cudownemu smakowi :)Zaczynamy :) Składniki:1 kg zmielonego sera500 ml śmietany 30%4 łyżki cukru pudru4 czubate łyżeczki żelatynyskładniki na mus:150 gr truskawek1 łyżka cukru pudru1 łyżeczka żelatynybiszkopty , truskawki I galaretka truskawkowa Wykonanie:Na początek rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody żelatynę. W jednej - pól szkl wody I 4 łyżeczki żelatyny , w drugiej 1/3 szkl wody I 1 łyżeczka(...)żelatyny.Mus:Truskawki z cukrem pudrem miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy I odkładamy do lodówki. Sernik, dno blaszki wykładamy biszkoptami. W misce ubijamy na sztywno śmietanę, dodając cukier puder. Teraz powoli dokładamy zmielony ser. Cały czas miksujemy . Dodajemy żelatynę- miksujemy do połączenia wszystkich skłądników. Wylewamy do formy. Na ser nalewamy mus truskawkowy I mieszamy łyżką , zanurzając łyżkę w masie
Smaki Edytyprawda truskawki powoli już się kończą, jednak ja zawsze staram się je do końca dobrze wykorzystać;)) Dlatego zrobiłam kruchą tartę z pyszną masą budyniową i świeżymi truskawkami. Krem jest bardzo delikatny i wspaniale komponuje się z truskawkami. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy! Ciasto: 125g masła lub margaryny, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)Ostudzić. Masa budyniowa: 4 żółtka, 2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 125g masła lub margaryny, łyżka żelatyny, 300g truskawek, galaretka truskawkowa, 4 łyżki cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrobić obydwie mąki
Z miłości do słodkościTruskawki już się kończą, te ostanie są najbardziej aromatyczne więc pora zrobić dżem. Truskawkowy dżemik cieszy się u nas największym powodzeniem, zimową porą niezastąpiony do naleśników i gofrów. Przepis prosty i wszystkim znany ale może jest ktoś komu się przyda:)składniki:2 kg oczyszczonych truskawekok 1 kg cukru2 opakowania środka żelującegoTruskawki wsypać do garnka, podgrzać aby puściły(...)czasu do czasu mieszając. Gotować ok 3 minuty, zestawić z ognia i wymieszać aby piana zniknęła. Przełożyć do słoiczków i odstawić do góry dnem na 30 minut. Jeśli truskawki są bardzo słodkie daje mniej cukru
Monia miesza i gotujepewna bardzo ważna rocznica, stworzyłam tort o masie bardzo podobnej do rafaello, jednak zamiast wiórków kokosowych użyłam płatki ryżowe, dzięki czemu masa nabrała bardziej delikatny smak. Dodałam również świeże truskawki, które tylko dodały ciastu uroku:) Tort wyszedł bardzo delikatny, puszysty i naprawdę smaczny! Biszkopt: 4 duże jajka, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)proszkiem do pieczenia. Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24cm. Piec ok. 30 min w temp. 175st. Ostudzić, przekroić na 3 krążki. Dodatkowo: 500g truskawek, 250g białej czekolady, śmietan-fix, 2 szklanki śmietanki 30%, 100g płatków ryżowych błyskawicznych, 200ml mleka, 3 łyżki cukru pudru. Czekoladę rozpuścić, przestudzić. Mleko
Z miłości do słodkościKorzystam z truskawek ile się da :) nie przejadły mi się jeszcze , dlatego proponuje tym razem czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem. Wymiary blaszki: 24 x 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki(...)kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 250 g truskawek Dodatkowo: galarteka wiśniowa 20 g pistacji Sposób wykonania: Ciasto : Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Biszkopt
Słodkości i nie tylkoCiasto kruche z truskawkami powoli kończy sezon na te owoce w tym roku. Jest to klasyczny placek z owocami, bazujący na spodzie z ciasta (z dodatkiem proszku do pieczenia, a więc właściwie ciasta półkruchego) oraz sporej ilości świeżych owoców. Zamiast kruszonki, wierzch wypieku dekorują cienkie paski ciasta, które swoją jasną barwą odznaczają się na tle czerwonych owoców. Ciasto można przygotować(...)formie o wymiarach 24x24cm lub niewiele większej (moje zostało upieczone w trochę większej, dlatego spód z ciasta jest cienki, w mniejszej formie będzie nieco grubszy). Ciasto kruche z truskawkami Składniki: 250g mąki pszennej 125g margaryny lub masła 80g cukru pudru 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy dla aromatu około 350g truskawek mąka ziemniaczana do oprószenia ciasta
Smakołyki BerenikiDziś coś pysznego i słodkiego - dla całej rodziny. Na śniadanie, na obiad lub podwieczorek. Kasza kuskus z truskawkami. Taką kaszkę możemy podawać już rocznemu dziecku, a jeśli pominiemy miód w przepisie to już nawet od 10 miesiąca życia. Podane w przepisie proporcje są dla dziecka. Danie jest bardzo proste do przygotowania. Kasza kuskus z truskawkami i miodem. Składniki(...)porcję: 2 łyżki suchego kuskusu; 4 duże truskawki, 1/2 łyżeczki miodu; Kaszę zalewamy wrzątkiem, tak aby poziom wody był około 1 cm nad poziomem kaszki. Przykrywamy spodeczkiem i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie kaszkę mieszamy widelcem. Truskawki myjemy i odrywamy szypułki. Truskawki kroimy na drobne kawałki. Do kaszki dodajemy truskawki i miód i mieszamy. Smacznego albo jak mawia
Miksturownikpodwieczorek. Smakuje dużo lepiej niż taki z torebki, a wcale nie wymaga dużo więcej pracy – w dodatku mamy pewność, że na prawdę zawiera owoce, a nie sztuczny aromat. Truskawki, jak wiadomo, należą do jednych z najzdrowszych owoców. Budyń wzbogacony o nutkę kardamonu zyskuje jeszcze ciekawszy smak. Jest dobry zarówno na zimno jak i na ciepło – można zrobić więcej(...)resztę na później wstawić do lodówki. Składniki: 1 szklanka zmiksowanych truskawek 1,5 szklanki mleka 1 żółtko 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu (można pominąć lub zastąpić cynamonem) do przybrania: truskawki do przybrania: kostka gorzkiej czekolady listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka zmiksowanych
Poezja smakuwierzyłam, że jest aż tak dobry jak się o nim mówi;) W każdym razie nagle przyszła mi na niego taka ochota, że zrobiłam z mrożonych truskawek, bo na świeże to jeszcze sporo czekania. Składniki na 4 porcje: * 400 g truskawek mrożonych * ok. 400 ml śmietanki 30% * 1 -2 łyżeczki balsamico * trochę fruktozy albo cukru waniliowego do truskawek * kilka(...)mnie ok. 8 średniej wielkości Ilość składników zresztą nie jest taka istotna, każdy niech sobie wypróbuje swoją wersję. Dla mnie mogłoby być zdecydowanie więcej truskawek, a dla mojej córki było ich z kolei za dużo no i tak to jest;) W każdym razie zrobiłam tak: truskawki posypałam fruktozą, polałam balsamico i zostawiłam do rozmrożenia. Jak się rozmroziły pogniotłam
Zdrowa Kuchnia SowyPuszysta, lekka pianka z truskawkami. Ten pyszny deser wbrew pozorom, jest szybki i łatwy do przygotowania. A i składników w nim nie wiele. Żeby jeszcze przepis uprościć, można zrobić bez spodu ! A do środka - co lubicie. Teraz sezon na truskawki, niedługo będą maliny, porzeczki, jagody. Z każdymi owocami będzie pysznie. Składniki: Na spód: 100 g herbatników 100 g ciasteczek amaretti(...)kruchych ) 80 g masła Pianka: 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego ( np. Gostyń z kartonika ) 4 łyżki cukru 20 g żelatyny 1,5 szklanki wody 250 - 300 g truskawek Wykonanie: Tortownicę średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić - lekko ostudzić. Płynne masło wlać do okruchów - połączyć składniki. Całość przełożyć na dno tortownicy
kolorowotorcikowoistnieje lepsze połączenie niż truskawki i czekolada ? Istnieje ! I jest to ser - truskawki - czekolada. A wszystko to w jednej tarcie. Tarta serowa z truskawkami prezentuje się niezwykle efektownie, a nie wymaga wielkiego nakładu pracy. A to chyba lubicie, prawda ? Szybko i smacznie - to moja blogowa dewiza ! Kruchy kakaowy spód: * 120 g masła * 3 łyżki cukru * 1 1/4 szklanki mąki pszennej(...)białek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w 175 stopniach C przez 30 minut. Dodatkowo: * 70 g czekolady deserowej * 1/4 szklanki kremówki * 300 g truskawek * cukier puder Śmietankę zagotować. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę - mieszać, aż czekolada się rozpuści. Truskawki umyć, osuszyć. Na jeszcze nie do końca ostygniętą tartę wylać czekoladę i ułożyć truskawki
kolorowotorcikowoUrodzinowo częstuję biszkoptem z truskawkami. Łatwy i smaczny torcik w kilka chwil. Truskawki wykorzystuję na maxa w tym roku. I jeszcze nie mam ich dość... A sezon powoli dobiega końca - niestety ... Składniki na tortownicę średnicy 20 cm Biszkopt: * 4 jajka * 4 pełne łyżki cukru * 5 pełnych łyżek mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jaja myć, oddzielić żółtka od białek(...)wrzątku. Śmietanę, mocno schłodzoną ubić na wolnych obrotach. Do ubitej śmietany dodać cukier puder i wlać rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę wylać na biszkopt. Schłodzić. Ponadto: * 2 galaretki truskawkowe * 250 g truskawek Galaretki rozpuścić w 800 ml zagotowanej wody. Odstawić do wystygnięcia. Truskawki opłukać i osuszyć. Gdy galaretka wystygnie i powoli zacznie tężeć, wylać około 1/3 na krem śmietankowy, ułożyć truskawki
kolorowotorcikowoJest jeszcze tyle ciast, których nie robiłam! To zwykłe, kruche z truskawkami i chrupiącą bezą jest jednym z nich! Co za rozkosz! Dziś upieczone, więc leciutkie i świeżutkie, a ta chrupiąca beza.... poezja) Mój M powiedział, masz jeden defekt:” nigdy nie robisz tych samych ciast dwa razy”. A jak powtarzać ciasta, jak tyle jeszcze pyszności czeka? Wracając do bezy. Takej(...)surowego białka. Podczas pieczenia miałam dziką ochotę przeciąć ją i zobaczyć czy już! Zupełnie niepotrzebnie się stresowałam. Ciasto wyszło idealne, puszysta i chrupiaca beza doskonale rownoważyła lekko kwaskowe truskawki. Polecam bardzo) Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą Składniki na blaszkę 23x33 cm: Ciasto kruche: 160 g mąki pszennej 160 g mąki krupczatki 160 g masła 150 g cukru
Mia Cucina Sofietafont-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Na osłodę, choć w nieco lżejszym wydaniu - sernik na zimno ze słodkimi truskawkami :) Lekki serniczek na zimno z truskawkami Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Kruchy spód z ciasteczek: - 200g herbatników maślanych lub ciasteczek zbożowych - 100g masła Środek: - 1 kg serka homogenizowanego(...)smaku waniliowym - 400 g jogurtu naturalnego - 100 g truskawek świeżych - 30g cukru pudru - cukier z laską wanilii - żelatyna Na wierzch: - 300g świeżych truskawek - 2 galaretki o smaku truskawkowym Herbatniki wkładamy do woreczka i tłuczemy młotkiem na desce tak długo, aż uzyskamy pożądaną wielkość. Ja najbardziej lubię, gdy ciasteczka jeszcze chrupią i nie są zupełnie miałkie. W garnuszku rozpuszczamy masło
Sajkofanka smakuPodczas sezonu truskawkowego nie może u nas zabraknąć sernika na zimno z dodatkiem truskawek:)) Tym razem zrobiłam najzwyklejszy sernik na zimno na biszkoptach wypełniony truskawkami. Całość pokryta musem truskawkowym. Przepis bardzo prosty a sernik naprawdę smaczny:) Doskonale orzeźwi w upalne dni! Masa serowa: 150g biszkoptów, 700g białego sera, 125 g serka mascarpone, szklanka cukru, 150g truskawek(...)mascarpone, cukrem i nasionami wanilii. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną żelatynę. Połączyć z serem. Gotową masę wylać na biszkoptowy spód. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i powciskać w masę serową. Schłodzić. Mus truskawkowy: 500 g truskawek, galaretka truskawkowa. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera
Z miłości do słodkości