truskawki - 19264 przepisów (strona:986/1285)

La vie en rose. Co znalazłam w płatkach róży. 148

szklanym naczynku nieustannie mnie fascynuje. W tym roku zdecydowanie królują kwiaty. Nie zdążyłam zrobić galaretki z lilaka, ale jest miód z mniszka, syrop z czarnego bzu ( klik ), są truskawki z bzem, jest cudowna galaretka z kwiatów czarnego bzu, lada dzień będzie syrop ze stokrotek.  I jest róża. Dla mnie królowa. Piękna, dostojna, wonna, odurzająco zmysłowa. To czego szukałam, odnalazłam

KUCHARNIA
TU I TAM po raz 12! Urodzinowo, poziomkowo! 203

bajeczne owoce, które przywodzą na myśl dziecięcą radość. Poziomki to słodycz, to delikatność, to czerwień dopieszczona słońcem, to ukryta pod liściem nagroda. Chyba niesłusznie pozostają w cieniu wciąż królujących truskawek.  Amber! Mam dla Ciebie pudełko poziomkowych czekoladek oraz serce pełne poziomek i słów " Dziękuję! ".  POZIOMKOWE TRUFLE W BIAŁEJ CZEKOLADZIE Z RÓŻOWYM PIEPRZEM /na ok. 20 sztuk

KUCHARNIA
Jeśli nie chcesz mojej zguby... Tarta z borówkami Pierre'a Hermé 152

owego, wpada mi do głowy marzenie o borówkach.  Próbuję je przekonywać, wyciągam argumenty o sezonowości, nieśmiało napomykam o dostępności (a raczej jej braku), na nic. Próba przekupstwa truskawkami też nie pomaga - zresztą nic dziwnego, bo są jeszcze bez smaku. Nie ma wyjścia, ruszam więc na borówki dziękując niebiosom za pewien dobrze zaopatrzony sklep jedyne 35 km dalej... Małe pudełko

KUCHARNIA
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 195

równie wspaniale smakuje. Zaliczam go bardziej do wytrawnych wypieków. Najbardziej smakował mi sam z masłem, choć nie mogłam się powstrzymać od sięgania po kolejne kanapki z kozim serkiem i truskawkami skropionymi octem balsamicznym, z dodatkiem roszponki; z konfiturą z zielonych pomidorów, z plastrem cheddara i śliwkowym chutneyem, czy konfiturą z czarnych porzeczek. Ma idealnie chrupiącą skórkę i dość puszysty, ładnie

KUCHARNIA
Dla kogo bukiecik? Suflet z fiołków z Klaudyną. 172

białek i żelatyny. Ma konsystencję bardzo delikatnego musu i myślę, że z powodzeniem mógłby też nosić taką nazwę. Podobnie przygotowywane suflety wspaniale smakują z dodatkiem innych owoców, np. malin, truskawek czy jagód.  7 g żelatyny 1/2 filiżanki zimnej wody 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka 1 szklanka cukru /dałam 3/4 szklanki/ szczypta soli 1/4 szklanki soku z cytryny

KUCHARNIA
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 182

jednak gdy docieram na miejsce, ręce same sięgają już po rabarbar i strzępiaste pęczki koperku. Szukam miejsca na kształtną główkę młodej kapusty. Z dziecięcą łapczywością ulegam pokusie nabrzmiałych czerwonością truskawek.  Na ostatnim stoisku przypominam sobie o botwince, a to wszystko dlatego, że zbyt długo przyglądałam się szparagom.  Strzeliste zielone pałeczki pojadą ze mną do domu usadowione na honorowym

KUCHARNIA
Konfederacka 4. Uwielbiam ... 185

pomidorami) – autor: Bartek Płócienniak Jagnięciną nowozelandzką z morelowo-pikatnym chutneyem, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera z miętą – autor: Bartek Płócienniak Makaronikami z kremem cytrynowo-bazyliowym, truskawkami i białą czekoladą – autor: Fabrice Boulahouache      * Całkiem możliwe, że jedno albo i wiecęj zamieszczonych tu zdjęć nie jest mojego autorstwa - po zgraniu w jedno miejsce kompletnie się

KUCHARNIA
Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 166

malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem w koszulce Chleb z garnka z suszonymi pomidorami Galette z truskawkami, kremem z octu balsamicznego i lodami bazyliowymi w asyście syropu z mięty i ogórka Co mogę powiedzieć? Najprościej i najkrócej - było fantastycznie i naprawdę smacznie i ogromnie się cieszę

KUCHARNIA
Smak Lata - relacja z warsztatów 175

naturalne, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników, dodatków smakowych. " Na warsztatach mieliśmy okazję do próbowania cudownych wprost syropów m.in. rumiankowego, hibiskusowego, limonkowego, żurawinowego oraz równie doskonałych konfitur, jak np. truskawek w czekoladzie czy rabarbarowo-truskawkowej. Większość produktów trafiła jako podarunki do czerwonych toreb Eterno i ku wielkiej radości powędrowała z uczestnikami do domu. O obfite prezenty zadbała także firma Dr.Oetker , która

KUCHARNIA
Figi, cytryna, rozmaryn. Panna tarta i dojrzały typ. 184

kuchni obieram figi i kroję je na pół...."* ... i gdybym mieszkała w miasteczku długowieczności*, pewnie zjadałabym figi na deser przez cały październik. Dojrzała jesień smakuje tam figami, winogronami i truskawkami.  ... gdybym mogła zatrzymałabym złocisty październik na dłużej.  Ma smak dojrzały, bogaty, tryska słodyczą. Lubię ten typ, który z upływem czasu nabiera szlachetności. Nie ma obawy, że trafię

KUCHARNIA
Tort nutella 152

dorosłych dodałam odrobinę wódki (może być też rum lub likier cytrusowy). Co do dekoracji tortu to z racji pory roku i braku dostępu do świeżych owoców sezonowych typu truskawka, malina czy jagoda, użyłam kandyzowanych wiśni i gotowych listków czekoladowych. Boki obsypałam gotowymi, pokrojonymi migdałami. Efekt końcowy moim zdaniem super smakowicie :). Przepis jest na tortownicę 23 — 24 cm. (Szklanka o pojemności

Wypieki i Rumieńce
Koktajl malinowy 211

przygotowywałam swoje pierwsze mleko roślinne, to z myślą, że je wykorzystam do owocowych koktajli. Moja zamrażarka pęka w szwach od mrożonych owoców: truskawek, malin, borówek i jeżyn. Owoce mrożę właśnie do domowych deserów i koktajli. Na pierwszy rzut poszedł owsiany Koktajl malinowy , który jest pyszny, zdrowy, bez dodatku cukru i innych dodatków. Aby go przygotować wystarczy 250 ml domowego mleka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KNEDLE---GNOCCHI 102

przez praskę, dodać mąkę, sól, cukier oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.Na patelni lekko zrumienić orzechy z cukrem. Dodać masło i mieszając chwilę razem podsmażyć.Knedle

w mojej kuchni
Rabarbarowe, dietetyczne cudo 188

wystarczająco słodkie. Przekładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Ja na wszelki wypadek wekuję je jeszcze przez kilka minut. Oczywiście dżem byłyby pyszny z dodatkiem truskawek, ale te na Dukanie są zakazane. Używać do naleśników, bułeczek na słodko lub zajadać tak, po prostu

Humanistka w kuchni
Knedle ze śliwkami 248

Knedle można przyrządzić o każdej porze roku, latem ze świeżyć truskawek, jesienią ze świeżych węgierek, a zimą ze śliwek mrożonych. Wszyscy się nimi zajadamy, a już najbardziej zajada się nimi moja córka. Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 2 jajka śliwki węgierki sól Sposób przyrządzenia: Obrane i ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki studzimy, a następnie przepuszczamy przez praskę

upichcic