Podczas meczu reprezentacji potrzebna jest dawka pozytywnej energii :) Owocne kibicowanie = pyszny biało-czerwony deser ! Składniki na 3 porcje: galaretka malinowa 0,5 szkl. malin 0,5 szkl. truskawek ok. 350 ml. śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki płatków migdałów 3 szt. ulubionych pralinek (np. Ferrero) 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu - odstaw
Alutka-Gotujepolentą i agrestem , a nawet z rabarbarem . Migdały świetnie się komponują z kwaśnymi owocami. Ciasto migdałowe z serem z powodzeniem zastąpi tradycyjny sernik . W sezonie truskawkowym piekę migdałowe z truskawkami . Migdałowe ciasto a amaretto jest nie mniej pyszne. Bardzo je polecam. Migdałowe ciasto Składniki: tortownica o średnicy 23 cm 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 3 jajka
codojedzeniazamrażarce mam jeszcze różne owoce -maliny, jagody, porzeczki, truskawki...w szafce biszkopty, kilka różnych galaretek i tak oto mamy prosty deserek.Ja ten deser robiłam w foremce Liliana Tupperware,ale można i np.w tortownicy, blaszce..z tym, że robimy wtedy odwrotnie niż z foremką Liilana, czyli na dno układamy biszkopty[ wcześniej nasączone galaretką], na to pokolei galaretki i na wierzch
Moje domowe kucharzenieciasta francuskiego: Chałwowe bułeczki francuskie Kokosowe bułeczki francuskie z chia Bułeczki francuskie z migdałami Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z marmoladą Ciastka francuskie z serem Ciastka francuskie z truskawkami Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Łosoś w cieście francuskim Kurczak w cieście francuskim Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi Tarta francuska z pomidorami
mojewypiekiinietylkoolejów. Niestety ten patronat jest nieco zbyt widoczny w poszczególnych przepisach. Co z tej książki trafi na mój stół śniadaniowy? Na pewno wypróbuję słodkie wersje twarożka śniadaniowego np. z truskawkami lub jabłkiem i kminkiem, mus ze skiełkowanej kaszy gryczanej, bajgle z łososiem i pomarańczą, sałatkę chlebowa z tuńczykiem, kanapkę z omletem, sałatkę ziemniaczaną z jabłkiem, dynię z sosem chmichurri
Ugotowane pozamiataneTrochę egzotyki zamkniętej na zimę w słoicz k u Kto powiedział, że przetworów nie można robić również zimą? Fakt, o świeże truskawki, wiśnie, czereśnie czy śliwki trudno w tym momencie, w każdym razie w bardziej hurtowej ilości wymaganej przy produkcji dżemu. Ale owoce cytrusowe śmiało można wykorzystać, pełno ich teraz w sklepach i są po całkiem przystępnych cenach. Choć kiwi
Grunt to przepis!Pomysł na szybki deser do którego możemy wykorzystać resztki mrozowych owoców jakie zalegają nam w zamrażarce. Ja użyłam mrożone maliny Potlino, dodałam resztki jagód, truskawek, lekko suche biszkopty z szafki i wyszedł fajny przyjemny deser w stylu tiramisu. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżki - można dodawać według własnego smaku), Ponadto: kompot z wiśni, dżem z czarnej porzeczki - najlepiej z kawałkami owoców, 150g świeżych malin. Dekoracja: ( można według własnego upodobania ją zrobić ) świeże truskawki, świeże borówki, płatki migdałów - delikatnie uprażone na suchej patelni i ostudzone, kwiatki z lukru, srebrne, słodkie kuleczki. Przygotowanie: Biszkopt: Obydwie mąki przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić
W kuchni u Monikitaka niepozorna kulka 😊 Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka esencji waniliowej 1-2 łyżeczki miodu (według smaku) 1 czubata łyżka ekspandowanych ziaren (u mnie amarantus) ulubione owoce: maliny, truskawki, banan etc. Awokado przekroić na pół. Wyjąć pestkę, łyżeczką wydrążyć cały miąższ. Zmiksować go blenderem lub bardzo dokładnie rozetrzeć widelcem. Dodać esencję waniliową i miód do smaku - wymieszać. Na końcu
Codzienna kuchnia niecodziennamniej nasion, a więcej jogurtu. W ofercie puree DayUp dostępne są również puree brzoskwiniowe, ananasowo-kokosowe oraz truskawkowo-wiśniowe. Puree jabłkowe skład: puree owocowe 70% (jabłko 36%, truskawka 23%, śliwka 11%), jogurt naturalny 26%, płatki jaglane 2%, płatki owsiane 2%. Puree bananowe skład: puree owocowe 71% (banany 35%, gruszka 26%, czarna jagoda 10%), jogurt naturalny 26%, płatki quinoa
Bez Cebuliszklanki orzechów (u mnie laskowe i migdały) 3/4 szklanki ziarenek (u mnie chia, siemię lniane i słonecznik) 3/4 szklanki suszonych owoców (u mnie rodzynki, brzoskwinie i jagody goja, liofilizowane truskawki) 4 łyżki miodu 4 łyżki oleju kokosowego sok z 1/2 pomarańczy Do miski wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy płynny miód i olej kokosowy (można lekko podgrzać jeśli nie jest płynny
CiastkozercySkładniki (2 porcje): 300 g truskawek 200 g młodego szpinaku 1 czerwona cebula kilka listków sałaty 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy sok z cytryny sól pieprz Sposób przygotowania : Ocet balsamiczny odparuj na suchej patelni, zlej do słoika, dodaj sok z cytryny, sól, pieprz. Zakręć słoiczek i mocno nim potrząsaj, aż składniki sosu się połączą. Cebulę obrać, pokroić
Menu Zdrowiałyżki domowego budyniu lemon curd 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 3,2% Wierzch: 2 galaretki cytrynowe Dr.Oetker 20 dag ulubionych owoców-(maliny truskawki, winogrona, borówka) Sposób przygotowania: Spód: Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, połączyć z żółtkiem i śmietaną, zagnieść kruche ciasto, będzie się sypać ale takie ma być, nie dodawać
Wanilia i Kardamonwykładamy nasz kokosowy pudding chia i na wierzch znów rozkruszamy ciasteczka (około 2 sztuki na porcję). Na koniec całość zdobimy rozkruszonymi lekko w dłoniach owocami liofilizowanymi (u mnie maliny, truskawki), całym ciasteczkiem i listkiem mięty. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiugasimy pragnienie. Odwodnieniu organizmu zapobiegną także napoje przyrządzone na ich bazie. Szczególnie warto sięgnąć po owoce bogate w potas: morele (260 mg/100 g), czereśnie (220 mg), brzoskwinie (190 mg), truskawki, (150 mg), gruszki (116 mg) i cytrusy. Unikajmy kawy, mocnej herbaty, alkoholu i napojów typu cola. Proponujemy Wam dzisiaj napój miętowo-cytrynowo-arbuzowy. Z takim nie straszne żadne temperatury
Moja Mama Gotuje