odkryłam zupełnie niedawno… Jak mogłam na niego wcześniej nie wpaść? Jest kremowy, lekko słodki, idealnie pasuje to chrupiącego tofu i słodkich truskawek. Koniecznie musicie wypróbować to połączenie. Taką sałatkę jem prawie codziennie, bo co jest najlepsze, można dodawać wszystko co dusza zapragnie rozpoczynając od owoców, aż po ciecierzycę, bób czy jajko. Kupcie ekologiczną sałatę, dodajcie odrobinę ostrej rukoli(...)łyżek jogurtu naturalnego ( u mnie 0% ) 1,5 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu/syropu klonowego szczypta soli Przygotowanie: Przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce i odstawić. Sałatę, rukolę, truskawki umyć. Owoce pokroić w plastry. Tofu odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Na patelnię wlać olej i smażyć tofu do uzyskania złotobrązowego koloru. Wcześniej tofu radzę obtoczyć w mące
Jaglusiakuchni. Przygotowuję w nim zupy, sosy, gulasze i inne dania obiadowe. Jednak najczęściej towarzyszy mi w cukiernictwie! Dziś, chcę pokazać Wam jak zrobić przepyszne ciasto czekoladowe przypominające brownie, z truskawkami i kruszonką. Korzystajmy z sezonowych owoców, póki mamy je dostępne na targach i póki sezon trwa w najlepsze! Idealne w gałką waniliowych lodów! Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * jajko(...)kakao – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * cynamon -1 łyżeczka * masło – 250 g * kompot owocowy – 200 ml DODATKOWO: * owoce: u mnie truskawkami, ale mogą być też wiśnie, maliny, borówki, porzeczka – ok. 300 g KRUSZONKA: * mąka pszenna – 200 g * kakao – 2 łyżki * cukier – 160 g * masło 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUSZONKA
Ostra na SłodkoDziś zapraszam na dobrze wszystkim znaną malinową chmurkę w wersji z truskawkami. To ciasto chyba już wszyscy doskonale znają więc zachwalać go nie będę tylko zapraszam na przepis. Spód: 1 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 3 żółtka szczypta soli Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy(...)rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki (23x33) i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 170 st. C Galaretka malinowa: 600-700 g świeżych lub mrożonych truskawek 3 galaretki truskawkowe 4 szklanki wrzątku Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do stężenia. Na ostudzonym spodzie układamy truskawki, które polewamy tężejącą galaretką. Krem: 500 ml śmietany kremówki
Cynamonowe szczęściePrzepyszne kluseczki z sera twarogowego. Tym razem ich smak postanowiłam wzbogacić truskawkami. Prosty do przygotowania obiad który przygotujemy w kilkanaście minut. 250 gramów twarogu półtłustego 1 jajko 1 szklanka i dwie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kisielu truskawkowego 100 gramów truskawek 1 łyżeczka cukru Oczyszczone truskawki posypujemy cukrem i ugniatamy widelcem na papkę. Dodajemy rozdrobniony twaróg
Andzia PichciProste, czekoladowe ciasto z truskawkami. Nazwałabym je tygodniowym, bo jest w sam raz do przygotowania w środku tygodnia, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a nie mamy czasu ani ochoty na wyszukane smaki. 1 i 1/2 szkl. mleka 150 g masła 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka) 3 jajka 1/2 szkl. cukru(...)szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: duży słoiczek dżemu truskawkowego (390 g) kilka-kilkanaście truskawek 2 op. galaretki truskawkowej Mleko podgrzewamy razem z masłem na średnim ogniu. Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy. Do przestudzonej masy dodajemy rozmącone jajka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
Smaki Na Talerzu100g cukru – 80 g gorzkiej czekolady – 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli – 2 jajka – 1 szklanka jogurtu – 80 ml oleju – ok.4 duże truskawki – 1 duża garść borówek amerykańskich Przygotowanie : W jednej misce połączyć mokre składniki (jogurt, olej i jajka), natomiast w drugiej suche składniki ( proszek i sodę, mąkę,kakao cukier, czekoladę pokrojoną(...)kostkę borówki oraz sól). Następnie do mokrych składników wsypać suche i wymieszać. Do foremek* na muffinki wykładamy przygotowane ciasto a następnie wciskamy w nie na wierzchu plasterki pokrojonych świeżych truskawek. Piec w piekarniku nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 20- 30 minut. *wskazówka W tym przepisie użyłam większych foremek na muffinki niż klasyczne papilotki Artykuł Muffiny z truskawkami
I LOVE LIFETruskawki z bitą śmietaną to najprostszy deser do przygotowania. Super smaczny i w kilka minut wyczarujesz prawdziwe pyszności na fantastyczny poczęstunek. Puszysta bita śmietanka i pachnące truskawki, no tym deserem zachwycisz każdego łasucha. Truskawki możesz pokroić na kawałeczki i przełożyć bitą śmietaną lub zmiksować. I tą wersję preferuję, bo z sosem truskawkowym smakują wyjątkowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Truskawkowy milkshake Długi weekend obfituje w piękne, ciepłe, słoneczne dni. Stragany pełne są już polskich truskawek. Dlatego dziś przygotowałam dla dzieci pyszny, letni deser. Truskawkowy milkshake. Tak prosty i jednocześnie tak pyszny. Polecamy! Moje dzieci go uwielbiają. A i ja sama nigdy nie odmawiam takie pysznej ochłody w letnie dni Truskawkowy milkshake podałam w szklanych buteleczkach (mają możliwość(...)znaleźć na stronie apspolska.pl Polecam odwiedzić Wam ten sklep, bo ma naprawdę bogaty i ciekawy asortyment: szkło, akcesoria barmańskie, artykuły spożywcze, porcelana i wiele więcej. Składniki: około 150 g truskawek 110 g lodów śmietankowych (przepis na domowe znajdziecie tutaj ) zimne mleko (około 125-150 ml) Przygotowanie: Truskawki odszypułkowujemy. Przekładamy do miksera kielichowego, dodajemy lody i zimne mleko (ilość zależy
Słodkie okruszkisię na co dzień jak i na różne okazje. Lekki i orzeźwiający deser który zasmakuje dorosłym jak i dzieciom. Przepis na 6 pucharków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 gram truskawek 400 ml śmietany 30% 2 galaretki truskawkowe 2 łyżeczki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do dwóch miseczek wlewam po kubku gorącej wody i do każdej wsypuje jedną galaretkę. Dokładnie(...)mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Jedną miseczkę z galaretką wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia a drugą zostawiam do momentu aż galaretka zacznie tężeć. umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy w kostkę i układamy do pucharków. truskawki zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy pucharki do lodówki aby stężała całkowicie. dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno, ubitą śmietankę
Blog kulinarny S9.PLgalaretki) 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 400 g zimnego gęstego jogurtu typy greckiego 40 g cukru pudru 4 łyżki żelatyny spożywczej uniwersalnej PONADTO 1 opakowanie biszkoptów świeże owoce: truskawki, maliny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Każdą galaretkę rozpuść w miseczkach z 300 ml świeżo zagotowanej gorącej wody. Przestudź i przelej do prostokątnych, plastikowych pojemniczków do przechowywania żywności. Wstaw(...)pieczenia. Lekki i t\u0119czowy galaretkowiec z \u015bmietank\u0105 i jogurtem. Kolorowe galaretki pokrojone w kostk\u0119 prezentuj\u0105 si\u0119 bajecznie.","keywords":["galaretka","jogurt grecki","\u015bmietanka krem\u00f3wka","truskawki"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished":"2021-04-21T10:29:51+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT2H","totalTime":"PT2H30M","recipeCategory":["Deser"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["10","10 porcji
ProstePesto.pldobrej jakości) 300 gr śmietana 30 % schłodzona 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub 1,5 opakowania cukru wanilinowego) 250 gr truskawek odszypułkowanych i umytych (mogą być jagody, poziomki, maliny, porzeczki) Śmietanę ubić na sztywno. We wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać, żeby nie było grudek, dodać do niej 3 łyżeczki ubitej śmietany. Mikser(...)obroty i wlewać ciurkiem żelatynę. Dodać cukry. Miksując dodawać po łyżce sera. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Wlać do tortownicy 2/3 masy. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Truskawki zblenbować, delikatnie dodać do 1/3 masy serowej, dosłodzić jeżeli masa będzie kwaśna. Zmiksować do połączenia składników. Wylać na masę serową. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Sos jagodowy
moj przepis narulon wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia zwiniętą. Krem śmietankowy: 330 ml śmietany 30 % schłodzonej min 12 godzin 1 łyżka cukru pudru 500 gr truskawek, opłukanych, odszypułkowanych, przepołowionych 150 ml dżemu wiśniowego Śmietanę umieścić w misie miksera, ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, zmiksować. Roladę rozwinąć, wysmarować dżemem. Wyłożyć truskawki około 3/4. Wyłożyć bitą śmietanę(...)rozsmarować, zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie udekorować pozostałymi truskawkami, pokroić i podawać. Przechowywać w lodówce pod kloszem max 3 dni. Smacznego! Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa
moj przepis naobciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Truskawkowy budyń: 0,5 kg truskawek, opłukanych i odszypułkowanych 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Do wysokiego naczynia odlać pół szklanki mleka (z tych(...)dodać mąki, zblendować do otrzymania gładkiej pasty. Resztę mleka i truskawki zmielić blenderem, dodać masło, cukier, zagotować. Do gotującego się mleka truskawkowego dodać pastę, mieszając doprowadzić do zagotowania. Od momentu zagotowania, gotować 2 minuty, cały czas powoli mieszając. Gorący budyń wylać na upieczony kruchy spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana: 250 g śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru
moj przepis naupiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę 23 cm z wysokim rantem (8 cm) lub 25 cm z normalnym rantem (5-6 cm). Składniki na biszkopt: 4 jajka rozmiar L 6 łyżek cukru(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz/tortownicę. Przygotować kremy. Mus z gorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady gorzkiej 500 g owoców np. wiśni, truskawek, malin, żurawiny, ja użyłam mrożonych truskawek i malin i nie rozmrażałam ich wcześniej Czekoladę połamać, przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekoladę pozostać
moj przepis namój pierwszy :). Ciasto jest puszyste i dość wilgotne. Masa śmietankowa delikatna jak najdelikatniejszy pieczony budyń, całość zwieńczona pyszną polewą z białej czekolady. Dodałam jeszcze wiórki z gorzkiej czekolady i truskawki. Składniki na blaszkę kwadratową o boku 25 cm: Warstwa ciemna: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół tortowa z razową) 1/4 szklanki kakao naturalnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)pieczenia, aby się nie spiekło. Ciasto wyjąć, przestudzić na kratce. Schować do lodówki na 2-3 godziny. Polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady 100 g mleka kilkanaście truskawek 30 g gorzkiej czekolady Mleko podgrzać, w gorącym mleku rozpuścić połamaną białą czekoladę. Odstawić do lekkiego stężenia. Polać polewą ciasto, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wyjąć z lodówki, wyjąć
moj przepis na