100g mascarpone 500g truskawek opakowanie galaretki truskawkowej szklanka białego półsłodkiego wina listki bazylii Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i szczypty soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Umieszczamy w zamrażarce na 10 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia to 15 minut. Na upieczone
Wrzosowa Polanaoraz mąkę i ubijamy jeszcze przez chwilę na minimalnych obrotach, aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 30 – 35 minut w trybie góra-dół lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika(...)bananami i masą budyniową Zobacz inne przepisy na dietetyczne ciasta: Fit brownie z malinami w pół godziny (307 kcal) Lekki torcik jagodowy (bezglutenowy) Ciasto z masą budyniową i musem truskawkowym bez mąki – dietetyczne ciasto (192 kcal) Pianka zebra leciutka jak piórko (188 kcal) Lekki galaretkowiec na jogurcie (146 kcal) Dietetyczne ciasto kawowo-bananowe (145 kcal) Artykuł Fit ciasto
e-PrzepisyKulinarnemieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i albo mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, albo na najniższych obrotach miksera. Ja mieszam tą drugą opcją. 2. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem. 3. Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut do tzw. "suchego patyczka" Studzimy, przekrawamy na pół. Masa: 2 budynie (2x40 g ) bez cukru(...)tarce o drobnych oczkach. 3. Miękkie masło ucieramy, następnie dodajemy porcjami wystudzony budyń, jak składniki nam się połączą, to dodajemy startą gorzką czekoladę, mieszamy. Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki 1. Galaretki rozpuszczamy w takiej ilości wrzątku jak na jedną. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. 2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki lub jak kto woli :-) Przełożenie
kruche babeczkiczekolady gorzkiej 90% kakao; startej na małych oczkach lub rozdrobnionej w malakserze Galaretka z owocami 60 g borówek 60 g malin 10 truskawek niewielkich 1 opakowanie galaretki truskawkowej bez cukru 350 ml wody (50 ml wrzatku + 300 ml zimnej wody) 20 kropli stewii w płynie Sposób przygotowania Biszkopt Masło rozpuścić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę(...)Delikatnie dodać odrobinę piany z białek dokładnie mieszając, po czym delikatnie wymieszać z pozostałą pianą z białek. Masę przełożyć do okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 - 25 minut do lekkiego przyrumienienia. Ostudzić. Krem straciatella Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
Modern Cave GirlSernik na zimno, zrobiony przez moją córkę wg tego przepisu.U nas sernik bez polewy i bez odżywki. Spód-foremka średnica 16 cm 2
Moje domowe kucharzenieDziś będzie krótko i sezonowo- mam nadzieję, że jeszcze dorwiecie gdzieś tych czerwonych pyszności... U mnie na działce ku schyłkowi ma się późna odmiana truskawek. Nie ma lata, wakacji bez ciasta z truskawkami- niekoniecznie takiej wersji i choć smakują wyśmienicie zupełnie saute, muszą być one u mnie zagospodarowane także do słodkich wypieków. Dziś w prostej formie biszkopta(...)szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Składniki
Domowe ciastaczekoladowo-gryczane 200 g mąki gryczanej (można zmielić kaszę gryczaną) 50 g kakao 500 ml mleka (u nas bez laktozowe) 100 ml wody 75 g brązowego cukru 2 jajka (u nas zielononóżki) szczypta soli szczypta cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wkładamy do miski. Mieszamy energicznie by dokładnie się połączyły. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki(...)klarowane masło) i nalewamy porcje ciasta, rozprowadzamy i smażymy z każdej strony. Czynność powtarzamy przy smażeniu każdego naleśnika. Podajemy je z cukrem pudrem lub ulubiona konfiturą, u nas truskawkową
Dzieje kuchennej Wiewióryizolacyjną, chroniącą lody przed roztopieniem, więc zapiekanie powinno trwać bardzo krótko, tylko tyle, ile czasu potrzeba na ścięcie się piany w bezę. Obecnie często używa się palnika by nadać bezie brązowego, opalonego koloru. Nazwa deseru została wymyślona w nowojorskiej restauracji Delmonico w 1876 na cześć świeżo nabytego terytorium amerykańskiego - Alaski. Tak naprawdę pierwszy raz zobaczyłam ten deser w programie Jamesa(...)przygotowuje się niezmiennie wg tej samej oryginalnej receptury od wielu. W programie James Martin przygotował swoją własną wersję Pieczonej Alaski i tę właśnie wersję zrobiłam. Jedyne co zmieniłam to spód deseru powstał z ciasteczek a nie z biszkoptu i dodałam truskawkową warstwę. Jak zrobić jego deser możecie zobaczyć tutaj. Polecam bo to naprawdę pyszny deser. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMoje autorskie ciasto, a dokładnie pianka waniliowa - jagodowa, która jest delikatna, pyszna i łatwa w przygotowaniu co z resztą sami się zaraz przekonacie. Składniki: ok. 100
W Moim Magicznym DomuCiasto to powstało na cześć mojej kochanej córci. Z wyglądu słodkie, w środku kryjącą się niespodzianką ;). Bardzo do niej pasuje. Ma swój charakter, ale jest
Malinowe PocałunkiKolejne szybkie ciasteczka, a mianowicie muffinki czekoladowo-truskawkowe. Bardzo szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne, upiekłam je na urodziny najstarszego dziecka do przedszkola. Zamiast mleka dodałam wody
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieW końcu nadeszły cieplejsze dni a z nimi oczywiście sezon na truskawki. Dziś więc zpraszam na pierwsze ciasto z ich udziałem. Padło na banalnie prosty i
Healthy food explorersoli 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej Nadzienie truskawkowe: 500 g truskawek 1/3 szklanki cukru z wanilią (lub zwykły cukier + ziarenka z 1 laski wanilii) 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny Lukier 1 szklanki cukru pudru 3 łyżki wrzątku Opcjonalnie: truskawki liofilizowane (do posypania) Zaczynamy od przygotowania nadzienia truskawkowego. Można je zrobić nawet dzień wcześniej. Truskawki umyć(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odjąć około 150 g ciasta, które należy rozwałkować na wymiar formy (będzie to spodnia warstwa naszych bułeczek, by nie wyciekał z nich dżem). Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować wcześniej przygotowanym nadzieniem truskawkowym z wanilią, pozostawiając nie posmarowane 2 cm od brzegów
Świat Ciastawiedeński Sernik z kokosową bezą Sernik z kruszonka Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Ciasteczka Kruche z dżemem Orzeszki Rurki z kremem Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch Ptasie mleczko Torcik czekoladowy Sernik na zimno z granatem Gruszkowy ptyś Jabłecznik bez pieczenia Filadelfia Sernik na zimno(...)Pijana kukułka Kokosowy przekładaniec Lion Czekoladowy napoleon Kilimandżaro Prince polo Śmietanowiec z jabłkami Pijany adwokat Malinowa chmurka Kostka kajmakowo kokosowa Ciasto dobosza Łaciaty przekładaniec Jabłecznik cappuccino Pyszny michałek Czekoladowo truskawkowe Fale dunaju Brzoskwiniowy raj Biedronka Kostka malinowa Chałwowiec Ciasto św Jakuba Murzynek królewski Ciasto imprezowe Boutny Podwójnie kremowa kostka orzechowa Zośka Cytrynowiec Grysikowy przekładaniec z truskawkami Cytrynka Czekoladowe z malinami
Cynamonowe szczęście