czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę zrobić sernik cytrynowy na zimno:) Ale, ale sezon na truskawki trwa, więc musi być akcent truskawkowy, tak powstała pianka truskawkowo-cytrynowa. Deserek jest pyszny, lekki, piankowy, całkiem słodki, jak na nasze kubki smakowe, a do tego ma fajny spód(...)tortownicy, ze spodem owiniętym folią spożywczą, o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, do całkowitego stężenia. Składniki na piankę truskawkową: 350 gr umytych i odszypułkowanych truskawek 1 łyżka żelatyny namoczona w 2 łyżkach zimnej wody Napęczniałą żelatynę bardzo delikatnie podgrzać, tylko tak aby się rozpuściła, dodać truskawki, zmielić np. blenderem na gładką masę. Dodać odłożoną
moj przepis naCiasto idealne do weekendowej kawy - sernik na zimno na ciemnym spodzie. Różowa masa to jogurt grecki wymieszany z pieczonymi truskawkami i żelatyną, a spód - pokruszone herbatniki wymieszane z roztopionym masłem i gorzkim kakao. Idealne połączenie smaku 😋 Poniższy sernik możecie podać dzieciom jak i osobom, które ograniczają cukier. Na ciasteczkowy spód polecam użyć herbatników bez cukru (np. z firmy Ania(...)tarty): ciemny spód 200 g herbatników bez cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 100 g (1/2 kostki) roztopionego masła różowa masa 2 opakowania jogurtów greckich (800 g) 1 opakowanie mrożonych truskawek (450 g) 6 łyżeczek żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody 1-2 łyżki płynnego miodu (do smaku) Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z gorzkim kakao
UgotowaćTruskawki, na ochłodę Lato, lody, włoska Ilość: 4 porcje Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Granita truskawkowa KRÓTKI OPIS przygotowanie: 10 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 10 min czas całkowity: 20 min Składniki: 500g truskawek 75 g cukru 75 ml wody 2 łyżki soku z cytryny listki mięty i kilka truskawek do dekoracji Przygotowanie: Jak przygotować TYTUŁ(...)Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, gotować ok 2 minuty. Powstały syrop odstawić do wystudzenia. Truskawki bez szypułek zmiksować z ostudzonym syropem i sokiem z cytryny. . Masę truskawkową przelać do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażarki. Po ok. 1 godzinie granitę przemieszać widelcem. Mieszanie powtarzamy co mniej więcej godzinę aż do całkowitego zamarznięcia granity. Zamarzniętą rozłożyć do szklanek
Pełny talerzpotas z soku pomidorowego witamina A z jarmużu i soku pomidorowego witamina B6 z soku pomidorowego witamina C z jarmużu i soku pomidorowego witamina K z soku pomidorowego Truskawka i mango Składniki: 2 szklanki posiekanych truskawek jedno dużo mango, jeśli chcesz, możesz je posiekać i włożyć do zamrażarki 1 grubo posiekana marchewka jedna obrana pomarańcza szklanka mleka migdałowego Przygotowanie: umieść(...)uzyskasz gładką konsystencję koktajlu spróbuj smoothie, jeśli uznasz, że jest zbyt gęste, to możesz dodać więcej mleka Napój bogaty w: wapń z mleka migdałowego mangan i potas z truskawek witamina A z mango i marchwi witamina C z truskawek, mango i pomarańczy witamina D i E z mleka migdałowego Materiał partnera. Artykuł 4 napoje na przeziębienie, które wzmocnią Twoją odporność
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon na rabarbar i truskawki powoli się zaczyna. Ja proponuje kolejny zdrowy deser z rabarbarem i truskawkami w roli głównej. Crumble truskawkowo-rabarbarowe to prosty deser, łatwy do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. Świetny na ciepło, jak i na zimno. Zasmakował wszystkim, którzy próbowali, włącznie z moją dwuletnią córcią 🙂 Polecam spróbować! Składniki nadzienia: 450 g truskawek umytych i pokrojonych(...)masła Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół) . W naczyniu do zapiekania (u mnie ceramiczna forma o wymiarach 30 cm x 20 cm) wymieszać pokrojone na kawałki truskawki i rabarbar. Polać miodem (w zależności od kwaskowatości owoców oraz własnych preferencji wlewamy 1/3 szklanki lub 1/2 szklanki miodu) . Dodać ekstrakt waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką
Moja Delicjakoktajl jest świetny dla dzieci, które omijają zieleninę szerokim łukiem 🙂 Koniecznie wypróbujcie! Składniki truskawkowego smoothie: 100 g mleka kokosowego mała garść listków świeżej natki pietruszki pół banana 300 g truskawek + kilka do ozdoby 1 łyżeczka miodu pół szklanki soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru listki świeżej mięty do ozdoby Przygotowanie truskawkowego smoothie: Do blendera wlać mleko kokosowe, dodać umyte(...)listki natki pietruszki, banana pokrojonego w plastry, umyte i przekrojone truskawki. 100 g mleka kokosowego mała garść listków świeżej natki pietruszki pół banana 300 g truskawek Dodać miód, sok pomarańczowy i starty świeży imbir. 1 łyżeczka miodu pół szklanki soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru Dokładnie wszystko zmiksować. Przelać do szklanek, ozdobić kawałkami truskawek i listkami mięty. Czytaj więcej
Moja Delicjaherbaty Earl Grey , w której smak i delikatny aromat bergamotki (owoc cytrusowy, którego ekstrakt ma korzystny wpływ na nasz układ krążenia, np. obniża cholesterol) przyjemnie skomponuje się ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną i domowym wafelkiem tuille. Tuille to upieczony cieniutki i chrupiący wafel, pochodzący z Francji. Jego smak wszyscy znają, bo któż nie próbował lodów w waflu lub nie chrupał(...)taka Wam za pierwszym razem nie wyjdzie, nie przejmujcie – po prostu następnym razem rozsmarujcie cieniej, szczególnie środek, bo pewnie tam zauważycie najgrubszą warstwę 🙂 Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille to prosty deser, który można przygotować wcześniej. Galaretki wstawić do lodówki możecie nawet na całą noc, a wafelki można upiec z parodniowym wyprzedzeniem i przechowywać
Moja Delicjałyżka cukru pudru 4) galaretka truskawkowa (taką na 500 ml wody) 5) truskawki (według uznania) 6) borówki i listki mięty do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia, aż zacznie lekko tężeć(...)Truskawki kroimy na małe kawałki. 3. Serek mascarpone i śmietankę oraz łyżkę cukru pudru przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki (kilka zostawiamy do dekoracji) i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy
Na kulinarnym poligonieSezon truskawkowy za nami, ale udało mi się kupić jeszcze łubiankę pięknych słońcem pachnących truskawek. Dlatego dzisiaj proponuję Wam ostatnie w tym sezonie ciasto ze świeżymi truskawkami, można je zrobić także z mrożonych owoców. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto jogurtowo-czekoladowe Składniki 200 g herbatników 30 g gorzkiej czekolady 50 g masła 3 łyżki żelatyny 600 g jogurtu greckiego(...)łyżek cukru pudru 150 g truskawek świeżych lub mrożonych Instrukcje Ciasteczka blendujemy dodajemy rozpuszczone masło i czekoladę. Przekładamy do małej tortownicy wyłożonej folią spożywczą i dokładnie uciskamy. Odstawiamy do lodówki. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, po kilku minutach kiedy napęcznieje dolewamy gorącą wodę 1/3 szklanki i mieszamy do czasu aż żelatyna się rozpuści. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy
To co lubię - gotuję i polecamSezon na truskawki w pełni dlatego dzisiaj zapraszam Was na lekki truskawkowy deser. Zrobienie go nie wymaga zbyt wiele czasu, a efekt wizualny i smakowy jest godny polecenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Deser truskawkowo-jogurtowy Składniki Biszkopt: 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 450 truskawek 1 szklanka(...)masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Rozsmarowujemy w tortownicy (ja użyłam tortownicy średnicy 23 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Uwaga żeby nie spalić. Truskawki blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut, po tym czasie odcedzamy na sitku. Z upieczonego wcześniej płatu biszkoptowego wycinamy koło przykładając miskę. Moja
To co lubię - gotuję i polecamsoczystego w smaku idealnego deseru. Zapewniam, że podbije Wasze serca i podniebienia Składniki: 300g podłużnych deserowych biszkoptów 500g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 500-600g świeżych truskawek 3 łyżki likieru amaretto - opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki cukru kryształ 2 łyżeczki żelatyny U mnie forma 19x28 z otwieranym rantem Przygotowanie(...)truskawek: Truskawki umyć, pozbawić szypułek ( kilka odłożyć do dekoracji) i bardzo drobno pokroić. Przełożyć do garneczka dodać sok z cytryny, 3 łyżki cukru zagotować do lekkiego rozgotowania owoców. Do gorącego musu dodać żelatynę i bardzo dokładnie ją wmieszać ( już nie gotować) wystudzić. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na gęstą masę dodając pod koniec likier. Składanie deseru
W garach u GosiDzisiaj przepis na ciasto bez pieczenia. Tarta z ciasteczkami Oreo, dodatkiem mascarpone i pysznych truskawek. Truskawki to moje ulubione owoce, uwielbiam też wszelkie słodkości dlatego na weekend zapraszam Was na pyszną tartę. Taką tartę możecie przygotować również z malinami lub borówkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta truskawkowa z ciasteczkami Oreo. Składniki 340 g ciastek Oreo 70 g rozpuszczonego masła(...)mascarpone 500 g truskawek Instrukcje Ciasteczka rozdzielamy, wyjmujemy nadzienie (odkładamy). Ciasteczka przekładamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji piasku. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Spód tarty o średnicy 21 cm wykładamy ciasteczkami i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na min. 30 min. Masę z ciasteczek przekładamy do miski, miksujemy. Dodajemy schłodzone mascarpone i miksujemy tylko
To co lubię - gotuję i polecamjanginizacji. Wystarczy dojrzałe, słodkie owoce posypać szczyptą soli i całość dusić we własnym soku, aż do uzyskania pożądanej gęstości konfitury. Dodatek soli spowoduje, że owoce "oddadzą" swoją naturalną słodycz. Truskawki należy gotować 3-4 razy, aż do wyparowania większości soku i wyraźnego zagęszczenia konfitury. Szczegółowy przepis poniżej. Składniki na kilka słoików o pojemności 200 ml: 2 kg obranych truskawek(...)płaskiej łyżeczki soli kamiennej do przetworów sok z połowy cytryny Owoce pokroić na dwie części. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Truskawki posypać solą oraz polać sokiem z cytryny. Wymieszać. Gotować na małym ogniu. Konfiturę należy co jakiś czas przemieszać, aby się nie przypaliła. Truskawki gotować 4-krotnie, każdorazowo po 30 minut. Uwaga: pomiędzy kolejnymi gotowaniami, konfitura musi ostygnąć. Gotową
Ugotowaćłyżki KREM BUDYNIOWY: * mleko – 1 l * budyń śmietankowy bez cukru – 120 g * żółtko – 5 szt * cukier – 150 g * masło – 250 g MUS TRUSKAWKOWY: * truskawki – 1 kg * galaretka truskawkowa – 2 op * cukier – 4 łyżki PONCZ: * woda + sok z cytryny DODATKOWO: * truskawki – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier(...)mieszamy. Gotujemy aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia ( przykrywamy folią, by nie zrobił się kożuch ). Masło ucieramy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń. MUS TRUSKAWKOWY: Oczyszczone truskawki blendujemy z cukrem. Gotujemy. Go zagotowanych wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do tężenia. CAŁOŚĆ: Na spód formy wyłożonej papierem układamy biszkopt, nasączamy. Układamy pokrojone w plasterki truskawkami, zalewamy masą budyniową
Ostra na SłodkoBabcina konfitura truskawkowa, bez dodatku cukru oraz substancji zagęszczających- czyli smak lata zamknięty w słoiku. To obok konfitury janginizowanej z truskawek ulubiony dodatek do kaszek mojej Wnusi. Jak to babcia- zakasała rękawy i przygotowała dla Małego Szkraba pyszną domową konfiturę. Dzieci uwielbiają zdrowe dodatki, pod warunkiem, że ich tego nauczymy... Jako, że truskawki są słodkie same w sobie więc słodziwa(...)mniejszej ilości słodziwa. W janginizowanych nie ma nic słodkiego, a i tak mają wystarczającą ilość słodyczy... U mnie powstały 4 malutkie słoiczki i 1 trochę większy. Składniki: - 1 kg truskawek (waga bez szypułek) - 150-200g ksylitolu lub cukru - 2 łyżki soku z cytryny Truskawki (umyte, odsączone z wody) kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z szerokim dnem
Smaczne Zdrowe