Mięta z działki od babci, której dostałem większą ilość, skrzynka jabłek i truskawki zainspirowały mnie do dzisiejszego obiadu. Mięta zwykła pieprzowa i mięta jabłkowa dodały fajnego smaku banalnym naleśnikom. Dla każdego coś dobrego czyli niebo w gębie po mojemu :)) Naleśniki truskawka - mięta Ciasto : - szklanka mąki pszennej, - 3/4 szklanki mleka, - 3/4 szklanki wody, - 2 łyżki kakao zaparzonego w niewielkiej ilości wrzątku(...)jajka, - 2 łyżki oleju. Nadzienie : - 200 g twarogu, - duża garść liści mięty pieprzowej, - 2 - 3 łyżki cukru pudru, - pokrojone w ćwiartki truskawki. Składniki ciasta zmiksować. Powinny mieć konsystencję śmietany. Odstawić na pół godziny. Miętowe nadzienie przygotować jak poprzednio. Usmażyć naleśniki, przekroić na pół, smarować miętowym twarogiem, obłożyć truskawkami i zwinąć rożek. Naleśniki jabłko - mięta Ciasto : - szklanka mąki pszennej, - jajko
Przepisy Mikołajaswego czasu zabierały mój cały wolny czas. Początkowo piekłam z cudzych przepisów, natomiast ostatnio zaczełam robić to co mi w sercu gra. Tym razem postanowiłam zrobić tort migdałowy z truskawkami bananami i lekka masą serową. Po więcej przepisów na ciasta zapraszam na uDolores.pl/ciasta . Składniki na biszkopt 5 jajek wielkości L 10 dkg mąki 15 dkg cukru 5 dkg zmielonych(...)powinien odchodzić idealnie, dzięki temu, że na dnie foremki znajdował się papier. Składniki na masę 330 ml śmietany 30% 1/2 kg serka homogonizowanego 1 galaretka truskawkowa 400 gr mrożonych truskawek 1 banan 4-5 łyżek cukru pudru Ilość można zmienić zależnie od tego jak bardzo słodkie masy lubicie Masa – Krok po Kroku 1 Śmietane ubijamy na sztywno dodajac małymi
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisySernik na zimno chodził za mną od kilku dni. Taki klasyczny z czerwoną galaretka i truskawkami. Ze względu na to, że unikam cukru i z powodu alergii postanowiłam zrobić jak najprostszą wersję. Serniczki wyszły przepyszne. Składniki: 400g serka homogenizowanego naturalnego 450g twarożku naturalnego (takiego zmiksowanego) pół szklanki mleka 0% kilka łyżek stewii w pudrze (lub cukru- jak wolicie) pól laski(...)wanilii paczka żelatyny (około 10 łyżeczek) 500g truskawek Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki miksujemy ze stewią (do smaku) i 1/3 żelatyny. Serki miksujemy mlekiem, ziarenkami z wanilii, stewią (do smaku) i żelatyna. Na dno foremek do babeczek wylałam najpierw truskawki, odstawiłam do lodówki i następnie zalałam masą z serków. Wyszły naprawdę super
Cytryna&Co.Szybki, łatwy do zrobienia deser z serkiem mascarpone i zmiksowanymi truskawkami, które tworzą idealnie zgrany duet. Słodycz serka i bitej śmietany miesza się z kwaskowatością i świeżością truskawek, a na dnie czeka chrupiący dodatek pokruszonych herbatników, no nie sposób się temu oprzeć :p Składniki na 3-4 porcje: ok. 30 g herbatników 200 ml śmietanki 30% 2-3 płaskie(...)łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone ok. 1 szklanki (250 ml) zmiksowanych truskawek (jeśli będą kwaśne można je delikatnie dosłodzić, ale nie za mocno) Herbatniki włożyć do woreczka i uderzając delikatnie wałkiem pokruszyć na mniejsze kawałki, następnie ułożyć je na dnie naczyń, w których chcemy podać deser. Schłodzoną śmietankę przelać do wysokiego naczynia i za pomocą
Simply Foodsłodkie z pyszną truskawkową warstwą. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM: 2 duże opakowania herbatników ( ok. 350 g) pół opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 150 g) TRUSKAWKI: ok. 80 dag truskawek (świeże lub mrożone) 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka żelatyny cukier do smaku BUDYŃ: 1 l mleka 3/4 szklanki cukru 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej(...)śmietany 30 % galaretka cytrynowa cukier puder do smaku ORAZ: czekolada do dekoracji (użyłam różowej o smaku malinowej) WYKONANIE: Blachę wykładamy aż po brzegi folią spożywczą. Układamy herbatniki. TRUSKAWKI: Truskawki przekładamy do garnka, wlewamy ok 0,5 szklanki wody. Gotujemy przez chwilę, jeśli jest taka potrzeba wlewamy trochę wody. Wsypujemy galaretki oraz żelatynę (wcześniej zalewamy odrobiną zimnej wody
Pani na deserskładniki na warstwę z galaretki: 1 galaretka truskawkowa 300 ml gorącej wody kilka truskawek wykonanie: Truskawki kroimy w kosteczkę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy a następnie rozlewamy do ok. 6 słoiczków po ok. 125 ml pojemności (możemy je umieścić skosem w foremkach na muffinki). Wstawiamy do lodówki co całkowitego zastygnięcia. składniki(...)Odstawiamy do wystudzenia a następnie rozlewamy na stężałą galaretkę i wstawiamy do lodówki, do stężenia. Dowolnie dekorujemy np. bitą śmietaną wymieszaną z kakao i cukrem, /tartą czekoladą, świeżymi truskawkami
Domowy Smak Jedzeniasmakiem owoców lata. Na dworze mróz daje o sobie znać a u nas w kuchni zapach pysznego truskawkowego ciacha- i już zima nie straszna J Wiem, wiem – kupne truskawki z dyskontu nie zastąpią tych świeżo zerwanych prosto z wygrzanej w słońcu grządki… Ale jak to mówią na bezrybiu i jak ryba :P A owoce nawet te szklarniowe- po przetworzeniu ( upieczeniu(...)skórkę, i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki 22x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce: ok 500 g świeżych truskawek ( mogą być też mrożone) Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na połówki. Kruszonka: 4 łyzki mąki pszennej 3 łyżki twardego masła szczypta cukru waniliowego 3 łyżki cukru Wszystkie składniki
Domowe ciastaciastem możemy się delektować o każdej porze roku, pod warunkiem, że latem zmiksujemy truskawki i zamrozimy je. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia Ubijamy pianę i stopniowo dodajemy cukier. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Kwadratową blaszkę wykładamy papierem(...)pieczenia, wylewamy na papier masę biszkoptową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni - ok. 25 minut. Masa truskawkowa: 1 kostka masła pół kg zmiksowanych truskawek 1 szklanka cukru Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do tej masy po łyżeczce (to bardzo ważne, gdy dodamy od razu więcej zmiksowanych truskawek, nie połączymy dokładnie masła z przecierem truskawkowym
Pyszności Słodkościtakiej wersji, była tak zachwycona, że zjadła szybciej niż ja ;) To bardzo proste i pożywne śniadanie w sam raz na Mikołajki! Składa się jedynie z jajka, naturalnego twarożku, truskawek i zbożowych płatków Lubella Mlekołaki Cinisy. Powstałe z pełnoziarnistej mąki pszennej płatki, mają obecnie ulepszony skład i są BEZ syropu glukozowego i BEZ oleju palmowego. Przyrządzenie smakowitego śniadania zajmie nam dosłownie(...)chwilkę, a uśmiech na twarzy dziecka i zadowolony brzuszek, gwarantowane :) garść płatków zbożowych Lubella Mlekołaki Cinisy 2 jajka łyżka twarożku naturalnego pół szklanki truskawek kropelki czekoladowe na oczy (lub płatki czekoladowe, rodzynki, orzechy itp.) odrobina masła klarowanego do natłuszczenia patelni Jajka porządnie roztrzepujemy. Przelewamy na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż góra się zetnie
Mienta blogsię bardziej niezawodny i smaczniejszy:) W oryginalnym przepisie na stronie Kwestia Smaku ciasto było odwrócone ale ja zrobiłam odwrócone odwróconego:) i dodałam truskawki które świetnie się komponują z rabarbarem. Naprawdę polecam:) ps. jeśli włożycie kilka kawałków do lodówki w szczelnym pojemniku będziecie się cieszyć tym ciastem dłużej. Składniki(...)roztopionego masła • 1 szklanka jogurtu greckiego Rabarbar : • 3 łodygi rabarbaru • 5 łyżek cukru • 1 łyżka cukru wanilinowego • kilka truskawek • skórka pomarańczowa suszona lub świeżo starta Wykonanie : Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier i podgrzać go. Gdy cukier będzie gorący
cucinareśmietanki 30% 1,5 galaretki truskawkowej (użyłam dwóch galaretek któe rozpuściłam w 650 ml wody z czego około 200 ml galaretki odlałam do pucharka wrzuciłam truskawki i mój Stasiu był zachwycony deserem:)) 500 ml gorącej wody dodatkowo : 500 g truskawek 8 herbatników 1 łyżka cukru trzcinowego Wykonanie : Biszkopt(...)papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Pianka: Na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia (mają być płynne, ale nie ciepłe).Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy do niej płynne galaretki i miksujemy. Piankę
cucinareczym warto się skupić, żeby dokonywać właściwych wyborów podczas zakupów. Nie wszystko, co przetworzone jest złe, ale zawsze warto analizować składy. Dzisiaj zrecenzuję: SANTE Fit Pełnoziarniste płatki zbożowe truskawka, malina, wiśnia bez dodatku cukru ONE DAY MORE musli skoncentrowanych w tubie DIET FOOD bezglutenowy makaron spaghetti zero kalorii LUXURY Makaron z fasoli lub ciecierzycy NATURAVENA Masło orzechowe kremowe SOLEVITA Napój(...)chia 1. Sante Fit Pełnoziarniste płatki zbożowe truskawka, malina, wiśnia 3,99/225 g (Tesco) Składniki : Płatki zbożowe z pełnego ziarna 96,5% (jęczmienne, ryżowe), owoce liofilizowane 2,2% (wiśnia, truskawka, malina), zagęszczone soki owocowe 1,2% (jabłkowy, wiśniowy), aromat naturalny. Plusy: bardzo niska zawartość cukru – 2,8 g na 100 g produktu (łyżeczka cukru waży 5 g) brak dodatku
Powiedz dietom niekrem wykonać z serka mascarpone , a więc podobnie jak na tartę. Dodatkowymi składnikami masy kremowej jest zmielony twaróg (250 g, jeżeli tyle samo dodajemy mascarpone), cukier waniliowy , zmiksowane blenderem truskawki oraz żelatyna , która nada odpowiedniej konsystencji. Aby ciasto smakowało jeszcze lepiej i prezentowało się okazalej, na jego wierzchniej części warto rozprowadzić galaretkę i pokrojone truskawki . Jogurtowiec z jagodami Deser(...)połowy szklanki oleju . Następnie dodajemy pianę z białek i cukru ubitą na sztywno. Po upieczeniu i wystudzeniu, na powierzchni ciasta układamy jagody oraz galaretkę . Sernik na zimno z truskawkami To wyśmienite ciasto będzie doskonałym pomysłem na deser w ciepły, letni dzień. Wygląda efektownie, ma niezrównany smak, a dodatkowo nie jest czasochłonny. Głównym elementem ciasta jest serowa masa , która powinna mieć
Moja smaczna kuchniacałe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Frużelinę możemy przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można dodać kilka łyżek soku z wiśni lub kilka wydrylowanych wiśni. Składniki 1 kg truskawek (można użyć(...)zależności od tego jak słodkie są owoce) sok z jednej cytryny 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (około 70g) około 50 ml zimnej wody Przygotowanie Truskawki myję i usuwam szypułki. Mniejsze owoce pozostawiam w całości, większe kroje na połówki lub ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, zasypuję cukrem i odstawiam na kilka godzin, żeby puściły
Cztery FajerySKŁADNIKI: ok 176 kcal 150 g truskawek 150 g mango pół szklanki mleka sojowego bez cukru WYKONANIE: 1. W blenderze umieścić truskawki i pokrojone mango. 2. Dodać mleko sojowe. Zmiksować na gładko. ZAPRASZAM NA FILM - Smoothie mango-truskawka! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube(...)Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/ Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Truskawki 48 150 1.01 0.45 11.52 Mango 90 150 1.23 0.57 22.47 Mleko sojowe niesłodzone 38 120 3.6 2.4 0 Podsumowanie
Atlas Smaków