truskawki - 19264 przepisów (strona:330/1285)

Pianka śmietankowo-truskawkowa z sosem jagodowym 72

dobrej jakości) 300 gr śmietana 30 % schłodzona 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub 1,5 opakowania cukru wanilinowego) 250 gr truskawek odszypułkowanych i umytych (mogą być jagody, poziomki, maliny, porzeczki) Śmietanę ubić na sztywno. We wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać, żeby nie było grudek, dodać do niej 3 łyżeczki ubitej śmietany. Mikser(...)obroty i wlewać ciurkiem żelatynę. Dodać cukry. Miksując dodawać po łyżce sera. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Wlać do tortownicy 2/3 masy. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Truskawki zblenbować, delikatnie dodać do 1/3 masy serowej, dosłodzić jeżeli masa będzie kwaśna. Zmiksować do połączenia składników. Wylać na masę serową. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Sos jagodowy

moj przepis na
Kanapka truskawkowa 64

rulon wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia zwiniętą. Krem śmietankowy: 330 ml śmietany 30 % schłodzonej min 12 godzin 1 łyżka cukru pudru 500 gr truskawek, opłukanych, odszypułkowanych, przepołowionych 150 ml dżemu wiśniowego Śmietanę umieścić w misie miksera, ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, zmiksować. Roladę rozwinąć, wysmarować dżemem. Wyłożyć truskawki około 3/4. Wyłożyć bitą śmietanę(...)rozsmarować, zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie udekorować pozostałymi truskawkami, pokroić i podawać. Przechowywać w lodówce pod kloszem max 3 dni. Smacznego! Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa   .pf-button.pf-button-excerpt { display: none

moj przepis na
Tarta Truskawkowa Chmurka 65

obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Truskawkowy budyń: 0,5 kg truskawek, opłukanych i odszypułkowanych 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Do wysokiego naczynia odlać pół szklanki mleka (z tych(...)dodać mąki, zblendować do otrzymania gładkiej pasty. Resztę mleka i truskawki zmielić blenderem, dodać masło, cukier, zagotować. Do gotującego się mleka truskawkowego dodać pastę, mieszając doprowadzić do zagotowania. Od momentu zagotowania, gotować 2 minuty, cały czas powoli mieszając. Gorący budyń wylać na upieczony kruchy spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana: 250 g śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru

moj przepis na
Torcik musowy z owocami 81

upiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę 23 cm z wysokim rantem (8 cm) lub 25 cm z normalnym rantem (5-6 cm). Składniki na biszkopt: 4 jajka rozmiar L 6 łyżek cukru(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz/tortownicę. Przygotować kremy. Mus z gorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady gorzkiej 500 g owoców np. wiśni, truskawek, malin, żurawiny, ja użyłam mrożonych truskawek i malin i nie rozmrażałam ich wcześniej Czekoladę połamać, przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekoladę pozostać

moj przepis na
Murzynek z masą śmietanową z polewą z białej czekolady 69

mój pierwszy :). Ciasto jest puszyste i dość wilgotne. Masa śmietankowa delikatna jak najdelikatniejszy pieczony budyń, całość zwieńczona pyszną polewą z białej czekolady. Dodałam jeszcze wiórki z gorzkiej czekolady i truskawki. Składniki na blaszkę kwadratową o boku 25 cm: Warstwa ciemna: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół tortowa z razową) 1/4 szklanki kakao naturalnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)pieczenia, aby się nie spiekło. Ciasto wyjąć, przestudzić na kratce. Schować do lodówki na 2-3 godziny. Polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady 100 g mleka kilkanaście truskawek 30 g gorzkiej czekolady Mleko podgrzać, w gorącym mleku rozpuścić połamaną białą czekoladę. Odstawić do lekkiego stężenia. Polać polewą ciasto, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wyjąć z lodówki, wyjąć

moj przepis na
FIT sernik na zimno z domową galaretką truskawkową 103

skyr (2 x 150 g) 2 łyżki ksylitolu/miodu (do smaku) 1 łyżka cukru z wanilią  2 pełne łyżki żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody czerwona masa 450 g mrożonych truskawek 2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 2 pełne łyżki żelatyny 1 łyżka ksylitolu lub miodu (do smaku) dodatkowo 150 g biszkoptów (najlepiej bez cukru) świeże owoce do dekoracji(...)borówki, kiwi) Zamrożone truskawki przesypać do garnka, wlać sok z cytryny, dodać ksylitol/miód i zalać wodą. Gotować kilka minut, aż do miękkości truskawek. Do wrzącej masy wsypać żelatynę i całość wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować białą masę: żelatynę zalać wrzącą wodą, wymieszać i zostawić do ostygnięcia Do miski robota przełożyć serek mascarpone, skyr i jogurt. Wsypać cukier

Ugotować
Tarta z truskawkami z kremem mascarpone 44

Sezon na truskawki w pełni, więc u mnie wylądowały w słodkiej tarcie z krem. Pierwszy plan był taki, by przygotować z truskawek prosty koktajl, jednak zainspirowałam się przepisem na fajną tartę, znalezionym u Kwestii Smaku. Muszę sama się pochwalić, bo ciasto tak się prezentuje, że szkoda mi jest go kroić:) W tym momencie chłodzi się ... Czytaj dalej Artykuł Tarta(...)truskawkami z kremem mascarpone pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Niedzielny omlet z truskawkami. 49

Składniki (dla dwóch osób): 2 jajka, 4 łyżki mąki, 6 łyżek jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka cukru (ewentualnie druga do truskawek), 8 większych truskawek, do smażenia: łyżka mała i łyżka oliwy. Przygotowanie: Jajka, mąkę, cukier i jogurt mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnie dodajemy oliwę i masło, następnie ciasto na omleta. Omlet przewracamy na drugą stronę(...)brzegi zaczną się rumienić. Można sprawdzić delikatnie go unosząc czy kolor nam odpowiada. Mój usmażyłam na kolor złocisty. W czasie smażenia zajmujemy się truskawkami, które po umyciu i osuszeniu, przekrajamy na pół a następnie kroimy w kostkę. Możemy wymieszać je w miseczce z cukrem, dzięki czemu będą słodsze i wydobędzie się z nich więcej soku. Przydatne informacje: Czas przygotowania

rozgotowana
CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 119

Przepyszne ciasto czekoladowe z kwaskowatym musem truskawkowym super do siebie pasują. Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste,szybkie i bezproblemowe.Do musu użyłam mrożonych truskawek z tegorocznego zbioru :).Ciasto piekłam w foremce 30x25cm. Czekoladowy spód ciasta możemy wykorzystać jako podstawa do różnych czekoladowych przekładańców lub nawet do tortów.\ SKŁADNIKI Ciasto 1 szklanka maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju roślinnego(...)łyżeczki sody oczyszczonej Masa budyniowa 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 250g miękkiego masła 1 budyń smietankowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Mus truskawkowy 700g mrożonych truskawek 3/4 szklanki wody 2 galaretki truskawkowe WYKONANIE Pół szklanki mleka podgrzewamy,wrzucamy do niego połamaną czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady-nie gotujemy!Odstawiamy do przestudzenia. Formę do ciasta

Mała w garnku miesza
Sernik z białą czekoladą i truskawkowymi dziurami Faceta w Kuchni 104

miękkiego masła Środek ✅ 1 kg sera w wiaderku ✅ 200 ml kwaśnej śmietany ✅ 3 jajka ✅ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ✅ 4 łyżki mąki kukurydzianej ✅ 1/3 szklanki cukru Dziury ✅ 500 g mrożonych truskawek ✅ 5 łyżek cukru ✅ Sok z cytryny ✅ 1-2 łyżki Agaru ✅ Masło Góra ✅ 6-7 łyżek mleka ✅ 450 g białej czekolady ✅ Jedna laska wanilia 🛠️ Przygotowanie Spód 🛠️ Ciastka włóż do blendera(...)nalać do ringów. 🛠️ Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i piecz sernik, dokładnie 90 minut, po czym otwórz drzwiczki i zostaw ciasto, do całkowitego ostygnięcie. Dziury 🛠️ Włóż truskawki do rondla, wsyp cukier, wlej 50 ml wody. 🛠️ Zagotuj i gotuj, przez chwilę, aż truskawki się lekko rozpadną. 🛠️ Dodaj sok cytryny i użyj Agaru według instrukcji na opakowaniu. 🛠️ Pozwól chwilę przestygnąć żelowi

RafalCook
Tartaletki z musem z owoców leśnych 78

leśnych i dekoracją z bitej śmietanki. Tartaletki z owocami lasu. Składniki: KRUCHY SPÓD 200 g ciastek owsianych 30 g masła 30 g kajmaku MUS Z OWOCÓW LEŚNYCH 100 g truskawek 50 g malin 50 g jeżyn 50 g jagód leśnych lub borówki amerykańskiej 3 łyżki cukru brzozowego 3 łyżeczki agar – agar 250 ml wody 50 ml mleka kokosowego DEKORACJA(...)ciasteczkowym spodzie, z musem owoc\u00f3w le\u015bnych i dekoracj\u0105 z bitej \u015bmietanki. Tartaletki z owocami lasu.","keywords":["jagody","je\u017cyny","maliny","mas\u0142o","mleko kokosowe","\u015bmietana","truskawki"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished":"2020-10-01T09:47:16+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT2H","totalTime":"PT2H30M","recipeCategory":["Deser"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["10","10 sztuk"],"nutrition":{"@type

ProstePesto.pl
Deser malinowy 82

żeby nie zetknęły się z zewnętrzną skorupką). Szczerze? Mnie to przekonało 🙂 Dzisiejszy deser malinowy to pyszny kogiel-mogel z dodatkiem serka mascarpone w towarzystwie pysznego miąższu malinowego i świeżych truskawek. Sok powstały podczas przygotowania malin przelejcie do buteleczki i przechowujcie w lodówce. Jest pyszny i słodki od miodu. Można go pić rozcieńczony wodą. Deser malinowy – Składniki: (6 porcji(...)malin mrożonych 3 łyżki miodu 500 g serka mascarpone 4 żółtka 100 g cukru pudru garść truskawek 1 łyżka soku z cytryny Deser malinowy – Przygotowanie: Do rondla włożyć mrożone maliny, dodać miód i sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 5 minut , mieszając od czasu do czasu. W tym czasie maliny puszczą sok, ale się nie nagrzeją

Moja Delicja
Placuszki serowe z truskawkami 117

Dzisiaj zachęcam do przygotowania miękkich placuszków. Do ciasta dodałam twaróg oraz świeże truskawki. Dzięki tym składników, placki po usmażeniu były lekko wilgotne. Uwaga: do ciasta nie dodałam ani grama cukru, ponieważ słodzikiem jest dojrzały banan.  Składniki na około 12-15 placków: 1/2 kostki twarogu półtłustego 1 dojrzały banan 1 jajko 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 5 łyżek mąki orkiszowej garść(...)świeżych truskawek do smażenia, np. masło klarowane Banan przełożyć do miski, dodać twaróg i wbić jajko. Składniki wymieszać ze sobą. Następnie wsypać mąkę i amarantusa. Wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać pokrojone truskawki. Lekko wymieszać. Rozgrzać patelnię wraz z dodatkiem masła klarowanego. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone placki przełożyć

Ugotować
Jogurtowiec z białą czekoladą i owocami 135

cukru. Pyszny i prosty przepis na jogurtowiec, składający się z niewielu podstawowych składników. Lekki i delikatny w smaku, nieprzesłodzony - świetnie się sprawdzi jako deser dla dzieci. Moja wersja zawiera truskawki oraz jagody i galaretkę malinową, ale możecie tu kombinować i dodać swoje ulubione owoce oraz ulubioną galaretkę (poza ananasem i kiwi, gdyż masa jogurtowa nie stężeje). Składniki: 1000 g jogurtu(...)greckiego 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 5 łyżeczek żelatyny ok. 300-350 g owoców (np. truskawki, borówki, maliny, jagody) cukier puder (opcjonalnie) Dodatkowo: 200 g podłużnych biszkoptów 1 galaretka owocowa (u mnie: malinowa) Wykonanie: Czekoladę białą łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce   do rozpuszczania czekolady. Do czekolady dodajemy mleko i umieszczamy miseczkę na rondelkiem z gotującą

Kuchnia MagdaLeny
Jogurtowiec z białą czekoladą i owocami 135

cukru. Pyszny i prosty przepis na jogurtowiec, składający się z niewielu podstawowych składników. Lekki i delikatny w smaku, nieprzesłodzony - świetnie się sprawdzi jako deser dla dzieci. Moja wersja zawiera truskawki oraz jagody i galaretkę malinową, ale możecie tu kombinować i dodać swoje ulubione owoce oraz ulubioną galaretkę (poza ananasem i kiwi, gdyż masa jogurtowa nie stężeje). Składniki: 1000 g jogurtu(...)greckiego 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 5 łyżeczek żelatyny ok. 300-350 g owoców (np. truskawki, borówki, maliny, jagody) cukier puder (opcjonalnie) Dodatkowo: 200 g podłużnych biszkoptów 1 galaretka owocowa (u mnie: malinowa) Wykonanie: Czekoladę białą łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce   do rozpuszczania czekolady. Do czekolady dodajemy mleko i umieszczamy miseczkę na rondelkiem z gotującą

Kuchnia MagdaLeny