udka w sosie - 1461 przepisów (strona:72/98)

Menu na tydzień: Coś gorącego na chłodną jesień 354

makaronowe, żółtawe i podłużne, które po upieczeniu można podzielić widelcem na żółte, piękne makaroniki. Po prostu czary:) Prawdziwa magia zaczyna się w momencie, kiedy dyniowy makaron zostaje zapieczony z sosem bolognese! Wtorek: Krem z pieczonej cieciorki i kalafiora Kalafior jest krewnym kapusty i rzeczywiście pokrewieństwo można łatwo wyczuć podczas gotowania:) Upieczony kalafior pachnie znacznie subtelniej, a smakuje… orzechami. Orzechowy(...)kaszy. Łatwe do zrobienia i wychodzi zawsze! Możecie użyć dowolnego rodzaju mięsa: schabowego, albo cielęciny. W przypadku kurczaka też panuje dowolność i możecie sięgnąć po filety z piersi albo udek. Udka są najlepsze! Czwartek: Chowder z pieczonych batatów Chowder co do zasady jest zupą rybną, ale nie musi taki być. Chowder to również metoda gotowania, to lekki, zawiesisty krem

Niedzielny kucharz
Przepis: Kurczak w sosie musztardowym z pieczarkami 127

Lata temu kupowałem udko kurczaka na obiad. Dodam, że było to największe udko/ćwiartka w sklepie, ok. 0,9 kg. Po latach stosowania Diety rozdzielnej zapotrzebowanie na mięso zmniejszyło się - DRASTYCZNIE! Taka porcja wystarcza, dla całej rodziny! Więcej  o tym w następnym poście już jutro: "Jak jeść by się najeść w pół kotleta?" Składniki: 1 kg udzików z kurczaka(...)oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej sól pieprz Przygotowanie: Udziki myjemy i osuszamy. Musztardę, oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek plus przyprawy: paprykę, sól, pieprz dokładnie mieszamy i tak przygotowanym sosem nacieramy kurczaka (zostawiamy na godzinę w lodówce). Pieczarki czyścimy i obieramy, jesli są małe to zostawiamy w całości, a duże kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kurczak z owocami suszonymi 90

kurczak jest wyśmienity! Mięso jest kruche a sos aromatyczny, orzeźwiający i gęsty od suszonych owoców. Ja dodałam morele, śliwki i żurawinę, ale robiłam też z rodzynkami i gruszkami. Dodatek ziół prowansalskich nadaje tej potrawie charakteru, a ilość, jaką należy użyć, zależy od indywidualnych upodobań, ja bardzo lubię i daję(...)koniaku • 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie do smaku • olej do obsmażenia kurczaka. Wykonanie: • Nogi kurczaka podzielić na udko i podudzie, posypać solą i pieprzem i obsmażyć na oleju na złoty kolor. • Paprykę pokroić w kostkę i dorzucić do kurczaka, chwilę podsmażyć

To co kocham
Menu na tydzień: Podróż dookoła świata za 140 zł 73

Danie zostało zresztą wymyślone na powitanie wiosny z nowalijek, czyli pierwszych, młodych warzyw. Uwielbiamy to danie, ale postanowiliśmy je nieco podkręcić. W klasycznej wersji, całość zanurzona jest w śmietanowym sosie. U nas spoiwem dania jest pyszne pesto. Zobacz przepis Środa: Kurczak three cup Tradycyjne danie z Tajwanu, rodzaj stir fry, błyskawiczny do przyrządzenia, jak spora część azjatyckich potraw. Składa się(...)podobają się Wam poprosimy o lajki i podesłanie przepisów znajomym. Jeśli macie jakieś uwagi – piszcie do nas. Miłego tygodnia! Lista zakupowa na 5 obiadów w tym tygodniu Mięso Udka z kurczaka bez kości 2×500 g 16 zł Warzywa i owoce Groszek mrożony 400 g 6,9 Papryka żółta 3,5 zł Papryka czerwona 2,65 zł Cebula

Niedzielny kucharz
Drobiowe roladki ze szpinakiem w sosie pomidorowym 155

liściach 2 średnie cebule 1-2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 2 łyżki oliwy z oliwek bazylia, oregano, rozmaryn, sól, pieprz, suszone płatki czili bawełniany sznurek Z udek zdjąć skórę, a mięso oddzielić od kości uważając aby go nie podziurawić. Oprószyć mięso rozmarynem, oregano, solą i pieprzem, skropić oliwą i odstawić. 1 cebulę pokroić w kostkę i zeszklić(...)poddusić ją na kilku kroplach oliwy, wlać pomidory i ok. puszki wody, zagotować, doprawić do smaku dodając szczyptę bazylii, soli i odrobinkę czili w płatkach. Delikatnie włożyć do sosu roladki i na małym ogniu gotować ok. 35 minut

Lubię to gotuję
Azjatycki bulion z wolnowaru 152

bardzo smacznie :) Mam nadzieję, że nasze kulinarne propozycje przypadną Wam do gustu, a azjatycki bulion z podanego niżej przepisu wejdzie na stałe do Waszego menu. Składniki 2 -3 duże udka z kurczaka i 1 porcja rosołowa lub 5-6 skrzydełek (można zastąpić około 1 kg wołowiny z kością lub pręgi wołowej) 2-3 duże marchewki 2 średniej wielkości cebule(...)pieprzu 1 laska cynamonu (ok. 6 cm długości) 3-4 goździki 1-2 gwiazdki anyżu 1 łyżka cukru palmowego (czasami zastępuję go miodem lub cukrem trzcinowym) 3-4 łyżki sosu sojowego sól do smaku natka kolendry lub pietruszki albo szczypiorek do dekoracji   *** wegetarianie mogą pominąć mięso, bulion jest bardzo aromatyczny i może doskonale służyć jako baza do innych potraw

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KOTLETY PO HAWAJSKU ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 124

SKŁADNIKI : 1 duża pierś lub kilka kotletów z udek drobiowych sól, pieprz, papryka w proszku do smaku 2 jajka mąka pszenna do panierowania olej do smażenia 1 opakowanie warzyw na patelnię 4 plastry ananasa 100 g tartego, żółtego sera pieczone ziemniaczki(...)warzywka, kawałki pieczonych ziemniaczków, na to układamy kotlety na które kładziemy plastry ananasa i posypujemy serem.  Danie zapiekamy aż ser się rozpuści.  Zapiekankę podajemy ciepłą z ulubionymi sosami, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Skrzydełka smażone 136

ryżem, ziemniakami, kaszą lub jako samodzielna przekąska. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na różne dania z mięsem w roli głównej. Polecam również przepis na skrzydełka w sosie barbecue Składniki 12 skrzydełek z kurczaka 1 szklanka mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka gorczycy 4 łyżeczki słodkiej(...)strony w panierce i smażyć na głębokim tłuszczu. Kiedy będą już rumiane wyjąć na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. skrzydełka smażone Polecam również skrzydełka z kurczaka w chrupiącej panierce udka drobiowe z prodiża udka pieczone w pomidorach pierś z kurczaka pod pierzynką

O kuchni z uczuciem
Bakłażany faszerowane makaronem 99

bakłażany 150 g makaronu 1/2 czerwonej papryki 300 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku oliwa z oliwek do skropienia bakłażana 1 ugotowane udko z kurczaka 2 łyżki oleju (do smażenia) szczypiorek sól     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż. Za pomocą nożyka do jarzyn nacinamy(...)chwili dodajemy drobno pokrojony czosnek, smażymy chwilkę by czosnek się nie przypalił, dodajemy passatę i poszarpane mięso z kurczaka, oprószamy tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy chwilę. Do sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i faszerujemy nim połówki bakłażanów. Jegomości (Oj! Podoba nam się! :P) wrzucamy do piekarnika na 20 min (180°C). Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style

R'n'G Kitchen
Sałatka z fasolki szparagowej 449

dania które nie wymagają wiele nakładu pracy, a dadzą pyszny efekt i za to właśnie uwielbiam sałatki. Wystarczy połączyć kilka składników wraz z ulubionym sosem, by stworzyć pożywny i zdrowy posiłek, który często zabieram ze sobą w pojemniku. Zamiast kupować niezdrowe buły wolę poświęcić 10 minut wieczorem na stworzenie czegoś, co zjem ze smakiem. Niestety większość sklepowych bułek jest(...)gotowcach. Składniki na 1 porcję: Garść fasolki szparagowej (ja dałam żółtą) Kilka liści sałaty lodowej (może być każda inna) 1 nieduży pomidor malinowy 1 małe wędzone lub pieczone udko z kurczaka (możecie zastąpić drobiową wędliną) Dressing musztardowy: 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki wody ½ łyżeczki musztardy – u mnie stołowa Koperek – około łyżeczki Sól Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie: Fasolkę szparagową

Fabryka pomysłów
Kurczak pieczony na piwie, z boczkiem i rodzynkami 119

cebule 2 łyżki oliwy sól i pieprz papryka słodka mielona łyżka cukru Przygotowanie: Wieczorem, dzień przed pieczeniem kurczaka - nogi z kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć i przeciąć na dwie części (udko i podudzie). Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i papryką mieloną. Schować do lodówki w pojemniku z przykrywą na całą noc. Rodzynki przełożyć do miseczki, wsypać 1 łyżkę cukru i zalać piwem(...)kurczaka rozłożyć odrobinę masła. Naczynie nakryć pokrywą. Kurczaka wstawić po piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C i piec pod przykryciem 1 godzinę. Po godzinie zdjąć pokrywę, kurczaka polać sosem z pieczenia  i dopiec około 15-20 min z opcją grzałki górnej, aż do zrumienienia skórki. Można podnieść temperaturę w piekarniku. Ziemniaki: ugotowane ziemniaki (ja gotuję na parze

Kocham..lubię..gotuję..
Marynata z kefiru do kurczaka z grilla. Krok po kroku. 110

cebuli 3 łyżki listków świeżej kolendry 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli 400 g kefiru (ja użyłem Robico ) 1 łyżeczka soli   Przygotowanie:   Udka przełóż miski. Dodaj skórkę i sok z limonki, obrany i starty na drobnej tarce czosnek, korzeń kurkumy oraz cebulę, kolendrę, oliwę z oliwek oraz(...)lodówki. Zanim temperatura dojdzie do środka, wierzch może być spalony. Udziki podałem z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty z koperkiem oraz sosem tzatziki.     Marynata idealna   Wiele osób pyta mnie jak przygotować drób z grilla, żeby był chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku. Odpowiadam

kuron.com.pl
Kurczak. Pieczarki. Winogrono. Cydr. 236

jest to bowiem danie dla tych, którzy lubią połączenie mięsa z owocami. Wszystko idealnie współgra z aromatem wytrawnego cydru. Zapraszam. Kurczak w winogronami w cydrze składniki około 300 g udek kurczaka bez skóry lub 4 nóżki  350 g pieczarek 2 szalotki 100 g czerwonych winogron 100 ml wytrawnego cydru 100 ml śmietany 20 g masła 2 łyżki oleju sól(...)kurczaka wraz ze śmietaną i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy na koniec winogrona przekrojone na pól i pozbawione pestek. Gotujemy kolejne 2-3 minuty. W razie potrzeby sos można zagęścić mąką

Przysmaki Karolki
Pieczona gęś 93

Pieczona gęś Wykwintny obiad lub uroczysta kolacja - przedstawiam przepis na pieczoną gęś.  Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi. 🍗🍲😋 Składniki: - gęś (porcje: 2 udka i pierś) - 5 jabłek - garść żurawiny - parę suszonych śliwek i rodzynek - olej rzepakowy - 8 łyżek - liść laurowy  - ziele angielskie - sól himalajska - pieprz ziołowy - majeranek - zioła toskańskie (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania: - porcje(...)zamknąć w żaroodpornym naczyniu i piec w piekarniku do miękkości ok. 1,5h w temperaturze 180 stopni; - po tym czasie odkryć naczynie, co jakiś czas polewać porcje gęsi powstałym sosem w naczyniu i nadal piec przez kolejne ok. pół do godziny (do miękkości); - w miarę potrzeby można dodać jeszcze szczyptę majeranku na samą górę porcji gęsi. U mnie podana

MintTaste
Gulasz z indyka 119

Większości mięso z indyka, kojarzy się z sucharem. Wcale tak być nie musi. Wystarczy krótko je potraktować, szczególnie filety z kurczaka. Najbardziej soczyste są udka, i tutaj postawiliśmy na jakość i smak. Mięso wyszło kruche, delikatne, a połączenie z kaszą i jajkiem dodało barw.  Składniki 400 g filetów z udźca indyka 1 cebula 3 łyżki oleju 300 ml bulionu(...)razem z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i dusimy pod przykryciem 15 min. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu, zagęszczamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Układamy   na talerzu, formując w środku dołek, w które wbijamy jajko. Kaszę polewamy sosem z mięsem. Całość

R'n'G Kitchen