czekoladowe ciasto kruche, jest naprawdę kruche*, pyszne, czekoladowe, przepyszny słodki krem na bazie śmietany i białej czekolady, a do tego świeże porzeczki lub inne kwaśne owoce np. świeże jeżyny, truskawki, czarne porzeczki, jagody. Co powiecie na Czekoladową tartę z panna cottą i czerwonymi porzeczkami? Mi też się podoba :). Inspirację czerpałam ze strony moje wypieki . Składniki na ciasto kruche (forma
moj przepis nabiałkach, więc jeżeli mamy do wykorzystania zapasy białek, to jest to idealne rozwiązanie. Ciasto można zrobić w wersji dla dzieci, wtedy wiśnie z nalewki można zastąpić wiśniami z kompotu, truskawkami z kompotu, lub innymi drobnymi owocami, odsączonymi wcześniej na sitku. Inspiracja pochodzi ze strony moje wypieki . [:Listonic] Składniki na tortownice o średnicy 23 cm: 90 gr cukru 25 gr kakao
moj przepis naburaki – tarte buraczki to doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki i inne letnie owoce możemy przerabiać na szereg konfitur i dżemów, żurawina – zmiksowana z dodatkiem cukru i spasteryzowana w słoiczkach to znakomity dodatek do herbaty
moj przepis nałyżkę ubitej śmietany dodać do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać. Mikser ustawić na max obroty ciurkiem wlewać rozpuszczoną żelatynę. Frużelina z owoców lata: 250 g owoców lata (świeżych lub mrożonych): truskawki, porzeczki, wiśnie, borówki amerykańskie, maliny itp. 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody pół szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona
moj przepis naSkładniki na tortownicę 23 cm lub na 8 pucharków po 200 ml: 750 gr owoców leśnych (ja korzystałam z mrożonki LIDL’a) lub innych owoców (np. maliny, wiśnie, truskawki, żurawina, porzeczki, jagody) 2/3 szklanki cukru (to zależy od owoców, jeżeli są bardzo kwaśne wtedy więcej cukru do smaku) ale nie więcej niż 1 szklankę 1 l śmietany kremówki
moj przepis naprzez 40-45 min lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem wiśniowy: 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny 24 gr żelatyny około 100 ml wrzątku wiśnie do dekoracji (świeże lub z kompotu, lub rozmrożone
moj przepis naokrągłe placki), ja smażyłam na dużej i wyszły mi trochę niekształtne. Podawać gorące :) U mnie z miodem z mniszka lekarskiego i borówkami amerykańskimi. Można podawać również z nutellą i truskawkami lub z syropem klonowym. Smacznego! Pancakes Pancakes Pancakes Pancakes
moj przepis napiec około 50 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Super smakuje lekko ciepłe. *mogą być też maliny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki czy śliwki :) Smacznego! (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem
moj przepis naPierogi z mięsem oraz z ziemniakami U nas dziś pierogowo. Robiliśmy całą rodzinką (nawet z tą przyjezdną) pierogi. Aż trzy rodzaje nam wyszły: z mięsem, z ziemniakami i z truskawkami. Ja wyrabiałam ciasto, mąż wałkował i wycinał, a dzieciaki nakładały farsz i nosiły. Chyba najlepsze pierogi wychodzą własnie takie, kiedy wszyscy są zaangażowani w robotę, a kuchnia zamienia się
moj przepis najagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który możecie wykorzystać do wielu drobnych owoców np. malin, porzeczek, truskawek, jagód. Sernik jest bardzo smaczny, kremowy ale jednocześnie puszysty, borówki idealnie się tu sprawdzają. Składniki na tortownicę 23 cm: Składniki na spód: 150 gr ciastek maślanych 50 gr roztopionego masła
moj przepis nakremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczór wcześniej. Składniki
moj przepis naposypkę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać wiórki i cukier, cały cas mieszając podgrzewać wiórki do zezłocenia. Pozostawić do ostygnięcia. Na stężałą masę serową równomiernie wysypać wiórki. Można dodatkowo przystroić truskawkami. Przechowywać w lodówce. *w przypadku rzadkich serów z wiaderka do masy serowej dodaje dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku lub galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Smacznego
moj przepis nazapach ciasta drożdżowego?). Ciężko było powstrzymać się, aby zostawić kilka na wieczór! Są bardzo proste do przygotowania, warto je wypróbować. Zamiast jabłek można użyć np. gruszek czy latem – truskawek albo jagód. Wyszły mięciutkie i wilgotne. Drożdżówki z serkiem jogurtowym Almette i jabłkiem Smakują prawdziwie, domowo – jak babcine – jabłko dodatkowo je nawilża Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej
Poezja smakuuwielbiam na śniadanie. W okresie jak zima korzystam z mrożonych owoców, i tutaj przed zmiksowaniem ich, zostawiam je, by trochę się rozmroziły. Natomiast w lecie najchętniej sięgam do świeże truskawki i maliny. Możesz przygotować sobie taką miseczkę z własnymi ulubionymi owocowymi dodatkami. Na dziś podrzucam Ci moje dwie ulubione wersje – z wiśnią ... Czytaj dalej Artykuł Smoothie bowl na śniadanie
Pink EnvelopePodając dzieciom takie płynne słodycze musicie liczyć się z negatywnymi konsekwencjami tupu: próchnica, otyłość, choroby metaboliczne. A co jeśli woda nie smakuje? To proste Dorzuć do niej plasterki cytryny, truskawki, maliny, czy listki mięty. A jak jest u Was z piciem wody? Czy woda to podstawa? Czy nadal walczycie z uzależnieniem od słodkich, niezdrowych napojów pełnych sztucznych barwników? Przeczytaj także
Natka Pietruszki