kolejna porcja leśnych jagód, wiedziałam, że zrobię z nich te lody. Z porcji wychodzi około 1,5 litra lodów. Ja masę podzieliłam na połowę i do jednej części dałam truskawki. Jednak bardziej nam smakowały te jagodowe. Składniki: 2 opakowania śnieżki szklanka śmietanki kremówki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody szklanka jagód 1,5 szklanki zimnego mleka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKierowanie zespołem, z którym ma się do czynienia pierwszy raz nie jest wcale tak trudne jak mogłoby się wydawać. Przygotowałyśmy deser- maślane kruche ciasteczka z kremem z serków, karmelizowanymi truskawkami i letnimi owocami w towarzystwie prażonych migdałów oraz danie, które zachwyciło wiele osób: roladki z kurczaka z szynką oraz serkiem z wiśnią i żurawiną, duszone z warzywami a podane
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzypadkiem, bo w lodówce zalegało mi kilka jogurtów. Z wyglądu trochę przypomina sernik i w sumie smakuje też podobnie. Ja zrobiłam je z malinami ale pyszne będzie też z truskawkami lub brzoskwiniami. A tak przy okazji to zastanawiam się co magicznego było w jogurtach bo użyłam różowego jogurtu malinowego a po upieczeniu masa jest biała... *foremka 23*23 cm Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprosicie, że nie miałam wyjścia i wstawiam od razu. Melba to przepyszne ciasto na które przepis mam od mojej babci. W rodzinie pieczemy je często, najczęściej z truskawkami, próbowałam też z brzoskwiniami a teraz nadeszła kolej na maliny. Można by rzec, że z wyglądu to zwyczajny sernik na zimno. Jednak ser, z którego powstało przełożenie robimy sami na bazie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajek 200 g masła 120 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej na piankę truskawkową: 350 ml śmietanki kremówki 400 dżemu truskawkowego -najlepiej domowego z całymi truskawkami łyżka żelatyny Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa będzie utarta dodać ser, budyń i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ale krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaróżnych wielkością i kształtem. Kilka słów o cieście na pierogi, bo naprawdę warte jest wspomnienia. Z tego przepisu robię już nie po raz pierwszy. Poprzednie na blogu były z truskawkami . Ciasto wychodzi bardzo elastyczne, nie wymaga podsypywania mąką, daje się bardzo cieniutko rozwałkować. Pierogi się nie rozklejją podczas gotowania, a już ugotowane, nawet zimne, są mięciutkie. Kolejny atut – nie sklejają
mojewypiekiinietylkopierogami z kapustą i grzybami . Od czasu do czasu pojawiały się także pierogi z mięsem , lub pierogi z mięsem, kapustą i grzybami , latem z jagodami czy truskawkami, jesienią z jabłkami lub śliwkami (wszystkie opublikowane przepisy znajdziecie tutaj ). Nie będę ukrywać, że każdy rodzaj darzę wyjątkowym uczuciem i jak bym miała wybrać swoje ulubione to byłby to naprawdę
Rozpustne gotowaniePora na rabarbar :) pięknie wyrósł, więc dzis ugotowałam kompocik z dodatkiem mrożonych truskawek. Pychaa
Gotowanie jest łatwemasę czekoladowo serową na podpieczone ciasto i piec ok 45 min. Sernik wyjąć z piekarnika, przestudzić i na jeszcze ciepły zetrzeć czekoladę która się rozpuści a potem zastygnie . Udekorować truskawkami
Gotowanie jest łatwepełne witamin . Spory wybór smaków , dzis przetestowałam jabłkowe i truskawkowe. Jabłkowe to smak dzieciństwa , kiedy to podjadało się babci suszone jabłka. Truskawkowe zaś to wspaniałe pachnące latem i słoncem truskawki , które po otworzeniu torebki uderzają wręcz tym cudownym zapachem. Polecam
Gotowanie jest łatwepieczenia Zagniatam szybko składniki ciasta. Wylepiam nim formę, którą następnie wkładam do lodówki na 30 minut ( lub na balkon zimową porą :) - 2 litrowe słoiki owoców w kompocie ( u mnie truskawki i wiśnie)/ lub 2 opakowania mrożonych owoców po ok. 450-500 gram - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki bułki tartej Owoce odcedzam na sicie. Mieszam z bułką tartą i mąką
kawawszklancePyszny, pożywny koktajl z dodatkiem jesiennej figi. Lubicie? Więc częstuję Was wszystkich szklaneczką pysznego smoothie. Składniki : * dojrzałe mango * szklanka mrożonych truskawek * banan * 2 figi * pół szklanki soku jabłkowego * łyżka płatków owsianych * łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Owoce obieramy, kroimy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Podajemy od razu
Magiczne Życie MartyZarówno warzywa, jak i owoce można suszyć praktycznie przez cały rok. Wiadomo, że nie będziemy zimą suszyć truskawek, byłoby to bezsensowne choćby z powodów ekonomicznych, ale cena bananów, pomarańczy czy mango nie podlega sezonowo dużym zmianom, a także owoce egzotyczne mogą stanowić zdrową przekąskę. Wiele moich Koleżanek ma jednak problem z wyborem sprzętu. Postaram się więc pokrótce napisać, czego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzepisie możesz wykorzystać dowolne suszone owoce, które lubisz, ja wybrałam daktyle i śliwki w proporcji 1:1, ale równie dobrze możesz użyć rodzynek, moreli, fig, a nawet suszonych truskawek czy malin. Nie sugeruj się za bardzo słowem „śniadaniowa” w tytule i przyrządzaj ją o dowolnej porze dnia, choćby na podwieczorek. Bardzo dobrze smakuje na zimno i idealna będzie jako przekąska
Roślinna - blog wegańskibardzo delikatny. Ma piankową konsystencję. Idealną do podawania na ciepło z sosem z owoców. Użyłam mrożonych owoców leśnych, ale super będą też karmelizowane śliwki czy gruszki. Latem zaś przetarte truskawki lub maliny. Sernik z jogurtów greckich (składniki w temp. pokojowej): 800 g jogurtu greckiego / bałkańskiego (2 duże opakowania) 250 g serka mascarpone (1 opakowanie) 6 dużych jajek 1,5 szklanki
Poezja smaku