Ciasta z makiem kojarzą nam się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Z tej okazji zazwyczaj pieczemy strucle z makiem, jednak na zrobienie tego ciasta trzeba poświęcić trochę czasu, zwłaszcza na przygotowanie masy makowej. Dlatego dzisiaj chciałam się z wami podzielić przepisem na ciasto Makowa Panienka, które jest łatwiejsze w przygotowaniu. Ciasto Makowa Panienka składa się z dwóch blatów biszkoptowo-makowych(...)białka 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 5 łyżek suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem budyniowy: 1 litr mleka 5 łyżek cukru 2 żółtka 3 budynie śmietankowe (bez cukru, 3×40 g) 1 kostka (200 g) masła 1 cukier wanilinowy kilka kropel ekstraktu migdałowego Dodatkowo: 1 słoiczek
Danka PichciPrzepis na fit deser z truskawkami, nasionami chia i mlekiem kokosowym to pyszne deserki, które przygotujesz w jedyne 20 minut. Desery są wegańskie i bezglutenowe. Jak
Via Gustowykorzystać ten nieco chłodniejszy dzień i włączyć piekarnik, żeby przygotować sobie takie truskawkowe muffinki :) Składniki (ok.10 muffinek) : 2 dojrzałe banany 1/3 szklanki mleka roślinnego 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 jajko 3/4 szklanki mąki owsianej 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki ksylitolu lub miodu (opcjonalnie) szczypta soli 1 szklanka pokrojonych
Healthy food explorerKolejne ciasto dla amatorów słodkich deserów, którzy nie lubią się przemęczać przy ich przygotowaniu. Ciasto jest o tyle proste, że nie wymaga pieczenia
W kuchennej krainiegdzie rosly male krzaczki pelne truskawek. Uwielbialam je jesc prosto z takiego krzaczka, bez mycia, bez cukru czy innych dodatkow. Teraz to tylko wspomnienie i czasem truskawki bez wspomnianych dodatkow juz nie smakuja tak bardzo.Tym razem mysle, ze truskawkom brakowalo slonca i moze wlasnie dlatego nie sa tak slodkie jak byc powinny. Jednak z bita smietana(...)kwadratow ciasta francuskiego (8cmx8cm)1 opakowanie kremowki1 usztywniacz do smietanycukier puderokolo 200g truskawekmieta do dekoracjiwykonanie:Ciasto francuskie ukladamy na blache wylozona papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem i wkladamy na piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do chwili az ciasto ladnie urosnie i lekko sie przyrumieni. Powstana wtedy takie male poduszeczki.Po wystudzeniu przecinamy nasze poduszeczki na pol jak bulki.Truskawki
Przysmaki KarolkiDynia królowa jesieni na polskich stołach. Można ją wykorzystywać na wszelakie sposoby. Ja znalazłam kolejny pomysł, a tym razem - gofry! Składniki: 2 jaja 1 łyżka erytrytolu
Truskawkowa FiestaKryształek wielkanocny czy też jogurtowiec z galaretkami. Ciasto z galaretką bez pieczenia to kryształek, wg mnie to efektowny i pyszny deser dla każdego, bo jest łatwe i szybkie do zrobienia. Jogurtowiec z galaretkami jest piękny, smaczny, będzie ozdobą każdego przyjęcia. Można tym sposobem przygotować taki tęczowy jogurtowiec z owocami , deser z samej śmietanki, lub zrobić sernik na zimno(...)podstawa to kolorowe galaretki, jogurt i w mojej wersji dodatkowo truskawki i mandarynki z puszki. Składniki na keksówkę + mała forma dodatkowo 3 galaretki o różnych kolorach, pomarańczowa, kiwi i truskawkowa rozpuszczone każda w 400 ml wrzącej wody, ostudzone i zostawione do stężenia i potem pokrojone w kostkę 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 200 ml wrzącej wody 500 g jogurt naturalny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędania, które są w naszej rodzinie tradycją. Obok tradycji zawsze przygotowuję coś nowego, aby podkreślić niezwykły, świąteczny czas. W tym roku na naszym stole pojawi się pyszny sernik z truskawkowym musem według przepisu mojej koleżanki, który oczywiście nieco zmodyfikowałam. Ponieważ w czasie świąt wszystko musi być doskonałe, wypróbowałam ten przepis chwilkę wcześniej i z całego serca mogę go Wam polecić(...)budynie waniliowe bez cukru po 40g każdy Mus truskawkowy: • 900 ml wody • 3 galaretki truskawkowe • 400 g mrożonych truskawek Sposób przygotowania: Przygotowanie sernika warto rozłożyć na 2 dni: popołudniu jednego dnia upiec sernik, aby wystygł przez noc, a drugiego dnia rano zrobić mus truskawkowy I schłodzić ciasto w lodówce. 1. Piekarnik rozgrzać
W mojej kuchniSkładniki: (szklanka 250 ml) Mąka pszenna szklanka Jajka 6 L Cukier szklanka Proszek do pieczenia łyżeczka Śmietanka 30 % 400 ml Galaretka truskawkowa Truskawki do dekoracji opcjonalnie Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 125 ml wrzącej wody i odstawić do przestudzenia. Białka ubijamy mikserem. Gdy zaczną się pienić wsypujemy cały cukier i ubijamy na sztywno. Kolejno dodajemy po jednym żółtku(...)miksera do połowy, wsypujemy szklankę mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Dużą blaszkę dołączoną do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć masę na biszkopt i równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec przez 10 minut bez termoobiegu. Po tym czasie wyjąć z piekarnika zdjąć
Kulinarne przygodyPrzepyszny, delikatny, aksamitny sernik na zimno bez pieczenia, na spodzie z ciastek a kropką nad "i" jest wyczuwalny posmak kokosu. Doskonały deserek do popołudniowej kawy. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy tylko wszystko wymieszać, przełożyć do blachy i gotowe :) Takie rozwiązania to ja lubię najbardziej ;) Składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm: * 1 kg twarogu z wiaderka(...)żelatyny (użyłam Skworcu ) * pół szklanki wody * pół szklanki wiórków kokosowych (użyłam Skworcu ) * 250 g kremowego nadzienia cukierniczego smaku kokosowym (użyłam Lauretta ) * 2 galaretki o smaku truskawkowym * około 2 szklanek borówek amerykańskich * 350 g kruchych ciastek (użyłam kruche maszynkowe ciasteczka z polewie czekoladowej Brześć ) * około 70 g rozpuszczonego masła Wykonanie: Zacznijmy od spodu z ciastek. Kruche
Zrób to smacznieziemniaczanej/ razem mąki pszennej i ziemniaczanej ma być 1/2 szklanki/ galaretka rabarbarowa: 2 galaretki truskawkowe 1 i 1/2 kg rabarbaru pokrojonego 4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa ciastka kakaowe typu petibery dekoracja: 50 g czekolady gorzkiej bezy Biszkopt: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno(...)będzie lśniąca dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Mąki przesiewam i dodaję , delikatnie mieszam od spodu łezką drewnianą. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut. Biszkopt po wyjęciu studzę. Galaretka: Rabarbar, kroję, myję, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny
wesoła kuchniaciasto nr 1 - (z przepisu Szarlotka po góralsku ) Składniki: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 250 g margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut(...)przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Kruche ciasto nr 4 - (z przepisu T artaletki z Owocami i Crème Pâtissière , Ciasto Truskawkowe z Bezą ) Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g (1 kostka) masła 1 łyżka cukru pudru 2 jajka szczypta soli 6 łyżek zimnej wody Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder
Mama GotujeZaczynają się pojawiać świeże truskawki, ceny są kosmiczne, ale już teraz warto zaopatrzyć się w kilka dobrych i sprawdzonych przepisów. Dzisiaj przepis na pyszny, lekki i
To co lubię - gotuję i polecampołówek): 335 g cukru pudru (150+150+35) 150 g obranych migdałów 120 g białek (60+60) w temperaturze pokojowej 50 ml wody barwnik (żelowy/sypki) Krem truskawkowy: pół filiżanki truskawek serek Philadelphia 2 łyżki cukru pudru Migdały mielimy na proszek starając się, żeby ziarenka były jak najdrobniejsze, nie mogą jednak zamienić się w pastę - wilgotne orzechy(...)będą już się nadawać do przygotowania makaroników. Mieszamy dokładnie z 150g cukru pudru, dokładamy 60g białka i barwnik. Pamiętajcie, że intensywność kolorów zmniejsza się razem z pieczeniem, jeśli więc chcecie uzyskać mocny kolor to należy dodać barwnika od serca. W rondelku mieszamy wodę i kolejne 150 g cukru pudru, stawiamy na średni palnik i podgrzewamy
sama złodyczoraz żółtka. Zagniatamy ciasto, które odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy i przekładamy do foremek tartaletkowych. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy papier z grochem i podpiekamy jeszcze 5 minut.Studzimy. krem: Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy 2 łyżkami(...)minutach zrobia się gęste i zwarte). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Ozdabiamy nią wierzch tartaletek. Bezę można przypalić palnikiem gazowym lub wstawić tartaletki do piekarnika 120 stopni na 20 minut, a potem jeszcze na 5 minut podwyższamy temperaturę do 150 stopni,aby bez się lekko przyrumieniła. (dokładny opis ze zdjęciami wykonania bezy włoskiej znajdziecie np. tu ) Inspirację do tego
Bon appetit mon amie