Truskawki ze śmietaną, czy bitą? Obie wersje są dla mnie ok. Jako dziecko pamiętam truskawki ze śmietaną 18%. Takie, które rozgniatałam widelcem, a na koniec wylizywałam głęboki talerz, z którego najlepiej się jadło. Mój syn niechętnie patrzy na całe owoce. Postanowiłam przełamać jego niechęć i zaserwowałam mu w pierwszej kolejności truskawki z ubitą kremówką i ziarnem kakaowca. Wykorzystując fakt(...)uwielbia gorzką czekoladę. I wiecie co? Ku mojemu zdziwieniu zjadł cały taki pucharek. Następnego dnia zjadł również truskawki ze zwykłą śmietaną 18%. Składniki na 2 pucharki: około 10 średniej wielkości truskawek 1 mała garstka kruszonych ziaren kakaowca Skworcu ok.150 ml śmietany kremówki 36% cukier puder - do smaku listki świeżej mięty do dekoracji Wykonanie: Spokojnie mogłabym sobie darować opis wykonania
Blondynka GotujeTruskawki zasypane cukrem, zamknięte w słoiczkach do domowej spiżarni. Świetnie sprawdzą się na kompot zimą lub jako dodatek do ciast. Składniki: na 4 słoiki po 300 ml 1 kg truskawek (waga bez szypułek), 160 g cukru Przygotowanie: Przygotowujemy słoiki: dokładnie myjemy oraz suszymy - także nakrętki. Jeśli owoce są bardzo duże, kroimy na pół. Truskawki wcześniej umyte i bez szypułek(...)przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem, odstawiamy na 3 godziny, aby puściły sok - co jakiś czas należy przemieszać. Następnie podgrzewamy przez około 10 minut, aby truskawki pozostałe całe. Ciepłe przekładamy do słoików wraz z sokiem - od razu zakręcamy oraz odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu
Lena Gotujeprzygotowany na urodziny chrzciny, wesele czy inne imprezy. Deserki składają się z dwóch warstw pokruszonego, biszkoptowego ciasta szpinakowego, pomiędzy którymi znajduje się krem cytrynowy oraz owoce - świeże truskawki i borówki. Do przygotowania biszkoptu szpinakowego użyłam świeżego szpinaku, dzięki temu jego kolor jest bardziej intensywny, niż w przypadku ciasta ze szpinaku mrożonego. Krem cytrynowy to połączenie serka mascarpone(...)śmietanki 30% 500 g serka mascarpone niecałe 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny starta skórka z 1 cytryny Dodatkowo: ok. 400 g truskawek ok. 300 g borówek Wykonanie: Szpinakowe ciasto biszkoptowe: I część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy
Kuchnia MagdaLenyprzygotowany na urodziny chrzciny, wesele czy inne imprezy. Deserki składają się z dwóch warstw pokruszonego, biszkoptowego ciasta szpinakowego, pomiędzy którymi znajduje się krem cytrynowy oraz owoce - świeże truskawki i borówki. Do przygotowania biszkoptu szpinakowego użyłam świeżego szpinaku, dzięki temu jego kolor jest bardziej intensywny, niż w przypadku ciasta ze szpinaku mrożonego. Krem cytrynowy to połączenie serka mascarpone(...)śmietanki 30% 500 g serka mascarpone niecałe 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny starta skórka z 1 cytryny Dodatkowo: ok. 400 g truskawek ok. 300 g borówek Wykonanie: Szpinakowe ciasto biszkoptowe: I część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy
Kuchnia MagdaLenyTort Pastelowy to pyszny, leciutki, rozpływający się w ustach deser, idealny na lato. Składa się z biszkoptu, trzykolorowej pianki na bazie mleka i truskawek w galaretce. Prawdziwe niebo w gębie! A do tego prezentuje się wyjątkowo i od razu przyciąga wzrok. Jest nieco czasochłonny, gdyż trzeba pilnować czasu i każdą warstwę wylewać osobno, ale za to efekt końcowy jest tego(...)skondensowanego niesłodzonego (light – 4%) 3 opakowania galaretek o różnych kolorach (dałam wiśniową, cytrynową i kiwi) 3 razy po 2/3 szklanki wody (3 x 180 ml) Dodatkowo: 200 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 400 ml wody poncz do ciasta: woda wymieszana z sokiem z cytryny Przygotowanie Biszkopt: Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy
e-PrzepisyKulinarneKOMPOT Z TRUSKAWEK to nasza letnia propozycja na szybkie orzeźwienie. Spróbuj i dowiedz się, w czym jeszcze truskawki są najlepsze na świecie! Artykuł KOMPOT Z TRUSKAWEK pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEJeszcze raz truskawki! Bardzo prosty przepis na pyszny tort, dziś z truskawkami ale można zrobić go z jagodami, malinami czy brzoskwiniami. Krem przygotowany jest z serka mascarpone i bitej śmietany dzięki temu jest delikatny i w przeciwieństwie do kremów na bazie masła, nie jest tłusty i ciężki. Tort truskawkowy, to szybki, lekki deser idealny na letnie... Read More
SprawdzonaKuchnia.plSoczyste, kremowe i kruche. Brzmi znajomo? Oto TARTALETKI Z TRUSKAWKAMI, czyli przepis na lato w każdym kęsie. Spróbujcie już dziś! Artykuł TARTALETKI Z TRUSKAWKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEbardzo prosty przepis na fantastyczny napój. Zdecydowanie lepiej ugasi pragnienie w upalne dni i dostarczy wiele cennych składników potrzebnych naszemu organizmowi. Moja propozycja opiera się na skoncentrowanym kompocie z truskawek, ale możecie przygotować go również na wodzie. Choć jeśli macie truskawki to warto przygotować... Read More Artykuł Napój z hibiskusa pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plmocniejsze to oczywiście można wódkę zamienić na spirytus. Ta na zdjęciu akurat trzy lata dojrzewała i to jest dopiero super smak. Warto tyle czekać. składniki: 1 kg dobrze dojrzałych truskawek 400 g cukru 500 ml wódki 100 ml spirytusu Oczyszczone truskawki przełożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Dokładnie wstrząsnąć aby truskawki oblepiły się cukrem. Odstawić na kilka godzin(...)truskawki puściły sok a cukier całkowicie się rozpuścił. Słój nakryć ściereczką. W tym czasie kilkakrotnie potrząsać słojem wtedy cukier szybciej się rozpuści. Gdy cukier się rozpuści do słoja dolać wódkę i spirytus. Słój dobrze zakręcić. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciemne miejsce na ok 6-8 tygodni, ja odstawiłam do szafki kuchennej. W międzyczasie można kilka razy zamieszać zawartością słoja
Monia miesza i gotujeprosty i smaczny przepis na truskawkowy deser z prażonymi migdałami . Idealny na upalne dni jak i te deszczowe by poprawić sobie humor. Deser składa się z pokruszonych herbatników, truskawek, galaretki, ubitej śmietanki, bezy i prażonych migdałów. Łatwy i szybki do zrobienia, który skusi każdego nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. Przepis na truskawkowy deser z prażonymi migdałami Składniki(...)galaretka truskawkowa 250 g truskawek 250 ml śmietany kremówki 150 g herbatników 1 łyżka cukru pudru 4 mini bezy garść migdałów 4 duże kieliszki Przygotowanie 1. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia. 2. Herbatniki drobno kruszymy i umieszczamy na spodzie kieliszka. 3. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na mniejsze kawałki
Alle Dobre!Były kolorowe mini serniczki z galaretkami a dzisiaj wersja z owocami, u mnie akurat truskawki. Masę zrobiłam z gęstego jogurtu skyr. Przygotowałam je w tradycyjnej foremce silikonowej do muffinek. Zamiast można użyć także małych słoiczków lub szklaneczek. Serniczki można zrobić z dowolnymi sezonowymi owocami i dowolnymi smakami galaretki więc można stworzyć przeróżne zestawienia smakowe i kolorystyczne. składniki: 1 duży jogurt(...)naturalny skyr ( 330g ) 2 galaretki truskawkowe + 650 ml goracej wody ok 400 g truskawek Jogurt przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Rozpuścić galaretki truskawkowe, jedną w 250 ml gorącej wody a drugą w 400 ml. Odstawić do wystudzenia. Przygotować foremkę silikonową na muffinki. Delikatnie natłuścić masłem każde wgłebienie dzięki temu deserki ławiej wyjdą z foremki. Foremkę ustawić
Monia miesza i gotujeTęsknicie za smakiem babcinych, pachnących latem wypieków? A co powiecie na domowe BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI? Mięciutkie, soczyste i słodkie - idealne! Artykuł BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpołączenie smaku musu truskawkowego z lodami jest warte spróbowania. Sam pomysł na deser podsunęła mi znajoma z pracy. Wspominała, że jadła ostatnio pyszny deser w kawiarni, gdzie do zmiksowanych truskawek były dodane lody i śmietana. Szybko podchwyciłam pomysł i wierzcie mi, że warto było ;-) To deser, do którego będę często wracać. Na 4 porcje. SKŁADNIKI 500 g truskawek (zimnych(...)lodówki) 1 banan 4 duże gałki loda waniliowego lub waniliowo-czekoladowego opcjonalnie bita śmietana WYKONANIE Truskawki umyć. Kilka zostawić do dekoracji, pozostałe umieścić w misie blendera. Dodać obrany banan i włączyć urządzenie. Gładki mus truskawkowy wlać do 1/2 wysokości kieliszków lub niewielkich pucharków deserowych. Na środek każdego kieliszka nałożyć dużą gałkę lodów, następnie po bokach ułożyć przekrojone na pół truskawki
Passions hobbies lifeSezon zobowiązuje : ) Dlatego w tym miesiącu po raz kolejny bazą do mojego przekładańca są truskawki. No , ale jak tu nie korzystać z tych pyszności… Same w sobie są cudowne, a co dopiero w słodziutkim cieście ; ) Ciacho Mus Truskawkowy to połączenie masy truskawkowej ( robionej jak w cieście Shrek , tyle, że nie na soku a na zblendowanych owocach), słodkiej masy budyniowej(...)11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } a:link { so-language: zxx } Składniki na masę truskawkową: 500 g mrożonych truskawek lub 400 g świeżych ¾ szklanki cukru 2 budynie śmietankowe rozrobione na 1/3 szklanki wody Truskawki rozmrażamy, przekładamy do garnka. Zasypujemy na 10 minut cukrem. Przesmażamy ok. 10 minut(mieszając
Domowe ciasta