Masa serowa: 700 g serka homogenizowanego waniliowego, ja użyłam serka firmy President 35 g żelatyny- rozpuszczonej w 30 ml wody 1 szklanka wody pół szklanki cukru pudru 250 g truskawek Spód: 180-200 g herbatników 20-30 g masła pół tabliczki czekolady deserowej łyżeczka cukru waniliowego, ja użyłam cukru waniliowego z firmy Delecta Dekoracja: 150 g truskawek(...)garnuszka wlać gorącą wodę i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę. 3. Serek zmiksować przy użyciu miksera razem z cukrem pudrem. 4, w osobnej miseczce zmiksować przy użyciu blendera wszystkie truskawki, na gładki mus. 5. Dodać mus truskawkowy do masy serowej, zmiksować a następnie dodać żelatynę. 6. Wyjąć z lodówki spód i wlać masę serową. 7. Odstawić do schłodzenia
KreatywnePinyaksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie i nadaje odrobiny ostrego charakteru czerwony świeżo mielony pieprz. Serdecznie polecam to zestawienie smaków, ja je uwielbiam. Ciekawostka na temat cukinii(...)oliwek z liściem laurowym i czerwonym pieprzem Dodatki: Pół awokado pokrojone w kosteczkę mała garstka słonecznika 5 g startego parmezanu starta skórka z cytryny 1 łyżka 2 duże truskawki odrobina siekanej mięty odrobina siekanej bazylii odrobina świeżo mielonego pieprzu - ja użyłam pieprzu czerwonego do oprószenia całości by podkreślić finalny kontrast potrawy z czerwienią truskawki Przygotowanie: Pesto
KreatywnePinyUlubione danie dla naszych dzieci czyli makaron z serem i truskawkami to moja propozycja dzisiejszego dnia. Przygotowuje się błyskawicznie i tak samo szybko znika z talerzy. składniki na 2 porcje 250 g makaronu świderki 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego ( po 200 g) torebka cukru waniliowego 30 g 1/2 szklanki śmietany 18% 40 dag truskawek przepis Makaron gotujemy według przepisu(...)opakowaniu a następnie odcedzamy. Do miski wkładamy serek homogenizowany, dodajemy cukier puder i śmietanę, całość dokładnie mieszamy. Opłukane truskawki kroimy na połówki. Na talerz kładziemy porcję makaronu i polewamy sosem z serka i śmietany a wierzch posypujemy truskawkami
Smakowite DaniaDzisiaj zapraszam na przepyszny deser lodowy z truskawkami posypany ciasteczkami kakaowymi. Idealny dla dzieci i dorosłych na upalne dni . Chłodzi, orzeźwia , poprawia nastrój po prostu"niebo w gębie ". składniki na formę keksową deseru 2 szklanki śmietany 30 % puszka mleka skondensowanego słodzonego 40 dag truskawek 10 ciastek kakaowych przepis Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ale nie na sztywno tylko(...)żeby miała lejącą konsystencję. W trakcie ubijania wlewamy cienkim strumieniem mleko skondensowane, a na koniec wrzucamy umyte i osuszone truskawki, chwilę miksujemy, truskawki nie muszą być całkiem rozdrobnione. Formę na keks wykładamy folią aluminiową tak, żeby wystawała pod formę około 5 cm i wlewamy do niej masę truskawkową. Ciastka kakaowe rozgniatamy i posypujemy nimi wierzch masy truskawkowej. Tak przygotowany deser
Smakowite DaniaTarta na delikatnym kruchym spodzie z pysznym waniliowym Creme Patissiere i dużą ilością świeżych truskawek. Jeden kawałek to stanowczo za mało… Sprawdzi się również w wersji z malinami lub różnymi owocami. Składniki na formę o śr. 26 cm: na spód tarty: 200 g mąki 100 g masła zimnego 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko łyżka zimnej wody na Creme Patissiere(...)żółtka szklanka mleka 50 g cukru łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej ziarenka z 1/2 laski wanilii dodatkowo: 500 g truskawek 2-3 łyżki dżemu truskawkowego Przygotować waniliowy krem: Mleko zagotować z wanilią. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki i dokładnie zmiksować. Ciągle mieszając wlewać powoli
wyzwania kuchenneOstatnio przeglądałam zawartość zamrażarki i okazało się ze mam jeszcze mrożone truskawki. Od razu musiało powstać ciasto. Ciasto proste i pyszne, truskawkowe na kakaowym biszkopcie. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietankowo-truskawkowa 300 ml śmietanki(...)galaretka truskawkowa masa truskawkowa 350 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Każdą galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić. Truskawki rozmrozić. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę
Monia miesza i gotujeUwielbiam smak truskawek w połączeniu ze śmietanką, więc postanowiłam trochę urozmaicić sprawę i zrobić z tego delikatny śmietankowy serniczek, który może i Wam przypadnie do gustu :) Ps. Zrobiłam go z podwójnej porcji- jak to ja :) Biszkopt: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki Niepełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 400g twarogu homogenizowanego 400ml kremówki ½ szklanki cukry 1 cukier(...)waniliowy 4 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki mleka 800-1000g truskawek (umytych i pozbawionych listków) ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 18 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły
Smakowy Rajtakie słodkie ślimaczki goszczą bardzo często bez okazji. Są idealne do kawusi, a w dodatku bardzo szybkie. Z kolei córeczka lubi ślimaczki za ich kształt :) Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki dżemu truskawkowego 8-10 truskawek kandyzowanych 1 łyżka posypki dekoracyjnej czarno- białej PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, na całej powierzchni smarujemy dżemem(...)truskawkowym. Całość posypujemy cukrową posypką dekoracyjną biało-czerwoną. Na jednym z dłuższych boków układamy pokrojone w mniejsze kawałki truskawki kandyzowane. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od strony ułożonych truskawek aby były one w samym środku. Powstałą roladę kroimy na około 2 cm plastry. Powstałe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisiebie czas. Chociaż 5 minut, abyście mogły się zrelaksować i z nową energią zdobywać świat. Jeśli z poprzedniego deseru zostały Wam przypadkiem zniszczone babeczki, trochę kremu i truskawki, możecie zrobić pyszny deser dla siebie i swojej drugiej połówki. Wystarczą długie szklanki lub szklaneczki do irish cream. Potrzebne nam (na 2 osoby): - jedna babeczka pokruszona tak, by powstały małe okruszki(...)truskawek - 12 czubatych łyżeczek kremu śmietanowego Przygotowanie: Połowę okruchów podzielić między dwa pucharki, następnie do każdego włożyć pokrojone drobno truskawki (po 1,5 sztuki) i wycisnąć na nie połowę kremu. Podobnie postąpić z drugą warstwą pozostawiając odrobinę okruchów do posypania wierzchu deseru. Ostatnią truskawkę pociąć na cienkie plastry i foremką do małych ciasteczek wyciąć z nich serduszka. Udekorować wierzch deseru
W poszukiwaniu inspiracjismakowała mi jednak w pierwszej wersji). Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 i ¼ szklanki wody 1 laska wanilii 2-3 łyżki cukru sok z cytryny do smaku sos: 1 szklanka truskawek + ½ łyżeczki mąki kukurydzianej lub po prostu zmiksowane truskawki Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyskrob miąższ nożem lub łyżeczką, dodaj do garnka (miąższ i laskę wanilii) z wodą i zagotuj(...)Masę przelej, najlepiej do silikonowej formy na muffiny (lub innych małych, silikonowych) i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu polej sosem i gotowe. Sos: zblenduj truskawki, zagotuj, dodaj mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszaj, znów doprowadź do wrzenia, nieco ostudź i zblenduj. Sos jest dość gęsty. Komu się nie chce robić takiej wersji, może po prostu zmiksować dowolną
Qlinarnie i QlinarnieWersja dla najbardziej leniwych – świeże truskawki z bitą śmietaną kokosową . Szybka i zdrowsza alternatywa dla zwykłej śmietany. Po prostu ubij gęste mleko kokosowe z cukrem i polej nim świeże truskawki. Smakują rewelacyjnie! 2. Wersja dla średnio leniwych – jaglany pudding z truskawkami . Przygotujemy jak pannę cottę , ale bez wanilii i przed wylaniem masy jaglanej, wykładamy boki formy silikonowej pokrojonymi(...)truskawkami. Można deser polać sosem truskawkowym lub innym. Nie wymaga dużo pracy, ale trzeba trochę poczekać. 3 . Wersja dla pracusiów: pyszny dżem truskawkowo-bananowy lub truskawkowy . Jeśli użyjemy żelfixu (np. Dr. Oetkera na bazie pektyny), pracy nie jest tak dużo, a dzięki bardzo krótkiemu czasowi gotowania, owoce zachowują dużo witamin. Zimą będzie jak znalazł, np. do porannych
Qlinarnie i QlinarnieKolejny ,ekspresowy deser z truskawką w roli głównej .Crumble czyli chrupiąca kruszonka migdałowo – amarantusowa z truskawkami .Koniecznie podawać na gorąco!. Składniki: na 3 kokilki 200 g truskawek ,pokroić na większe kawałki 3 łyżki zimnego masła 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki migdałowej 1 łyżka mąki krupczatki 4 łyżki poppingu z amarantusa Masło łączymy z mąką migdałową ,krupczatką ,amarantusem(...)cukrem . Na dno kokilek wkładamy truskawki do połowy wysokości , wierzch posypujemy kruszonką ,czym więcej ,tym lepiej!. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut .Podajemy gorące
Ladylaura.dużo pracy, więc warto je przygotować. Polecam ja co roku robię po kilkanaście słoików i wszystkie znikają :) Składniki na ok.10 słoików ( połowa 0,7 l, połowa 0,9 l ) - truskawki 4 kg - cukier 1 kg - woda 3 litry Wykonanie Truskawki myję pod bieżącą, zimną wodą, pozbawiam szypułek. Układam w uprzednio wymytych i wyprażonych słoikach. Trzy litry wody mieszam z kilogramem(...)cukru i gotuję 3 minuty. Powstały syrop studzę i zalewam truskawki w słojach. Truskawki w słojach nakładam do pełna, syropem zalewam słoje prawie po brzegi.( co widać na zdjęciach :) ). Brzegi słojów przecieram dokładnie najpierw mokrą, potem sucha ściereczką i zakręcam wymytymi i osuszonymi pokrywkami. Pasteryzacja: Duży garnek wykładam bawełnianą ściereczką, układam w nim słoje i zalewam wodą do 2/3 wysokości
Kuchnia z widokiem na ogródskładniki na 2 porcje pół jogurtu greckiego 3 łyżki słonecznika 200 g truskawek 2 łyżeczki konfitury truskawkowej 2 kopiaste łyżki musli bakaliowego Truskawki rozmrozić w kąpieli wodnej posypując je odrobiną cukru , następnie rozdusić widelcem- powstał sos z kawałkami truskawek. Słonecznik prażyć na suchej patelni. Do pucharka układamy jogurt ,musli, konfiturę, jogurt , zalewamy truskawkami i posypujemy słonecznikiem. Smacznego
Cukier&PuderSkładniki : 0,5 l jogurtu naturalnego lub kefiru 25 dkg truskawek 25 dkg malin Sposób wykonania : Truskawki dokładnie umyć, oczyścić z szypułek. Jogurt wlać do miksera, wsypać owoce, dobrze zmiksować. Zmiksowany jogurt można wstawić do lodówki, aby go schłodzić. Gotowy rozlać do wysokich szklanek, można ozdobić świeżymi owocami. Możemy użyć także mrożonych truskawek i malin, będzie równie pyszny(...)świeżych. Można go przygotować również z samych malin lub truskawek, wtedy dajemy podwójną porcję owoców tych które mamy. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarne