Weekendowe bardzo szybkie i proste ciasto do przygotowania z sezonowymi owocami letnimi w moim przypadku z truskawkami, ale można je upiec np. z malinami lub borówkami a nawet agrestem, w każdym wydaniu smakuje pysznie, jest puszyste a zarazem wilgotne więc nie zapychające. Bardzo polecam do filiżanki popołudniowej herbaty. Blaszka 25/30 cm Składniki: 4 duże jajka 25 dag cukru(...)kaszy manny 35 dag mąki pszennej tortowej Młynomag 20 dag kwaśnej śmietany 18% ewentualnie jogurtu 50 ml oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 70 dag drobniejszych truskawek Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Sekretem udanego ciasta są składniki o jednakowej temperaturze pokojowej, więc jajka i śmietanę wyciągamy z lodówki odpowiednio wcześniej przed pieczeniem ciasta. Jajka wbić
Wanilia i Kardamonlody powinno się używać surowych soków wyciśniętych w danej chwili z owoców czy warzyw barwiących, takich jak szpinak czy czerwony burak. Z owoców pięknie barwi surowy sok z malin, truskawki czy wiśni. Lody truskawkowo-miętowe Potrzebujemy • 500 ml śmietany kremówki, • 4 żółtka, • 100g cukru pudru, • 300g truskawek, • garść mięty, same listki. W misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem na puszysty(...)ogniu / najlepiej na płytce / i mieszamy łyżką aż masa lekko zgęstnieje. Nie gotujemy! Mus powinien delikatnie pokryć powierzchnię łyżki. Przelewamy masę do pojemnika i dobrze schładzamy. Teraz możemy zmiksować truskawki i dodać je do schłodzonej masy. Dobrze schłodzoną masę przelewamy do pojemnika maszynki do lodów i dalej jak w instrukcji. Lody śmietankowo-szpinakowe Potrzebujemy • 1 litr śmietany kremówki, • 8 żółtek
Leśny Zakątekprzypadkiem opatentowany przeze mnie krem truskawkowy jest tak pyszny, a zarazem prosty, że musicie go koniecznie wypróbować. I to właśnie teraz gdy na straganach pełno aromatycznych dorodnych, soczystych truskawek. Naleśniki: 1 szklanka mąki orkiszowej ciemnej 1/3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka (lub napoju roślinnego) 1/2 szklanki wody gazowanej opcjonalnie 1 łyżeczka erytrolu lub ksylitolu 3 łyżki oleju rzepakowego(...)sody Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą, jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy jeszcze trochę wody/mleka. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Nadzienie: 400 g skyru 1 szklanka truskawek Truskawki blendujemy, mieszamy ze skyrem i ewentualnie dosładzamy do smaku. Gotowy krem rozsmarowujemy na naleśnikach zawijamy lub składamy i zajadamy ze smakiem
Cynamonowe szczęścieGorąco nastało i kuchnię trzeba omijać szerokim łukiem ha ha ;-) No niestety nie da się, bo jeść trzeba. U nas dzieci polubiły bardzo knedle serowe, a że sezon na truskawki trwa to robimy z nimi w roli głównej. Według mnie są dużo lepsze od ziemniaczanych. Z podanego przepisu wychodzi około 50 sztuk (w zależności jakie duże mamy owoce). Polecam(...)twarogu półtłustego 2-3 razy zmielonego 150 g mąki krupczatki 220 g mąki pszennej 2 jajka M 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju szczypta soli Dodatkowo: truskawki masło 1 łyżeczka cynamonu cukier trzcinowy 1. Na stolnicę dajemy mąki i pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Jak by się kleiło, to dodajemy jeszcze mąkę pszenną. 2. Ciasto
kruche babeczkiPieczenie w niskiej temperaturze sprawia, iż z zewnątrz Pavlova jest chrupiąca a wewnątrz ma delikatną, lekką konsystencję. Najczęściej Pavlova dekorowana jest bitą śmietaną z owocami. Mogą to być maliny, truskawki, kiwi, jeżyny borówki lub dowolne miękkie owoce. Ja lubię kiedy Pavlova podana jest nie tylko z bitą śmietaną, ale także z dodatkiem kwaskowego kremu bądź owoców o kwaskowym smaku. Taki(...)dodatek pomaga przełamać i nieco zrównoważyć słodki smak bezy . Nie powinno więc nikogo dziwić, iż poniższy przepis na bezę Pavlova jest z dodatkiem kremu cytrynowego. Bezę udekorowałam dodatkowo świeżymi truskawkami i borówkami. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Beza Pavlova Składniki na bezę Pavlova. 19 dkg białek 32 dkg cukru pudru 1 łyżeczka octu
MeCookszapoznania się z przepisem na pyszny deser truskawkowa chmurka, który z pewnością Wam posmakuje. PRZEPIS NA DESER TRUSKAWKOWA CHMURKA Składniki 100 g herbatników 1 galaretka truskawkowa 200 g truskawek 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 8 mini bez garść migdałów 4 duże kieliszki Wykonanie Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Herbatniki pokruszyć(...)wrzucam je do woreczka i tłukę tłuczkiem do mięsa. Pokruszone herbatniki umieścić na spidzie każdego kieliszka. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Na krakersach ułożyć kawałki truskawek, następnie zalać je lekko tężejącą galaretką. Całość wstawić do lodówki, by masa stężała. Śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Puszystą śmietankę wyłożyć na warstwę zastygniętej galaretki. Na śmietanki
Przepiski.plMazowieckie rwaki z truskawkami i palonym masłem to wariacja na temat tradycyjnej mazowieckiej potrawy wigilijna – to ziemniaczane kluseczki podawane z kapustą i grzybami lub okrasą. Ja proponuję ich wersję na słodko z letnimi truskawkami i aromatycznym palonym masłem. A skąd w ogóle wzięła się … Artykuł Mazowieckie rwaki z truskawkami i palonym masłem pochodzi z serwisu
FlymetothespoonOdmian tego deseru jest bardzo wiele, podaję wersję stąd . Składniki: 1 śmietana kremówka 250 ml 2 żółtka 1 jajko 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 300 g truskawek Przygotowanie: naczynie żaroodporne lub keksówkę wyłożyć folią spożywczą jajko, 2 żółtka i cukier ubić na parze, aż masa będzie puszysta, jasna i gęsta. Zdjąć miskę z garnka z gotującą się(...)wodą i ubijać dalej, aż masa ostygnie truskawki zblendować na mus kremówkę ubić na sztywno i dodać do ostudzonej masy jajecznej razem z truskawkami, następnie dokładnie wymieszać masę wylać do przygotowanego naczynia i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin podawać pokrojone w plastry. Przepyszne jest z dodatkiem pokruszonej bezy i sosem truskawkowym SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odkryłam zupełnie niedawno… Jak mogłam na niego wcześniej nie wpaść? Jest kremowy, lekko słodki, idealnie pasuje to chrupiącego tofu i słodkich truskawek. Koniecznie musicie wypróbować to połączenie. Taką sałatkę jem prawie codziennie, bo co jest najlepsze, można dodawać wszystko co dusza zapragnie rozpoczynając od owoców, aż po ciecierzycę, bób czy jajko. Kupcie ekologiczną sałatę, dodajcie odrobinę ostrej rukoli(...)łyżek jogurtu naturalnego ( u mnie 0% ) 1,5 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu/syropu klonowego szczypta soli Przygotowanie: Przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce i odstawić. Sałatę, rukolę, truskawki umyć. Owoce pokroić w plastry. Tofu odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Na patelnię wlać olej i smażyć tofu do uzyskania złotobrązowego koloru. Wcześniej tofu radzę obtoczyć w mące
Jaglusiakuchni. Przygotowuję w nim zupy, sosy, gulasze i inne dania obiadowe. Jednak najczęściej towarzyszy mi w cukiernictwie! Dziś, chcę pokazać Wam jak zrobić przepyszne ciasto czekoladowe przypominające brownie, z truskawkami i kruszonką. Korzystajmy z sezonowych owoców, póki mamy je dostępne na targach i póki sezon trwa w najlepsze! Idealne w gałką waniliowych lodów! Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * jajko(...)kakao – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * cynamon -1 łyżeczka * masło – 250 g * kompot owocowy – 200 ml DODATKOWO: * owoce: u mnie truskawkami, ale mogą być też wiśnie, maliny, borówki, porzeczka – ok. 300 g KRUSZONKA: * mąka pszenna – 200 g * kakao – 2 łyżki * cukier – 160 g * masło 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUSZONKA
Ostra na SłodkoDziś zapraszam na dobrze wszystkim znaną malinową chmurkę w wersji z truskawkami. To ciasto chyba już wszyscy doskonale znają więc zachwalać go nie będę tylko zapraszam na przepis. Spód: 1 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 3 żółtka szczypta soli Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy(...)rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki (23x33) i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 170 st. C Galaretka malinowa: 600-700 g świeżych lub mrożonych truskawek 3 galaretki truskawkowe 4 szklanki wrzątku Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do stężenia. Na ostudzonym spodzie układamy truskawki, które polewamy tężejącą galaretką. Krem: 500 ml śmietany kremówki
Cynamonowe szczęścieOmlet z truskawkami i otrębami Słodkie śniadanko 🙂 Składniki 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 czubate łyżki mąki 50 g otrąb owsianych 2 łyżki miodu 10-15 truskawek szczypta soli cukier … Czytaj dalej Omlet z truskawkami i otrębami
czarrna od kuchniDziś przedstawiam pomysł na moje naleśniki z truskawkami. Są wyjątkowe, na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Do tego przepyszne truskawki i obiad gotowy, a może deser? Zapraszam na pyszne danie. Truskawki w naleśnikach. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepyszne kluseczki z sera twarogowego. Tym razem ich smak postanowiłam wzbogacić truskawkami. Prosty do przygotowania obiad który przygotujemy w kilkanaście minut. 250 gramów twarogu półtłustego 1 jajko 1 szklanka i dwie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kisielu truskawkowego 100 gramów truskawek 1 łyżeczka cukru Oczyszczone truskawki posypujemy cukrem i ugniatamy widelcem na papkę. Dodajemy rozdrobniony twaróg
Andzia PichciProste, czekoladowe ciasto z truskawkami. Nazwałabym je tygodniowym, bo jest w sam raz do przygotowania w środku tygodnia, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a nie mamy czasu ani ochoty na wyszukane smaki. 1 i 1/2 szkl. mleka 150 g masła 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka) 3 jajka 1/2 szkl. cukru(...)szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: duży słoiczek dżemu truskawkowego (390 g) kilka-kilkanaście truskawek 2 op. galaretki truskawkowej Mleko podgrzewamy razem z masłem na średnim ogniu. Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy. Do przestudzonej masy dodajemy rozmącone jajka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
Smaki Na Talerzu