Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką upiekłam tym razem na imieniny Taty – Jana. To najlepsze ciasto z owocami! Piekę je zawsze w sezonie truskawkowym, ale nigdy nie udało mi się zrobić zdjęcia tego ciasta, błyskawicznie znikało z talerza. Jeżeli szukacie prostego przepisu na ciasto z owocami, które każdemu wyjdzie, to polecam ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką, to przepis(...)pieczenia, wychodzi puszyste, bez zakalca i rośnie w górę! Polecam inne nasze sezonowe przepisy z truskawkami: – Truskawki z bitą śmietaną – Truskawki w syropie karmelowym – Mrożony jogurt truskawkowy – Sernik z truskawkami i bezami – Chłodnik truskawkowy – Eton Mess z truskawkami – Lody truskawkowe na patyku – Konfitura truskawkowa z wanilią – serowe knedle z truskawkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciastek 90 g masła masa serowa: 400 ml zsiadłe mleko 250 ml śmietanki kremówki 30% 800 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka cytrynowa 6 łyżeczek żelatyny masa truskawkowa: 200 g truskawek 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny masa mango: 1 mango średnie 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny pozostałe: 1 galaretka truskawkowa 50 dkg truskawek Ciastka kruszę blenderem, przekładam do miski(...)części dodaję trzy łyżki masy serowej, żeby ją zahartować, i wlewam cienkim strumieniem do sera i cały czas miksuję. Masę wylewam na spód. Na wierzchu robię kleksy z masy truskawkowej i rozprowadzam je łyżeczką robiąc zygzaki. Wstawiam do lodówki na godzinę. Masa truskawkowa: Truskawki obrane miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w 4 łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję
wesoła kuchniabudyń. O ile ten drugi nie budził zbytnich emocji we mnie, to kisiel zawsze uwielbiałam. Tata dodawał do niego starte na tarce jabłko. To była już inna jakość kisielu Truskawkowy i poziomkowy rządziły. Ja wolałam kisiel taki średnio gęsty, ale znam takich, którzy lubili kisiel w którym łycha musiała stać na baczność! Niestety, ale kisiel zawsze był robiony(...)zdrowy kisiel w domu. Do tego w smaku, jaki lubimy lub na jakie owoce sezonowe przyszedł właśnie czas. Zapraszam zatem na post, w którym dowiecie się jak zrobić kisiel truskawkowy w domu. Taki kisiel może idealnie sprawdzić się jako słodka przekąska. Z bitą śmietaną zastąpi deser. Dzisiaj zatem taki domowy kisiel truskawkowy. Wszak na truskawki sezon trwa nadal. Taki kisiel
Mieszam w Garnkuprzygotowywać na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Idealny dla zabieganych! Składniki: 2 jaja 10 tabletek słodziku 3 łyżki płatków orkiszowych szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat masło orzechowe dżem truskawkowy Sposób przygotowania: Płatki orkiszowe zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 5 minut do napęcznienia. Między czasie ucieramy jaja z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cynamon(...)aromat i napęczniałe płatki. Delikatnie miksujemy. Całość przelewamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy z obu stron na lekki rumiany kolor. Podajemy z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym. Smacznego
Truskawkowa Fiestatruskawkowy z kaszy manny to szybki i prosty w wykonaniu deser. Najlepiej smakuje w wersji schłodzonej. Podane składniki wystarczą na dwa pucharki o pojemności ok. 250ml. Inspiracja: Smakołyki Bereniki @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mus truskawkowy z kaszy manny – Składniki: 40g kaszy manny (3 łyżki) 300ml mleka 30g cukru (2 łyżki) 200g truskawek do musu + kilka truskawek do dekoracji 1 łyżka soku z cytryny 100g
Kulinarne Przebojejesień to nutellowa masa grysikowa. Całościowo bardzo fajna kompozycja. Masa grysikowa: 650 ml mleka 120 g masła 3 pełne łyżki Nutelli 90 g kaszy manny 1 łyżka cukru Masa truskawkowa: 700-750 g truskawek 350 ml + 100 ml wody 100 g cukru 90 g mąki ziemniaczanej Masa jogurtowa: 700 ml jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki(...)łyżki musu truskawkowego (odłożone z masy truskawkowej) 4 łyżki cukru pudru 20 g żelatyny 70 ml wody Dodatkowo: 250 g herbatników Herbatniki wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm). Do większego rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz nutellę. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu, aż do połączenia składników (rozpuszczenia cukru, roztopienia masła). Tuż przed
Smaki Na TalerzuCiasto biszkoptowe z truskawkową pianką to jedno z pyszniejszych i wprawdzie moje ulubione. Nie jest skąplikowane w przygotowaniu. Na wierzchu polane sezonowymi, mielonymi truskawkami z galaretką. Nic tylko zajadać. BISZKOPT : 3 duże jajka 1/3 szklanka cukru 1/3 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej PIANKA TRUSKAWKOWA : 200 ml śmietanki(...)jogurtu naturalnego greckiego 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 2 duże łyżki żelatyny + 1/4 szklanka wrzątku 250 truskawek MASA TRUSKAWKOWA: 1 galaretka truskawkowa + 1/2 szklanka wrzątku 250 g truskawek 2-3 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanka wrzątku DODATKOWO : truskawki do dekoracji listki mięty PRZYGOTOWANIE : Całe jajka bijamy robotem aż będą puszyste jak piana, następnie delikatnie wsypujemy mąki
Kulinarne Fantazje MarioliWitam Kochani Sezon truskawkowy rozpoczął się na dobre,wiec dziś lekkie,łatwe,pyszne ciasto :) SKŁADNIKI *przepis na tortownicę 21cm BISZKOPT -3 jajka -4 łyżki cukru -3 pełne łyżki mąki pszennej tortowej -płaska łyżka kakao -pół łyżeczki proszku do pieczenia MASA PIANKOWA -1 galaretka (dowolny smak-u mnie brzoskwiniowa) -1 galaretka truskawkowa -2 serki waniliowe homogenizowane po 150g(...)śmietany 30% -2 łyżki cukru DODATKOWO -1 galaretka truskawkowa -200 g truskawek Biszkopt Białka ubijamy,dodajemy cukier,potem żółtka. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i kakao. masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni .Studzimy. MASA Pierwszą galaretkę (u mnie brzoskwiniowa) rozpuszczamy w 250ml wrzątku,studzimy . 150ml śmietany
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudokładkę. Truskawkowiec robiłam wzorując się na mojej ulubionej szarlotce królewskiej - przepis TUTAJ-KLIK . Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa truskawkowa: 1litr mrożonych truskawek (najlepiej zmiksowanych) 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru kakao/starta czekolada do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: białka(...)ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Masa truskawkowa: truskawki rozmrozić i zmiksować,(jeśli używamy świeżych to zmiksować tyle owoców, aby uzyskać 1 litr pulpy owocowej). Przełożyć truskawki do garnka i podgrzać. Gdy będą gorące wsypać 2 galaretki truskawkowe
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJeśli tęsknicie za latem, tak bardzo jak ja, dzisiejszy przepis jest dedykowany właśnie Wam. Moja propozycja to t ruskawkowa tarta bez pieczenia . Czekoladowy ciasteczkowy spód i puszysta truskawkowa pianka, przygotowana na bazie owoców mrożonych. Fakt, truskawki pojawiają się już w marketach, ale polecam ich użyć jedynie do dekoracji. Do pianki truskawkowej użyjcie owoców mrożonych. Mają one więcej smaku i aromatu(...)gdyż są to owoce zbierane w sezonie. Przygotowanie truskawkowej tarty nie powinno sprawić Wam trudności. Jest to przepis prosty, nieskomplikowany. Czekoladowy spód do tarty przygotować możecie na bazie różnych ciastek. Poszperajcie w szafkach i wykorzystajcie "resztki" kruchych ciastek i biszkoptów. Polecam Wam też mój sposób. Jeśli tylko zostają mi okrawki lub ostatnie kawałki ciast ( biszkopt, babka, ciasto piaskowe ) suszę
kolorowotorcikowoTruskawkowo mi! Uwielbiam czerwiec, uwielbiam owoce. I uwielbiam Moją Mamę, że piecze mi tort serowo-truskawkowy!!! Ten przepis podpatrzony został na Kwestii Smaku. Niełatwy, ale efekt końcowy jest obłędny. Tort ten króluje od dawna na przyjęciach urodzinowych w mojej rodzinie. Gorąco polecamy! :) Tort serowo-truskawkowy (na podstawie przepisu Kwestii Smaku) Składniki: S pód ciasta: 200 g kruchych ciasteczek (maślane(...)brązowego, nierafinowanego cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 5 jajek Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. do posmarowania części serowej: 150 g gęstej śmietany 12% Masa truskawkowa: 450-500 g świeżych truskawek (mogą być mrożone) 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki brązowego, nierafinowanego cukru pudru (wystarczy zmielić brązowy cukier w młynku do kawy) 2 łyżki cukru
Moja Mama GotujeBiszkopt przełożony kremem z mascarpone to ciasto, które można urozmaicać na różne sposoby, dowolnymi dodatkami. W tym wypadku jedna warstwa kremu wzbogacona jest domowym dżemem truskawkowym i to on nadaje temu ciastu charakteru. Jest lekkie i takie uniwersalne- na każdą okazję. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopty: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki(...)mąki łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę truskawkową: 250 g mascarpone 200 ml kremówki 30% galaretka truskawkowa słoiczek dżemu truskawkowego na krem: 250 g mascarpone 400 ml kremówki 30% opakowanie śnieżki dodatkowo: duża paczka herbatników 2 łyżki kakao Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier a później żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatruskawki). Truskawki mrożone bez problemu można kupić w sklepie, więc polecam ciasto nawet w sezonie zimowym. Składniki: (forma 25-35) Warstwa różowa: 600 ml śmietanki kremówki 30% 3 galaretki truskawkowe 300 ml gorącej wody Warstwa truskawkowa: 800 g truskawek (ja dałam 1 litr zmiksowanych truskawek) 2 galaretki truskawkowe 1 czubata łyżeczka żelatyny ( ja dałam 2 łyżeczki) Warstwa śmietankowa(...)śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 3 czubate łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Dodatkowa: ok. 15 sztuk herbatników ok. 120 g biszkoptów 1 galaretka truskawkowa Galaretki na masę różową rozpuścić w 300 ml gorącej wody i ostudzić do temperatury pokojowej pamiętając, aby mieszać kilka razy, gdyż może powstać tzw. kożuch tylko, że na dnie naczynia. W tym czasie
talerz przyjemnościDeser truskawkowy to lekkie ciacho łączące w sobie śmietankę,galaretkę z truskawek i prze smaczne owoce świeżych truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, chociaż prawda jest taka że u nas akurat się już kończy. Ja bardzo chętnie latem właśnie sięgam po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu smakołyk proponuję(...)tygodniu w akcji "Ciasto na niedzielę". Moja galaretka została zrobiona z kompotu truskawkowego i żelatyny. Ale śmiało możecie użyć galaretki truskawkowej. Składniki na galaretkę truskawkową: 400 gram truskawek 1 opakowanie żelatyny na 500 ml wody i 100 ml wrzątku 400 ml kompotu truskawkowego z zeszłorocznych przetworów (bez truskawek) 2 łyżki cukru Składniki na krem: 300 ml śmietanki 30%, koniecznie zimnej
Życie zaczyna się w kuchnilubią te deserki? Są słodkie i smaczne. Do tego kolorowe i takie fajne. Reklamy Danonków też robią swoje, przecież dzieci je widzą. Można wybierać między smakiem waniliowym a truskawkowym. W wersjach kubeczkowych jest więcej smaków, mogliby pomyśleć o rozszerzeniu smaków także dla Danonków w saszetkach. Osobiście uważam, że wszystkie produkty mogłyby zawierać mniej cukru. Podobno polecane są dopiero(...)dodatek do żywności. Wiadomo jednak, że nawet te bezpieczne nie zawsze w nadmiarze takie pozostaną. No i cukier - mogłoby by go być mniej. Na zdjęciu można wyczytać, że wersja truskawkowa zawiera aż 10,5% cukru, więcej niż samych owoców. Nie pamiętam, ile było w smaku waniliowym, ale to podobne wartości. Niedawno Zuzia zjadła pół jogurtu naturalnego, a ja zjadłam resztę
Anioszek w kuchni