kremowego serka typu Philadelphia 100 g białej czekolady 150 g truskawek mięta do przybrania W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy lekko przestygnie, partiami dodajemy serek i mieszamy dokładnie, aż masa będzie jednolita. Truskawki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. W szklance warstwami układamy serek i truskawki. Dekorujemy miętą. Odkładamy do lodówki na ok. 30 minut, aby deser stężał
Kucharzycaciasto można zrobić nie tylko w sezonie na truskawki, zawsze można użyć mrożonych truskawek albo mrożonego musu truskawkowego. Ja zrobiłam spory zapas z truskawek na zimę, by właśnie takie ciasta przygotowywać kiedy minie okres letni. Pianka truskawkowa, to pyszne ciasto albo lekki deser, ponieważ jest tak delikatne, ze można zjeść go sporo bez opamiętania … Czytaj dalej Pianka truskawkowa Artykuł
Pieprzyć z Fantazjąsmak ❤️ Składniki: 1kg twarogu sernikowego 3 łyżki żelatyny lub 1 galaretka krystaliczna 1 opakowanie galaretki truskawkowej 80-140 g cukru/erytrolu/ksylitolu (jeżeli używamy galaretek z cukrem - pomijamy) ok. 300 g truskawek Przygotowanie: Twaróg krótko miksujemy. Gotujemy 100 ml wody. Zdejmujemy wodę z ognia. Wsypujemy żelatynę lub galaretkę krystaliczną. Do żelatyny dodajemy 80 g cukru/erytrolu/ksylitolu (galaretka krystaliczna ma już cukier). Mieszamy(...)gładkiej konsystencji. W tym momencie możemy dodać ewentualnie skórkę z cytryny lub aromaty. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę. Odstawiamy do lodówki na 1h. W tym czasie pozbawiamy truskawki szypułek. Kroimy je w plastry. Gotujemy 250 ml wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w wodzie (ewentualnie dosładzamy). Odstawiamy do wystudzenia. Na lekko już stężałym serze układamy truskawki. Przelewamy galaretkę. Wkładamy
Czarnawisienkabiałej czekolady. Pyszna jest taka konfitura. Czy do naleśników, gofrów czy tak po prostu ze świeżą i chrupiącą bułeczką na śniadanie lub podwieczorek. Warto zrobić :) Potrzebujemy: 1 kg świeżych truskawek 30 dag cukru 5 dag białej czekolady 8 łyżek wiórek kokosowych 1 żelfix 3:1 Wykonanie pysznego dżemu: 1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Następnie przekładamy do garnka(...)Gotowy dżem przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków, dokładnie zakręcamy. Słoiczki można odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem. Po wystudzeniu przenosimy do spiżarni. Moje rady: Truskawki wybieramy dobrej jakości, dojrzałe i bez zagnieceń. Muszą być dokładnie osuszone. Według żelfixu powinno być 35 dag cukru, ale odjęłam trochę ponieważ dodawałam czekoladę. Z przepisu wyszło
IzabelawkuchniCiasto ucierane z truskawkami to pyszne i bardzo proste ciasto do wykonania. Użyłam do jego zrobienia kaczych jajek średniej wielkości. Korzystam z sezonu truskawkowego, to jest chyba mój ulubiony letni owoc. Dżemy, konfitury, ciasta z ich dodatkiem są pyszne! Ciasto przygotowuje się naprawdę szybko. Nie oddzielałam żółtek od białek jak to mam w zwyczaju, jajka … Czytaj dalej Ciasto ucierane(...)truskawkami ( na kaczych jajach) Artykuł Ciasto ucierane z truskawkami ( na kaczych jajach) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjątruskawkowe :) Idealne na lato i gorące, słoneczne dni. To ciasto jest lekkie i doskonale sprawdza się jako orzeźwiający deser. Składniki: 2 opakowania herbatników typu petitki lub biszkoptów 700 g truskawek (podzielone na pół: 350 g zmiksowanych blenderem i 350 g pokrojonych) 1/2 - 3/4 szlanki ksylitolu (ilość do smaku) 1 opakowanie galaretki truskawkowej 3 łyżki żelatyny w proszku + 100 wody(...)wodę. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali). 350 g truskawek i ksylitol zblednować, dodać twaróg oraz jogurt i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej masy. Następnie dodać żelatynę i zmiksować mikserem. Wstawić masę do lodówki, gdy zaczynie tężeć wylać na herbatniki
Healthy food explorerNakłuwamy widelcem i pieczemy w ok. 190 st. C na rumiano przez ok. 15-20 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na warstwę owocową: ok. 600 g truskawek 3 galaretki truskawkowe 870 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone truskawki dodajemy
Domowy Smak JedzeniaPyszne, lekkie kruche ciasto z truskawkami, galaretką oraz kremem z mascarpone. Idealne ciasto na letnie dni. Ostatnio to nasze ulubione ciacho. Kawa w promieniach słońca z takim ciachem... mniam...pyszności... Piekłam w blaszce o wym. 33x23cm Składniki ciasta: - 300-310g mąki orkiszowej typ450 lub typ700 (lub pszennej) - 1 płaska łyżeczka domowego proszku do pieczenia (nie trzeba, ale warto(...)łyżka ksylitolu z wanilią - 2 jajka - 130g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) Masa: - 200g mascarpone - 100g kremówki 30% - 1/2 galaretki na 500ml wody (u mnie cytrynowa) Dodatkowo: - truskawki (u mnie 700g) - 3 galaretki truskawkowe lub malinowe - 2,5 łyżeczki żelatyny (lub dodatkowa galaretka) 3 galaretki wsypujemy do 1100g (ml) gorącej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia
Smaczne Zdrowepyszny. Otworzyłam już pierwszy słoiczek, tak na spróbowanie. Dżem jest bardzo gęsty i z wyczuwalną nutką białej czekolady. Zróbcie koniecznie taki dżem :) Pysznych inspiracji życzę :) Potrzebujemy: 1 kg świeżych truskawek 30 dag cukru 5 dag białej czekolady 1 żelfix 3:1 Wykonanie pysznego dżemu: 1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Następnie przekładamy do garnka i rozgniatamy widelcem. Wsypujemy(...)Gotowy dżem przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków, dokładnie zakręcam. Słoiczki można odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem. Po wystudzeniu przenosimy do spiżarni. Moje rady: Truskawki wybieramy dobrej jakości, dojrzałe i bez zagnieceń. Muszą być dokładnie osuszone. Według żelfixu powinno być 35 dag cukru, ale odjęłam trochę ponieważ dodawałam czekoladę. Z przepisu wyszło
Izabelawkuchnimoże zastąpić lemoniadę idealną na tę porę roku. Wystarczą 3 dni, by cieszyć się tym wyjątkowym smakiem, bogatym w składniki probiotyczne. Składniki ( na ok. 2 l kwasu): 1 kg truskawek 1,5 l miękkiej wody (przefiltrowanej i przegotowanej) 0,5 szklanki miodu Truskawki odszypułkować i umieścić w dużym (4 l) słoju. Miód rozpuścić w wodzie i dolać do truskawek. Słój
Weekendy w domu i ogrodzietruskawkowym obowiązkowo trzeba zrobić koktajl truskawkowy. Dwa składniki plus odrobina miodu prawdziwego do smaku. Pyszny, pachnący, sezonowy. Bardzo polecam :) Potrzebujemy: 40 dag jogurtu naturalnego ( najlepiej typu greckiego ) pół kilko truskawek 2-3 łyżki miodu prawdziwego do smaku Wykonanie pysznego koktajlu: 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy. 2. Jogurt naturalny, truskawki i miód przekładamy do blendera kielichowego. Miksujemy składniki
Izabelawkuchnizależności od sezonu i do nich dobrać smak galaretki. Z podanych składników wyszło mi 8 deserków. składniki: 800 g serka homogenizowanego waniliowego ok 250 g owoców, u mnie truskawki i jagody kamczackie 1 galaretka, u mnie truskawkowa 8 herbatników kakaowych Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do stężenia. Na dnie każdej szklaneczki czy pucharka ułożyć pokruszony herbatnik(...)pokruszone ciastko układamy kolejno: -czubatą łyżką serka homogeniezowanego -galaretkę, może być pokrojona w kostkę lub po prostu "ukrojona łyżką" -truskawki drobno pokrojone - resztki serka -na wierzch pozostała galaretka i truskawki oraz jagody kamczackie Odstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekorować listkami mięty
Monia miesza i gotujeformie drożdżówek czy innych wypieków na słono. Dziś przygotowałam dla Was przepis na ciasto drożdżowe nie ze świeżych, ale z suszonych drożdży. U mnie zagościło z truskawkami – Wy śmiało możecie wykorzystać dostępne na targach sezonowe owoce – świetnie sprawdzą się oczywiście jabłkami , śliwki, brzoskwinie czy też maliny. Kropka nad I to chrupiąca, słodka kruszonka – w moim wypadku(...)cukier waniliowy – 1 łyżka * mleko – 1 szkl ( szkl = 250 ml ) * masło min. 82% – 100 g * mąka tortowa – 600 g * sól – 1 szczypta * truskawki KRUSZONKA: * mąka pszenna – 100 g * masło – 100 g * cukier – 60 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy i drożdże przesiewamy ze sobą. Dodajemy letnie mleko i wyrabiamy mikserem
Ostra na Słodkopieczenia. Lekkie, pyszne i proste do zrobienia. Składniki (22x22cm lub tortownica max 26cm): 1kg sera wiaderkowego na sernik 3 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru pudru ok 500 g truskawek biszkopty okrągłe lub podłużne Sposób wykonania: 1. Formę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. 2. Dwie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ser przełożyć do miski, dodać cukier(...)galaretkę, dokładnie połączyć. 3. Dno formy wyłożyć biszkoptami, tężącą masę serową wylać ostrożnie na biszkopty. Włożyć do lodówki, a jak już masa nieco bardziej stężeje, to na wierzch wyłożyć truskawki. 4. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić i lekko tężącą wylać na truskawki. Całość dobrze schłodzić w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa Anisolą rezygnując z kilogramów cukru… Dzięki temu mamy okazję poznać prawdziwy smak owoców, bo sól świetnie wydobywa całą ich słodycz. Składniki na 3 słoiki po ok. 150g: 300g truskawek, 300g rabarbaru, szczypta soli kłodawskiej. Wykonanie: Umyte owoce osuszam na sicie, z truskawek usuwam szypułki, a rabarbar kroję w kostkę. Większe truskawki można pokroić na mniejsze kawałki. Owoce umieszczam
Saganek