udka w sosie - 1461 przepisów (strona:61/98)

Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 303

chodzi nam o resztki z talerzy. Cały patent polega na tym by wcześniej odpowiednio podzielić kurczaka i dzięki temu wykorzystać go w pełni (np. w niedzielę jemy skrzydełka i udka, potem piersi, okrajamy z mięsa korpus, itd.) Dzięki takiemu podejściu nie marnujemy jedzenia, a tym samym oszczędzamy pieniądze i żyjemy w zgodzie z naszą filozofią, która każe nam szanować jedzenie(...)dania. Po upieczeniu drobiu, obrany z mięsa szkielet zawsze wykorzystujemy do przygotowania bulionu. Czasem gotujemy na jego bazie rosół, żeby później zamrozić i przechowywać jako bazę do zup lub sosów (taka domowej roboty „kostka rosołowa”, tyle że bez chemii). Lubimy go też doprawić na wschodnią modłę i zjeść z chińskim makaronem. Jednym z naszych ulubionych patentów jest rosół

Niedzielny kucharz
Paprykowe pałki kurczaka z grilla 154

Paprykowe pałki kurczaka z grilla to danie dla osób lubiących nieco bardziej pikantne danie. Jednak idealną propozycją dla złagodzenia smaku może być jedna z sałatek do

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tajska zupa z kurczakiem 193

złagodzi smak ostrych papryczek. Składniki 2 udka z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 3 cm imbiru olej sezamowy 1 nieduża cebula 250 ml śmietanki kokosowej La Mandorle 500 ml buliony warzywnego 2 papryczek chilli (w zależności od tego jak ostrą zupę lubicie) szczypta ostrej papryki szczypta soli makaron ryżowy 4 łyżki sosu rybnego 3 łyżki soku z cytryny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KURCZAK MARYNOWANY W KETCHUPIE I PIECZONY W PANIERCE + FILMIK 96

godziny aby przeszło przyprawami. Udka panierujmy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku 45 minut w temperaturze około 180 % C. Pod koniec pieczenia obracamy na drugą stronę aby troszkę skóra zmiękła i zakręcamy piekarnik. Mięska ponownie obracamy i wyciągamy na półmisek.  Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
„Zapiekanka Ogrodnika ” pyszna i prosta 120

opakowanie mięsa mielonego , drobiowego- np z udek ( 400 g ) kawałek dyni piżmowej ( około 1/2 ) 4 ziemniaki 1 mała cukinia 1 puszka , czerwonej fasolki 2 cebule 1 szklanka passaty lub koncentrat pomidorowy z wodą 1 łyżeczka cukru czosnek granulowany 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka wędzonej papryki , słodkiej 1 łyżeczka ostrej papryki sól do smaku sos beszamelowy : duża łyżka masła , duża łyżka

Ogrodnik w podróży
Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables 357

papryką, marchewką i cebulą w gęstym sosie na bazie pomidorów z dodatkiem cukinii, pieczarek i ziemniaków doskonale sprawdzi się w roli rodzinnego obiadu. Pięknych i soczystych warzyw mamy teraz wszędzie w bród, korzystajmy więc! Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak z pieczonymi warzywami (4 porcje) Składniki: 4 kawałki kurczaka, piersi lub udek 1 duża cebula, obrana i pokrojona

karmelowy
Pieczony kurczak w warzywnym kuskusie 119

czasu do czasu mam ochotę na udka. Jako, że nie przepadam za smażonymi postanowiłam przyrządzić wersję zdrowszą i przy okazji kolorową dzięki wykorzystaniu sezonowych warzyw. Do tego dania możecie też wykorzystać piersi z kurczaka albo mix (uwaga: piersi upieką się dużo szybciej). Mięso doprawiłam i upiekłam w piekarniku polewając od czasu do czasu sosem żeby nie było suche. Całość podałam

Milion Smaków
Kaczka pieczona z karmelizowanymi gruszkami i cydrem lubelskim 187

patelnię- zalewamy ją cydrem, otrzymany sos dolewamy do gruszek ostudzoną kaczkę nadziewamy gruszkami, jeśli zostaną- wkładamy je razem z kaczką do rękawa i wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika. pieczemy około 30 minut podajemy z fasolką szparagową lub pure z ziemniaków i selera Smacznego!! P.S. Zamiast całej kaczki, możecie użyć tylko udek lub piersi:) będą tak samo

Luźna Kuchnia
Smażony kurczak w stylu azjatyckim Tao Tao 157

Składniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 2 marchewki- pokroić w kostkę 1 szklanka groszku mrożonego 4 garści fasolki szparagowej 1 szalotka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka kurkumy 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól himalajska  2 garści czarnych oliwek bez pestek 3/4 szklanki wody 8 łyżek Sosu Słodkiego tao Tao 2 łyżki sosu sojowego z grzybami

ClauditteMissCooking
Makaron z sosem serowym 100

dań z makaronem jakie ostatnio robiłam. Bardzo mi smakowało! Możecie wymieszać sobie makaron z sosem na patelni, albo tak jak ja, dopiero na talerzu. Makaron wspaniale smakuje otulony serowym sosem, dodatek szpinaku sprawia, że danie nie jest nudne, a mielone mięso dodatkowo dopełnia całość. Makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest szybki do przygotowania, prosty, syty,  no i przede wszystkim(...)macie ochotę na taki makaron ze szpinakiem, myślę, że ten przepis się Wam spodoba ok. 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie mielona pierś kurczaka; można zmieszać z mielonym udkiem) 350-400 g świeżego szpinaku baby 1 duża cebula 2 większe ząbki czosnku około 400-500 ml śmietanki 30% 150-200 g serka topionego 150-170 g sera cheddar (starty

Smaki Na Talerzu
Kaczka pieczona po polsku 184

posmarowania kaczki Kapusta • 1 opakowanie 0,5 kg kapusty czerwonej, zakwaszonej • 4 śliwki suszone • 3 łyżki masła • 50 ml wina czerwonego • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka mąki Sos jabłkowo-żurawinowy • 2 łyżki żurawiny ze słoika • 1 łyżka jabłek prażonych lub 1 jabłko pokrojone w drobną kostkę i podduszone • 50 ml cherry • 1 łyżka miodu • sól, pieprz Solanka(...)upieczeniu przekroić na pół, wyjąć jabłka i wyluzować kości – ręką w rekawiczce oddzielać po kolei mięso od kości, kości długie z udek wywinąć i wyjąć. • Uformować 2 porcje mięsa z 2 połówek kaczki i zapiec je przez 15 minut w temp. 200 st.C. • Kaczkę możemy również podawać w całości

To co kocham
Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie na grilla 425

Mięso z kurczaka ze względu na swoją dostępność oraz cenę jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków. Wykorzystujemy go nie tylko do przygotowania obiadów, ale możemy stworzyć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pełnoziarniste spaghetti z kurczakiem i burakiem naciowym 94

pół łyżeczki oregano sól pieprz Udka umyć, mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę na plasterki,czosnek posiekać. W wooku rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i warzywa i podsmażyć. Dodać przyprawy, pokrojonego pomidora, drobno posiekaną papryczkę chili i dusić pod przykryciem. Buraki naciowe przepłukać i posiekać niezbyt drobno. Dodać do sosu, jeszcze dusić

Gotowanie jest łatwe
Golonka z indyka pieczona z warzywami 149

łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość problematyczne w krojeniu na talerzu. Najłatwiej sobie pomagać rękami podczas jedzenia – dlatego serwujmy podudzia w swojskim gronie, gdzie możemy jeść bez skrępowania. Golonka z indyka pieczona z warzywami: 2-4 golonki z indyka (podudzia) 1/2 szklanki sosu sojowego 1/3 szklanki sake

Poezja smaku
Zupa brokułowa 220

drugiego dania, czy z sosem czosnkowym. Chyba brakuje mi jakiś witamin a jak wiemy brokuł jest bogaty w witaminy C,A,B i beta karoten. Z soli mineralnych zawierają dużo wapnia, fosforu, żelaza i miedzi. Dlatego by nie traciły swoich wartości, najlepiej tylko krótko je obgotować. I tak powstała szybka zupa brokułowa. Składniki :* udko z kurczaka  * brokuł* 3 ziemniaki

Magiczne Życie Marty