dobrej jakości) 300 gr śmietana 30 % schłodzona 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub 1,5 opakowania cukru wanilinowego) 250 gr truskawek odszypułkowanych i umytych (mogą być jagody, poziomki, maliny, porzeczki) Śmietanę ubić na sztywno. We wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać, żeby nie było grudek, dodać do niej 3 łyżeczki ubitej śmietany. Mikser(...)obroty i wlewać ciurkiem żelatynę. Dodać cukry. Miksując dodawać po łyżce sera. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Wlać do tortownicy 2/3 masy. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Truskawki zblenbować, delikatnie dodać do 1/3 masy serowej, dosłodzić jeżeli masa będzie kwaśna. Zmiksować do połączenia składników. Wylać na masę serową. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Sos jagodowy
moj przepis narulon wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia zwiniętą. Krem śmietankowy: 330 ml śmietany 30 % schłodzonej min 12 godzin 1 łyżka cukru pudru 500 gr truskawek, opłukanych, odszypułkowanych, przepołowionych 150 ml dżemu wiśniowego Śmietanę umieścić w misie miksera, ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, zmiksować. Roladę rozwinąć, wysmarować dżemem. Wyłożyć truskawki około 3/4. Wyłożyć bitą śmietanę(...)rozsmarować, zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie udekorować pozostałymi truskawkami, pokroić i podawać. Przechowywać w lodówce pod kloszem max 3 dni. Smacznego! Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis naobciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Truskawkowy budyń: 0,5 kg truskawek, opłukanych i odszypułkowanych 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Do wysokiego naczynia odlać pół szklanki mleka (z tych(...)dodać mąki, zblendować do otrzymania gładkiej pasty. Resztę mleka i truskawki zmielić blenderem, dodać masło, cukier, zagotować. Do gotującego się mleka truskawkowego dodać pastę, mieszając doprowadzić do zagotowania. Od momentu zagotowania, gotować 2 minuty, cały czas powoli mieszając. Gorący budyń wylać na upieczony kruchy spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana: 250 g śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru
moj przepis naupiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę 23 cm z wysokim rantem (8 cm) lub 25 cm z normalnym rantem (5-6 cm). Składniki na biszkopt: 4 jajka rozmiar L 6 łyżek cukru(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz/tortownicę. Przygotować kremy. Mus z gorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady gorzkiej 500 g owoców np. wiśni, truskawek, malin, żurawiny, ja użyłam mrożonych truskawek i malin i nie rozmrażałam ich wcześniej Czekoladę połamać, przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekoladę pozostać
moj przepis namój pierwszy :). Ciasto jest puszyste i dość wilgotne. Masa śmietankowa delikatna jak najdelikatniejszy pieczony budyń, całość zwieńczona pyszną polewą z białej czekolady. Dodałam jeszcze wiórki z gorzkiej czekolady i truskawki. Składniki na blaszkę kwadratową o boku 25 cm: Warstwa ciemna: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół tortowa z razową) 1/4 szklanki kakao naturalnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)pieczenia, aby się nie spiekło. Ciasto wyjąć, przestudzić na kratce. Schować do lodówki na 2-3 godziny. Polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady 100 g mleka kilkanaście truskawek 30 g gorzkiej czekolady Mleko podgrzać, w gorącym mleku rozpuścić połamaną białą czekoladę. Odstawić do lekkiego stężenia. Polać polewą ciasto, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wyjąć z lodówki, wyjąć
moj przepis naskyr (2 x 150 g) 2 łyżki ksylitolu/miodu (do smaku) 1 łyżka cukru z wanilią 2 pełne łyżki żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody czerwona masa 450 g mrożonych truskawek 2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 2 pełne łyżki żelatyny 1 łyżka ksylitolu lub miodu (do smaku) dodatkowo 150 g biszkoptów (najlepiej bez cukru) świeże owoce do dekoracji(...)borówki, kiwi) Zamrożone truskawki przesypać do garnka, wlać sok z cytryny, dodać ksylitol/miód i zalać wodą. Gotować kilka minut, aż do miękkości truskawek. Do wrzącej masy wsypać żelatynę i całość wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować białą masę: żelatynę zalać wrzącą wodą, wymieszać i zostawić do ostygnięcia Do miski robota przełożyć serek mascarpone, skyr i jogurt. Wsypać cukier
UgotowaćSezon na truskawki w pełni, więc u mnie wylądowały w słodkiej tarcie z krem. Pierwszy plan był taki, by przygotować z truskawek prosty koktajl, jednak zainspirowałam się przepisem na fajną tartę, znalezionym u Kwestii Smaku. Muszę sama się pochwalić, bo ciasto tak się prezentuje, że szkoda mi jest go kroić:) W tym momencie chłodzi się ... Czytaj dalej Artykuł Tarta(...)truskawkami z kremem mascarpone pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeSkładniki (dla dwóch osób): 2 jajka, 4 łyżki mąki, 6 łyżek jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka cukru (ewentualnie druga do truskawek), 8 większych truskawek, do smażenia: łyżka mała i łyżka oliwy. Przygotowanie: Jajka, mąkę, cukier i jogurt mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnie dodajemy oliwę i masło, następnie ciasto na omleta. Omlet przewracamy na drugą stronę(...)brzegi zaczną się rumienić. Można sprawdzić delikatnie go unosząc czy kolor nam odpowiada. Mój usmażyłam na kolor złocisty. W czasie smażenia zajmujemy się truskawkami, które po umyciu i osuszeniu, przekrajamy na pół a następnie kroimy w kostkę. Możemy wymieszać je w miseczce z cukrem, dzięki czemu będą słodsze i wydobędzie się z nich więcej soku. Przydatne informacje: Czas przygotowania
rozgotowanaPrzepyszne ciasto czekoladowe z kwaskowatym musem truskawkowym super do siebie pasują. Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste,szybkie i bezproblemowe.Do musu użyłam mrożonych truskawek z tegorocznego zbioru :).Ciasto piekłam w foremce 30x25cm. Czekoladowy spód ciasta możemy wykorzystać jako podstawa do różnych czekoladowych przekładańców lub nawet do tortów.\ SKŁADNIKI Ciasto 1 szklanka maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju roślinnego(...)łyżeczki sody oczyszczonej Masa budyniowa 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 250g miękkiego masła 1 budyń smietankowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Mus truskawkowy 700g mrożonych truskawek 3/4 szklanki wody 2 galaretki truskawkowe WYKONANIE Pół szklanki mleka podgrzewamy,wrzucamy do niego połamaną czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady-nie gotujemy!Odstawiamy do przestudzenia. Formę do ciasta
Mała w garnku mieszamiękkiego masła Środek ✅ 1 kg sera w wiaderku ✅ 200 ml kwaśnej śmietany ✅ 3 jajka ✅ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ✅ 4 łyżki mąki kukurydzianej ✅ 1/3 szklanki cukru Dziury ✅ 500 g mrożonych truskawek ✅ 5 łyżek cukru ✅ Sok z cytryny ✅ 1-2 łyżki Agaru ✅ Masło Góra ✅ 6-7 łyżek mleka ✅ 450 g białej czekolady ✅ Jedna laska wanilia 🛠️ Przygotowanie Spód 🛠️ Ciastka włóż do blendera(...)nalać do ringów. 🛠️ Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i piecz sernik, dokładnie 90 minut, po czym otwórz drzwiczki i zostaw ciasto, do całkowitego ostygnięcie. Dziury 🛠️ Włóż truskawki do rondla, wsyp cukier, wlej 50 ml wody. 🛠️ Zagotuj i gotuj, przez chwilę, aż truskawki się lekko rozpadną. 🛠️ Dodaj sok cytryny i użyj Agaru według instrukcji na opakowaniu. 🛠️ Pozwól chwilę przestygnąć żelowi
RafalCookleśnych i dekoracją z bitej śmietanki. Tartaletki z owocami lasu. Składniki: KRUCHY SPÓD 200 g ciastek owsianych 30 g masła 30 g kajmaku MUS Z OWOCÓW LEŚNYCH 100 g truskawek 50 g malin 50 g jeżyn 50 g jagód leśnych lub borówki amerykańskiej 3 łyżki cukru brzozowego 3 łyżeczki agar – agar 250 ml wody 50 ml mleka kokosowego DEKORACJA(...)ciasteczkowym spodzie, z musem owoc\u00f3w le\u015bnych i dekoracj\u0105 z bitej \u015bmietanki. Tartaletki z owocami lasu.","keywords":["jagody","je\u017cyny","maliny","mas\u0142o","mleko kokosowe","\u015bmietana","truskawki"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished":"2020-10-01T09:47:16+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT2H","totalTime":"PT2H30M","recipeCategory":["Deser"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["10","10 sztuk"],"nutrition":{"@type
ProstePesto.plżeby nie zetknęły się z zewnętrzną skorupką). Szczerze? Mnie to przekonało 🙂 Dzisiejszy deser malinowy to pyszny kogiel-mogel z dodatkiem serka mascarpone w towarzystwie pysznego miąższu malinowego i świeżych truskawek. Sok powstały podczas przygotowania malin przelejcie do buteleczki i przechowujcie w lodówce. Jest pyszny i słodki od miodu. Można go pić rozcieńczony wodą. Deser malinowy – Składniki: (6 porcji(...)malin mrożonych 3 łyżki miodu 500 g serka mascarpone 4 żółtka 100 g cukru pudru garść truskawek 1 łyżka soku z cytryny Deser malinowy – Przygotowanie: Do rondla włożyć mrożone maliny, dodać miód i sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 5 minut , mieszając od czasu do czasu. W tym czasie maliny puszczą sok, ale się nie nagrzeją
Moja DelicjaDzisiaj zachęcam do przygotowania miękkich placuszków. Do ciasta dodałam twaróg oraz świeże truskawki. Dzięki tym składników, placki po usmażeniu były lekko wilgotne. Uwaga: do ciasta nie dodałam ani grama cukru, ponieważ słodzikiem jest dojrzały banan. Składniki na około 12-15 placków: 1/2 kostki twarogu półtłustego 1 dojrzały banan 1 jajko 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 5 łyżek mąki orkiszowej garść(...)świeżych truskawek do smażenia, np. masło klarowane Banan przełożyć do miski, dodać twaróg i wbić jajko. Składniki wymieszać ze sobą. Następnie wsypać mąkę i amarantusa. Wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać pokrojone truskawki. Lekko wymieszać. Rozgrzać patelnię wraz z dodatkiem masła klarowanego. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone placki przełożyć
Ugotowaćcukru. Pyszny i prosty przepis na jogurtowiec, składający się z niewielu podstawowych składników. Lekki i delikatny w smaku, nieprzesłodzony - świetnie się sprawdzi jako deser dla dzieci. Moja wersja zawiera truskawki oraz jagody i galaretkę malinową, ale możecie tu kombinować i dodać swoje ulubione owoce oraz ulubioną galaretkę (poza ananasem i kiwi, gdyż masa jogurtowa nie stężeje). Składniki: 1000 g jogurtu(...)greckiego 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 5 łyżeczek żelatyny ok. 300-350 g owoców (np. truskawki, borówki, maliny, jagody) cukier puder (opcjonalnie) Dodatkowo: 200 g podłużnych biszkoptów 1 galaretka owocowa (u mnie: malinowa) Wykonanie: Czekoladę białą łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce do rozpuszczania czekolady. Do czekolady dodajemy mleko i umieszczamy miseczkę na rondelkiem z gotującą
Kuchnia MagdaLenycukru. Pyszny i prosty przepis na jogurtowiec, składający się z niewielu podstawowych składników. Lekki i delikatny w smaku, nieprzesłodzony - świetnie się sprawdzi jako deser dla dzieci. Moja wersja zawiera truskawki oraz jagody i galaretkę malinową, ale możecie tu kombinować i dodać swoje ulubione owoce oraz ulubioną galaretkę (poza ananasem i kiwi, gdyż masa jogurtowa nie stężeje). Składniki: 1000 g jogurtu(...)greckiego 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 5 łyżeczek żelatyny ok. 300-350 g owoców (np. truskawki, borówki, maliny, jagody) cukier puder (opcjonalnie) Dodatkowo: 200 g podłużnych biszkoptów 1 galaretka owocowa (u mnie: malinowa) Wykonanie: Czekoladę białą łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce do rozpuszczania czekolady. Do czekolady dodajemy mleko i umieszczamy miseczkę na rondelkiem z gotującą
Kuchnia MagdaLeny