propozycję na bardzo fajną galaretkę dla dzieci. Wygląda jak arbuz, czym zachwyca maluchy. Nawet największy niejadek się skusi na takiego galaretowego arbuza :) Składniki: 1 sweetie (lub pomarańcza) 1 galaretka truskawkowa Kostka ciemnej czekolady Owoc myjemy i przekrajamy na pół. Następnie przy pomocy łyżki wydrążamy środek. Sweetie jest łatwiej wydrążyć niż większość pomarańczy. Ma przy tym grubszą skórkę co zmniejsza
Kolizje Smakówwyczuwalnego podekscytowania. Specjalnie dla nich przygotowałyśmy propozycje menu sylwestrowego: Przekąski w postaci Sylwestrowych ośmiorniczek Później na ciepło pizza np. wkształcie ciuchci A na sam koniec tort tęczowy z koktajlem truskawkowym. Same cudne, fantastycznie wyglądające smakołyki
Kolizje Smakówkażdemu, dlatego bez obaw możecie go zrobić. Składniki: Kilka biszkoptów 400g mieszanki owoców leśnych 330ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki (ulubiony smak np. owoców leśnych, wiśniowa lub truskawkowa) 1 łyżka cukru pudru Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody, a drugą w 400ml*.Odstawiamy do ostygnięcia. Małą blachę tortownicy wykładamy biszkoptami. Zimną kremówkę ubijamy na sztywną pianę wraz
Kolizje SmakówPyszne, lekkie i orzeźwiające smoothie truskawkowo-bananowe. Idealne na obecną pogodę. W smaku słodko truskawkowe z lekką nutą banana. Wyśmienite dla dzieci :) Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500g truskawek 3 banany 2 łyżki cukru ¾ szklanki jogurtu naturalnego Kilka kostek lodu Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blenderujemy na gładką masę. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego
Kolizje Smakówdodajemy żelatynę. Mieszamy intensywnie, aby żelatyna się rozpuściła. Całość blenderujemy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Śmietankę kremówkę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Mus truskawkowy po ostudzeniu delikatnie mieszamy, niezbyt dokładnie, ze śmietaną kremówką. Podajemy :) Jeśli nie będziemy deseru jeść od razu to umieszczamy go w lodówce. Smacznego
Kolizje Smakówjednym daniu. Po angielsku zwana mylnie „szwajcarską boćwiną” /Swiss chard/, ma wiele innych barwnych nazw, np. mangold, rzymski jarmuż, wieczny szpinak, biały burak, sycylijski burak, srebrny burak, jasne światła... Truskawkowy szpinak jest moim ulubionym:) Przeczesując Internet znalazłam garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. …Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną
Chilli Czosnek i Oliwaserka homogenizowanego naturalnego350 g jeżyn1/2 szklanki cukru pudru1/2 szklanki mleka3 łyżki żelatyny1 galaretkajeżyny do dekoracji na wierzchubiszkopty do wyłożenia tortownicyGalaretkę przygotować wg przepisu i odstawić do wystudzenia, użyłam truskawkowej ale może być też o smaku owoców leśnych. Żelatynę zalać mlekiem aby napęczniała. Następnie podgrzać i wymieszać aby dokładnie się rozpuściła, odstawić do wystudzenia. Serek homogenizowany utrzeć z cukrem pudrem, następnie
Monia miesza i gotujeKochani, chcecie poczuć gorące rytmy, słońce , plaże i beztroski czas ? Jeżeli tak, to zapraszam Was na hawajskie klimaty- czyli Lava Flow- drinka o smaku truskawek , banana
Smaki Edytyszklanki migdałów 50 g masła 10 herbatników masa serowa: 800 g twarogu tłustego 100 g cukru galaretka malinowa galaretka kiwi pół szklanki wrzątku dodatki 3 łyżki dżemu truskawkowego 500 g jagód Przygotowanie: Migdały zblenduj razem z herbatnikami, dodaj masło i wymieszaj, aż powstanie gładka masa, ułóż nią spód tarty. W szklance wymieszaj obie galaretki z wrzątkiem ( jeżeli
Niezły Młynekkurczaka. Nie stosowałam tutaj soli, jedynie do doprawienia wykorzystałam ocet balsamiczny, cukier i czarny pieprz. Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico, koniecznie trzeba ją wypróbować w sezonie truskawkowym! na sos: 1 łyżka octu balsamicznego z Madery, 1 łyżka cukru trzcinowego Sos balsamico: podgrzewamy w rondelku ocet balsamiczny z cukrem, aż się cukier całkowicie rozpuści, a sos się lekko zredukuje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPoznaniu. My uwielbiamy lody i desery lodowe z owocami, często je robię, gdyż nie kupujemy gotowych lodów, na blogu nazbierało się trochę przepisów: Deser lodowy z truskawkami i czekoladą truskawkową (Semifreddo) Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) Najlepsze lody czekoladowe z truskawkami (deser lodowy) Deser lodowy z truskawkami Deser lodowy z truskawkami (semifreddo) Deser lodowy z truskawkami i żelkami 200 ml zimnej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGryczane, drożdżowe bliny z dodatkiem dyni podane z kremowym serkiem z kolorowym pieprzem oraz z gotowanym na parze łososiem z truskawkową salsą. Pyszne danie które podałam na kolację dla czterech osób z powodzeniem może stanowić obiad dla dwóch. Gorąco polecam :) bliny (8 szt): 1,5 szklanki mąki gryczanej 200 ml ciepłego mleka 2 kopiaste łyżki puree z dyni jajko
Mienta bloggalaretek dowolnego koloru, jogurt, cukier wanilinowy, żelatynę, biszkoptów ewentualnie krakersów lub herbatników, które posłużą jako podkład do ciasta. Będziemy potrzebować Galaretka truskawkowa, galaretka cytrynowa, galaretka o smaku kiwi, galaretka pomarańczowa. 1 litr jogurtu naturalnego 2 cukry wanilinowe 5 łyżeczek żelatyny Z każdej galaretki odsypuję
RAROSSATruskawkowe szaleństwo trwa! Dziś pierogi z moimi ulubionymi owocami -truskawkami. SKŁADNIKI; Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody 250 g truskawek5 łyżek cukru pudru200 g śmietany PRZYGOTOWANIE; Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać 2-3 łyżkami cukru
RAROSSAszklaki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu lub spirytusu Bita Śmietana: 30% śmietanę kremówkę (dużą) pół szklanki cukru pudru 1 śmietan fix Dodatki: 3 galaretki truskawkowe świeże truskawki Białka ubij ze szczyptą soli, do ubitych białek dodawaj stopniowo cukier, wiórki kokosowe na to mąkę i proszek do pieczenia. Powoli ubijać (czym dłużej tym lepiej ) pod koniec
Niezły Młynek