koksowych. Smakuje niesamowicie! Przepis na kurczaka po tajlandzku w panierce kokosowej Składniki: filety z piersi lub udek kurczaka, wiórki kokosowe wymieszane pół na pół z bułką tartą (najlepiej użyć azjatyckiej bułki panko), jajka, czosnek granulowany, sól, pieprz, olej do smażenia, a także na sos warzywny ćwierć główki kapusty pekińskiej, 1 por, garść suszonych grzybów mun, 2 marchewki, pół papryki czerwonej
Kulinarna Polskapapryką, kukurydzą i przyprawą gyros. Składniki: 0,5 kg mięsa z kurczaka (u mnie udka bez kości) 4 łyżki przyprawy gyros 1 cebula olej do smażenia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 papryczka chilli 1 szklanka kukurydzy konserwowej 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki serka śmietankowego (użyłam serek philadelphia
Blog z Apetytemchińskiej. Chińszczyzna z ryżem basmati. Składniki: - 2 piersi drobiowe (bez skóry, pojedyncze) - wytrybowane mięso z 2 udek (bez skóry) - cebula czerwona - 4 szalotki - 1 papryka czerwona - kawałek białej rzepy japońskiej (daikon) - kilka ząbków czosnku (ilość według uznania) - zielona cebulka - 3 łodygi selera naciowego - sos ostrygowy - różowa sól himalajska - olej arachidowy Marynata do mięsa: - sok z ½ cytryny - skrobia kukurydziana - płatki chilli
mojewypiekiinietylkoMięso spinam wykałaczkami. 2. Udka nacieram dookoła papryką słodką, solą, pieprzem oraz majerankiem. 3. Przygotowane udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem
Tradycyjna kuchnia Kasiodstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190st. W naczyniu żaroodpornym układamy udka z kurczaka, pomiędzy układamy ziemniaki z cebulą (wraz z marynatą). Na wierzch układamy gałązki bazylii. Pieczemy przez około godzinę, od czasu do czasu polewając mięso powstałym sosem
Gotowanie moimi oczamiDelikatne, mięsa kuleczki z pysznym sosem na bazie krojonych pomidorów. Do tego młode ziemniaczki i może ogórek małosolny? Rewelacyjny obiad, zdrowy i smaczny. Składniki : * 0,5 kg mięsa mielonego - u mnie z udek kurczaka * cebula * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki płatków bądź otrębów owsianych * jajko * sól, pieprz * puszka krojonych pomidorów * łyżeczka cukru trzcinowego * łyżka oliwy z oliwek * świeże
Magiczne Życie Martygarstkę indii na talerzu. Soczyste kawałki kurczaka w gęstym, aromatycznym i pikantnym sosie. Złagodzonym aksamitnym mlekiem kokosowym. Jako dodatek do dania proponuję kaszę kuskus. Idealnie pasowała. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 17,00 złSKŁADNIKI:500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek)2 czerwone papryki1 puszka pomidorów2 cebule1 puszka mleka kokosowego3 łyżeczki przyprawy indyjskiej masala(goździk, gałka(...)patelni przesmażamy pomidory z puszki i dodajemy do kurczaka. Wszystko przyprawiamy mieszanką przypraw masala, czerwoną papryką w proszku i chilli. Chwilę smażymy i dolewamy mleczko kokosowe.Gotujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na końcu wszystko posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego
kulinarnyJasposobów. Jednym z nich jest kurczak curry . Bardzo lubię mięso w sosie. Jeszcze lepiej kiedy sos jest ostry. Smakuje wtedy wyśmienicie. Lubię jeść na ostro, nie żeby wypaliło dziurę w przełyku, ale tak ze smakiem, umiarkowanie. Taki właśnie jest kurczak na obiad. Soczyste udka zatopione w ostrym curry, podane z kaszą bulgur. Kurczak na obiad Składniki: 4-6 porcji
codojedzeniaoctu balsamicznego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki powideł śliwkowych przyprawa do kurczaka z papryką Udka posypać przyprawą do kurczaka. Obsmażyć na maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, keczup, wodę, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając, zagotować. Obsmażone podudzi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem
Czerwień i błękitczasu na przygotowania. Nie da się go zepsuć i zawsze wychodzi pyszne! Składniki: -ok.1 kg udek z kurczaka -1 duża cebula -2 marchewki -2 cukinie -1 papryka Marynata do mięsa: -5 łyżek oliwy z oliwek -2 łyżki musztardy -2 łyżki miodu -2 łyżki sosu sojowego -sok z połowy cytryny -1 łyżka pietruszki -1 łyżeczka soli -1 łyżeczka pieprzu
Smakuj życie!rafex.eu/ . Zapraszam :) Składniki : 2 upieczone udka kawałek upieczonej piersi z kurczaka 2 ogórki korniszony 1 cebula 2 , 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypta Kminu rzymskiego Rafex 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs i sosów Rafex pieprz i sól do smaku 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta chilli
Sama słodycz i szczypta chilisuszonych pomidorów przenika do sosu, nadając mu niepowtarzalny smak. Danie zostało przetestowane na dużej grupie dzieci i wszystkim smakowało ;-)! Skład na 2 porcje: 100g makaronu penne (ja używam razowego, ponieważ taki jest zdrowszy, ale możesz użyć dowolnego) 100ml śmietany 18% 2 łyżki startego sera Grana Padano (bądź każdego innego) 300g wędzonego udka kurczaka (moze być piers, ale jest(...)wszystkim o podgrzanie składników. Całość doprawiamy pieprzem według uznania. Dodajemy śmietanę oraz 1/2 łyżki sera, cały czas mieszając. Ser należy dodawać stopniowo, bo to on ma Nam zagęścić sos. Możemy dosolić do smaku (zależy od używanego sera - ja sosu nie soliłam). 4. Gdy sos jest gotowy, wrzucamy makaron na patelnię i całość mieszamy. Podajemy posypane delikatnie serem
Perfect home lifeśmietanki 30%, 50 g startego sera żółtego, 1 łyżka sosu Worcester, sos sojowy do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, świeża zielona pietruszka, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Babka: Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół. Ugotowanego(...)bułką tartą. Do formy przekładamy przygotowaną masę, którą dociskamy by dokładnie wypełniła formę. Tak przygotowaną babkę pieczemy 190°C ok. 35 min. Po upieczeniu babkę odwracamy delikatnie ściągamy papier. Sos pieczarkowy: Pieczarki myjemy i suszymy. Jeśli nie mamy małych to kroimy na połowę lub ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na pieczarki na złoty kolor. Bulion mieszamy
Moniki Smakołykisprawy polecam idealną odpowiedź na atak zimy - rozgrzewający, aromatyczny i pyszny kurczak w sosie garam masala, podany w wybornym chlebkiem naan. Przepis inspirowany jest klasyczną kuchnią indyjską, a mimo dość długiej listy składników jego przygotowanie nie jest trudne. Do przygotowania dania użyłem: 1,5 kg udek kurczaka, 2 puszek pomidorów, 200 ml mleka kokosowego, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku(...)rzadkie należy dodać do niego więcej mąki, a gdyby było zbyt gęste - więcej mleka. Wyrobione ciasto przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Udka z kurczaka pozbawiłem kości. Cebule pokroiłem w dość grube piórka. W moździerzu roztarłem razem dwie łyżeczki suszonych nasion kolendry, dwie łyżeczki kminu rzymskiego, dwie łyżeczki przyprawy garam masala, łyżeczkę gałki
Wyprawy kulinarnepomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny. Składniki: 4 udka kurczaka 6 średniej wielkości ziemniaków 4 garści jarmużu (4 duże gałązki) Ząbek czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżeczka papryki w proszku Sól Pieprz Łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka oleju Zalewa: 2 pomarańcze 3 łyżki sosu sojowego lub 2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 3 łyżki soku z cytryny(...)łyżką oleju, posyp łyżką oregano i solą. Wymieszaj tak aby przyprawy pokryły ziemniaki. Krok 4 Do naczynia żaroodpornego włóż kurczaka osączonego z marynaty i posyp go słodką papryką. Włóż udka i ziemniaki do rozgrzanego piekarnika. Wypłucz jarmuż, oddziel od łodyg i porwij na drobniejsze kawałki. Skrop olejem i posyp suszonym czosnkiem. Piecz kurczaka i frytki 45 minut
Niedzielny kucharz