truskawki - 19764 przepisów (strona:217/1318)

Truskawki z Ubitą Śmietaną i Ziarnami Kakaowca 190

Truskawki ze śmietaną, czy bitą? Obie wersje są dla mnie ok. Jako dziecko pamiętam truskawki ze śmietaną 18%. Takie, które rozgniatałam widelcem, a na koniec wylizywałam głęboki talerz, z którego najlepiej się jadło. Mój syn niechętnie patrzy na całe owoce. Postanowiłam przełamać jego niechęć i zaserwowałam mu w pierwszej kolejności truskawki z ubitą kremówką i ziarnem kakaowca. Wykorzystując fakt(...)uwielbia gorzką czekoladę. I wiecie co? Ku mojemu zdziwieniu zjadł cały taki pucharek. Następnego dnia zjadł również truskawki ze zwykłą śmietaną 18%.   Składniki na 2 pucharki: około 10 średniej wielkości truskawek 1 mała garstka kruszonych ziaren kakaowca Skworcu ok.150 ml śmietany kremówki 36% cukier puder - do smaku listki świeżej mięty do dekoracji Wykonanie: Spokojnie mogłabym sobie darować opis wykonania

Blondynka Gotuje
Truskawki z cukrem w słoiku na zimę 93

Truskawki zasypane cukrem, zamknięte w słoiczkach do domowej spiżarni. Świetnie sprawdzą się na kompot zimą lub jako dodatek do ciast. Składniki: na 4 słoiki po 300 ml 1 kg truskawek (waga bez szypułek), 160 g cukru Przygotowanie: Przygotowujemy słoiki: dokładnie myjemy oraz suszymy - także nakrętki. Jeśli owoce są bardzo duże, kroimy na pół.  Truskawki wcześniej umyte i bez szypułek(...)przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem, odstawiamy na 3 godziny, aby puściły sok - co jakiś czas należy przemieszać. Następnie podgrzewamy przez około 10 minut, aby truskawki pozostałe całe. Ciepłe przekładamy do słoików wraz z sokiem - od razu zakręcamy oraz odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu

Lena Gotuje
Leśny mech - deserki w pucharkach 109

przygotowany na urodziny  chrzciny, wesele czy inne imprezy.  Deserki składają się z dwóch warstw pokruszonego, biszkoptowego ciasta szpinakowego, pomiędzy którymi znajduje się krem cytrynowy oraz owoce - świeże truskawki i borówki.  Do przygotowania biszkoptu szpinakowego użyłam świeżego szpinaku, dzięki temu jego kolor jest bardziej intensywny, niż w przypadku ciasta ze szpinaku mrożonego. Krem cytrynowy to połączenie serka mascarpone(...)śmietanki 30% 500 g serka mascarpone  niecałe 1/2 szklanki cukru pudru  sok z 1 cytryny  starta skórka z 1 cytryny  Dodatkowo: ok. 400 g truskawek ok. 300 g borówek Wykonanie: Szpinakowe ciasto biszkoptowe: I część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Leśny mech - deserki w pucharkach 109

przygotowany na urodziny  chrzciny, wesele czy inne imprezy.  Deserki składają się z dwóch warstw pokruszonego, biszkoptowego ciasta szpinakowego, pomiędzy którymi znajduje się krem cytrynowy oraz owoce - świeże truskawki i borówki.  Do przygotowania biszkoptu szpinakowego użyłam świeżego szpinaku, dzięki temu jego kolor jest bardziej intensywny, niż w przypadku ciasta ze szpinaku mrożonego. Krem cytrynowy to połączenie serka mascarpone(...)śmietanki 30% 500 g serka mascarpone  niecałe 1/2 szklanki cukru pudru  sok z 1 cytryny  starta skórka z 1 cytryny  Dodatkowo: ok. 400 g truskawek ok. 300 g borówek Wykonanie: Szpinakowe ciasto biszkoptowe: I część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Tort Pastelowy – leciutki, piankowy i bajeczny 208

Tort Pastelowy to pyszny, leciutki, rozpływający się w ustach deser, idealny na lato. Składa się z biszkoptu, trzykolorowej pianki na bazie mleka i truskawek w galaretce. Prawdziwe niebo w gębie! A do tego prezentuje się wyjątkowo i od razu przyciąga wzrok. Jest nieco czasochłonny, gdyż trzeba pilnować czasu i każdą warstwę wylewać osobno, ale za to efekt końcowy jest tego(...)skondensowanego niesłodzonego (light – 4%) 3 opakowania galaretek o różnych kolorach (dałam wiśniową, cytrynową i kiwi) 3 razy po 2/3 szklanki wody (3 x 180 ml)   Dodatkowo: 200 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 400 ml wody poncz do ciasta: woda wymieszana z sokiem z cytryny   Przygotowanie Biszkopt: Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy

e-PrzepisyKulinarne
KOMPOT Z TRUSKAWEK 125

KOMPOT Z TRUSKAWEK to nasza letnia propozycja na szybkie orzeźwienie. Spróbuj i dowiedz się, w czym jeszcze truskawki są najlepsze na świecie! Artykuł KOMPOT Z TRUSKAWEK pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Tort truskawkowy 90

Jeszcze raz truskawki! Bardzo prosty  przepis na pyszny tort, dziś z truskawkami ale można zrobić go z jagodami, malinami czy brzoskwiniami. Krem przygotowany jest z serka mascarpone i bitej śmietany dzięki temu jest delikatny i w przeciwieństwie do kremów na bazie masła, nie jest tłusty i ciężki. Tort truskawkowy, to szybki, lekki deser idealny na letnie... Read More

SprawdzonaKuchnia.pl
TARTALETKI Z TRUSKAWKAMI 116

Soczyste, kremowe i kruche. Brzmi znajomo? Oto TARTALETKI Z TRUSKAWKAMI, czyli przepis na lato w każdym kęsie. Spróbujcie już dziś! Artykuł TARTALETKI Z TRUSKAWKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Napój z hibiskusa 110

bardzo prosty przepis na fantastyczny napój. Zdecydowanie lepiej ugasi pragnienie w upalne dni i dostarczy wiele cennych składników potrzebnych naszemu organizmowi. Moja propozycja opiera się na skoncentrowanym kompocie z truskawek, ale możecie przygotować go również na wodzie. Choć jeśli macie truskawki to warto przygotować... Read More Artykuł Napój z hibiskusa pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Nalewka truskawkowa 132

mocniejsze to oczywiście można wódkę zamienić na spirytus. Ta na zdjęciu akurat trzy lata dojrzewała i to jest dopiero super smak. Warto tyle czekać. składniki: 1 kg dobrze dojrzałych truskawek 400 g cukru 500 ml wódki 100 ml spirytusu Oczyszczone truskawki przełożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Dokładnie wstrząsnąć aby truskawki oblepiły się cukrem. Odstawić na kilka godzin(...)truskawki puściły sok a cukier całkowicie się rozpuścił. Słój nakryć ściereczką. W tym czasie kilkakrotnie potrząsać słojem wtedy cukier szybciej się rozpuści. Gdy cukier się rozpuści do słoja dolać wódkę i spirytus. Słój dobrze zakręcić. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciemne miejsce na ok 6-8 tygodni, ja odstawiłam do szafki kuchennej. W międzyczasie można kilka razy zamieszać zawartością słoja

Monia miesza i gotuje
Truskawkowy deser z prażonymi migdałami 87

prosty i smaczny przepis na truskawkowy deser z prażonymi migdałami . Idealny na upalne dni jak i te deszczowe by poprawić sobie humor. Deser składa się z pokruszonych herbatników, truskawek, galaretki, ubitej śmietanki, bezy i prażonych migdałów. Łatwy i szybki do zrobienia, który skusi każdego nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. Przepis na truskawkowy deser z prażonymi migdałami Składniki(...)galaretka truskawkowa 250 g truskawek 250 ml śmietany kremówki 150 g herbatników 1 łyżka cukru pudru 4 mini bezy garść migdałów 4 duże kieliszki Przygotowanie 1. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia. 2. Herbatniki drobno kruszymy i umieszczamy na spodzie kieliszka. 3. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na mniejsze kawałki

Alle Dobre!
Truskawkowe mini serniczki 156

Były kolorowe mini serniczki z galaretkami a dzisiaj wersja z owocami, u mnie akurat truskawki. Masę zrobiłam z gęstego jogurtu skyr. Przygotowałam je w tradycyjnej foremce silikonowej do muffinek. Zamiast można użyć także małych słoiczków lub szklaneczek. Serniczki można zrobić z dowolnymi sezonowymi owocami i dowolnymi smakami galaretki więc można stworzyć przeróżne zestawienia smakowe i kolorystyczne. składniki: 1 duży jogurt(...)naturalny skyr ( 330g ) 2 galaretki truskawkowe + 650 ml goracej wody ok 400 g truskawek Jogurt przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Rozpuścić galaretki truskawkowe, jedną w 250 ml  gorącej wody a drugą w 400 ml. Odstawić do wystudzenia. Przygotować foremkę silikonową na muffinki. Delikatnie natłuścić masłem każde wgłebienie dzięki temu deserki ławiej wyjdą z foremki. Foremkę ustawić

Monia miesza i gotuje
BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI 144

Tęsknicie za smakiem babcinych, pachnących latem wypieków? A co powiecie na domowe BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI? Mięciutkie, soczyste i słodkie - idealne! Artykuł BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Deser lodowy z truskawkowym musem 133

połączenie smaku musu truskawkowego z lodami jest warte spróbowania. Sam pomysł na deser podsunęła mi znajoma z pracy. Wspominała, że jadła ostatnio pyszny deser w kawiarni, gdzie do zmiksowanych truskawek były dodane lody i śmietana. Szybko podchwyciłam pomysł i wierzcie mi, że warto było ;-) To deser, do którego będę często wracać. Na 4 porcje. SKŁADNIKI 500 g truskawek (zimnych(...)lodówki) 1 banan 4 duże gałki loda waniliowego lub waniliowo-czekoladowego opcjonalnie bita śmietana WYKONANIE Truskawki umyć. Kilka zostawić do dekoracji, pozostałe umieścić w misie blendera. Dodać obrany banan i włączyć urządzenie. Gładki mus truskawkowy wlać do 1/2 wysokości kieliszków lub niewielkich pucharków deserowych. Na środek każdego kieliszka nałożyć dużą gałkę lodów, następnie po bokach ułożyć przekrojone na pół truskawki

Passions hobbies life
Ciasto Mus Truskawkowy 139

Sezon zobowiązuje : ) Dlatego w tym miesiącu po raz kolejny bazą do mojego przekładańca są truskawki. No , ale jak tu nie korzystać z tych pyszności… Same w sobie są cudowne, a co dopiero w słodziutkim cieście ; ) Ciacho Mus Truskawkowy to połączenie masy truskawkowej ( robionej jak w cieście Shrek , tyle, że nie na soku a na zblendowanych owocach), słodkiej masy budyniowej(...)11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } a:link { so-language: zxx } Składniki na masę truskawkową: 500 g mrożonych truskawek lub 400 g świeżych ¾ szklanki cukru 2 budynie śmietankowe rozrobione na 1/3 szklanki wody Truskawki rozmrażamy, przekładamy do garnka. Zasypujemy na 10 minut cukrem. Przesmażamy ok. 10 minut(mieszając

Domowe ciasta

Proponowane wyszukiwania