truskawkowa - 3039 przepisów (strona:66/203)

Ciasto biszkoptowo-jogurtowe z brzoskwiniami 152

pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia Na krem jogurtowy: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego cukier puder do smaku 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody 1 szklanka jagód kamczackich świeżych lub mrożonych Na piankę: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody Dodatkowo: puszka

Izabelawkuchni
Ciasta na Wielkanoc 166

Bajecznie pyszny sernik z kremem kajmakowym       Odrywana drożdżowa babka z czekoladą      Sernik z malinami    Babeczki makowe z kremem truskawkowym      Sernik z frużeliną żurawinową      Ciasto drożdżowe z czekoladą i wiśniami       Pełnoziarnista babka z marchewką i bakaliami      Tarta cytrynowa z kremem brzoskwiniowym(...)Sernik z jagodami      Babka cytrynowa      Sernik z polewą korówkową na migdałowym spodzie       Babka piaskowa waniliowo-kakaowa       Babeczki truskawkowe      Sernik z owocami  Fale Dunaju      Babka bananowa      Babeczki cytrynowe      Sernik Wedlowski       Babeczki migdałowe

Passions hobbies life
Walentynkowe babeczki jogurtowe na zimno 128

Składniki: 400 g jogurtu greckiego 1 galaretka wiśniowa (ja dałam bez cukru) 1 galaretka cytrynowa (ja dałam bez cukru) pół galaretki truskawkowej (lub cała)  foremka w kształcie serca Przygotowanie: Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i studzimy. Ostygniętą łączymy z 200 g jogurtu greckiego i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do foremek lub do blaszki kwadratowej (wyłożonej folią(...)spożywczą, w przypadku foremek do wycinania). Wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.  Z galaretką cytrynową postępujemy identycznie tak jak z wiśniową.  Na koniec pół galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody (lub całą w 250 ml) i  postępujemy tak samo , jak we wcześniejszych krokach.  W przypadku zwykłej blaszki do pieczenia, wyjmujemy całą galaretkę i wycinamy

zdrowo i aktywnie
Trzy propozycje menu (obiad + deser) na Walentynki 182

zawierają truskawki, maliny i czekoladę. Wszystkie poniższe dania nie są czasochłonne w przygotowaniu. Zachęcam do zapoznania się z przepisami 😋  ZESTAW 1 Pieczona pierś z kaczki podana z sosem truskawkowym:  http://ugotowac.blogspot.com/2017/06/pieczona-piers-z-kaczki-podana-z-sosem-truskawkowym.html Deser czekoladowy (dietetyczny):  http://ugotowac.blogspot.com/2016/07/deser-czekoladowy-dietetyczny.html ZESTAW 2 Karkówka z warzywami pieczona w rękawie: http://ugotowac.blogspot.com/2018/04/karkowka-z-warzywami-pieczona-w-rekawie.html Tort bezowy z kremem śmietanowym i musem truskawkowym

Ugotować
Tort truskawkowo-orzechowy (vege) 126

mleku roślinnym, dodając ksylitol i odstawiam do wystygnięcia. Ściągam „kożuch”. Zimny budyń, masło orzechowe i cukier puder ubijam na gładką masę. Krem odstawiam do lodówki. Składniki na warstwę truskawkową: 1 galaretka truskawkowa z agarem ¼ kg truskawek Truskawki kroję i wkładam do garnka. Zagotowuję, aż truskawki puszczą sok, a następnie zasypuję je galaretką z agarem i gotuję około 2 minut. Truskawki

Słodki sentyment
Quinoa – czarna komosa ryżowa z jogurtem i truskawkami 148

wielbicielek słodkości, komosa będzie dodatkiem do deseru, który sprawdzi się również, jako śniadanie. Do deseru użyłyśmy truskawek mrożonych, bo mimo wszystko są o wiele smaczniejsze i bardziej truskawkowe , niż świeże, które są w tym okresie w sprzedaży. Oczywiście, w sezonie truskawkowym skorzystamy z tych świeżych, a resztę zamrozimy! Do przepisu użyłyśmy ugotowanej wcześniej komosy ryżowej i sporą garść mrożonych

Tajemnice Smaku
Orzeszki z galaretką 150

mąki pszennej tortowej 150g mąki krupczatki 0,5łyżeczki proszku do pieczenia 0,5szkl. cukru pudru 100g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 żółtka kilka kropel aromatu cytrynowego 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową oraz krupczatkę. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia i wymieszałam. Dodałam zimne masło pokrojone na plasterki, żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko(...)orzeszków i piekłam je około 2-3 minuty kontrolując stan zarumienienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upieczone orzeszki wykładałam na talerz. Po upieczeniu wszystkich, odłożyłam łupinki do przestudzenia i przygotowałam galaretkę truskawkową według przepisu na opakowaniu. Galaretkę odstawiłam do stężenia. Tężejącą nakładałam małą łyżeczką do łupinek orzeszków. Gdy galaretką zastygła, zlepiałam ze sobą po dwie połówki tworząc orzeszki. Orzeszki schłodziłam w lodówce

Waniliowe Improwizacje
Sernik wielkanocny „na bogato” 137

sernik i odstawiamy do wystygnięcia. Dodatkowo: 1 paczka (150g) biszkoptów (najlepiej bez cukru) Trochę soku pomarańczowego 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny 1 galaretka pomarańczowa lub 0,5 truskawkowej i 0,5 pomarańczowej Galaretkę rozpuszczam wg przepisu i odstawiam do wystygnięcia. Na wystudzony sernik z czekoladą układam maczane w soku pomarańczowym biszkopty, jeden przy drugim. Żelatynę rozpuszczam w ¼ szklanki(...)dodaję żelatynę i jeszcze całość miksuję. Śmietanę wykładam na biszkopty i wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Gęstniejącą galaretkę wylewam na schłodzoną bitą śmietanę. Wykorzystałam dwie różne galaretki i z truskawkowej zrobiłam ozdoby. Ułożyłam na śmietanie i dopiero wtedy zalałam jaśniejszą galaretką. Smacznego Artykuł Sernik wielkanocny „na bogato” pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami 147

Sezon truskawkowy w pełni. Dziś przedstawiam Wam przepis na małe, śliczne babeczki z ciasta kruchego, wypełnione kremem budyniowym i udekorowane dużą ilością truskawek w glazurze. Deser jest pyszny, prosty i wygląda niezwykle efektownie. Idealnie sprawdzi się w gorące, letnie dni. Zapraszam do obejrzenia wideo na kanale Słodki Blog na YouTube : Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki tortowej 150g mąki krupczatki 150g(...)pâtissière czyli krem budyniowy: 250 ml mleka 50g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 40g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 1 łyżka miękkiego masła Dodatkowo: truskawki ok. 8 szt. 40g galaretki truskawkowej (pół opakowania) Wykonanie: Ciasto kruche: Mąki i cukier wymieszaj w misce. Dodaj miękkie masło i rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki. Żółtka rozbełtaj z solą i wlej do pozostałych składników. Wymieszaj

Słodki Blog
Pyzy na parze z truskawkami 172

nazw to jednakowo pysznie smakują! Na blogu są już  pyzy bez dodatków  i z jagodowym wnętrzem  a dzisiaj zajadaliśmy się pyzami z truskawkami i sosem truskawkowym :) Polecam serdecznie! Składniki: Ciasto na pyzy: 400 g mąki 20 g drożdży 2 jaja 50 g stopionego masła 250 ml mleka (3/4 szklanki + 1/4 szklanki) 50 cukru szczypta soli Dodatkowo(...)która służy do przykrywania potraw w mikrofali) i gotować pyzy około 8-10 min w zależności od wielkości. Gotowe pyzy podawać z dodatkami wg uznania: u mnie z sosem truskawkowym - truskawki zmiksowane z odrobiną jogurtu naturalnego i dosłodzone do smaku. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Owsiane babeczki z kokosem 124

Mocno kokosowe, puszyste babeczki owsiane z dodatkiem musu truskawkowego.  Przygotowanie: 5 minut  Pieczenie: 15 minut Tak spojrzałam w archiwum bloga, że dawno nawet nie było żadnego przepisu na muffiny, więc teraz nadrabiam.😊Chcąc wykorzystać mąkę kokosową, której mam troszeczkę w nadmiarze, dodałam ją do babeczek.  Dodatkowo, żeby uzupełnić sobie deser w posiłek pełnowartościowy, dodałam mus truskawkowy

zdrowo i aktywnie
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 166

Truskawkowe ciasto ucierane z kruszonką i cukrem pudrem Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany. Ciasto ucierane 250 g mąki 200 g cukru pudru kostka miękkiego masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Gotujemy i jemy
Sero-jogurtowiec z biszkoptami 166

ochłodę polecam pyszny sernik z jogurtami, biszkoptami i galaretką.Prosty i szybki w wykonaniu. Zapraszam :)   Składniki: 1 kg dobrego sera z wiaderka 450 g jogurtu o smaku truskawkowym 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 galaretki o smaku truskawkowym +500 ml przegotowanej wody 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 3 galaretki Winiary o smaku lemoniady + 800 ml przegotowanej wody  Blaszka

Sama słodycz i szczypta chili
3 bit owocowo-sernikowy 160

formę 24x36cm: 1 duże opakowanie herbatników (ok 75 sztuk) Krem budyniowy: 750ml mleka 2 budynie waniliowe 5 łyżek cukru 250g masła o min. zawartości tłuszczu 82% 2 banany Warstwa truskawkowa: 500ml wody 3 galaretki truskawkowe 500g świeżych lub mrożonych truskawek 200g twarogu sernikowego z mascarpone President Warstwa wierzchnia: 300g twarogu sernikowego z mascarpone President 200ml słodkiej 30% śmietanki 3 łyżki

Kuchnia w czekoladzie
truskawkowy sernik na zimno na herbatnikach... 179

Składniki: twaróg sernikowy 1 kg wiaderko, śmietana 30% zimna 330 gram, żelatyna deserowa 5 łyżeczek, gorąca woda 3/4 szklanki, cukier puder 4 łyżki galaretka truskawkowa 1 opakowanie, gorąca woda 450 ml, herbatniki 150 gram, truskawki świeże 60 dag duże Tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać kawałki herbatników, herbatników nie trzeba nawilżać gdyż z sernika wilgoć wchłoną(...)schować do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na sernik, na kilka godzin schować do lodówki, przed podaniem usunąć obręcz tortownicy i delikatnie wyciągnąć spod sernika papier do pieczenia - truskawkowy sernik na zimno z galaretką na herbatnikach to nasz jeden z ulubionych deserów na upalne lato.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię