truskawkowe - 9516 przepisów (strona:472/635)

A co ze środkiem biszkoptu?! 429

kilka garści malin (mogą być mrożone) cukier puder (do smaku) kubeczek pokruszonego miąższu ze środka biszkoptu kilka łyżek syropu z czarnego bzu (można zastąpić innym płynem lub sokiem) konfitura truskawkowa do wysmarowania biszkoptu (może być o innym smaku) Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy i używającego ostrego noża wyciąć środek zachowując ok. 1-1,5 cm brzegu. Nóż nie może przebić

KUCHARNIA
Rożek i spółka. W krainie wielu lodów. 188

menu naszej domowej lodziarni pojawiły się w tym sezonie znane Wam już z majowego wpisu lody karmelowe z solonym masłem i chrupiącym słodko-słonym karmelem , wspomniane powyżej lody kawowe , truskawkowe z octem balsamicznym oraz bohaterowie dzisiejszego wpisu - l ody malinowe , z czerwonej porzeczki, rabarbarowe z imbirem, pina colada, kajmakowe oraz czekoladowo-orzechowe . W zamrażalce chłodzą się teraz orzechowe , a sesji

KUCHARNIA
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 178

smaki są dla siebie stworzone. Tak było z buchtą i konfiturami - smakowały po prostu cudownie.  O przepisie na konfitury przypomnijcie mi w sezonie - teraz wciąż za wcześnie na truskawkowe przetwory.... BUCHTA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ 300 g mąki 12 g świeżych drożdży (jeśli używacie instant, potrzebnych będzie ok 6-7 g) 1/2 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 stopionego masła

KUCHARNIA
Bez, bezy i jeszcze trochę czekania . . . 207

najpiękniejszą wiosenną kreację.  Jeszcze kilka dni i dołączy do niego rześki i cytrynowy biały bez, a wraz z nim przyjdzie pora na lemoniady, sorbety i przede wszystkim truskawkowe konfitury.... Jeszcze kilka dni poczekam na powrót mojego komputera - mam nadzieję, że po gruntownej hospitalizacji, powróci do mnie w pełni sił! A tymczasem obok bukietu bzów kładę tort. Bezowy , oczywiście

KUCHARNIA
Constans. Dolce e salata. Brownie z solonym karmelem i pistacjami. 216

oblizywałam palce i za każdym razem powtarzałam sobie w głowie "Tak, solony karmel, brownie i pistacje to jest to co zawsze będę uwielbiać, nawet w środku rabarbarowo-truskawkowej wiosny!". A Wy? BROWNIE Z SOLONYM KARMELEM I PISTACJAMI Na ciasto: 225 g gorzkiej czekolady, dobrego gatunku o zawartości kakao min. 70% 3 duże jajka 225 g masła 150 g mielonych migdałów

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 183

Późną nocą cieniutka kromka z musztardą, a w wersji de luxe na musztardę kładę grube plastry goudy. Często, gdy szykuję dla Synka jego ulubioną kanapkę z szynką albo dżemem truskawkowym (tylko domowym), przypominam sobie pewien stół w ogrodzie.  Nad stołem rozłożysta śliwa, na stole obrus z ceraty i wielka taca pełna kanapek.  Wokół piątka dzieciaków z sąsiedztwa spędzająca

KUCHARNIA
Miłosne wspomnienia i szczypta kobiecości 213

krokantem i karmelizowanym mango 5. Koktajl miłości „Love potion” 6. Pieczone gruszki z gorgonzolą, miodem i orzechami 7. Lody z kolorowym pieprzem (klik) 8. Trufle w hibiskusowym, różanym i truskawkowym pudrze (klik) 9. Czekoladowe serca W przygotowaniu tych wszystkich potraw oprócz dzielnych Uczestników, miały swój znaczący udział zaprzyjaźnione firmy partnerskie, które po raz kolejny zaufały moim kulinarnym pomysłom i wsparły

KUCHARNIA
Smak Lata - relacja z warsztatów 190

sztucznych barwników, dodatków smakowych. " Na warsztatach mieliśmy okazję do próbowania cudownych wprost syropów m.in. rumiankowego, hibiskusowego, limonkowego, żurawinowego oraz równie doskonałych konfitur, jak np. truskawek w czekoladzie czy rabarbarowo-truskawkowej. Większość produktów trafiła jako podarunki do czerwonych toreb Eterno i ku wielkiej radości powędrowała z uczestnikami do domu. O obfite prezenty zadbała także firma Dr.Oetker , która po raz pierwszy towarzyszyła

KUCHARNIA
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 220

oraz jednego z mazowieckich szlaków kulinarnych - Mazowieckiej Michy Szlacheckiej.  Pobyt rozpoczęliśmy od przepięknego Dworu Mościbrody (klik) , gdzie po powitaniu nas chlebem i solą (oraz niebiańskim tortem bezowym z truskawkowym musem), odbyła się prezentacja Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.   Idea Dziedzictwa Kulinarnego, czyli Culinary Heritage narodziła się w Szwecji,w Skanii, na wyspie Bornholm w 1995 roku i obecnie obejmuje

KUCHARNIA
Nalesniki czekoladowo-gryczane 251

klarowane masło) i nalewamy porcje ciasta, rozprowadzamy i smażymy z każdej strony. Czynność powtarzamy przy smażeniu każdego naleśnika. Podajemy je z cukrem pudrem lub ulubiona konfiturą, u nas truskawkową

Dzieje kuchennej Wiewióry
Delikatne pączki z dżemem truskawkowym 745

całe jajko 2 żółtka 1 czubata łyżka cukru 1 op. cukru wanilinowego (16 g) 30 g roztopionego masła szczypta soli 1 łyżka spirytusu/wódki/rumu Dodatkowo: dżem, np. truskawkowy cukier puder do oprószenia olej lub smalec do głębokiego smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS WYRASTANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Najpierw przygotujemy rozczyn. Do ciepłego mleka wsypujemy mąkę

My Culinary Art
Churros 238

smażymy na złoto.  Drugi sposób powoduje, że mamy większy wpływ na uformowanie pożądanych kształtów. Gotowe przekąski oprószamy cukrem pudrem. Podajemy z sosem czekoladowym lub innym ulubionym, np. toffi, truskawkowym lub nawet z Nutellą. Moje posty

Słodka Strona
WLOSKIE KOLORY--CZERWONO BIALO ZIELONE 130

Tortownicę uszczelnić folią aluminiową. Wyłożyc pokruszonymi ciastkami ,lub biszkoptami .Skropić sokiem truskawkowym wymieszanym z amaretto                                                                            Masa serowa

w mojej kuchni
Plesniak kruszony czyli poWeekendowe Lakocie odc.76 266

pieczenia 220 g masła (lub margaryny bez mlecznej) 4 żółtka i białka (u mnie jajka zielononóżki, które n ie uczulają dzieci) 2 łyżki cukru + 1/2 szkl. słoiczek dżemu truskawkowego Mąkę, proszek, margarynę, żółtka i 2 łyżki cukru siekamy a następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części.   Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Jedną z części ciasta rozkruszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z truskawkami 152

font:minor-bidi;} 20 dag mąki zwykłej 5 dag mąki krupczatki pół kostki margaryny 2 -3 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli bułka tarta około 1 łyżki galaretka truskawkowa 50 dag truskawe k ciasto: Do miski wkładamy najpierw tłuszcz z cukrem pudrem i solą. Zagniatamy, dodajemy jajko i mąkę, zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy w woreczku lub owinięte folią

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania