odstających kości, skrawków tłuszczu. Odcinamy(...)krzyż pętelkę-ósemkę – i ściskamy ciągnąc za oba końce sznurka. Kuperek się podniesie, nogi zbliżą do siebie. Odwracamy kurczaka cały czas mocno trzymając i napinając sznurek. Dociskamy sznurek do udek i boków, a następnie prowadzimy go tak, żeby skrzydełka były jak najbliżej mięsa. Krzyżujemy sznurek z przodu, w miejscu szyi, mocno ściągamy i zawiązujemy na supeł. Elegancko zawiązanego kurczaka wkładamy

Karo in the Kitchen
UDKA W MARYNACIE MIODOWO-CHRZANOWEJ 172

ząbki czosnku sól, pieprz  Sposób wykonania: Udka umyć, osuszyć, obrać ze skóry i natrzeć solą i pieprzem. W misce wymieszać chrzan, miód, zioła i czosnek przepuszczony przez praskę. Udka przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3h. Po danym czasie mięso przełożyć do rękawa i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 200 stopniach(...)przygotować przepis.  Chrzan Luksusowy charakteryzuje się wyrazistym i czystym smakiem, ponieważ zawartość korzenia chrzanu wynosi aż 70%. Wspaniale komponuje się z różnego rodzaju mięs, jako dodatek do zup, sosów i potraw jajecznych. Za doskonały i aromatyczny smak jest godny polecenia. Dla mnie niezastąpiony. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Kurczak na marchewce 121

Składniki: 5-6 udek kurczaka 3 większe marchewki 1/2 kostki masła sól, pieprz przyprawa do kurczaka suszone zioła ( opcjonalnie ) Sposób przygotowania: 1. Marchewki obrać, umyć, pokroić w talarki i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. 2. Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Wyłożyć na marchewkę. Posypać ziołami. 3. Na przyprawionego kurczaka położyć kawałki masła. 4. Żaroodporne naczynie przykryć(...)wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (opcja  "góra-dół" ). Piec do miękkości mięsa (40-60 min.), a następnie ściągnąć przykrywkę naczynia, mięso polać powstałym sosem i ponownie wstawić do piekarnika (opcja "góra") aby skórka się zapiekła

A Ty Smakuj Mnie
Karkówka w jogurcie z grilla 263

Karkówka w jogurcie z grilla to jedna z moich ulubionych propozycji na mięso z rusztu. Przygotowując ją tym sposobem możecie być pewni, że wyjdzie krucha, soczysta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Udka z kaczki z kolendrą, zieloną pietruszką i owocami 184

łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka miodu (u mnie lipowy) 1 łyżka musztardy, u mnie Develey świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól Dodatkowo: pyzy lub ziemniaki modra kapusta Wykonanie: Udka z kaczki naciąć i natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać posiekane suszone owoce. Składniki do marynaty wymieszać na jednolitą masę i polać mięso, przykryć i odstawić(...)nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok 1 godzinę. Po godzinie dodać gruszkę pokrojoną w ćwiartki i plastry pomarańczy, piec kolejne 30 minut już bez przykrycia. Po tym czasie przygotować sos dodając zaklepkę. Gotowe podawać z ciepłymi pyzami lub ziemniakami oraz modrą kapustą. Smacznego

Trufelkowo
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem 236

łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki soli himalajskiej pieprz starty parmezan lub grana padano dodatkowo: łyżka oleju (dowolnego)  Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Z udek obieramy mięso i dzielimy na niewielkie kawałki. Ze szpinaku usuwamy twardsze łodyżki, a listki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim szpinak. Jogurt, białka, kurkumę, sól(...)fantastycznie utrzymuje kształt zapiekanki, to jeszcze nie trzeba zmywać ;-) ) smarujemy lekko olejem i na jej dnie układamy ugotowany makaron, na rozkładamy równomiernie mięso, a następnie szpinak. Całość zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut - sos powinien się ściąć. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy zapiekankę serem i odstawiamy na 5 - 10 minut. Kroimy

Czary - gary w kuchni
Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką 174

marchewka 1 cebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem , w razie potrzeby dolewając szklankę wody(...)ścięła z wierzchu . Mięso drobiowe obieramy z kości , przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach razem ze skórą , warzywami i wieprzowiną . Następnie całość przekładamy do malaksera , dodajemy wątróbkę , sos powstały przy pieczeniu , przyprawy ,wyciśnięty praską czosnek , miód , sól do smaku i miksujemy na gładką masę . Podczas miksowania wbijamy jedno jajko . W przesmarowanej olejem formie do pieczenia , układamy plastry boczku

Ogrodnik w podróży
Tradycyjne udka pieczone 172

łyżek soli. Odstawiamy w chłodne miejsce. Odsączamy udka z solanki, układamy w brytfannie ścisło obok siebie w całości lub oddzielając pałki. Posypujemy równomiernie przyprawą do kurczaka. Na wierzchu - na udka i pomiędzy nie - układamy pokrojone w drobne kawałki masło. Brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy minimum 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka(...)foremek na lód, lub małych plastikowych pojemniczków - po zamrożeniu będziemy mieć domowe, naturalne kostki rosołowe! W pojemniczkach możemy zamrozić jako bazę do zup. Możemy również na nim przygotować sos pieczeniowy: Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając, doprawiamy do smaku ponownie zagotowujemy. Tak przygotowanym sosem możemy polać mięso i dodatki, np. ziemniaki lub ryż

Kolorowy Przepisownik
Kura po cygańsku. 218

zależnie od tego na ile osób robimy drugie danie np. 4 udka, wkładamy do rosołu też więcej marchewki (będzie potrzebna jako dodatek do drugiego dania). 2. WYKONANIE: Lekko twarde udka wykładamy z rosołu i smażymy na maśle posypujemy tylko solą i pieprzem, wkrawamy drobno pokrojoną cebulę mięso podlewamy rosołem i smażymy do miękkości w czasie smażenia przygotowujemy kluskę  KLUSKA(...)kostkę wkładamy do garnka z masłem klarowanym, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, dodajemy łyżkę mąki chwilę smażymy- gotowe. Danie podajemy na talerzach: porcja mięsa, marchewka i kluska z sosem mięsnym. Smacznego!  Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę. Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu

Kuchnia Beaty
Karkówka w oleju na grilla 320

Szukając prostego dania na grilla przyszedł mi do głowy pomysł na niezwykle proste danie, ale zarazem niezwykle smaczne. Karkówka w oleju na grilla może wydać się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z ravioli i wędzonym kurczakiem 299

ravioli Arc-Pol Czaniec 1 wędzone udko 50 g sera z niebieską pleśnią pół pieczonej papryki pół ogórka pół cebuli 1 mała sałata rzymska oliwa 1 łyżka musztardy sól pieprz 1 plaster sera żółtego na dekoracyjne gwiazdeczki Ravioli gotujemy ok 15 min, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. Wszystkie składniki kroimy w kostkę , ogórka w plasterki. Z plastra sera wycinamy gwiazdeczki(...)serduszka. Mieszamy sałatkę, Oliwę mieszamy z musztardą polewamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy serowe dekoracje. Makarony a ARC-POL Czaniec to najlepszy wybór do sałatek sosów i głównych dań.  ARC-POL – Makarony z serca i wiedzy Tradycja, pasja, technologia – Makarony ARC-POL. Wszystko zaczęło się od pasji podróżowania, bo zwiedzanie to nie tylko pejzaże i zabytki

Gotowanie jest łatwe
Krokiety z mięsem 210

gotowany udziec z królika. I tak powstała nasza dzisiejsza kolacja. Dzieciaki zajadały ze smakiem, nam również bardzo smakowało. Przepis na naleśniki  tutaj Farsz: kawałek gotowanego królika gotowane udko z kurczaka kawałek ugotowanej marchewki kawałek ugotowanej pietruszki 1 cebula sól pieprz czarny pieprz ziołowy jajko olej bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Usmażyć naleśniki. Przygotować farsz - mięsa i gotowane warzywa przepuścić(...)ułożyć na naleśniku, naleśnik zwinąć zawijając brzegi do środka. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na złoty kolor z każdej strony. Nasza propozycja podania - z sosem pomidorowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie