udka w miodzie - 375 przepisów (strona:9/25)

Kaczka duszona z jabłkami! 199

skórki wytopiła się odpowiednia ilość tłuszczu. Skórka pozostanie chrupiąca. Druga ważna rzecz, kaczka wiejska, wymaga dość długie procesu obróbki, aby mięso zmiękło, cechą charakterystyczną jest "skurczona" skórka na udku kaczki. Kość się całkowicie odsłoni. Mięso jak wbijecie patyczek musi być mięciutkie, nie może się wylewać też żadna krew. Ponadto kaczka lubi takie przyprawy jak rozmaryn, czosnek, owoce takie jak: cytryna(...)używam różnych: różowego lekko musującego, białego wytrawnego, cydru i wina z polskich winogron lekko różowego. Do kaczki też warto dodać dodatki w postaci miodu, czy octu. Macie jakieś swoje patenty na przygotowanie kaczki? Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 udka kaczki wiejskiej - 2- 3 jabłka kwaskowate - sok z 1/2 cytryny - sok z 1/2 pomarańczy - listki świeżego rozmarynu - 2 łyżki oliwy z oliwek

SMYKWKUCHNI
Udka pieczone z sosem sojowym i warzywami 207

Składniki: udka z kurczaka ( u mnie 6 sztuk) sos sojowy ok 1/3 szklanki 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka miodu troszkę soku z cytryny wedle(...)uznania sól i pieprz  2 liście laurowe 1 łyżka oliwy marchewka pietruszka + natka świeży  rozmaryn Wykonanie: Sos sojowy wymieszać z miodem, oliwą,  przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem i sokiem z cytryny. Zalej udka marynatą i odstaw je na minimum godzinkę. Możesz również przygotować to wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Przed pieczeniem wyjąć udka

The Sweet Damsel
udka duszone z marchewką 142

  Udka kurczaka duszone z marchewką i szalotką składniki dla czterech osób 8 udek kurczaka (pałek) 3-4 marchewki 3 cebule (szalotki) 2 łyżki octu winnego

Miód i pieprz
Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowym 1310

Udka i podudzia z kurczaka pieczone z cebulą w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie. Mięso jest delikatne, soczyste o słodkim, lekko kwaśnym smaku. 6 nóg z kurczaka olej rzepakowy do smażenia MARYNATA: 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 1 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej SOS POMIDOROWY(...)łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej świeży szczypiorek Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. U mnie leżakowały całą noc w lodówce. Zamarynowane udka i podudzia obsmażyć

https:KKuchniaMniam
Obiad na niedzielę: Pieczone udka w panierce z migdałów 136

upieczonym kurczakiem znakomicie komponuje się też pieczony topinambur . My do udek podaliśmy pieczone frytki i pieczone rzodkiewki. Składniki: 4 udka 2 pęczki rzodkiewek 4 duże ziemniaki 1 łyżka oregano 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu Sól i pieprz do smaku Panierka 50 g migdałów (duża garść) Jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano(...)przekrój większe główki na połowy. Przygotuj bejcę: wymieszaj w miseczce łyżkę soku z cytryny z łyżką oleju i łyżeczkę miodu. Polej zaprawą rzodkiewki. Wyłóż je na blaszkę do pieczenia, wstaw do piekarnika, w którym już pieką się udka na 10-15 minut aż rzodkiewki lekko się przypieką. Artykuł Obiad na niedzielę: Pieczone udka w panierce z migdałów pochodzi z serwisu

Niedzielny kucharz
Szaszłyki w miodowo-sojowej marynacie 319

już pozbawione skórek i kości. Szaszłyki są delikatne w smaku, niezbyt wyraziste (co kojarzy się z zazwyczaj obficie obsypanymi przyprawami szaszłykami).  500g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu szczypta pieprzu i ostrej papryki 3 łyżki sezamu 1. Mięso kroimy w niezbyt grubą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, miód, pieprz, paprykę i sezam. Łączymy

Szefowa kuchni
Szybki obiad bez wysiłku. 42333

który robi się sam. Minimum przygotowań i wysiłku, obiad pyrli się w piekarniku, a ja w tym czasie mogę posprzątać albo poczytać książkę. Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki musztardy  3 łyżki miodu pół cytryny 4-8 ząbków czosnku trochę oleju ziemniaki Do woreczka albo pojemnika wlewamy miód, musztardę, wyciśnięty sok z połówki cytryny, całość mieszamy do jednolitej

Brzuszki Łakomczuszki
Udka na żółtym ryżu z warzywami 380

czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu sól Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. U mnie leżakowały całą noc w lodówce. Formę, moja

https:KKuchniaMniam
udka kurczaka duszone z marchewką i szalotką 223

           duszone udka kurczaka  Potrawa ta należy do typu - "nie może się nie udać". Prosta, smaczna a jej przygotowanie trwa

Miód i pieprz
„Kaszubska” sałatka 147

mała puszka kukurydzy 4 – 5 ogórków z zalewy octowej 2 cebule średniej wielkości 3 wędzone udka z kurczaka ( najlepiej własnego wyrobu ) 3 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej musztardy ( rosyjska lub z chilli ) 2-3 łyżki gęstego majonezu 1 łyżka miodu lub cukru 1 łyżka mielonego pieprzu ( można mniej ) sól do smaku Ziemniaki i marchewkę gotujemy w łupinach . Studzimy , obieramy(...)wtedy nie będzie puszczać wody . Cebulę obieramy i siekamy najdrobniej jak się da . Czosnek wyciskamy praską . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso z udek oddzielamy od kości i skóry . Kroimy w małe kawałki . Wszystkie składniki umieszczamy w misce , dodajemy miód , musztardę , majonez , pieprz i sól do smaku . Mieszamy . Odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki ,żeby smaki się połączyły

Ogrodnik w podróży
Udka z kurczaka w słodko-kwaśnej glazurze 210

potrawce, zapiekany czy na  zimno w galantynie, mi nie znudzi się nigdy. Zwłaszcza gdy dobierzemy do niego ciekawe sosy czy marynaty. Składniki: 5 udek z kurczaka Marynata: 50 ml ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka pikantnej czerwonej papryki w proszku 2 łyżki ostrego ketchupu 2 ząbki przeciśniętego

Gosia gotuje
Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym 428

Dzisiaj będzie coś na słodko-kwaśno. Właściwie wziąwszy pod uwagę użyte proporcje miodu i musztardy bardziej nawet słodko niż kwaśno, ale akurat stosunkiem tych składników możecie dość swobodnie operować stosownie do indywidualnych upodobań. Dodatek imbiru i białego pieprzu oraz użycie lekko ostrej musztardy Dijon dodadzą naszemu kurczakowi również umiarkowanej pikanterii. Warto od razu zaznaczyć, że sos miodowo-musztardowy, o którym(...)sosem miodowo-musztardowym i makaronem – gdy mamy ochotę na słodko-musztardowe smaki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 średnie nogi / 3 udka + 3 podudzia z kurczaka (900g) Marynata 4 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka

Kulinarna Pokusa
Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko 233

sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał.  Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry)Marynata:- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 4 łyżki miodu lipowego- 4 łyżki powideł z węgierek- sok z połowy cytryny- 3 łyżki oleju sezamowego- sól, świeżo zmielony pieprz- chilli w płatkach (dałam sporo)- papryka(...)zamykamy szczelnie (gumką recepturką), dokładnie rozprowadzamy  marynatę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy mięso z marynatą (oczywiście w zamkniętym woreczku).  Zamarynowane piersi i udka przełkładamy do małej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na 25 minut. Tyle czasu potrzebują filety, udka musiały jeszcze ok. 20 minut się dopiec. Pozostały sos przelewamy

mojewypiekiinietylko
TYMIANKOWE UDKA Z PIEKARNIKA 318

tymianku 2 ząbki czosnku słodka sproszkowana papryka sól biały pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu majeranek Wykonanie:  Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę, miód, drobno posiekany czosnek, paprykę, drobno porwane gałązki tymianku, sól, pieprz i majeranek. Udka dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok 2h (ja zawsze przygotowuję wieczorem i zostawiam w lodówce do następnego dnia). Następnie przekładamy

Walijskie Pichcenie