jednocześnie nie chcecie rezygnować ze słodyczy polecam przepis na Sernik na zimno z kaszą jaglaną. Deser jest pyszny, lekko słodki, kremowy, nie czuć w nim kaszy jaglanej. Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. jagód, borówek, porzeczek lub ananasów czy brzoskwiń z puszki. [:Listonic] Składniki na tortownicę 20 cm: Spód: 100 gr ciastek czekoladowych 30 gr rozpuszczonego masła 1 łyżka(...)kakao Wszystkie składniki zmielić/zbeldować, wyłożyć na tortownice o średnicy 20 cm, wyrównać, włożyć do lodówki. Masa: 300 gr truskawek (mogą być mrożone) 1,5 szklanki ugotowanej kaszy * 250 gr mascarpone 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku 6 łyżek cukru (lub do smaku) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropelek olejku waniliowego Wszystkie składniki na masę zblednować
moj przepis naczekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę zrobić sernik cytrynowy na zimno:) Ale, ale sezon na truskawki trwa, więc musi być akcent truskawkowy, tak powstała pianka truskawkowo-cytrynowa. Deserek jest pyszny, lekki, piankowy, całkiem słodki, jak na nasze kubki smakowe, a do tego ma fajny spód(...)tortownicy, ze spodem owiniętym folią spożywczą, o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, do całkowitego stężenia. Składniki na piankę truskawkową: 350 gr umytych i odszypułkowanych truskawek 1 łyżka żelatyny namoczona w 2 łyżkach zimnej wody Napęczniałą żelatynę bardzo delikatnie podgrzać, tylko tak aby się rozpuściła, dodać truskawki, zmielić np. blenderem na gładką masę. Dodać odłożoną
moj przepis najednocześnie nie chcecie rezygnować ze słodyczy polecam przepis na Sernik na zimno z kaszą jaglaną. Deser jest pyszny, lekko słodki, kremowy, nie czuć w nim kaszy jaglanej. Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. jagód, borówek, porzeczek lub ananasów czy brzoskwiń z puszki. [:Listonic] Składniki na tortownicę 20 cm: Spód: 100 gr ciastek czekoladowych 30 gr rozpuszczonego masła 1 łyżka(...)kakao Wszystkie składniki zmielić/zbeldować, wyłożyć na tortownice o średnicy 20 cm, wyrównać, włożyć do lodówki. Masa: 300 gr truskawek (mogą być mrożone) 1,5 szklanki ugotowanej kaszy * 250 gr mascarpone 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku 6 łyżek cukru (lub do smaku) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropelek olejku waniliowego Wszystkie składniki na masę zblednować
moj przepis naczekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę zrobić sernik cytrynowy na zimno:) Ale, ale sezon na truskawki trwa, więc musi być akcent truskawkowy, tak powstała pianka truskawkowo-cytrynowa. Deserek jest pyszny, lekki, piankowy, całkiem słodki, jak na nasze kubki smakowe, a do tego ma fajny spód(...)tortownicy, ze spodem owiniętym folią spożywczą, o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, do całkowitego stężenia. Składniki na piankę truskawkową: 350 gr umytych i odszypułkowanych truskawek 1 łyżka żelatyny namoczona w 2 łyżkach zimnej wody Napęczniałą żelatynę bardzo delikatnie podgrzać, tylko tak aby się rozpuściła, dodać truskawki, zmielić np. blenderem na gładką masę. Dodać odłożoną
moj przepis naCiasto idealne do weekendowej kawy - sernik na zimno na ciemnym spodzie. Różowa masa to jogurt grecki wymieszany z pieczonymi truskawkami i żelatyną, a spód - pokruszone herbatniki wymieszane z roztopionym masłem i gorzkim kakao. Idealne połączenie smaku 😋 Poniższy sernik możecie podać dzieciom jak i osobom, które ograniczają cukier. Na ciasteczkowy spód polecam użyć herbatników bez cukru (np. z firmy Ania(...)tarty): ciemny spód 200 g herbatników bez cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 100 g (1/2 kostki) roztopionego masła różowa masa 2 opakowania jogurtów greckich (800 g) 1 opakowanie mrożonych truskawek (450 g) 6 łyżeczek żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody 1-2 łyżki płynnego miodu (do smaku) Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z gorzkim kakao
UgotowaćTruskawki, na ochłodę Lato, lody, włoska Ilość: 4 porcje Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Granita truskawkowa KRÓTKI OPIS przygotowanie: 10 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 10 min czas całkowity: 20 min Składniki: 500g truskawek 75 g cukru 75 ml wody 2 łyżki soku z cytryny listki mięty i kilka truskawek do dekoracji Przygotowanie: Jak przygotować TYTUŁ(...)Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, gotować ok 2 minuty. Powstały syrop odstawić do wystudzenia. Truskawki bez szypułek zmiksować z ostudzonym syropem i sokiem z cytryny. . Masę truskawkową przelać do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażarki. Po ok. 1 godzinie granitę przemieszać widelcem. Mieszanie powtarzamy co mniej więcej godzinę aż do całkowitego zamarznięcia granity. Zamarzniętą rozłożyć do szklanek
Pełny talerzpotas z soku pomidorowego witamina A z jarmużu i soku pomidorowego witamina B6 z soku pomidorowego witamina C z jarmużu i soku pomidorowego witamina K z soku pomidorowego Truskawka i mango Składniki: 2 szklanki posiekanych truskawek jedno dużo mango, jeśli chcesz, możesz je posiekać i włożyć do zamrażarki 1 grubo posiekana marchewka jedna obrana pomarańcza szklanka mleka migdałowego Przygotowanie: umieść(...)uzyskasz gładką konsystencję koktajlu spróbuj smoothie, jeśli uznasz, że jest zbyt gęste, to możesz dodać więcej mleka Napój bogaty w: wapń z mleka migdałowego mangan i potas z truskawek witamina A z mango i marchwi witamina C z truskawek, mango i pomarańczy witamina D i E z mleka migdałowego Materiał partnera. Artykuł 4 napoje na przeziębienie, które wzmocnią Twoją odporność
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon na rabarbar i truskawki powoli się zaczyna. Ja proponuje kolejny zdrowy deser z rabarbarem i truskawkami w roli głównej. Crumble truskawkowo-rabarbarowe to prosty deser, łatwy do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. Świetny na ciepło, jak i na zimno. Zasmakował wszystkim, którzy próbowali, włącznie z moją dwuletnią córcią 🙂 Polecam spróbować! Składniki nadzienia: 450 g truskawek umytych i pokrojonych(...)masła Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół) . W naczyniu do zapiekania (u mnie ceramiczna forma o wymiarach 30 cm x 20 cm) wymieszać pokrojone na kawałki truskawki i rabarbar. Polać miodem (w zależności od kwaskowatości owoców oraz własnych preferencji wlewamy 1/3 szklanki lub 1/2 szklanki miodu) . Dodać ekstrakt waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką
Moja Delicjakoktajl jest świetny dla dzieci, które omijają zieleninę szerokim łukiem 🙂 Koniecznie wypróbujcie! Składniki truskawkowego smoothie: 100 g mleka kokosowego mała garść listków świeżej natki pietruszki pół banana 300 g truskawek + kilka do ozdoby 1 łyżeczka miodu pół szklanki soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru listki świeżej mięty do ozdoby Przygotowanie truskawkowego smoothie: Do blendera wlać mleko kokosowe, dodać umyte(...)listki natki pietruszki, banana pokrojonego w plastry, umyte i przekrojone truskawki. 100 g mleka kokosowego mała garść listków świeżej natki pietruszki pół banana 300 g truskawek Dodać miód, sok pomarańczowy i starty świeży imbir. 1 łyżeczka miodu pół szklanki soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru Dokładnie wszystko zmiksować. Przelać do szklanek, ozdobić kawałkami truskawek i listkami mięty. Czytaj więcej
Moja Delicjaherbaty Earl Grey , w której smak i delikatny aromat bergamotki (owoc cytrusowy, którego ekstrakt ma korzystny wpływ na nasz układ krążenia, np. obniża cholesterol) przyjemnie skomponuje się ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną i domowym wafelkiem tuille. Tuille to upieczony cieniutki i chrupiący wafel, pochodzący z Francji. Jego smak wszyscy znają, bo któż nie próbował lodów w waflu lub nie chrupał(...)taka Wam za pierwszym razem nie wyjdzie, nie przejmujcie – po prostu następnym razem rozsmarujcie cieniej, szczególnie środek, bo pewnie tam zauważycie najgrubszą warstwę 🙂 Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille to prosty deser, który można przygotować wcześniej. Galaretki wstawić do lodówki możecie nawet na całą noc, a wafelki można upiec z parodniowym wyprzedzeniem i przechowywać
Moja Delicjałyżka cukru pudru 4) galaretka truskawkowa (taką na 500 ml wody) 5) truskawki (według uznania) 6) borówki i listki mięty do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia, aż zacznie lekko tężeć(...)Truskawki kroimy na małe kawałki. 3. Serek mascarpone i śmietankę oraz łyżkę cukru pudru przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki (kilka zostawiamy do dekoracji) i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy
Na kulinarnym poligonieSezon truskawkowy za nami, ale udało mi się kupić jeszcze łubiankę pięknych słońcem pachnących truskawek. Dlatego dzisiaj proponuję Wam ostatnie w tym sezonie ciasto ze świeżymi truskawkami, można je zrobić także z mrożonych owoców. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto jogurtowo-czekoladowe Składniki 200 g herbatników 30 g gorzkiej czekolady 50 g masła 3 łyżki żelatyny 600 g jogurtu greckiego(...)łyżek cukru pudru 150 g truskawek świeżych lub mrożonych Instrukcje Ciasteczka blendujemy dodajemy rozpuszczone masło i czekoladę. Przekładamy do małej tortownicy wyłożonej folią spożywczą i dokładnie uciskamy. Odstawiamy do lodówki. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, po kilku minutach kiedy napęcznieje dolewamy gorącą wodę 1/3 szklanki i mieszamy do czasu aż żelatyna się rozpuści. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy
To co lubię - gotuję i polecamSezon na truskawki w pełni dlatego dzisiaj zapraszam Was na lekki truskawkowy deser. Zrobienie go nie wymaga zbyt wiele czasu, a efekt wizualny i smakowy jest godny polecenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Deser truskawkowo-jogurtowy Składniki Biszkopt: 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 450 truskawek 1 szklanka(...)masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Rozsmarowujemy w tortownicy (ja użyłam tortownicy średnicy 23 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Uwaga żeby nie spalić. Truskawki blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut, po tym czasie odcedzamy na sitku. Z upieczonego wcześniej płatu biszkoptowego wycinamy koło przykładając miskę. Moja
To co lubię - gotuję i polecamsoczystego w smaku idealnego deseru. Zapewniam, że podbije Wasze serca i podniebienia Składniki: 300g podłużnych deserowych biszkoptów 500g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 500-600g świeżych truskawek 3 łyżki likieru amaretto - opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki cukru kryształ 2 łyżeczki żelatyny U mnie forma 19x28 z otwieranym rantem Przygotowanie(...)truskawek: Truskawki umyć, pozbawić szypułek ( kilka odłożyć do dekoracji) i bardzo drobno pokroić. Przełożyć do garneczka dodać sok z cytryny, 3 łyżki cukru zagotować do lekkiego rozgotowania owoców. Do gorącego musu dodać żelatynę i bardzo dokładnie ją wmieszać ( już nie gotować) wystudzić. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na gęstą masę dodając pod koniec likier. Składanie deseru
W garach u GosiDzisiaj przepis na ciasto bez pieczenia. Tarta z ciasteczkami Oreo, dodatkiem mascarpone i pysznych truskawek. Truskawki to moje ulubione owoce, uwielbiam też wszelkie słodkości dlatego na weekend zapraszam Was na pyszną tartę. Taką tartę możecie przygotować również z malinami lub borówkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta truskawkowa z ciasteczkami Oreo. Składniki 340 g ciastek Oreo 70 g rozpuszczonego masła(...)mascarpone 500 g truskawek Instrukcje Ciasteczka rozdzielamy, wyjmujemy nadzienie (odkładamy). Ciasteczka przekładamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji piasku. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Spód tarty o średnicy 21 cm wykładamy ciasteczkami i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na min. 30 min. Masę z ciasteczek przekładamy do miski, miksujemy. Dodajemy schłodzone mascarpone i miksujemy tylko
To co lubię - gotuję i polecam