każdą postacią dla mających ochotę na ciepłe śniadanie dla fanów omletów Składniki: 3 jajka łyżeczka cukru 2 łyżki mąki (może być pszenna lub kukurydziana) szklanka owoców (np. borówek, malin, truskawek, brzoskwiń lub innych) masło (do smażenia) jogurt lub śmietana do polania cukier puder do posypania - opcjonalnie Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając
Mania Wypiekaniawarto zamrozić ulubione owoce. Dzisiaj przygotowałam koktajl z kolejnej porcji jeżyn, ostatnio, jak pamiętacie, zrobiłam sorbet jeżynowy z białym winem . Podczas gotowania na żywo zmiksowałam borówki amerykańskie z truskawkami i maślanką. Był już koktajl jeżynowy na maślance z płatkami owsianymi, a dzisiaj pora na odsłonę z owocową granolą! Było pysznie, chrupiąco i orzeźwiająco, a tego właśnie potrzebowałam. Koktajl jeżynowy
Moja smaczna kuchniastworzone, gdy się skarmelizują nadają niepowtarzalnego smaku i aromatu. Danie wręcz banalne w wykonaniu a tak pyszne, że trudno się oderwać ;-) Zapraszam ps. kocham fotografię kulinarną ;-))) SKŁADNIKI: - śliwki węgierki - truskawki - borówki amerykańskie - 1/4 kostki masła - 2 łyżki miodu - mieszanka ulubionych płatków owsianych najlepiej tropikalnych - suszone owoce typu papaja, kokos, ananas - możecie też użyć posiekanych migdałów i jagód goji Naczynie
SMYKWKUCHNIwygotowanych butelek. Nie tym razem. Tak przygotowany syrop możecie rozcieńczyć wodą mineralną lub sodową z lodem. Fajny jest też w mojito z jasnego rumu z miętą, limoną i truskawkami. Do drinka nie używam już wtedy cukru, a proporcje ustalam według indywidualnego smaku. Jeśli akurat mam waniliowe lody w zamrażarce- też pasuje. Jak mógłby komuś nie smakować? SKŁADNIKI 1kg rabarbaru szklanka
Karo in the Kitchen20minut w piekarniku z termoobiegiem, w 120⁰C. Podałam z bitą śmietaną z likierem Bailey’s (dodany na sam koniec ubijania, 2 łyżeczki na 120ml śmietany kremówki) i świeżymi truskawkami. Kiedy tylko zacznie się sezon na świeże, polskie owoce przepis na wykwintny tort Pavlova też będzie. I na torcik bezowy z kremem kawowym na spirytusie. I wierzę
Karo in the Kitcheninfuzowany alkohol. Jako maniaczka mango w każdej możliwej postaci, po prostu nie mogłam się powstrzymać. I miałam rację. Wódka mango wyszła super! Pamiętacie pierwszą na blogu wódkę infuzowaną świeżymi truskawkami? Dokładnie tą samą metodą zrobiłam dwie kolejne butelki, tym razem nadając alkoholowi smak świeżego, dojrzałego owocu mango. Z nutą bazylii w tle. W poście o wódce truskawkowej przeczytacie na czym
Karo in the Kitchenwsypujemy cukier, gotujemy do rozpuszczenia cukru, co jakiś czas mieszając. Studzimy. Jeśli robicie lemoniadę z dodatkowym owocowym lub ziołowym składnikiem, do gotującego się syropu wrzucamy drobne owoce, np. truskawki lub suszone albo świeże zioła, a później syrop dokładnie przecedzamy przez sito. Ja wrzuciłam liście świeżo uszczknięte z krzaczka bazylii która rośnie u mnie na parapecie. Duże, ładne cytryny najpierw
Karo in the Kitchenschłodzeniu. Można przybrać bitą śmietaną (klasyczną) lub ubitym mlekiem kokosowym (w wersji dla wegan). Świetne będą do niego pasowały świeże owoce –mango, maliny, jagody, borówki amerykańskie czy truskawki, albo obrana z błonek pomarańcza i kilka listków mięty. SKŁADNIKI 1,5 szklanki mleka – krowiego lub dla wegan – wybranego roślinnego (polecam tutaj kokosowe lub migdałowe Alpro) 1/3 szklanki suchych nasion chia
Karo in the Kitchenprzy wszystkich dodatkach nieco zgaśnie, wybierzcie dobre i charakterne wino. Do wina i reszty dodatków dobieramy owoce – może to być pokrojony drobno arbuz, wszelkie owoce jagodowe – jeżyny, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki. Sprawdzą się winogrona, brzoskwinie, śliwki, kiwi a nawet jabłka. Cytrusy zawsze dodają świeżości i lekkości – ja użyłam umytych i pokrojonych w cienkie plastry cytryn, limonek, grapefruita
Karo in the Kitchenmoże się zrobić zakalec, a ciasto osiądzie. Tak, to jest takie ciasto jak lubię –zwarte ale lekkie, delikatne i puszyste. Możecie użyć do niego każdych wybranych owoców – np. truskawek, jagód, porzeczek, borówek amerykańskich czy jabłek. Owoce nie mogą być mrożone SKŁADNIKI 1 kubek jogurtu 125-150ml (w zależności od firmy waży najczęściej 150-200g) 2 kubki mąki pszennej
Karo in the Kitchencytryny sprawiają, że to ciasto jest niesamowicie wilgotne, kremowe i aromatyczne. Süzme yoğurt tatlısı – tureckie ciasto jogurtowe. Ja uwielbiam je z morelami, ale możecie do niego użyć śliwek, truskawek, fig, albo zostawić je czyste, bez owoców. Wszystkie składniki ciasta powinny być w tej samej temperaturze. Wyjmijcie je z lodówki na godzinę przed robieniem ciasta. Cytrynę parzymy wrzątkiem. Ścieramy jej skórkę
Karo in the KitchenPyszne lekkie ciasto do kawki. Zamiast brzoskwiń można użyć np. truskawek i zalać galaretką truskawkową. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka octu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata szklanka mąki pszennej Masa straciatella: 400 ml śmietany 30% 1 cukier wanilinowy 450 g serka homogenizowanego waniliowego 4 opakowania śmietan-fixu 100 g czekolady mlecznej
Na Ciasteczkowych Papierachmalinowym coulis - czyli "po polskiemu" po prostu puree malinowym [cena urodzinowa=PLN 10] Trzeba przyznać iż potrawa z nawiązką zaspokoiła moje estetyczne wrażenia. Dodatek czerwieni na talerzu w postaci truskawek i plastrów arbuza przyjemnie akcentował z wysmażonymi na jasno-brązowo naleśnikami. Całość bardzo smaczna, poszczególne składniki wyśmienicie się razem komponowały. Jedyny mankament to śladowa ilość serka mascarpone w naleśnikach - coś
Grunt to przepis!szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 l kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 śmietany fix owoce do dekoracji : winogron, truskawki , borówka amerykańska kolorowa posypka do dekoracji motylki czekoladowe i kwiatki cukrowe mały słoiczek konfitury malinowej 1/2 szklanki malin do masy Wykonanie : Żółtka oddzielić od białek , utrzeć z cukrem i cukrem
Sama słodycz i szczypta chilimlekiem, wsypać płatki owsiane i chia. Dokładnie wymieszać. Pozostawić w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć i zjeść z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku była to garść truskawek podsmażonych na patelni, wymieszana z czubatą łyżeczką cukru. Smacznego
tost z dżemem