truskawki - 19264 przepisów (strona:272/1285)

Ciasto z truskawkami i budyniem 118

szklanki cukru pudru –  1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią ziemniaczaną. Przygotuj formę do pieczenia –tj.posmaruj masłem i opcjonalnie wyłóż papierem do pieczenia. U mnie(...)wykładamy owoce a następnie  budyń. Na wierzchu ścieramy na grubych oczkach drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Ciasto z truskawkami i budyniem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Biszkopt przekładany kwaśną śmietaną, z truskawkami i galaretką 214

kilka razy w roku, z różnymi owocami. Na blogu jest już to ciasto w wersji z brzoskwiniami, i w tej kombinacji smakowej jest ono równie pyszne. W sezonie na truskawki nie można go nie przygotować właśnie z nimi. Spróbujcie, jestem pewna, że Wam zasmakuje. Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1-2 łyżki oleju Dodatkowo: średni kubek kwaśnej śmietany 18% Zott (330g) świeże truskawki (około 200-250 g) 2 galaretki truskawkowe/poziomkowe Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do stężenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej, miksujemy chwilę

Smaki Na Talerzu
Deser ptysiowy 122

jogurtem truskawkowym i kremem orzechowym. 4 porcje: Ciasto ptysiowe: 1/4 szklanki wody 35 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka Jogurt truskawkowy: 250 g jogurtu naturalnego 150 g truskawek Krem orzechowy: 150 g jogurtu skyr 2 łyżki masła orzechowego (ok. 50 g) 1 łyżka syropu daktylowego (ok. 20 g) 150 g truskawek Ciasto: Wodę gotujemy, dodajemy masło, mieszamy. Gdy masło(...)gładką masę. Na papierze do pieczenia wykładamy ciasto przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Jogurt i krem orzechowy: Składniki miksujemy razem. Truskawki kroimy drobno. W salaterce lub szklance wykładamy kolejno warstwy jogurtu, truskawek i kremu orzechowego. Deser przechowujemy w lodówce. Dokładamy ptysiowe ciastko przed podaniem. 1 porcja ma ok. 360 kcal

Kucharzyca
ciasto budyniowe mocno truskawkowe... 141

sztuki "L", palma miękka 250 gram, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 1/2 szklanki, truskawki 1 kg, galaretka krystaliczna cytrynowa 2 opakowania składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę mikserem utrzeć do spienienia-białości z 4 minuty na najwyższych obrotach. Do masy wsypać(...)pieczenia, wsypać budyń, wlać mleko i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma silikonowa 26 cm, 20x11 cm (mniejsza dla męża do pracy), ciasto rozsmarować w formach. Opłukane truskawki (połowę) bez szypułek poukładać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto dobrze w formach wystudzić. Galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej

W Mojej Kuchni Lubię
Twarogowo-jaglane kluski z owocami 110

uwielniam je przygotowywać jak i jeść. Na lato świetnie sprawdzą się szybkie w przygotowaniu i proste kluchy jaglano-twarogowe. Są delikatne, puchate i świetnie pasują do słodkich rumowo-karmelowych truskawek. Do tego chrupiąca i słodka posypka z kaszy, z maślaną nutą. Składniki (na 2 porcje): 100g kaszy jaglanej 250g chudego twarogu 1 jajko 100g kaszy manny 2 łyżki mąki(...)opcjonalnie, jeśli ciasto bardzo się klei Na sos owocowy: 250g świeżych truskawek lub innych owoców 30ml rumu 4 łyżki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 2 łyżki masła łyżka cukru cukier puder do oprószenia   Kaszę jaglaną opłukujemy na sicie i gotujemy na sypko w dobrze osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy porządnie na sicie i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.   W międzyczasie

Smaczna Strona
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. 131

Ciasto drożdżowe, zawsze jest u mnie mile widziane. Tym bardziej, teraz kiedy jest dostęp do świeżych owoców. Zrobiłam z truskawkami, bo chcę je wykorzystać póki są, a niestety są za krótko. Chyba się ze mną zgodzicie. Bardzo lubię ten przepis. Ciasto wyrabiam mikserem z hakami i od razu przekładam na blaszkę, do wyrośnięcia. Szybko, a pysznie :) Składniki na ciasto(...)mąki 50 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 5 łyżek cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju Kruszonka: 50 g. masła 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru Dodatkowo: truskawki, lub inne owoce Wykonanie: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać. Odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. W misce, ubić jajka z resztą cukru. Następnie wsypać mąkę

Agusiowe smakołyki
Galaretkowiec z truskawkami 133

homogenizowane i odrobina cierpliwości. GALARETKOWIEC Składniki: 3 serki waniliowe homogenizowane (po 200 g każdy) 1 galaretka przezroczysta 3 galaretki kolorowe (np. truskawkowa, wieloowocowa i kiwi)  10-15 szt truskawek Przygotowanie: Truskawki myjemy, obrywamy szypułki, przecinamy na połówki. Truskawki układamy na dnie foremki. Zalewamy je przezroczystą galaretką rozrobioną według przepisu na opakowaniu (przestudzoną i lekko tężejącą). Foremkę odstawiamy do lodówki(...)stężenia galaretki.  W tym czasie rozrabiamy kolejną galaretkę (truskawkową) i studzimy.  Połowę ostudzonej galaretki mieszamy z serkiem homogenizowanym i przelewamy na stężałą galaretkę z truskawkami.  Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.  Kiedy warstwa z serkiem stężeje polewamy ją pozostałą częścią galaretki truskawkowej i ponownie odstawiamy do lodówki.  Czynność powtarzamy rozrabiając kolejne dwie galaretki

Bon appetit mon amie
Ciasto z truskawkami i budyniem 169

szklanki cukru pudru –  1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią ziemniaczaną. Przygotuj formę do pieczenia –tj.posmaruj masłem i opcjonalnie wyłóż papierem do pieczenia. U mnie(...)wykładamy owoce a następnie  budyń. Na wierzchu ścieramy na grubych oczkach drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Ciasto z truskawkami i budyniem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Owsianka z truskawkami i migdałami 159

Składniki (na 1 porcję) - 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g), - pół szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 10 truskawek (ok. 150 g), - łyżka migdałów (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki (rano owsiankę można podgrzać). 2. Do owsianki dodajemy pokrojone w plasterki truskawki i posiekane migdały. Owsianka z truskawkami(...)migdałami jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych i migdałów), który daje uczucie sytości, - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 335 g Energia: 346 ,3 kcal Białko: 13 ,4 g Tłuszcze: 11 ,6 g Węglowodany: 53 ,8 g Błonnik pokarmowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasto biszkoptowe z truskawkami. 134

najlepsze :) Coś mi się zdaje, że ma rację :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 5 łyżek oleju 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: truskawki, lub inne owoce cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać olej i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i proszek(...)pieczenia.  Zmiksować przez chwilę, na wolnych obrotach miksera. Następnie przemieszać łyżką. Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć truskawki. Większość truskawek wyłożyłam w całości, tylko te bardzo duże, przekroiłam na pół. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec 45-50 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Pudding chia z musem truskawkowym 138

Kocham ten czas kiedy na targu można dostać pyszne świeże owoce,kocham również to, że w moim ogródku rosną pyszne ekologiczne truskawki,dlatego też ostatnio bardzo często sięgam po świeże truskawki,które wykorzystuję w mojej kuchni. Dzisiaj podzielę się z Wami pysznym przepisem na pudding chia z musem truskawkowym,który jest po prostu znakomity! Pudding dosłodziłam syropem klonowym,który przywiozłam(...)syrop daktylowy. Składniki na pudding: 350 ml ulubionego mleka ( u mnie owsiane) 4 łyżki nasion chia 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) Składniki na mus truskawkowy 250 g truskawek 2 łyżki syropu klonowego ( lub innego słodzika) Do dekoracji: filiżanka ulubionych owoców: borówki,maliny,poziomki Przygotowanie: Do miski wlewam mleko, dodaję syrop klonowy ,nasiona chia. całość dokładnie mieszam i wstawiam

Kukuleczki
Ciasto śmietankowe z musem truskawkowym. 410

ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml. śmietany 30% 250 g. serka mascarpone 1 galaretka krystaliczna 3/4 szklanki wody Mus truskawkowy: 500 g. truskawek 1-2 łyżki cukru pudru ( zależy jak słodkie są truskawki) 2 galaretki truskawkowe 3/4 szklanki wody Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Miksować jeszcze chwilę. Dodać obie mąki, proszek(...)kakao. Wymieszać łyżką, żeby składniki się połączyły. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 15-20 minut. Przygotować mus truskawkowy. Truskawki zblendować. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Kiedy wystygną, wlać do truskawek. Chwilę zmiksować, lub dokładnie wymieszać łyżką. Jeśli mus, będzie za mało słodki

Agusiowe smakołyki
Konfitura z truskawek 141

Cześć! Sezon na truskawki i przetwory z truskawek. Prócz dżemów robię również konfiturę. Używam jej później do naleśników i deserów. Składniki: * 1 kg truskawek  * 50-60 dkg cukru * 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny Truskawki umyłam i zasypałam cukrem, zostawiłam tak na noc aż puściły sok.  Po tym czasie dodałam kwasek cytrynowy i gotowałam

Pieprzyć z Fantazją