truskawki - 19264 przepisów (strona:320/1285)

Ciasto truskawkowo-orzechowe 114

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy. Ciasto truskawkowo-orzechowe, jak dla mnie połączenie truskawek i orzechów było zaskakujące, a okazało się bardzo trafione. Ciasto zniknęło w oka mgnieniu. Koniecznie spróbujcie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto truskawkowo-orzechowe Składniki 200 g mąki 100 g zmielonych orzechów laskowych 150 g cukru 200 g miękkiego masła 7 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)truskawek szczypta soli Instrukcje Masło dokładnie ucieramy ze 100 g cukru – długo. Z 6 jajek oddzielamy białka od żółtek, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, a na koniec całe jajko. Po dokładnym połączeniu się składników dodajemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem i zmielone orzechy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam

To co lubię - gotuję i polecam
Zimowa karpatka 125

masła szklanka wody 1 czubata łyżka ciemnego kakao 2/3 szklanki mąki 5 jajek pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem: 1 szklanka zmiksowanych na mus truskawek 3 średnio czubate łyżeczki żelatyny 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki 30 % lub 35 % 4 czubate łyżki cukru pudru Instrukcje Masło z wodą zagotowujemy w garnku, dodajemy mąkę wymieszaną(...)kilku minutach dolewamy gorącej kilka łyżek i mieszamy do czasu, aż cała się rozpuści. Możemy wstawić do mikrofalówki na 10 sekund, na najniższą moc wtedy łatwiej się rozpuści. Truskawki mrożone rozmrażamy i miksujemy na mus. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier puder na przemian z serkiem mascarpone. Na koniec wlewamy zmiksowane truskawki

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik biało-czerwony na zimno 124

dzisiaj po mój autorski przepis na pyszny biało-czerwony sernik na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik biało-czerwony na zimno Składniki Składniki na masę czerwoną (truskawkową): 600 g truskawek mrożonych (w sezonie świeże) 3 galaretki o smaku truskawkowym 50 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % 250 g sera białego (3-krotnie mielonego lub z wiaderka) Składniki ma masę białą(...)śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 3 galaretki przezroczyste 300 ml gorącej wody Dodatkowo: 18 herbatników Instrukcje Blaszkę o wymiarach 26X30 wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciastka. Truskawki przekładamy go garnka, podgrzewamy i blendujemy na mus. Do gorących truskawek dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy, do czasu, aż się rozpuszczą. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy biały ser i miksujemy. Dodajemy

To co lubię - gotuję i polecam
drożdżówki z truskawkami 110

roku jakoś nie mogę rozstać się z truskawkami i ciągle coś jeszcze wymyślam. Dziś na przykład - pyszne drożdżówki. Są mięciutkie, a dodatek owoców i kruszonki sprawia, że smakują po prostu obłędnie. Osobiście lubię jeszcze lukier na wierzchu, ale reszta rodziny nie za bardzo, więc dziś drożdżówki bez lukru. Ale i tak pyszne :-) składniki: 2 1/2 szklanki mąki 8 g drożdży(...)instant 2 łyżki cukru cukier waniliowy szczypta soli 2 żółtka 4 łyżki oleju 3/4 szklanki ciepłego mleka   300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)   50 g masła 5 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki     1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka wody  wykonanie: Drożdże mieszam z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodaję żółtka, olej i ciepłe

babka w formie
PIZZA Z MALINAMI, TRUSKAWKAMI, WANILIĄ I MASCARPONE 167

uzupełnieniem do letniego bufetu czy grilla. Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 15 min. Porcja dla 4 osób: ● 1 okrągły spód do pizzy (gotowy lub własnego wypieku, przepis poniżej) ● 200 g truskawek ● 125 g malin ● 10 listków mięty ● 4 łyżki mascarpone ● 1 laska wanilii ● 1 żółtko jajka ● 2 duże łyżki cukru ● 1 łyżka niesolonych pistacji ● odrobina startej białej czekolady do dekoracji Przygotowanie(...)pieczenia. Pizzę wstaw do nagrzanego piekarnika i lekko podpiecz przez około 5 minut. Rozetnij wzdłuż laskę wanilii i ostrzem noża wyłuskaj ziarenka. Mascarpone ubij z cukrem i ziarenkami wanilii. Truskawki umyj, osusz, pokrój na ćwiartki. Pizzę posmaruj mascarpone, pozostawiając około 2- 3 cm brzegu, po czym wyłóż na wierzch truskawki. Brzegi posmaruj żółtkiem, wstaw ponownie do piekarnika na około

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kefirowe Naleśniki Z Twarogiem I Truskawkami 127

jajka kl M szczypta soli nadzienie do naleśników: 400 g twarogu z kostki 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru zwykłego 6 łyżek słodkiej śmietanki 30 % sos truskawkowy: garść truskawek 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego cukier puder do osłodzenia według własnego smaku 1. Wszystkie składniki na ciasto roztrzepujemy bądź miksujemy ze sobą i odstawiamy na 15-20 minut(...)czasie przygotowujemy twaróg, który rozcieramy z cukrami i śmietanką/jogurtem. 3. Truskawki blendujemy razem z cukrem pudrem oraz śmietaną lub jogurtem  4. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Każdy upieczony naleśnik, przekładamy na talerz, układając jeden na drugim i przykrywamy drugim talerzem, naleśniki pozostaną wtedy miękkie i wilgotne :)  Gotowe, smarujemy twarogiem, rolujemy i polewamy sosem truskawkowym. Smacznego

Gotowanie...to proste !
CIASTO JOGURTOWO-ŚMIETANOWE Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ – bez pieczenia 132

Truskawkowych słodkości ciąg dalszy? Yhy! Mam dla Was przepisy na jeszcze 2 nowe ciacha!   Dziś zapraszam na przepyszne ciasto z truskawkami bez pieczenia. Z dodatkiem lekkiej jogurtowej masy i słodkiej galaretki, która przykrywa ciągle jeszcze soczyste truskawki. Możecie dodać też inne, sezonowe owoce! Szybkie! łatwe! Pyszne! Zapraszam! SKŁADNIKI: SPÓD: * okrągłe biszkopty MASA: * śmietana 30% – 650 ml * jogurt grecki(...)cukier puder – 3 łyżki * żelatyna – 6 łyżeczek + 1/3 szkl wody * galaretka truskawkowa – 3 szt + 750 ml wody truskawki – 700 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej dodajemy jogurt i wlewamy żelatynę ( hartując oczywiście wcześniej ). Wylewamy na biszkopty, chłodzimy. Układamy owoce, zalewamy przygotowaną wcześniej tężejącą galaretką. Odstawiamy

Ostra na Słodko
Kopytka truskawkowe 103

twarogu chudego 180 g truskawek 1 jajko 280 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej  80 g skrobi ziemniaczanej szczypta soli Truskawki miksujemy przy użyciu blendera. Twaróg zagniatamy z jajkiem. Dodajemy truskawki, mieszamy. Następnie dodajemy mąki i sól, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczek średnicy ok. 1,5 cm i odkrawamy z niego kopytka. Re gotujemy w dużej ilości wody. Gdy wypłyną

Kucharzyca
Dwukolorowe ciasto z truskawkami i agrestem 392

Ciasto z truskawkami i agrestem - szybkie i łatwe. Mięciutkie i długo zachowuje swoją świeżość. Składniki: 4 jajka, 2 szklanki maki, 1 szklanka oleju, pół szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka, łyżka kakao, szczypta soli, 400 g truskawek, 150 g agrestu zielonego, Przygotowanie: Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, agrest na pół W jednej misce łączymy jajka i olej

Lena Gotuje
ciasto biszkoptowe ze śmietaną i truskawkami 170

zakończenie sezonu truskawkowego polecam Wam bardzo pyszne ciasto biszkoptowe połączone z delikatnym kremem ze śmietany i mascarpone oraz galaretką z dużą ilością truskawek. Bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje znakomicie. Takie ciasto to dla mnie kwintesencja lata. składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mąki  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   1 łyżka(...)spirytusu (ewentualnie octu) 500 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 pełne łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe   wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę (24 x 32) wyłożoną papierem do pieczenia

babka w formie
Kremowy sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami 121

kremowego serka typu Philadelphia 100 g białej czekolady 150 g truskawek mięta do przybrania W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy lekko przestygnie, partiami dodajemy serek i mieszamy dokładnie, aż masa będzie jednolita. Truskawki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. W szklance warstwami układamy serek i truskawki. Dekorujemy miętą. Odkładamy do lodówki na ok. 30 minut, aby deser stężał

Kucharzyca
Pianka truskawkowa 127

ciasto można zrobić nie tylko w sezonie na truskawki, zawsze można użyć mrożonych truskawek albo mrożonego musu truskawkowego. Ja zrobiłam spory zapas z truskawek na zimę, by właśnie takie ciasta przygotowywać kiedy minie okres letni. Pianka truskawkowa, to pyszne ciasto albo lekki deser, ponieważ jest tak delikatne, ze można zjeść go sporo bez opamiętania … Czytaj dalej Pianka truskawkowa Artykuł

Pieprzyć z Fantazją
Sernik na zimno z galaretką truskawkową - tylko 5 składników! 132

smak ❤️ Składniki: 1kg twarogu sernikowego 3 łyżki żelatyny lub 1 galaretka krystaliczna 1 opakowanie galaretki truskawkowej 80-140 g cukru/erytrolu/ksylitolu (jeżeli używamy galaretek z cukrem - pomijamy) ok. 300 g truskawek Przygotowanie: Twaróg krótko miksujemy. Gotujemy 100 ml wody. Zdejmujemy wodę z ognia. Wsypujemy żelatynę lub galaretkę krystaliczną. Do żelatyny dodajemy 80 g cukru/erytrolu/ksylitolu (galaretka krystaliczna ma już cukier). Mieszamy(...)gładkiej konsystencji. W tym momencie możemy dodać ewentualnie skórkę z cytryny lub aromaty. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę. Odstawiamy do lodówki na 1h. W tym czasie pozbawiamy truskawki szypułek. Kroimy je w plastry. Gotujemy 250 ml wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w wodzie (ewentualnie dosładzamy). Odstawiamy do wystudzenia. Na lekko już stężałym serze układamy truskawki. Przelewamy galaretkę. Wkładamy

Czarnawisienka
Truskawkowy dżem z białą czekoladą i kokosem 154

białej czekolady. Pyszna jest taka konfitura. Czy do naleśników, gofrów czy tak po prostu ze świeżą i chrupiącą bułeczką na śniadanie lub podwieczorek. Warto zrobić :) Potrzebujemy: 1 kg świeżych truskawek 30 dag cukru 5 dag białej czekolady 8 łyżek wiórek kokosowych 1 żelfix 3:1 Wykonanie pysznego dżemu: 1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Następnie przekładamy do garnka(...)Gotowy dżem przekładamy do czystych, wyparzonych  i suchych słoiczków, dokładnie zakręcamy. Słoiczki można odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem. Po wystudzeniu przenosimy do spiżarni. Moje rady: Truskawki wybieramy dobrej jakości, dojrzałe i bez zagnieceń. Muszą być dokładnie osuszone. Według żelfixu powinno być 35 dag cukru, ale odjęłam trochę ponieważ dodawałam czekoladę. Z przepisu wyszło

Izabelawkuchni