truskawkowa - 3039 przepisów (strona:71/203)

SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM Z RABARBARU 152

miękkiego masła 5-6 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny   400 g rabarbaru 400 g truskawek, mogą być świeże lub mrożone 1/2 szklanki wody 2 galaretki truskawkowe 4 łyżki cukru   biszkopty do wyłożenia formy WYKONANIE Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Przygotować mus truskawkowo-rabarbarowy. Rabarbar pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka(...)wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować, chwilę gotować aby rabarbar się ugotował i rozpadł na małe kawałeczki. Garnek zestawić z ognia i zawartość zmiksować na gładki mus. Wsypać galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Gotowy mus odstawić do wystudzenia. Masa serowa.  Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Zostawić na kilka minut aby żelatyna napęczniała. Następnie mleko

Mała w garnku miesza
Dżem truskawkowy. Bez cukru, za to z chia 183

dzisiaj mam dla Was przepis, który przyda się może nie dziś i nie jutro, ale że sezon na truskawki zapasem stwierdziłam, że to już najwyższy czas na truskawkowe przepisy. Pomysł na ten dżem znalazłam u nieocenionej Angie , i od razu mi się spodobał. Wprost przepadam za puddingami chia, dżem wydawał się więc doskonałym krokiem naprzód w naszej znajomości. Przygotowałam(...)udającą frużelinę, konsystencję. Delikatny miodowy smak świetnie uzupełnia truskawki, naprawdę ciężko się od niego oderwać.  I muszę przyznać, że mam ogromną ochotę na kolejne owocowe eksperymenty z chia... Truskawkowy dżem z chia Składniki: (na 3 słoiki) 1 kg truskawek 3 łyżki miodu 4 łyżki nasion chia Truskawki umyć, osuszyć, odciąć szypułki. Owoce przekroić na połówki lub ćwiartki, umieścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Owoce i warzywa sezonowe – wiosna 156

rzodkiewkach, botwince, boćwince, kalarepce. Niektóre składniki jemy tylko raz do roku np. szparagi, smardze czy szczaw. Kiedy zaczynają się truskawki można nie jeść niczego innego. Czasami robię sobie tydzień truskawkowy, kiedy na śniadania i kolacje robię sobie przepyszny koktajl truskawkowy. Minusem sezonowej kuchni wiosennej jest to, że wiele składników trzeba zjeść od razu po kupieniu, bo szybko więdną

Ugotowane pozamiatane
Tort w kształcie samochodu 245

Tort idealny na urodziny lub świętowanie zdanego egzaminu na prawo jazdy :) Jasny biszkopt nasączony sokiem z cytryny i przełożony kremem śmietanowo-czekoladowym oraz dżemem truskawkowym. Na sam koniec ozdobiony różowo-białym kremem maślanym. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków! Składniki na 1 tort: biszkopt* 5 dużych jaj 2/3 szklanki drobnego cukru (120 g) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej(...)miękkiego masła (200 g) 1 opakowanie cukru pudru (400 g) barwnik w proszku, np. czerwony/różowy dodatkowo sok z 1 cytryny + 0,5 szklanki przegotowanej wody 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego pisaki z lukrem do napisów 4 delicje *biszkopt przygotowany w tortownicy o średnicy 22-24 cm Na samym początku (lub dzień wcześniej) przygotować jasny biszkopt.  Białka oddzielić od żółtek

Ugotować
Makaron czekoladowy z twarogiem, sosem truskawkowym i owocami 209

dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Oba sosy posmakować i ewentualnie dosłodzić. Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Na talerze wyłożyć sos twarogowy i sosu truskawkowego ( odrobinę sosów pozostawić do dekoracji!) . Następnie dodać makaron, a na sam wierzch ułożyć maliny oraz jagody. Delikatnie przełożyć sos twarogowy i całość polać pozostałym sosem truskawkowym. Od razu podawać

Ugotować
Pierogi z truskawkami 164

Pyszne pierogi z truskawkami podane z pysznym, słodkim sosem truskawkowym. Pierogi robi się dość szybko, a efekt jest powalający. Truskawki są super słodkie, a same pierogi wyśmienicie smakują przede wszystkim dzieciom. Składniki: Farsz: * opakowanie mrożonych truskawek (mogą być świeże, nawet lepiej!) * cukier Ciasto na pierogi: Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj: Ciasto na pierogi Ciasto wałkujemy(...)łyżki cukru i gotujemy przez około 10 minut. Jeśli sos jest mało słodki, należy dodać więcej cukru i gotować jeszcze przez około 3 minuty. Pierogi podajemy z sosem truskawkowym. Smacznego

Klasyka Gotowania
SERNIK GOTOWANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ 256

kolejny sernik – tak, tak, one chyba nigdy mi się nie znudzą! Dziś serwuję jednak ten bez pieczenia – sernik gotowany. Idealnie kremowy, delikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Truskawkowy mus i palona beza włoska sprawiają, że ciężko poprzestać na jednym kawałku. Jest to sernik bez pieczenia, ale nie sernik na zimno. Masę serową zamiast piec gotuje się jak budyń(...)przypalenia. Pod koniec wsypujemy budyń i dokładnie rozprowadzamy. Foremkę wykładamy folią spożywczą, spód pokrywamy herbatnikami. Wylewamy połowę gorącej masy serowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników oraz resztą masy serowej. MUS TRUSKAWKOWY: Jeśli używacie mrożonych truskawek ( a można śmiało! ) najpierw musimy je rozmrozić. Blendujemy dokładnie na gładko, a dodatkowo przecieramy przez sito, dodajemy sok z cytryny oraz 3 łyżki cukru pudru. Wlewamy

Ostra na Słodko
Tort dla Olgi 160

jest się raczej bez wyboru- trzeba nauczyć sie piec torty!  Oto jeden z nich. Tort dla Olgi.  Bardzo prosty i smaczny. Z  jasnych biszkoptów. Przekładany galaretką truskawkową, z kremem z białej czekolady. Wierzch jest z bitej śmietany.  Praca z tym tortem może być fajną zabawą.  Udekorujcie tak jak lubicie. Biszkopt- będziecie potrzebować dwa takie biszkopty(...)wstawić do lodówki na 12 godzin lub na całą noc. Schłodzoną masę czekoladową ubić.  Nie ubijać za długo aby krem się nie zważył.   Zrobić dzień wcześniej galaretkę truskawkową (według przepisu na opakowaniu).  Wlać ją do okrągłego naczynia, rozmiarem podobnym do rozmiaru tortownicy. Odstawić aby stężała. Później okrągły blat galaretki przełożyć na pierwszą cześć biszkoptu, przykryć kolejnym blatem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową 538

Wilgotne biszkoptowe blaty nasączone ponczem cytrynowym, przełożone klasycznym kremem śmietankowym, smaku dodaje słodko-kwaśna frużelina truskawkowa, cały urok tkwi w jego prostocie. Nie jest trudny do wykonania ani czasochłonny. Idealny tort urodzinowy. Składniki: Tortownica 23 cm: Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 660 ml śmietany(...)serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1  śmietan fix Dr. Oetker Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Frużelina truskawkowa: 20 dag truskawek- świeże lub mrożone ½ szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1  listek żelatyny Dr.Oetker 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Ponadto: Dowolne dodatki do dekoracji wierzchu tortu

Wanilia i Kardamon
Bezglutenowe naleśniki kasztanowe 274

uzyskanie elastycznych i lekkich naleśników o bogatym smaku i wyczuwalnej orzechowej nucie. Ja najbardziej lubię naleśniki w wersji na słodko, podane z nadzieniem z ubitego kremu kokosowego z musem truskawkowym i polewą czekoladową . Bezglutenowe naleśniki kasztanowe Drukuj Porcje: ok. 8 naleśników Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 100ml mleka kokosowego 100ml wody 2 jajka 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 100g mąki(...)konsystencji. Podczas smażenia, jeżeli naleśnik będzie za długo podgrzewany to ciasto zrobi się kruche. Naleśniki świetnie smakują w wersji na słodko z nadzieniem z ubitego kremu kokosowego z musem truskawkowym i polewą czekoladową . Aby przygotować naleśniki do wersji wytrawnej należy z przepisu wykluczyć kakao

Book of spells
Krem truskawkowy – prosty, szybki i pyszny 176

krem zrobicie małym nakładem sił i czasu, a efekt będzie pyszny! Krem truskawkowy możecie również przygotować z mrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! […] Artykuł Krem(...)truskawkowy – prosty, szybki i pyszny pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Przepis na "DELICJE" 141

Przygotowałam dwa warianty z ciemną lub z białą czekoladą :-) Wykonanie około 60 ciasteczek zajęło mi 2 godziny ale było warto. Zapomniałam też kupić galaretki i zamiast niej użyłam dżemu truskawkowego. Spowodowało to że środek delicji był bardziej owocowy i moim zdaniem dużo lepszy. Składniki (biszkopty) 6 jajek 150g cukru pudru 150g mąki pszennej Oraz: 150g dżemu truskawkowego 300g gorzkiej czekolady

wysmienity
Biszkopt z truskawkami i kremem z mascarpone 198

skorupkach) 1 szklanka mąki tortowej (160 g) 1 szklanka drobnego cukru (220 g) 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g) Masa z truskawek: 450 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny Krem: 200 g serka mascarpone (schłodzony) 200 ml śmietany 30% (schłodzona) 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 łyżka(...)być całkowicie rozgotowane. Masę zdjąć z palnika, dodać suchą galaretkę i mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawić do wystudzenia, pilnować, aby całkowicie nie stężała. Lekko tężejącą masą truskawkową posmarować jedną część biszkoptu i przykryć drugą, lekko docisnąć. Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, uważać, aby nie przebić (mogą powstać grudki masła). Pod koniec ubijania dodawać

Kuchcik gotuje
Walentynkowy torcik truskawkowy 213

spód: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła masa truskawkowa: 600 g serka homogenizowanego Danio 400 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wrzątku masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru z wanilią  2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: cukrowe serduszka    Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Masło roztopić,połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami

Kolorowa kuchnia Elki
Czekoladowe gofry z wafelkami 170

szklanka mąki pszennej szklanka kefiru 2 jajka 1/4 łyżeczki sody łyżka ciemnego kakao 2 wafelki czekoladowe Lusette   5 łyżek kremowego twarożku czerwona pomarańcza połowa granatu 2 łyżeczki pudru truskawkowego Składniki na gofry mieszamy na gładką masę. Wafelki kroimy w małą kostkę (max 1cm x 1cm). Część możemy odłożyć do ozdoby gofrów. Przekładamy je do masy i delikatnie mieszamy(...)czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty). Gotowe smarujemy twarożkiem i podajemy ze świeżymi owocami. Możemy je też posypać pudrem truskawkowym i ozdobic odłożonymi wcześniej wafelkami. Smacznego :) Artykuł Czekoladowe gofry z wafelkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog